10 JOCURI DE JUCAT ÎN CASĂ CU COPILUL TĂU

În ciuda vremii primăvăratice, autoritățile ne îndeamnă prudent la statul în casă. Dar statul în casă devine o problemă buclucașă dacă ai pe lângă tine (cel puțin) un copil energic, curios și mereu dornic de explorare. 

Poate ai epuizat deja activitățile care-ți permit desfășurarea în spațiul limitat al casei. Și poate că nici inspirația nu-ți mai surâde în crearea altor îndeletiniciri care să-l țină ocupat sau care să-l stimuleze creativ pe copilul tău.

În întâmpinarea gândului tău de părinte venim noi! Nu doar pentru a te ajuta să alungi plictiseala din jurul vostru. Ci și pentru a-ți oferi ponturile necesare transformării acestor zile în timp de calitate petrecut în sânul familiei.

Așadar, am întocmit o listă cu zece jocuri pe care le puteți juca în casa. Deși vârsta apare indicată în dreptul fiecărei activități, aceasta, dar și complexitatea jocului pot fi adaptate în funcție de context sau de nevoile voastre.

1. Stimulare motrică, sonoră și vizuală. Vârstă recomandată 0+

Alege câteva sticle de plastic cu capac și umple-le cu pietricele, boabe de orez, semințe și mărgele de sticlă. Nu amesteca obiectele, ci creează un set de sticle care să conțină obiecte de un singur fel. Astfel, fiecare sticlă va produce un sunet diferit când este mișcată de copil. De asemenea, poți decora fiecare sticlă cu bandă de diferite culori, pentru ca acesta să fie stimulat și vizual.

jocuri in casa copii

2. Cine sunt eu? Vârstă recomandată 1+

Roagă copilul să stea culcat pe o coală de hârtie mare, iar cu un creion desenează conturul corpului său. Odată desenată silueta, încurajează copilul să o coloreze astfel încât să respecte coloristica hainelor cu care este îmbrăcat. Îl poți îndemna să-i deseneze schiței și părul, ochii, gura, nasul, urechile pentru a-l ajuta să învețe și să recunoască părțile corpului său.

colorat joc in casa

3. Șirul de culori. Vârstă recomandată 2+

Acest joc este potrivit pentru stimularea gândirii logice, dar și pentru antrenarea concentrării. Formează din piese din plastic Lego sau din cuburi de lemn, toate de aceeași dimensiune, șiruri de culori pe care copilul tău să le continue în ordinea stabilită de tine. Pentru a-l familiariza cu acest tip de activitate, pornește de la două culori – verde și galben. De exemplu: verde, galben, verde, galben. Continuă, înșiruindu-le într-o manieră mai complexă: verde, verde, galben, galben, verde, verde. Poți oricând să adaugi o treia culoare sau să schimbi mărimea unei piese.

joc in casa lego

4. Găsește intrusul. Vârstă recomandată 3+

Înșiră-i copilului tău patru cuvinte din aceeași categorie – nume de fructe –, introducând în enumerație un al cincilea element care nu face parte din același câmp lexical – o legumă. Încurajează-l să găsească intrusul. Schimbă criteriul de alegere al cuvintelor și prezintă-i cuvinte formate din trei silabe, alăturând unul mai scurt, format dintr-o singură silabă. Puteți juca acest joc și dezvoltând coordonata vizuală – desenați mulțimi de obiecte din care copilul vostru trebuie să descopere elementul care nu se potrivește.

5. Calendarul familiei. Vârstă recomandată 4+

Transformă aceste zile de stat în casă în zile de sărbătoare pentru întreaga familie. Întocmește, împreună cu toți membrii familiei, un calendar personalizat care să conțină: zilele de sărbătoare de peste an, aniversările voastre și ale celor dragi, dar și alte evenimente cu însemnătate pentru voi și pentru cei apropiați. Mai mult decât atât, puteți da valoare fiecărei zile, investind-o cu un motiv de bucurie pentru toți. De exemplu, în 21 martie se sărbătorește Ziua Mondială a Poeziei. Citiți poezii pentru a celebra această zi, dar și pentru a crea amintiri de neuitat. Puteți consemna zilnic astfel de evenimente, fie deja existente, fie inventate de voi. De exemplu, Ziua Astronomiei, Ziua Mondială a Sănătății sau Ziua Cititului Împreună. Decorați calendarul și găsiți pretexte zilnice pentru a vă bucura unii de alții. Aici găsiți un countdown calendar perfect pentru așa ceva. 

joc in casa copii

Ca sugestii de lectură, pentru această perioadă, vă recomandăm:
Jocurile copilăriei, Sonja Danowski, Editura Signatura și seria de Poezii alese, Editura Aquila.

jocurile copilariei
poezii alese
poezii alese

6. Jocul recordurilor. Vârstă recomandată 5+

Pornind de la ideea de a cronometra activitatea, poți construi diverse jocuri în care să vă folosiți de obiectele pe care le aveți prin casă. Propune un joc cu balonul – cine reușeste să mențină în aer două baloane, timp de 2 minute, fără a le lăsa să atingă pereții sau să cadă? Propune construirea unui turn – din cărți de joc, cuburi de zahăr, capace de sticlă, pahare din plastic, cutii de chibrituri, monede, cuburi sau piese de domino. Propune aruncări la coș cu spatele – fie că vă folosiți de cuburi, mingiuțe de plastic sau clești de rufe, indică jucătorului să stea cu spatele la coș, la o oarecare distanță de acesta. Câte obiecte va reuși să arunce, stând cu spatele, într-un minut?

Ca sugestie de lectură vă recomandăm: Supă de pietre, Iulia Iordan, Editura Frontiera și Cum crește grădina mea?, Gerda Muller, Editura Frontiera.

supa de pietre
cum creste gradina mea

7. Ghicește-ți numele. Vârstă recomandată 6+

Așezați-vă în cerc și scrie tuturor participanților la joc, pe un bilețel adeziv, un nume propriu, un nume de fruct, un obiect din casă sau un fenomen al naturii. Lipește fiecăruia biletul pe frunte, fără a dezvălui jucătorului noua identitate. De exemplu, unul dintre jucători poate fi creion. În timpul unei runde de joc, pentru a-și ghici numele, paticipantul are dreptul de a pune o întrebare menită să-l ajute să elucideze misterul. De exemplu: Sunt un obiect? Ceilalți colegi îi vor răspunde afirmativ sau negativ, iar apoi se trece la următorul jucător. A doua rundă presupune un alt șir de întrebări puse cu scopul dezvăluirii numelui de pe bilet. Câștigă cine ghicește primul!

Recomandările noastre de lectură, începând cu vârsta de șase ani sunt: Cum să construiești un automobil, Martin Sodomka, Editura Corint Junior, Fericirea este o Vulpe, Evelina Daciūtė, Editura Cartemma și seria de compozitori a Cristinei Andone, Editura Nemi.

jocuri acasa
fericirea este o vulpe
compozitori

8. Zaruri distractive. Vârstă recomandată 7+

Acest joc poate fi jucat cu un zar sau cu mai multe și cu ajutorul lui se exersează matematica într-un mod distractiv. Zarul/zarurile se aruncă și fiecare participant își adună punctele afișate pe fața de sus. Fiecare jucător este obligat să rețină numărul obținut într-o tură anterioară și să-l anunțe colegilor cu voce tare. Atenție! Fața cu șase puncte se scade întotdeauna din totalul de puncte obținut. Primul jucător care ajunge la 30 de puncte… pierde!

Ca lectură vă recomandăm următoarele cărți: Aventurile lui Peter Iepurașul, Beatrix Potter, Editura Arthur, Indianul din dulap, Lynne Reid Banks, Editura Rao pentru Copii, Pippi Șosețica, Astrid Lindgren, Editura Arthur.

jocuri in casa
activitati in casa
jocuri in casa

9. Alfabetul. Vârstă recomandată 8+

Notează pe verticală, de sus în jos, toate literele alfabetului și spune jucătorilor un cuvânt: animal, oraș, fruct sau un nume de băiat. Plecând de la sugestia ta, jucătorii trebuie să enumere cu fiecare literă a alfabetului cât mai multe cuvinte. După finalizarea timpului impus – de exemplu, trei minute – fiecare participant citește cuvintele găsite, primind pentru fiecare răspuns corect câte un punct.
Animale: arici, balenă, cămilă…zebră.

Sugestiile noastre de lectură sunt: O sută de rochii, Eleanor Estes, Editura Arthur, Un urs pe nume Paddington, Michael Bond, Editura Arthur, Colivia de aur, Anna Castagnoli, Editura Signatura.

o suta de rochii
un urs paddington
jocuri in casa

10. Găsește obiectele. Vârsta recomandată 9+

Având la dispoziție zece minute, fiecare participant primește o listă cu zece obiecte pe care trebuie să le găsească în casă. De exemplu: „ceva galben”, „ceva pufos”, „ceva lucios” sau „ceva parfumat”. La finalul timpului alocat jocului, fiecare detectiv își prezintă lista, dar și obiectele găsite.

Pentru această vârstă recomandările noastre de lectură sunt: Micul Prinț, Antoine de Saint-Exupéry, Editura Rao, Charlie și fabrica de ciocolată, Roald Dahl, Editura Arthur, Comoara din insulă, Robert Louis Stevenson, Editura Litera, volumele Micuțul Nicholas în vacanță, Goscinny Sempé, Editura Arthur.

micul print
charlie si fabrica de ciocolata
Comoara din insula
micutul nicolas

Vă dorim o joacă plăcută și mult spor într-ale cititului! Pentru alte idei de jocuri și activități, aveți aici și aici mai multe articole ale noastre. 

În elaborarea acestui articol am folosit ca punct de reper următoarele cărți:
1001 de idei și jocuri pentru a scăpa de plictiseală, Bartl, Almuth, Traducerea și adaptarea Raluca Dumitru și Roland Schenn, Editura Nomina, Pitești, 2018.
Jocuri pentru copii de la o zi la șase ani, Bacus, Anne, Traducere de Mihaela Larionescu, Teora, București, 2013.

Sunt absolventă de Litere, iar odată cu statutul de mamă am început să scriu și să citesc lumea prin ochii copiilor mei. Scriu recenzii de carte pentru copii, dar am luat și interviuri și am scris despre oameni cu vieți de poveste.

Lasă un răspuns