4 rețete pentru copii delicioase și rapide #babyfriendly

5 bunătăți sănătoase pentru copii de la 1 an la…80 +

Idei de gustări și mic dejun rapid și gustos # rețete pentru copii

Gustările zilnice sunt nelipsite în familia noastră, cam de când fetița a împlinit 1 an, ba chiar dinainte. Uneori prinde bine și doar un fruct, alteori simți nevoia să îi dai ceva mai consistent, până la următoarea masă principală. Așadar, iată 5 idei rapide pe care micuța mea de 2 ani și 4 luni le mânâncă foarte bine:

Budincă de banane la cuptor (gustare sau mic dejun)

Ingrediente:

  • 1 ou
  • 1 banana mică bine coaptă
  • 150 ml lapte (eu pun din ochi, până iese consistența ca de clătită, moale)
  • Scorțișoară, nucă măcinată, fulgi de cocos (opțional, după preferințe)

Se bate bine oul, se pasează și se adaugă banana (eu o pisez cu furculița, simplu), se adaugă lapte și mirodenii după gust, apoi… la cuptor, cam 30 min, 150˚(sau 1 h la 100 de grade), până devine ca o budincă închegată. Ușor de preparat și bună de păpat încă de la începutul diversificării, după ce introduceți lactatele și oul.

Biscuiți cu cocos și iaurt
(gustare sau la micul dejun, alături de un pahar de lapte/iaurt)

Ingrediente:

  • 2 ouă
  • 6 linguri iaurt grecesc
  • 70-100g fulgi de cocos 
  • 10 linguri ulei
  • 14 linguri făină
  • 1 lingură miere
  • 1 linguriță praf copt (opțional)

(pentru două tăvi; dacă doriți mai puțini, înjumătățiți cantitățile)

Se bat ouăle bine (dacă nu doriți să puneți praf de copt, bateți albușurile separat) și se adaugă pe rând toate ingredientele. Se pun cu lingura în tavă, pe hârtie de copt, cam 20 min. la 180 de grade. Deasupra se pot adăuga stafide sau fructe de pădure. Foarte pufoși, rămân moi și a doua zi!

Bomboane ”Raffaello”
(gustare)

Cele mai fine Raffaello pe care le-am gustat, merită încercată această rețetă extrem de simplă, nimic nu se fierbe, totul se prepară imediat, iar rezultatul e de-li-cios!

Ingrediente:

  • 5 linguri ulei de cocos lichid;
  • 3 linguri mascarpone;
  • 2 linguri făină de cocos;
  • Gem de afine/zmeură/căpșuni – opțional
  • Alune de pădure – opțional, pentru adulți;
  • Fulgi de cocos (pentru deasupra)


Se amestecă uleiul cu brânza mascarpone, se adaugă făina și se lasă un pic la ”odihnit”, câteva minute. Dacă e prea tare compoziția, mai putem adăuga brânză, dacă este prea moale, puțină făină de cocos. Dacă aveți gem fără zahăr (pentru copii) sau normal (pentru adulți), puteți pune o lingură. Eu am avut un gem de afine cu stevie, fără zahăr.

Se ia cu lingurița din compoziție și se fac bile în mână. Dacă dorim, pentru adulți putem adăuga o alună de pădure la interior. Se rostogolesc prin fulgi de cocos și…voila! Desertul e gata și e extrem de fiiiin, parcă simți atingere de mătase pe pielea sensibilă. Cum să descriu ca să înțelegeți mai bine? Nu pot, trebuie să le încercați! Eu și fetița ne-am ”bătut” pe ele.

Brioșe cu mascarpone

(gustare sau mic dejun, alături de un pahar de lapte/iaurt)

Ingrediente:

  • 2 ouă;
  • 150 gr. mascarpone
  • 1 lingură smântână sau iaurt gras;
  • 1 lingură ulei;
  • 1 lingură miere sau alt îndulcitor;
  • Făină albă (cât să devină un aluat ca o smântână groasă);
  • 1 vârf de cuțit praf de copt (sau albușurile se bat separat);
  • Fructe la alegere

Se bat bine ouăle (albușurile separat, dacă nu doriți să puneți praf de copt), se încorporeaza brânza mascarpone, smântâna și se presară făină până devine ca o smântână groasă. Se toarnă în forme de brioșe, se adaugă fructe la alegere și se dau în cuptorul preîncălzit până trec testul scobitorii sau vedeți că sunt rumenite. Mie îmi place să dau cuptorul la 125 grade, nu mai mult, ca să se pătrundă bine la interior, lent. Poftă bună!

Aceste rețete le puteți face împreună cu copiii. Micuții de 2+ ani sunt foarte interesați de asemenea activități. Pentru alte idei de activități în familie vă recomandăm să citiți aici. De asemenea, urmăriți pagina noastră de Facebook pentru alte idei creative în familie și rețete pentru copii. 

Mă numesc Irina Pache și sunt profesor pentru învățământul primar și preșcolar. Mi-am dorit să pot schimba ceva în bine, în învățământul românesc, așa că la 22 de ani am devenit învățătoare, promovând examenul de titularizare cu nota 10, în București. Am crescut timp de 4 ani o generație minunată de elevi, în sistemul de stat, apoi alți 2 ani o clasă din învățământul particular. În anul 2017 am devenit mămică, un vis împlinit și o mare binecuvântare! De atunci au mai venit în viața noastră încă doi copii, așa încât nu m-am mai întors în sistemul de învățământ, ci în prezent mă ocup de creșterea lor, acasă. În același timp încerc să mă implic în continuare în diverse proiecte educaționale, să scriu și să mă dezvolt pe mai multe planuri. Educația copiilor rămâne pasiunea mea principală, domeniul în care simt că mă regăsesc și pot fi de folos. Pun foarte mare accent pe cucerirea elevilor pentru învățare și pe dezvoltarea lor complexă, ca suflete unice și minunate. Consider că scopul nostru, ca părinți și profesori, este de a crește copii fericiți și bogați în interior, nu doar copii cu rezultate bune!

Lasă un răspuns