Când cistita nu mai trece, poate fi ureaplasma

Articol updatat în 24/02/2023

Am updatat acest articol cu informații în plus legate de ureaplasma/mycoplasma.

Mai jos, experiența unei mame care s-a confruntat cu infecția ureaplasma și tratamentul alternativ folosit. 

„Acum jumătate de an am început să am niște simptome dubioase în zona intimă, ca niște mâncărimi. Nu am dat mare importanță, având același partener sexual de mulți ani. Am presupus ca e posibil să fie candida.

Având copil mic am amânat vizita la ginecolog. Bad idea! În nu foarte mult timp am început să am și usturimi la urinare plus o secreție destul de abundentă. Am mers într-un final la ginecolog unde mi-a făcut o serie de teste de secreție vaginală.

Se pare că aveam o vaginoză bacteriană. Era și candida, dar și ureaplasma. Nu știam prea multe despre această bacterie pentru că în sarcină ieșise negativă.

Ce este ureaplasma și cum se manifestă?

Ureaplasma este o bacterie ce face parte din grupul Micoplasmelor. Există Ureaplasma Urealyticum și Ureaplasma parvum. Mie îmi ieșise Ureaplasma Urealyticum.

Faptul că este considerată parte din flora vaginală normală face ca lucrurile să fie mai grele pentru cei care dobândesc această infecție. Când flora este dată peste cap, această bacterie devine oportunistă și se înmulțește.

În fucție de titrul colonizării, mulți ginecologi nu tratează această infecție cu Ureaplasma considerând că nu este periculoasă. Din fericire în ultimii ani au început să apară studii care arată că ureaplasma chiar poate crea probleme majore ale tractului uro-genital și nu numai.

Ureaplasma este o bacterie atipică care răspunde foarte greu la tratamentul antibiotic. În general antibioticele din clasele macrolidelor, quinolonelor și tetraciclinelor sunt folosite pentru a trata Ureaplasma.

Azitromicina și doxiciclina sunt cele mai eficiente, prima putând fi adiminstrată și femeilor însărcinate sau care alăptează.

Simptomele ureaplasmei pot fi diferite în funcție de persoana infectată. La femei apare în general secreție modificată cu un miros neplăcut, apoi simptome de infecție urinară, usturimi în zona uretrei.

La bărbați apare iritație în zona uretrei și posibil mâncărimi. De multe ori nu apar simptome vizibile, însă la femei pot apărea probleme de fertiltate fără explicație sau avorturi spontane.

Apariția infecției ureaplasma sau micoplasma nu înseamnă că partenerul a fost infidel. Ea poate apărea pe fondul unui dezechilibru al florei când bacteria este deja prezentă. 

La femeile însărcinate ureaplasma a fost corelată cu risc crescut de avort spontan, nașteri premature sau probleme ale fătului la naștere.

3 cure de antibiotice fără succes

Primul ginecolog nu a vrut să îmi recomande antibiotic deloc, doar ovule locale ce conțineau și antibiotic. Explicația lui a fost că titrul este sub 50.000 u. Tratamentul a fost complet ineficient. Totuși la următoarea analiză titrul a fost peste 50.000 u și a urmat prescrierea de antibiotice, mai ales că simptomele erau destul de supărătoare.

În decurs de 4 luni au urmat 3 cure de antibiotic. Claritromicina, la care bacteria nu a răspuns deloc. Doxiciclina timp de 7 zile la care bacteria a părut să răspundă, dar a revenit după câteva zile de la oprirea antibioticului cu simptomele specifice.

Au urmat 6 zile de Azitromicina care a avut cam același rezultat ca și Doxiciclina. Bacteria revenea de parcă nu luasem absolut nimic, iar stomacul și intestinul meu aveau de suferit. Un nou examen de secreție a arătat că aveam aceeași problemă.

În acest punct a trebuit să iau decizia să încerc tratament alternativ, nici nu era recomandat să tot iau antibiotic riscând alte probleme mai grave. După multă documentare legată de ureaplasma mi-am dat seama că e nevoie de cu totul altă abordare.

Pentru că această bacterie se comportă mai mult ca un virus. Ureaplasma nu are perete celular, ea astfel fiind foarte greu de eradicat folosind antibiotice. De asemenea, ea dezvoltă ușor rezistență. Și pentru că se atașează peretelui celular al țesuturilor gazdei poate să supraviețuiască fără probleme.

Pe lângă problemele din sfera genitală care pot fi foarte neplăcute, Ureaplasma poate afecta și sistemul nervos dacă e lăsată mult timp netratată.

Tratamentul standard acceptat internațional pentru ureaplasma și mycoplasma este 21 de zile de doxiciclina. Orice medic care prescrie un tratament mai scurt de atât nu cunoaște protocolul internațional. 

Protocolul Buhner pentru bacteriile de tip mycoplasma

Stephen Harrod Buhner a scris mai multe cărți legate de tratamentele prin fitoterapie ale diferitelor afecțiuni, în speciale cele provocate de bacterii și virusuri. Cartea „Healing Lyme disease coinfections” este de ajutor pentru cei ce au probleme cu infecții ureaplasma sau micoplasma. Cei infectați de la mușcătura de căpușă au de regulă și infecții secundare cu aceste bacterii.

Există mai multe planuri de tratament. Este bine să apelați la un medic naturopat pentru a stabili ce e indicat să luați în funcție de simptome și de antecedentele personale. Am să pun ce e mai important din protocol, dar fără intenția de a fi folosit ca schemă de tratament.

Buhner recomandă anumite plante în funcție de simptome. Ureaplasma sau mycoplasma poate avea doar simptome vaginale la unele femei, dar la altele ajunge în tractul urinar provocând probleme ca usturimea la urinare, dureri ale vezicii urinare, nevoia frecventă de a urina etc. Eu am folosit și combinații de plante făcute după formulele lui Buhner, de la Woodland Essence și Rain Tree.

Later Edit : Woodland Essence nu mai livrează momentan internațional decât în Canada și Mexic. Multe dintre tincturile pentru Mycoplasma/Ureaplasma le puteți comanda de pe emag, sunt tincturile produse de Lyme Herbs Europe. 
De exemplu 
Tinctura de Isatis. Căutați după numele fiecărei plante și veți găsi tinctura respectivă. De asemenea, aveți și variantele fără alcool pentru persoanele care nu tolerează alcoolul din diverse motive. 

  • Formula Mycoplasma de la Woodland Essence – Conține o combinație de mai multe ierburi specifice anti-mycoplasma. Conține: Baikal Skullcap, Houttuynia, Cordyceps, Isatis. Nu este mereu în stocul lor deci trebuie urmărit. Sau se poate lua separat fiecare plantă.

  • Formula Myco de la RainTree – Am comandat-o de pe site-ul lor din UK. Conține tot o combinație de ierburi, dar de data aceasta din pădurile amazoniene. Este foarte eficientă, se pot lua pâna la 9 capsule pe zi, dar mereu se începe treptat de la 1-2 pastile pe zi. 

  • Cryptolepis sanguinolenta – din rădăcina ei se face ceai sau tinctură. Este considerată în mod tradițional o plantă ce vindecă malaria. Aveți aici un studiu în acest sens. Ca tinctură e recomandată în protocolul Buhner fără a depăși doza de 20 picături de 3 ori pe zi. De regulă o linguriță e doza. Ea acționează ca un antibiotic sistemic. Buhner recomandă a se lua timp de o lună, cu prelungire până la maxim 3 luni fiind o plantă puternică. Eu am luat-o mai multe luni, apoi am făcut pauză și am reluat pentru încă o lună, nu am simțit să îmi cauzeze vreo problemă. De asemenea ea este și în combinația CSA Tincture de la Woodland Essence, alături de Sida Acuta și Alchornea.

    Ca alternativă la Woodland Essence pentru comanda de plante medicinale există și Bristol Botanicals din UK, dar momentan datorită pandemiei de coronavirus toți acești furnizori livrează mult mai greu orice produs. Așa că puteți apela și la Amazon sau alte surse. 


  • Serapeptază – este o enzimă ce ajută la distrugerea barierei de protecție bacteriană, făcând Ureaplasma vulnerabilă la plantele cu efect antibiotic.  Ea se găsește ca supliment alimentar în unele farmacii mai mari sau o puteți comanda online. 

  • Nattokinază – o altă enzimă care ca și cea de mai sus, face ca bacteria să fie susceptibilă la antibiotic, fie că e vorba de unul de sinteză sau de unul natural. Ce le două enzime le puteți procura online aici. Sau le găsiți la farmacia Tei din Barbu Văcărescu sub diverse branduri.  

  • Dieta fără gluten – această bacterie are afinitate pentru gluten, dacă poate fi eliminat din dietă ajută pentru a scăpa mai rapid. Din păcate eu nu am reușit să elimin complet glutenul, dar tot am avut rezultate foarte bune folosind remediile expuse aici.


Alte suplimente pe care le-am luat timp de două luni pentru a ajuta procesul de vindecare: 

vitamina C – să aibă o concentrație cât mai mare, de minim 1000 mg. Eu recomand vitamina C lipozomală varianta de la Secom care este mai accesibilă ca preț. Sau pentru cei ce își permit, pliculețele concentrate Altrient C. Vitamina C este esențială în orice infecție, este cea mai folosită vitamină de către organism. 

L-Glutamine – un amino acid important pentru funcționarea normală a organismului, mai ales a sistemului digestiv care are cel mai important rol pentru imunitate. L-am luat în varianta de la Solgar care mi se pare foarte bună. 

Suc de rodie – sucul de rodie presat la rece este un alt aliment medicament ce poate fi folosit contra bacteriei ureaplasma, dar nu numai. Sucul de rodie este folosit in clinicile din Israel pentru a ajuta la tratarea infectiilor urinare. El menține tractul urinar sănătos și ajută la eliminarea bacteriilor patogene. De asemenea, puteți adăuga pe lângă cel de rodie, și suc de merișor

Cat’s Claw – făcută din scoarța unui copac Amazonian, gheara mâței are puternice proprietăți anti-inflamatorii pe lângă stimularea sistemului imunitar. Este important să aibă o concentrație de minim 500mg. Aceasta se găsește de la mai multe firme, eu prefer Nature’s Way pentru că este mai concentrată. 

Uva Ursi – înseamnă strugurii ursului. Este o plantă ce ajută aparatul uro-genital să scape de bacteriile patogene. Este absolut esențială în cazul în care bacteria ureaplasma sau mycoplasma a pătruns pe tractul urinar. Este una dintre ierburile complementare recomandate de Buhner pentru această bacterie. Eu am folosit formula în combinație cu ienupăr (o altă plantă pentru tractul urinar) de la Solgar.  (Face parte și din formula Myco de la Rain Tree).  

Clorophyll –
clorofila ajută organismul să stabilizeze ph-ul. Atunci când sunt prezente bacterii patogene, ph-ul vaginal, dar și cel al urinei se modifică. O găsiți sub formă lichidă ca aceasta sau capsule/pudre cum este cea de la Nature’s Way.  

Cordyceps  –
 Este o ciupercă chinezească care ajută organismul să lupte cu radicalii liberi pe lângă alte beneficii. Ajută mult în reglarea imunității, organismul devenind mai eficient în lupta cu patogenii. Eu am luat acest supliment mai multe luni de zile și se simțea destul de clar efectul benefic. Am luat capsule pentru ca mi s-a părut mai ușor, deși puteți lua și sub formă de tinctură sau pudră

Acestea ajută sistemul imunitar în general. Se poate lua și un complex de multivitamine fiindcă ureaplasma este o bacterie ce ne consumă mineralele și vitaminele din corp deci este musai să suplimentăm. De asemenea se poate lua polen și păstură pentru a acoperi pierderea de vitamine. Pentru polen recomand pe cel crud, având mai multe vitamine. 

Cryptolepis trebuie luat măcar o lună pentru a vedea efectele. În mod realist, tratamentul ureaplasmei durează cel puțin câteva luni, poate chiar jumătate de an. De regulă, dacă este în organism de mai mult de 6 luni, ea devine mai greu de eradicat. Și de multe ori asta este situația, fiindcă ea poate să nu dea simptome ani de zile, până apare o diminuare a funcției imunitare. 

Pe lângă ce am expus mai sus am aplicat local și un mix de uleiuri esențiale diluat în ulei de sunătoare sau alt ulei ca cel de migdale, măsline sau cocos. Se diluează în aproximativ 30-40 ml de ulei câte 15 picături de tea tree oil, verbena și salvia sclarea. Neapărat să fie uleiuri cât mai pure. Se aplică local de 1-2 ori pe zi pe un tampon, câte 7 zile. Apoi alte 7 zile se aplică intravaginal un ovul cu probiotice, în farmacii se găsește Softigyn. Asta ajută la recolonizarea cu bacterii benefice. Acest tratament se reaplică de 4 ori, cu pauză în perioada menstruală. 

Deși durează ceva luni pentru a avea rezultate, ele nu au întârziat să apară. Am scăpat de usturimile foarte supărătoare din zona uretrei și de secreția modificată. La fiecare analiză de urină reieșea că nu am infecție urinară, dar leucocitele erau mărite de 4 ori peste valoarea normală. Recomand tuturor femeilor ce au depistat că au dobândit această bacterie să o trateze cât mai rapid. Studiile arată că după 6 luni de la infectare ea e mult mai greu de eradicat.”


Acest material este strict opinia și experiența autorului. Vă recomandăm ca pentru orice problemă medicală să apelați la un specialist. Resurse Părinți oferă acest articol în scopuri strict informaționale și nu ca sfat sau tratament medical. 











Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns