Diastaza abdominală după naștere. Informații și interviu cu un kinetoterapeut

După prima naștere, deși naturală, am rămas cu burtică foarte mult timp. La 6-9 luni după naștere, încă păream gravidă. Nu m-am supărat, oricum la scurt timp chiar am rămas iar însărcinată. O nouă naștere, de data aceasta cezariană, m-a lăsat cu un abdoment și
mai ”umflat” mult timp. Atât de umflat încât nu știam dacă sunt permanent balonată, dacă am o problemă sau dacă…sunt gravidă (ar fi zis iar alții). (Despre nașteri, am relatat aici și aici).

Pentru mulți poate părea firesc să ai burtă după naștere, foarte multe femei având acel ”colăcel” de grăsime. Însă eu simțeam că nu
e vorba doar de grăsime. Tot plângându-mă, am aflat de la o prietenă de problema diastazei abdominale, de care nu auzisem nicicând! Am citit și informațiile începeau să se lege.

Depărtarea mușchilor abdomenului în sarcină e firească, însă deseori aceștia nu se reapropie cum ar trebui, după naștere. Mai ales în cazul cezarienelor, mamele pot rămâne cu diastaza abdominală, de multe ori nediagnosticată. Se pare că două treimi din mame au această problemă!


Ce am făcut eu?

Pentru că nu aveam timp, nici dispoziția necesară să alerg la un chirurg pentru o ecografie de părți moi, mi-am pus singură diagnosticul, aplicând metoda simplă de pe youtube: m-am așezat pe spate, cu genunchii flectați, am pus coatele sub cap și m-am ridicat puțin, încordând mușchii ca la abdomene. Cu o mână am verificat partea din mijloc a abdomenului, unde am simțit imediat o despărțitură de câțiva centimetri, mai jos și mai sus de buric. 

Am căutat un kinetoterapeut în zona mea, care a procedat asemenea și mi-a spus că am o diastază medie ca gravitate, însă tot va dura câteva luni recuperarea. Aceste luni presupunând exerciții fizice specifice, zilnic, timp de jumătate de oră. Am mers 10 ședințe la
ea, deja începând să simt altfel mușchii abdominali. Încerc să aplic exercițiile învățate și acasă, însă conștiinciozitatea este alta atunci când mergi la specialist. 

Alexandra are studii superioare în domeniul kinetoterapiei, dar și în cel al psihologiei, astfel că fiecare ședință a fost un real ajutor pentru mine. Mă bucur că a acceptat să îi pun câteva întrebări, care sper că vă vor ajuta și pe voi să depistați aceasta problemă (dacă există) și să luați deciziile cele bune, pentru sănătatea voastră!


Spune-ne, te rugăm, câte ceva despre tine și studiile pe care le ai în domeniul tău.

Bună! Mă numesc Bunoiu Alexandra și sunt kinetoterapeut. Am terminat Facultatea de Kinetoterapie și Motricitate Specială, în cadrul Universității Craiova, dar și Facultatea de Psihologie la Universitatea Ecologică din București. În plus, am absolvit cursul de Tehnician Maseur.

Ce este de fapt diastaza abdominală și câte femei întâmpină această problemă?

Diastaza abdominală presupune separarea între partea dreaptă și cea stângă a mușchiului drept abdominal (rectus abdominis). Această afecțiune apare în timpul sarcinii din cauza presiunii mari pe care dezvoltarea bebelușului și a uterului o pun asupra peretelui abdominal. 

Nu doar femeile gravide pot face diastază abdominală, ci și bărbații care fac antrenamente de forță cu greutăți mari și nu protejează corect abdomenul. Uneori problema apare și la nou- născuți, dar de obicei se reglează de la sine. Două treimi din mame au această problemă, însă doar jumătate din ele au diagnosticat-o și știu de ea.

Poate fi prevenită diastaza abdominală? Cum?

Putem preveni într-o anumită măsură apariția acesteia, prin protejarea musculaturii în timpul sarcinii: trebuie evitate mișcările bruște, inclusiv coborârea din pat trebuie făcută prin răsucire ușoară la marginea patului și sprijinire cu ajutorul brațelor (mamele care au avut cezariană obligatoriu au trecut prin această ridicare, neputându-și folosi mușchii abdominali o perioadă). Chiar dacă pare absurd, metoda aceasta previne încordarea bruscă a abdomenului deja tensionat. 

În condițiile în care sarcina se desfășoară normal, se pot efectua și exerciții specifice pentru gravide, sub îndrumarea unui specialist. Așadar, prin aceste două abordărise poate evita diastaza abdominală ulterioară.

În afară de prevenire, cum mai ajută kinetoterapia în sarcină, ce le recomanzi gravidelor? Dar după naștere?

Kinetoterapia în sarcină ajută la întărirea peretelui abdominal și a perineului. Exercițiile sunt specifice fiecărui trimestru și sunt alese de specialist în funcție de vârsta persoanei în cauză sau de alte eventuale probleme de sănătate. După naștere, acestea ajută la o recuperare mai rapidă.

Le recomand gravidelor și mămicilor să își găsească un specialist în kinetoterapie pentru a efectua exercițiile sub îndrumare, nu urmărind diverse variante de pe internet, care pot chiar agrava diastaza. Nu toate exercițiile postate pe internet sunt benefice pentru problema lor specifică.

Ce se întâmplă dacă diastaza abdominală nu este depistată sau dacă persoana în cauză nu realizează exercițiile de recuperare prin kinetoterapie?

În primul rând pot apărea dureri de coloană, dureri de spate. Apoi rămâne aspectul inestetic al abdomenului. În cazul unei noi sarcini, dacă diastaza nu a fost rezolvată înainte, apare și riscul de hernie ombilicală, inghinală sau abdominală, însă aceste probleme sunt destul de rare. De asemenea, în timpul sarcinii podeaua pelviană își pierde fermitatea și sunt favorizate incontinența urinară, durerile pelviene.

Când se ajunge la operație, în cazul diastazei?

Atunci când se încearcă în prima parte kinetoterapia, iar aceasta nu dă rezultate, soluția terapeutică este cea chirurgicală.


Ai și alte sfaturi pentru mămici sau viitoare mămici?

Singurul și cel mai important sfat e să caute îndrumator specializat, pentru a face recuperare supravegheată și a nu complica mai rău lucrurile.

Cum te pot contacta cei care stau în zona Militari sau sectorul 6?

Pot fi găsită pe facebook, pe pagina proprie (Alexandra Bunoiu) sau pe pagina oficială,
@Masaj Alexandra

Mulțumim mult pentru informațiile oferite!

Cu drag! Mulțumesc și eu că astfel am putut vorbi mamelor și viitoarelor mame, prin intermediul site-ului vostru!

Mă numesc Irina Pache și sunt profesor pentru învățământul primar și preșcolar. Mi-am dorit să pot schimba ceva în bine, în învățământul românesc, așa că la 22 de ani am devenit învățătoare, promovând examenul de titularizare cu nota 10, în București. Am crescut timp de 4 ani o generație minunată de elevi, în sistemul de stat, apoi alți 2 ani o clasă din învățământul particular. În anul 2017 am devenit mămică, un vis împlinit și o mare binecuvântare! De atunci au mai venit în viața noastră încă doi copii, așa încât nu m-am mai întors în sistemul de învățământ, ci în prezent mă ocup de creșterea lor, acasă. În același timp încerc să mă implic în continuare în diverse proiecte educaționale, să scriu și să mă dezvolt pe mai multe planuri. Educația copiilor rămâne pasiunea mea principală, domeniul în care simt că mă regăsesc și pot fi de folos. Pun foarte mare accent pe cucerirea elevilor pentru învățare și pe dezvoltarea lor complexă, ca suflete unice și minunate. Consider că scopul nostru, ca părinți și profesori, este de a crește copii fericiți și bogați în interior, nu doar copii cu rezultate bune!

Lasă un răspuns