20 de activități în familie – un prilej de dezvoltare personală

 De multe ori părinții folosesc timpul liber pe care îl au pentru a face alte lucruri care pot părea mai importante pe moment și copilul este lăsat să-și petreacă timpul de unul singur. Desigur putem gândi că unele lucruri chiar sunt mai importante cum ar fi curățenia în casă, pregătitul mesei, spălatul mașinii și multe altele sunt sigură, dar să ținem cont că spre finalul vieții nu vom spune “Mi-aș fi dorit ca în viață asta să fac mai mult curățenie în casă sau să stau și mai mult la serviciu”. Așa că să facem mai mult din lucrurile care ne încarcă cu experiențe valoroase pe noi și copiii noștri, iar asta nu înseamnă că trebuie să facem activități complicate ci activități în familie care să ne bucure. 

Important!!! În timpul activităților nu este important dacă copilul face corect sau nu, activitățile nu sunt un prilej de critică, de făcut exces de indicații ci sunt un prilej de joacă, de experimentat, de greșit, arătați calm copilului cum se face și bucurați-va împreună. Ba mai mult, lăsați-l pe el să vă învețe o nouă tehnică de decorat brioșe, făcut slime sau altele. A face activități împreună este un prilej de creștere a stimei de sine, întărirea relației părinți-copii și rezolvare de probleme. 

 Va puteți inspira din lista de activități de mai jos: 

1. Facem impreună clătite/gogoși/brioșe;

2. Jucăm un joc impreună (puzzle/jenga/lego/fața-ascunselea sau altele);

3. Plantăm o floare/legumă impreună;


4. Mergem la patinoar/cu rolele impreună;

5. Vedem și discutăm un film/desen impreună;


6. Faceți slime împreună; 

7. Citim o poveste împreună cu voce tare; 

8. Facem și decoram tort/brioșe sau altele; 

9. Mergem la cinema impreună; 

10. Jucăm jocuri de cărți/table/șah împreună;

11. Spunem bancuri împreună; 

12.Faceți plastilină împreună (aluat de coca, colorant alimentar, sclipici); 

13. Jucăm mima împreună; 


14. Toată familia joacă Skandenberg (adultul poate pierde de câteva ori); 

15. Achiziționați și jucați împreună jocuri de societate (boardgames); 


16. Scrieți scrisori bunicilor, verișorilor etc; 

17. Jucați vânătoarea de comori (ascundeți pe rând prin casă diverse obiecte (de ex o mașinuța) când copilul se apropie de unde ai ascuns mașinuța spui cald, când se îndepărtează spui rece. Apoi schimbați rolurile; 


18. La început de an/ an școlar/ început de semestru etc faceți o scurtă lista cu obiectivele pe care le are fiecare membru din familie. Puneți fiecare lista într-un plic individual. Veți redeschide plicurile la finalul anului/al anului școlar/ finalul semstrului și veți vedea câte din obiectivele pe care le-ați stabilit s-au împlinit și la ce mai are fiecare de lucrat; 

19. Pictăm împreună cu degetele; 


20. Faceți experimente împreună (pentru inspirație folosiți o carte de experimente pentru copii). 

Voi ce activități preferate aveți în familie? 

Mă numesc Mădălina Alexandra Popescu sunt psihoterapeut cu drept de liberă practică, membru în Colegiul Psihologilor din România. Am absolvit Facultatea de Psihologie, un master în consilierea copilului și a familiei la Universitatea București, dar și o formare în psihoterapie integrativă în cadrul Institutului Român de Psihoterapie Integrativă din București. Dețin experientă în psihoterapia copilului, în psihoterapia adultului si în psihoterapia de familie. Cand vine vorba de copii râd împreună cu ei, învăț de la ei, mă bucur de reușitele lor, eu îi ajut să-și afle superputerile și să le foloseasca cu folos oriunde s-ar afla. În profesia mea mă motivează potențialul oamenilor mari și mici de a se dezvoltă personal în ciudă tuturor dificultăților prin care au trecut.

Lasă un răspuns