Meniu baby-friendly pentru o săptămână. Idei de preparate pentru mic dejun, gustări, prânz și cină

Preparate sănătoase pentru bebeluși, copii și întreaga familie


Nu sunt nutriționist, doar îmi place să gătesc (dintotdeauna) și am doi
copii mici, așa că preparatele diverse, sănătoase și gustoase au devenit un aspect
important în ultimii ani. Mă consult cu mame mai pricepute decât mine, mă
inspir și inventez/improvizez destul de mult, ținând cont de câteva principii pe
care mi le-am asumat:

1. Într-o săptămână încerc să le ofer proteină vegetală în 2 zile (fasole sau
linte, năut, mazăre sau quinoa), pește (de captură, proaspăt, de la noi)
într-o zi, ficăței din sursă sigură în altă zi și carne de diverse tipuri în 3
zile.

2. Proteina le-o prepar la prânz, în general alături de legume (cât mai
diverse), pentru o digestie propice;


3.Nu ofer proteină animală la fiecare din cele 3 mese principale, în aceeași
zi (dacă dimineața micul dejun are lactate, iar la prânz carne, seara cu
siguranță voi evita produsele animale. Sau invers.)

4.Iau carne din surse sigure, pe cât pot, în special când e vorba de pui
(care în comerț de regulă e plin de hormoni);


5.Fructele proaspete nu lipsesc din meniul zilnic, acestea constituind de
obicei gustarea de după somn, când stomacul a avut o pauză de câteva ore
bune pentru digestie și la un interval perfect înainte de masa de seară (1-2
h). Uneori ofer fructe și în preparatele de dimineață, mai ales pentru cel
mic (sub 1 an); niciodată nu dau fructele imediat după masă.

6.La cină nu ofer carne, ci încerc să diversific meniul zilei oferind paste,
carbohidrați și preparate cu iaurt sau brânzică (de casă, ideal). Pentru cei
cu alergie la lactate, există rețete de sosuri și brânzeturi pe bază de caju,
de exemplu. Pentru inspirație și susținere între mămici, recomand grupul 
de pe facebook numit ”My babyfood”.

7.Între micul dejun și prânz, alor mei li s-a făcut foame încă de la 8 luni, așa
că am introdus gustări sănătoase precum brioșe, fursecuri, clătite, papanași, prăjituri, bomboane – toate fără zahăr sau alte prostioare nocive; puteți însă oferi fructele cu o oră înainte de prânz, iar după somn Gustarea 1 (inversate, așadar);

8.Nu le cumpăr dulciuri din comerț, nu le ofer zahăr decât foarte rar, dacă
primim de la bunica o prăjitură delicioasă, făcută în casă, ce conține și
acest îndulcitor (măcar sunt sigură de celelalte ingrediente, iar fetița are
peste 2 ani și jumătate);


9.Nu le dau de ronțăit toată ziua între mese, nu au la discreție biscuiți,
covrigi sau pufuleți, ci doar cele 2 gustări sănătoase dintr-o zi, tocmai
pentru a-și crea un program de masă, a înțelege importanța hranei și a
momentului mesei în familie, a mânca mai bine, cu poftă.

Meniu săptămânal baby-friendly

Luni:


MicDejun
: Budincă de chia (chia hidratată peste noapte în lapte vegetal sau
apă) cu fructe (banană, mangă, zmeură etc.);


Gustare 1
: Biscuiți cu cocos și iaurt (rețeta e și pe acest site, postată aici );


Prânz
: Chec rapid cu piept de pui, la cuptor (pieptul de pui fiert, tocat mărunt și
amestecat cu porumb, ardei kapia tăiat fin, ouă bătute bine, smântână, verdeață,
puțină făină, puțin praf de copt); puteți pune într-o formă de chec (nu umpleți
foarte mult, să se coacă bine în interior) sau forme de silicon speciale;

meniu baby friendly

Gustare2: Măr și pară rase, cu scorțișoară


Cina
: Piure de cartofi albi și cartof dulce, cu iaurt de capră și semințe de cânepă decorticate;

Marți:


MD
: Terci de banană și cereale (fulgi ovăz, mei, hrișcă) în lapte vegetal (făcut în casă, din chipsuri de cocos sau migdale hidratate/cumpărat, marca The Bridge, singurul pe care l-am găsit fără ingrediente dubioase) sau în lapte animal.


G1
: Turtă dulce homemade, cu miere (rețeta aici )


P
: Morcovi sote cu vită fragedă (recomand a se prepara vita la slowcooker) / ciorbă de perișoare (cu carne de vită), cu orez basmati și legume (orezul se spală de câteva ori și se hidratează înainte, pentru a elimina arsenicul);


G2
: Fructe la alegere


C
: Paste de grâu cu ciuperci și mărar;

Miercuri:


MD
: Budincă rapidă la cuptor (rețeta aici), pusă în bain-marie la cuptor;

G1
: Pachețele cu cașcaval sau dovleac copt, la tigaie (rețeta foarte simplă și

delicioasă, aici);

P: Chiftelute de quinoa cu garnitură de orez și sfeclă roșie. Sursă pentru quinoa aici. 

G2
: Avocado, fructe;

C
: Mămăligă cremoasă cu brânză și iaurt de capră (mălaiul poate fi fiert în apă cu lapte și puțin unt, pentru un gust delicios); la sfârșit eu le pun și bucățele mici de cașcaval, să se ”topească” în castronel.

Joi:


MD
: Ciocolata bebelușului (avocado, banană și karob la blender), cu fulgi de ovăz


G1
: Clătite pufoase cu dovlecel ras și brânză dulce, cu gem fără zahăr (puteți face pe loc un ”gem” din zmeură, mere sau pere bucățele pe foc, cu puțin unt și scorțișoară – iamii)

meniu baby-friendly

P: Ficăței în sos de roșii cu piure de cartofi (de preferat roșiile nestropite, tocate mărunt, cu ceapă fină și puțin unt); pentru o bună absorbție a fierului din ficat, nu se recomandă alăturarea lactatelor (smântână/fierbere în lapte etc.) sau orez;

meniu-babyfriendly

G2: Salată de crudități (morcov ras fin, măr, păstârnac, scorțișoară);

C: Cous cous sau bulgur cu legume și iaurt de capră

meniu cina baby friendly
meniu cina baby-friendly

Vineri:

MD: Omletă cu măsline desărate și castraveți sau omletă cu spanac și verdeață;

meniu baby-friendly

G1: Brioșe cu mascarpone (rețeta aici);


P
: Paste de năut cu legume și fulgi de drojdie inactivă


G2
: Banană, măr, mandarină;


C
: Bulete de cașcaval cu legume la abur: sparanghel, fenicul, brocolli etc.

O rețetă de bulete a Laviniei Bercea, de pe grupul de mămici My Babyfood: 300 gr cașcaval ras, 120 gr făină, 2 ouă – toate frământate bine până se omogenizează; format bulete cu mâinile umezite cu apă și date prin susan alb sau negru – pe hârtie de copt la 220 grade, cuptorul preîncălzit, 20 min)

Sâmbătă:

MD: Tapioca în lapte cu fulgi de cocos și banană, mango;

G1: Bomboane Raffaello din griș 

P: Supă groasă de curcan cu găluși și muulte legume;

G2: Salată de fructe

C: Orez cu spanac sau varză ”călită” cu mămăligă

Duminică:

MD: Orez cu lapte și scorțișoară;

G1: Prăjitură ”invizibilă” cu mere ;

P: Pește (crap) la cuptor, cu legume la abur (dovlecei, rădăcinoase)


G2
: Fructe uscate neîndulcite (curmalesmochine, merișoare, caise etc.) cu alune de pădure sau nuci (hidratate și măcinate, adaptate vârstei);


C
: Salată a la rousse cu maioneză babyfriendly (avocado copt bine, gălbenuș de ou fiert, puțin iaurt grecesc, puțin ulei de măsline) și pâinică (prăjită sau nu, de preferat homemade, cu semințe).

Sper să vă fie de folos acest meniu săptămânal! Poftă bună!

Mă numesc Irina Pache și sunt profesor pentru învățământul primar și preșcolar. Mi-am dorit să pot schimba ceva în bine, în învățământul românesc, așa că la 22 de ani am devenit învățătoare, promovând examenul de titularizare cu nota 10, în București. Am crescut timp de 4 ani o generație minunată de elevi, în sistemul de stat, apoi alți 2 ani o clasă din învățământul particular. În anul 2017 am devenit mămică, un vis împlinit și o mare binecuvântare! De atunci au mai venit în viața noastră încă doi copii, așa încât nu m-am mai întors în sistemul de învățământ, ci în prezent mă ocup de creșterea lor, acasă. În același timp încerc să mă implic în continuare în diverse proiecte educaționale, să scriu și să mă dezvolt pe mai multe planuri. Educația copiilor rămâne pasiunea mea principală, domeniul în care simt că mă regăsesc și pot fi de folos. Pun foarte mare accent pe cucerirea elevilor pentru învățare și pe dezvoltarea lor complexă, ca suflete unice și minunate. Consider că scopul nostru, ca părinți și profesori, este de a crește copii fericiți și bogați în interior, nu doar copii cu rezultate bune!

Lasă un răspuns