Cinci idei de decorațiuni și activități de iarnă, pe care să le realizezi împreună cu cei mici

A trecut vremea blândă și timpul îndelung petrecut pe afară. Cu toții căutăm variante frumoase prin care să le ocupăm util timpul celor mici. Iar ei, copiii, sunt permanent dornici de acțiune: de a atinge, de a explora, de a face, de a construi cu propriile mânuțe.

Chiar dacă bebelușii sunt mici (1 an sau puțin peste) și încă mai introduc în gură diverse obiecte, cu supraveghere atentă și grijă, putem lucra împreună decorațiunile propuse. După 2 ani, deja putem vorbi de personalizare și detalii alese de ei înșiși.

Ideile de mai jos se potrivesc, așadar, copiilor între 1 și 8 ani, fiind nevoie de mai mult sau mai puțin ajutor din partea adultului.

Spor la treabă și sărbători de iarnă cu bucurie!

Activități de iarnă practice:

1. Grâușor în omuleț (pentru Sf. Andrei)
2. Ghetuța pentru Moș Nicolae (pentru 6 decembrie) din fetru sau carton
3. Figurine pentru brad, din aluat sărat
4. Om de zăpadă în șosetă, cu orez
5. Turtă dulce

1. Grâușor în omuleț (pentru Sf. Andrei)

De ce aveți nevoie? (Materiale necesare)
O mână de grâușor;
Pământ de flori;
Dres șosetă (medie sau lungă, ori dres normal tăiat);
Un pahar de plastic mare de iaurt/smântână, de aprox. 350 grame;
Hârtie de cadou sau șervețel de masă cu tematică de Crăciun;
O bucățică mică de fetru sau carton roșu (pentru gură);
Ochișori;
Foarfecă;
Pistol de lipit.

Cum procedăm? (Modul de lucru)

Decorăm paharul de plastic așa cum ne dorim, învelindu-l în hârtie decorativă (de la cadouri sau flori) pe care o lipim cu pistolul de lipit în câteva puncte, pentru mai multă siguranță. Eu am folosit un șervețel de masă, cu tematica de Crăciun. În această etapă e bine să ferim copiii de pistolul de lipit sau să îi lăsăm să folosească aracet, dacă sunt mai mari.

activitati de iarna
activitati de iarna
Tăiem dresul pentru a obține un fel de șosetă înaltă, în care lăsăm copilul să pună mai întâi o mână de grâușor. Desfacem cât mai larg șoseta și îl încurajăm pe cel mic să pună pământ ori cu o spatulă mai mică, ori cu o lingură, ori cu propria mână. În funcție de mărimea paharului, s-ar putea să fie nevoie de mai mult sau mai puțin pământ. Eu am folosit un pahar mare de smântână, așadar am creat o sferă destul de mare pentru capul omulețului. La final am înnodat bine.
activitati de iarna
Decupăm din carton sau fetru roșu o guriță veselă și o lipim. Atașăm și ochișorii, în același mod. Dacă nu avem ochișori speciali, putem realiza din carton alb, umplând pupila cu carioca neagră. Eu am ales de această dată silicon cu sclipici. Atașăm capul pe pahar, putând chiar să îl lipim cu pistolul de buza paharului (opțional).
activitati de iarna
Avem grijă să îl udăm zilnic și să îl ținem lângă o sursă de lumină naturală, pentru a vedea cum crește planta. Se spune că cine va avea grâul verde și des la trecerea dintre ani, va avea spor în anul ce urmează!

2. Ghetuța pentru Moș Nicolae (pentru 6 decembrie) din fetru sau carton

Ce ne trebuie? (Materiale necesare)
O foaie de carton roșu sau 2 bucăți fetru roșu mărime A4;
Fir alb de lână ;
Carton, fetru alb sau vată (pentru partea de sus);
Elemente decorative la alegere: steluțe, brad, fulgi;
Foarfecă;
Pistol de lipit;
Perforator

Cum procedăm? (Modul de lucru)

Dacă dorim să lucrăm ghetuța din carton, putem imprima acest model direct pe foaia grosuță roșie sau putem decupa de pe coală obișnuită și apoi contura pe cartonul colorat, încercând să păstrăm modelul. Gheata obținută va fi mai micuță decât mărimea A4, însă va fi mai simplu de realizat.

activitati de iarna
Mai întâi decorăm ceea ce va fi partea de sus a ghetei cu un carton alb sau cu vată lipită, pentru ambele fețe ce vor fi obținute. Apoi decupăm liniile drepte continue și pliem liniile punctate, lipind părțile exterioare foarte bine de ghetuță. Dăm găurelele cu un perforator special sau cu vârful unei foarfeci ascuțite; prindem șiretul alb din lână și legăm fundița. Dacă avem fetru, vom desena sau imprima un contur de gheată, pe care îl vom copia apoi pe două bucăți A4 de fetru. Le lipim între ele cu silicon, decorăm partea de sus cu fetru alb și atașăm alte elemente pe ghetuță. Puteți folosi acest model pentru contur:
activitati de iarna

Voila! Acum copiii pot pune la ușă, lângă încălțăminte, și propriile ghetuțe.

3. Figurine pentru brad din aluat sărat

Ce ne trebuie? (Materiale necesare)
1 cană cu făină
1 cană cu sare foarte fin măcinată
100 -125 ml apă
1 linguriță ulei
1 linguriță lipici (aracet)
Turmeric
Spirulină pudră
Boia de ardei
Cacao (pentru culori)

Cum procedăm? (Modul de lucru)

Amestecăm sarea cu făina și adăugăm apa treptat, apoi uleiul și lipiciul. Vom obține un aluat moale. Dacă este nevoie, mai adăugăm puțină făină. Împărțim aluatul în mai multe părți, în funcție de nr. de culori pe care dorim să le obținem. Amestecăm fiecare pudră până omogenizăm pasta. Pentru roșu e nevoie de mai multă boia de ardei. Puteți încerca și colorantul alimentar, noi am folosit doar prafuri naturale.

activitati copii de iarna
activitati de iarna copii
activitati de iarna

Întindem aluatul încât foaia să aibă aproape 1 cm grosime și decupăm formele dorite. Putem fi creativi și realiza figurine tridimensionale, atașând alte bucățele de aluat deasupra.

Dăm o gaură cu scobitoarea în partea de sus și le coacem în cuptor la 100 de grade, timp de 1-2 h sau până când devin foarte tari. Legăm ața în lungimea dorită și le atârnăm în brad!

Dacă nu avem coloranți sau alegem să lăsăm pasta albă, putem picta figurinele răcite sau putem lipi sclipici pe ele.

activitati de iarna

4. Om de zăpadă din șosetă cu orez

Ce ne trebuie? (Materiale necesare)
O șosetă albă de adult (să nu fie scurtă/joasă);
O șosetă colorată (opțional)
Orez;
Rest de material pentru fular;
Ață;
Ochișori, nasturi;
Cariocă portocalie;

Cum procedăm? (Modul de lucru)

Ținem șoseta vertical și o tăiem imediat deasupra călcâiului.

activitati iarna

Partea de jos va fi puțin ”suflecată” pentru a deveni căciula moșului (dacă puteți sacrifica și o șosetă colorată, căciula ar fi mai frumoasă în contrast cu omul).

Pentru a putea umple partea cealalta cu orez, întoarcem șoseta pe dos, legăm un capăt cu ață și o întoarcem iar pe față. Umplem cu orez, apăsând din când în când, pentru a adăuga cât mai mult conținut.

Legăm din nou cu ață la capăt, apoi strângem ca într-un inel gâtul omului, prinzând cu ață și formând capul, respectiv corpul (două sfere de mărimi diferite). Atașăm fularul și lipim accesoriile pe chip, punem căciula și…gata!

activitati de iarna

Un omuleț tare simpatic, ce poate deveni jucăria celui mic sau decor în casă, iarna aceasta.

5. Turtă dulce

Ce ne trebuie? (Materiale necesare)
320 gr. făină
100 gr. unt
200 gr. miere
1 ou
1 linguriță rasă de bicarbonat
2 linguri rase de condiment pentru turtă dulce (scorțișoară, cuișoare, cardamom, ghimbir pudră etc.)
Pudră de vanilie (opțional)

Cum procedăm? (Modul de lucru)

Topim untul și îl lăsăm puțin la răcit. Între timp Amestecăm făina cu bicarbonatul, oul și condimentele.
Amestecăm untul topit cu mierea și apoi încorporăm în făină.

activitati copii
activitati iarna
activitati de iarna
Frământăm cu mâna sau cu aparatul, până când se omogenizează. Lăsăm aluatul în folie alimentară, la frigider, peste noapte sau măcar câteva ore.
activitati de iarna
Când îl scoatem de la rece, îl lăsăm jumătate de oră la temperatura camerei și apoi îl întindem încât să aibă aprox. 6 mm grosime și decupăm formele.
activitati iarna copii
activitati Craciun
activitati Craciun
Pe acestea le așezăm în tavă, pe hârtie de copt, cu puțină distanță între ele, dându-le în cuptorul preîncălzit la 150 de grade, pentru aprox. 10 sau până când trec proba scobitorii. Nu le lăsăm la răcit în cuptor, pentru că se întăresc/ard.
activitati Craciun
activitati Craciun

Când se răcesc le putem unge cu unt de cocos moale, amestecat cu scorțișoară sau le putem pudra cu carob/fulgi de cocos. Sunt extrem de pufoase, moi și apetisante!

Poftă bună!

Alte idei de activități în familie găsiți aici. 

Mă numesc Irina Pache și sunt profesor pentru învățământul primar și preșcolar. Mi-am dorit să pot schimba ceva în bine, în învățământul românesc, așa că la 22 de ani am devenit învățătoare, promovând examenul de titularizare cu nota 10, în București. Am crescut timp de 4 ani o generație minunată de elevi, în sistemul de stat, apoi alți 2 ani o clasă din învățământul particular. În anul 2017 am devenit mămică, un vis împlinit și o mare binecuvântare! De atunci au mai venit în viața noastră încă doi copii, așa încât nu m-am mai întors în sistemul de învățământ, ci în prezent mă ocup de creșterea lor, acasă. În același timp încerc să mă implic în continuare în diverse proiecte educaționale, să scriu și să mă dezvolt pe mai multe planuri. Educația copiilor rămâne pasiunea mea principală, domeniul în care simt că mă regăsesc și pot fi de folos. Pun foarte mare accent pe cucerirea elevilor pentru învățare și pe dezvoltarea lor complexă, ca suflete unice și minunate. Consider că scopul nostru, ca părinți și profesori, este de a crește copii fericiți și bogați în interior, nu doar copii cu rezultate bune!

Lasă un răspuns