Importanța lecturii – 15 minute de citit zilnic cu copiii

Cercetătorii de la Cincinnati Children’s Hospital au făcut un studiu legat de ce se întâmplă în creierul copilului când i se citesc povești. Au folosit 3 variante: poveste audio, poveste cu animație, și poveste cu ilustrații. Au descoperit că poveștile însoțite de ilustrații sunt cele mai benefice pentru creierul copilului, cele care îl ajută să folosească și să conecteze toate zonele creierului: vederea, percepția, imaginația, limbajul etc.

Varianta cu animație oferea o stimulare prea intensă care nu ajută la formarea de conexiuni noi prin înțelegere, iar cea audio oferea prea puțini stimuli și cerea un efort în plus de la copil pentru înțelegere.

Atunci când le citim copiilor dintr-o carte ilustrată, echilibrul este perfect și îi ajutăm să aducă la viață imaginile și poveștile din cărți. Cercetătorii au arătat că părintele care citește copilului creează o conexiune emoțională benefică de ambele părți.

Ce arată studiile în domeniu?

  • Copiii în situații vulnerabile (sărăcie) cărora li s-a citit zilnic au fost mult mai puțin hiperactivi

  • Minim 15 minute pe zi de citit împreună cu părinții este de o importantă mare în dezvoltarea copiilor, mental, social, emoțional. 

  • S-a constatat prin studii că mulți părinți nu le citesc zilnic copiilor după vârstă de 6 ani. Asta îi face pe mulți copii să renunțe la citit. Și copiii mari au nevoie să li se citească cu voce tare.

  • Părinții trebuie încurajați să îi întrebe pe copii despre ce se întâmplă în poveste ca să le stimuleze capacitatea de înțelegere și imaginația. 

  • De evitat să condiționăm cititul cu pedepse sau recompense. Importanța lecturii este mult prea mare pentru a o lega de alte activități. Dacă copilului i se citește în mod constant, el va iubi cu siguranță cărțile.

Psiholog-Psihoterapeut Madalina ALexandra Popescu:

Am participat recent la un workshop minunat organizat de asociația Citim Împreună România Reading Together. Mi-am reamintit de momentele frumoase în care mama îmi citea povești înainte de culcare, de cum mamaie îmi spunea povești memorate și reinventate că să dorm la prânz, dar și de toată studiile și cărțile citite care dovedesc importantă cititului la adulți și copii. Aud des “copiii din ziua de azi nu mai citesc…eu la vârsta lui citeam n carti”.

Nu știu dacă s-au făcut studii care să dovedească dacă copiii din ziua de azi citesc mai puține cărți sau nu, dar știu sigur că sunt mai multe șanse că un copil, adolescent și mai apoi adult să citească dacă părintele i-a citit în copilărie.

Alt lucru important care consolidează dragoatea de cărți este chiar legătură pozitivă pe care părintele o are față de cărți! Cel mai bun mod de a învață un copil ceva/orice este să faci tu în prezența lui acel lucru pe care vrei că el să-l facă, e aproape inutil să-i spui sau nu ce să facă. E suficient doar să-i arăți sau să faci împreună cu el.

Cum îți ajuți copilul să aibă o relație pozitivă cu cărțile?


1.Citește-i copilului, chiar dacă știe să citească, este o rutină relațională atât de valoroasă care este păcat să se piardă doar pt că mintea ne spune “daca știe să citească, lasă-l să se descurce”

2. Discutați cartea pe care ați citit-o împreună;

3. Citește tu de plăcere, copilul va vedea asta și i se va părea normal și lui să citească.


Bun și de ce este atât de important că să citim atât noi cât și copiii?


1. Se dezvoltă creierul și mintea ( legătură dintre emisferă stânga și dreaptă a creierului se întărește ceea ce ajută la formarea gândirii rapide, logice, concentrarea, raționamente complexe, creativitate etc)

2. Se dezvoltă o imagine de sine pozitivă;

3. Se facilitează dezvoltarea inteligenței emoționale și relaționale (subiecte sensibile ca moartea, adicțiile, nașterea, sexualitatea pot fi abordate prin lectură)


După ce te-ai hotărât să-i citești copilului tău, indiferent dacă are 3 sau 14 ani alege cărți potrivite are stârnesc interesul.
Începeți cu cărți cu imagini care au doar câteva propoziții pe fiecare pagină, apoi treceți treptat la cărți cu mai mult text și mai puține imagini, spre a ajunge la cărți cu capitole.
Cu încredere în voi dăruiți darul cititului copiilor voștri 🙂

Echipă Resurse Părinți vă recomandă câteva cărți potrivite pentru mica copilărie și primii ani de școală:


Prea mulți morcovi-Katy Hudson

Unde-a dispărut pispirel?-Nicholas Allen

Pinguinul care voia să afle mai mult…- Jill Tomlinson, dar toate cărțile lui Jill Tomlinson sunt minunate pentru copii de la 6/7 ani în sus.

Te voi iubi mereu-Mark Sperring, Alison

Mog învață alfabetul-Judith Kerr, dar și toate cărțile cu Mog sunt simpatice

Orice cărți cu Elmer-David Mckee

Hoinari prin anotimpuri – Rotraut Susanne Berner

Matei o iubește pe mami-Brigitte Weninger

Te iubesc orice-ai face!-Ioana Chicet Macoveiciuc

Înțepenit-Oliver Jeffers

Eu sunt cel mai puternic-Mario Ramos

Eu sunt cel mai frumos-Mario Ramos

Suntem într-o carte!-Mo Willems

Ai umplut găletușă azi?-Carol Mccloud

Pietrele lui Aston-Lotta Geffenblad

Pretutindeni, peste tot în jur-Sassafras De Bruyn

Puiul de mlaștină-Jeanne Willis, Gwen Millward

Splat, un cotoi că un zgâmboi!-Rob Scotton

Henry și puterea imaginației-Skye Byrne, Nic George

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns