10 jocuri pentru copii folosind cartonașe cu emoții

Vă propunem mai multe moduri în care puteți să folosiți cartonașe cu emoții pentru dezvoltarea inteligenței emoționale a copiilor. La ce îi ajută inteligența emoțională sau ce urmărim prin aceste jocuri:

  • Dezvoltarea empatiei
  • Gestionarea emoțiilor copleșitoare
  • Înțelegerea propriilor stări emoționale

Învățând despre emoții și punând o denumire pentru fiecare, copilul reușește să proceseze mai ușor ceea ce simte emoțional. Începând de la vârste mici se poate discuta despre emoții și rolul lor. Viața noastră nu ar avea culoare fără emoții, iar reprimarea lor taie aripile. Din păcate copiii sunt rar încurajați să se exprime emoțional, iar dicuțiile despre ce simt sunt de multe ori rare sau absente. Astfel, cartonașele cu emoții vin în ajutorul părinților ca o unealtă pentru comunicarea legată de emoții. Și mie îmi este foarte greu să vorbesc cu fetița mea despre ceea ce simte, cumva din modul în care am crescut a lipsit partea de comunicare a emoțiilor și stărilor. Făcând aceste joculețe împreună cu fetița mea mi-am dat seama că avem o oportunitate de a învăța împreună.

Jocuri cu emoții pentru 2-3 ani


  • Luați câteva cartonașe cu emoții și spuneți copilului să imite ilustrația respectivă. Poate fi ca un joc în care părintele imită primul și numește emoția selectată.
  • Selectați 10 cartonașe cu emoții primare ca furie, frică, fericire, îngrijorare etc. Încurajați copilul să aleagă emoția pe care o simte acum. Apoi alegeți o situație din trecut și spuneți-i să aleagă din nou emoția sau emoțiile pe care le-a simțit atunci. 
  • Puneți mai multe cartonașe cu fața în sus și numiți câte o emoție apoi cereți copilului să o descopere. Se pot folosi câte la 2-4 cartonașe.

Jocuri cu emoții pentru 4-6 ani


  • Cum te simți azi? Copilul alege unul dintre cartonașe și apoi poate căuta dintre cartonașele cu activități unul potrivit cu emoția respectivă. 
  •  Alegeți un cartonaș, numiți emoția si cereți copilului să discute despre cum putem ajuta un copil care se simte așa. 
  • Joc de rol cu animăluțe și emoții. Alegeți 5-10 animăluțe de pluș și spuneți-i copilului să aleagă o emoție pentru fiecare. Punem cartonașele în fața animăluțului și apoi discutăm despre ce simte fiecare. Pot fi folosite păpuși, mașinuțe sau orice altă jucărie. 

Jocuri cu emoții pentru 6+ ani


  • Joc de cărți cu întrebări. Fiecare jucător alege 6 cărți din pachet și apoi se pun întrebări pe rând. „Ai Fericire?”. Dacă se descoperă că un jucător are emoția trebuie să cedeze cartonașul.
  • 2 sau mai mulți jucători. Fiecare alege o emoție și discută despre o întâmplare când au simțit emoția respectivă. 
  • Expuneți mai multe situații: când cineva a pierdut o persoană sau un animal drag, când cineva s-a mutat, când cineva nu a primit cadoul dorit etc. Puneți copilul să aleagă emoția sau emoțiile potrivite situaței. 
  • Un copil/adult alege o emoție și incepe să joace rolul/mimeze, apoi o altă persoană ghicește ce emoție este. 
  • Cartonaș pe frunte. Copilul pune cartonașul pe frunte și pune întrebări pentru a-și da seama ce emoție este, iar ceilalți pot răspunde cu da sau nu. „Plânge?”, „Țipă?” etc. 

Prin aceste jocuri copiii discută despre ceva ce rar e abordat în educația tradițională. Viața emoțională, atât de importantă, dar atât de neglijată. Emoțiile nu doar că sunt importante și ne dau tiparele comportamentale, dar ne determină și succesul ca adult. Să discutăm cu copiii noștri despre ceea ce simt este un prim pas către echilibru emoțional. De asemenea, dezvoltarea inteligenței emoționale îi ajută să îi înțeleagă mai bine pe ceilalți și să aibă empatie. De aici rezultă relaționare sănătoasă cu cei din jur, fie că vorbim de familie, colegi sau oameni necunoscuți. 

Cartonașele folosite de noi le găsiți pe pagina de facebook Resurse Părinți.

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns