20 de recomandări de cărți pentru femei de la femei

Citesc și-am citit. În copilărie, în liceu, în facultate. Acum.
Bibliografie obligatorie, cărți de specialitate, cărți pentru suflet.

E lesne de-nțeles că, într-un asemenea context, redactarea unui articol cu recomandări de lectură adulți mi-a surâs, m-a provocat, mi s-a potrivit. Și totuși… Nu m-am încumetat să-l scriu, temându-mă de capcana sugestiilor personale și părtinitoare, odată cu amintirea celebrului citat So many books, so little time. 

În fond, acesta a și fost resortul care m-a-ndemnat să coagulez, în jurul unei idei, acest articol colectiv. Am lansat, deci, propunerea de a-mi recomanda o carte câtorva prietene. Femei cu drag de lectură, cu preocupări diverse, dar angrenate în universuri complementare ca esență. Sugestiile lor punctează subiecte variate – beletristică, parenting sau dezvoltare personală – și subliniază frumusețea dialogului cultural. Articolul ne amintește de cărțile pe care le-am citit și le reiterează pe cele care ar putea deveni de-acum preferatele noastre.

recomandare carte pentru femei

Tatăl celuilalt copil de Parinoush Saniee, Editura Polirom, 2017 – lectură recomandată de Mirona Beleiu-Orțan, profesor pentru învățământul preșcolar


„Mi-e greu, dar aleg Tatăl celuilalt copil. Povestea m-a impresionat prin felul în care subliniază cât de mult contează cum vorbești cu și despre un copil; dar și prin legătura deosebită a personajului principal, Shahab, cu bunica lui. Cartea este o lecție despre de ce să nu subapreciezi un copil, indiferent de aparențe… o recomandare pentru părinți, bunici, profesori. Volumul prezintă povestea unui băiat care, până la vârsta de 7 ani, nu a putut vorbi și care, ajuns la vârsta de 20 de ani, își povestește parte din copilărie.

Astfel, membrii familiei au început să se îngrijoreze când, la vârsta de 4 ani, Shahab nu vorbea încă. Medicul familiei garantează că baiatul este sănătos și că va vorbi curând, însă majoritatea prietenilor și a copiilor îl batjocorea, strigându-l prostul. 

La început Shahab este fericit, crezând că primește un compliment, însă farsa unui verișor îi demonstrează repede contrariul. Tristețea băiatul e adâncită de raportarea tatălui la context – și acesta îl vede pe băiat ca fiind rușinea familiei. De aici începe un întreg război cu tatăl său, cu fratele mai mare, dar și cu verișorii, simțindu-se încurajat de doi prieteni imaginari, Esi si Bibi. Pe fondul unui comportament agresiv, înțeles doar de bunica, se conturează o legătură profundă nepot-bunică, aducătoare de liniște și fericire. Cu ajutorul bunicii și al dragostei, își va regăsi Shahab vocea în final.”

carte pentru femei

Unde fugim de acasă? de Marin Sorescu, Editura Arthur, 2020 – lectură recomandată de Emina Căpălnășan, lector doctor la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara

Unde fugim de-acasă? Fugim chiar aici: în lumea cu aproape teatru, cu aproape poeme, cu aproape povești; în orice caz: aproape! Aproape de farmecul obișnuitului, aproape de copilăria veșnică, aproape de timpul acela în care plângi cât poftești, aproape de frumos, de bine, de iluzia că toate-s cu un scop, de faptul că niciodată nu e târziu să-nveți să te joci, să te bucuri de-o bazaconie, să pleci de la școală ca să-ți duci traiul la cinema și să uiți că-mbătrânești, după care să te întrebi mereu, mereu și să te miri fără-ncetare. 

Ce să te și faci fără mirare? Copilăria se termină în momentul în care lucrurile încetează să mai fie uluitoare. Atunci când lumea îţi dă senzaţia de «déjà-vu», când eşti rodat de existenţă, devii adult., ne avertizează Eugen Ionescu. Pentru a preveni o astfel de catastrofă, avem la îndemână harta pentru a ști unde fugim de-acasă și-l avem pe Marin Sorescu, copil neastâmpărat, iscoditor şi năzdrăvan, ce se joacă dezinvolt cu lucrurile şi cu noţiunile tradiţionale, anchilozate, ruginite, obosite (Ion Dodu Bălan).”

carte pentru femei

Fata din tren de Paula Hawkins, Editura Trei, 2015 – lectură recomandată de Lavinia Trancotă, expert contabil


„Primul gând mi-a fost Cel mai iubit dintre pământeni. Apoi Arta conversației și 11 minute. Am ajuns și la Alchimistul, și la Înainte să te cunosc. Dar am rămas la Fata din tren.

Lectura cărții mi-e legată de un concediu la mare: am găsit-o în locul nostru de cazare și, știind că există și un film, mi-am dorit să o citesc înainte de a-l vedea. În plus, cartea era însoțită de cuvintele lui Stephen King care spunea că lectura ei l-a ținut treaz toată noaptea. Și asta m-a convins! Îmi pare și acum lectura perfectă pentru acel context! 

Mai mult decât atât, relatarea faptelor și descrierea personajelor prezentate alternativ, mi-au amintit de filmul Turnul Babel și am devenit și mai curioasă, dorind să știu cum se termină totul. Narațiunea e presărată cu suspans și acțiune. Lectura e ușoară, cu tentă polițistă, de dragul vacanțelor din copilărie.”

carte pentru femei

Necredincioasa de Ayaan Hirsi Ali, Editura Rao, 2017 – lectură recomandată de Isabela Pleșa, cofondatoare a proiectului cultural Hambarul cu Carte


„Mereu am afirmat faptul că tot ceea ce ni se întâmplă nu este întâmplător și că toate își au vremea potrivită; în cazul cărților aplic același principiu: nu noi alegem cărțile, ci ele ne aleg pe noi. Dacă observăm acest lucru, este lesne de înțeles cum, de cele mai multe ori, lectura devine hrană spirituală în cele mai potrivite momente.

În cazul de față, volumul Necredincioasa (și nu catalogați conținutul după titlul pe care-l poartă) schițează povestea vieții unei femei integre, născută într-o cultură ce s-a dovedit a fi nepotrivită mentalității ei.

Necredincioasa este, de fapt, acea femeie care pune întrebări și care caută răspunsuri, dar mai ales, este femeia care nu se teme de schimbări, în ciuda greutăților care pot doborî de cele mai multe ori. Volumul autobiografic (ne gândim însă la pactul autobiografic) surprinde acțiunea cu incipit în Somalia, este cuprinzător și tratează, într-o manieră aparent simplistă, viața unei familii supusă lui Allah, a unei culturi patriarhale care se confruntă cu probleme reale social-economice, sub cupola religiei.

Supunerea, bigotismul, circumcizia tinerelor fetițe, sărăcia și îngrădirea educației sunt termeni des întâlniți în această carte – roman al devenirii. Întreg parcursul personajului principal merită urmărit, căci prin prisma protagonistei este conturată imaginea unei țări, dar și un destin ce-și începe periplul prin trauma fizică.

Încă din prima filă și până la ultima descoperi un lung șir al geopoliticii, din Kenya până în Olanda, dar și ideologii… pentru ca în final să ți se afirme că factorul decizional e singura armă cu care o femeie se poate lupta sau se poate mutila: [c]ând am cunoscut o nouă cultură, în care am văzut pentru prima dată că relațiile umane pot fi diferite, aș fi dat dovadă de dragoste de sine să văd asta ca pe un cult străin, care musulmanilor le este interzis să-l practice? […] de la bunica la mine este o călătorie de doar două generații, dar realitatea acestui voiaj este de milenii.

De precizat este faptul că autoarea, Ayaan Hirsi Ali, este activistă pentru poziția critică față de religia islamică și situația femeii supusă discriminării. În fond, Necredincioasa este cea care crede în propriile convingeri, convingeri luate în urma unor îndelungi cugetări.”

carte pentru femei

Brain Child – how smart parents make smart kids de Tony Buzan, Harpercollins Pub Ltd, 2003 – lectură recomandată de Eugenia Dobrescu, consultant nutriționist certificat PBN și consultant în lactație certificat internațional-IBCLC


„Aceasta este una dintre cele mai bune cărți despre copii pe care le-am citit. În primul rând, pentru că este scrisă dintr-o perspectivă care explică, într-un mod firesc și simplu, ce învață, ce experimentează și ce simte el, copilul, în fiecare clipă din momentul nașterii.

Cele șase capitole sunt precedate de scrisoarea bebelușului care se adresează propriilor părinți. El le vorbește despre potențialul cu care este deja înzestrat. Prin oferirea hranei corespunzătoare creierului, bebelușul se va dezvolta psihic, fizic și emoțional armonios.

În continuarea cărții regăsim informații care dezbat măreția creierului uman, unicitatea individului, importanța adevărului în viața copilului, dezvoltarea în raport cu mediul înconjurător sau ariile de învățare.

Brain Child schimbă radical viziunea asupra copilului. Lectura aduce o transformare importantă numită conștientizare; iar expresii ca E mic, nu înțelege! nu-și vor mai găsi fundamentul.”

recomandare de carte pentru femei

Întâmplări dintr-o viață de Sylvie Germain, Editura Nemira, 2014 – lectură recomandată de Roxana Maximilean, doctorandă a Facultății de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și profesor de limba franceză


„Sylvie Germain, scriitoare de limba franceză contemporană, premiată cu numeroase distincții literare, îmbracă într-o poetică inimitabilă o poveste desprinsă din realitatea umbroasă a zilelor noastre – destinul unei femei părăsite de mamă încă din frageda copilărie. 

Lipsa dragostei materne aruncă protagonista romanului în vâltoarea căutării sinelui, a aproapelui și a divinității. O înșiruire fragmentară de tablouri prezintă scene dintr-un roman de familie, aparent banale, dar care transcend realitatea prozaică, tăinuind o tematică germaniană recurentă: prezența răului în lume, copilăria nefericită sau Holocaustul. 

Scriitura sinestezică demonstrează puterea absolută a cuvântului care miroase, cântă și încântă; dar, mai presus de toate, emoționează profund. Inspirată de filosofia lui Emmanuel Levinas, despre Celălalt și alteritate, Sylvia Germain creează un bildungsroman fascinant, trasând drumul unui personaj de la întuneric la lumină, reinventând, la final, definiția șablonardului happy end.”

recomandare de carte pentru femei

Darurile imperfecțiunii de dr. Brené Brown, Editura Adevăr Divin, 2013 – lectură recomandată de Mădălina Kimak, profesor de limba engleză

„Cartea cercetătoarei Brené Brown se înscrie în domeniul cărților de dezvoltare personală și aduce la lumină o serie de instrumente pe care fiecare cititor le poate aplica pentru a-și contura o viață trăită din toată inima, o viață bazată pe autenticitate. 

Fără a cădea în capcana reciclării clișeelor care stau la baza multor cărți de acest gen, Darurile imperfecțiunii reușește să pună într-o formă accesibilă publicului larg concluziile anilor de cercetare ale autoarei în domeniul comportamentului uman, mai exact în studiul tiparelor ce țin de manifestarea rușinii.

Cred că oricine s-a confruntat vreodată cu efectele paralizante ale perfecționismului sau cu nevoia de validare exterioară în detrimentul trăirii propriului adevăr ar putea găsi în această carte o voce de încurajare în crearea propriei povești, indiferent de cât de multe imperfecțiuni ar avea ea.

recomandare de carte pentru femei

Grădina uitată de Kate Morton, Editura Humanitas, 2011 – lectură recomandată de Ioana Karina Nan, profesor de limbi moderne


„Orice călătorie în timp reprezintă un adevărat prilej de evadare din cotidian pentru fiecare cititor în parte. Romanul lui Kate Morton reușește să facă acest lucru printr-un stil literar cum nu am prea întâlnit la scriitorii contemporani. Expusă pe patru planuri narative, cu o oscilație a capitolelor trecut-prezent/prezent-trecut, povestea captează de la început. 

Personajele feminine create de autoare fac concurență serioasă celorlalte figuri care au marcat întreaga literatură universală, tocmai prin profunzimea lor sufletească. Grădina uitată este un roman despre copilărie, maturitate, regăsire și, binînțeles, despre dragoste.”

MăiestrIa. Povestea cusută a iei de Stela Moldovanu, Editura , 2019 – lectură recomadată de Bianca Pavel, inginer telecomunicații

„O carte pe care am citit-o de curând și pe care aș recomanda-o tuturor femeilor iubitoare de frumos, indiferent de vârstă, ar fi MăiestrIa. Povestea cusuta a iei. Americanii ar numi-o coffee table book, însă autoarea, Stela Moldovanu, o descrie ca fiind un album de frumusețe în care se dezvăluie tainele cusutului de mână. Și nu este vorba despre orice cusut…

Unul dintre lucrurile care îmi place foarte mult este să admir obiecte cu istorie. Mă fascinează ideea de a le intui povestea, originea, semnificația. În felul asta am ajuns și la ie. Privind-o, atât în imagini, cât și purtată de oamenii din jur, am regăsit în ea trei principii pe care le iubesc: vechiul, tradiționalul și frumosul. De-a lungul vremii am dezvoltat un gust pentru astfel de camăși și am început să caut tot mai multe informații și despre arta cusutului. Și o numesc astfel, pentru că nu vorbim doar despre prinderea aței pe un material oarecare, ci despre un adevarat ritual pe care vă las să-l descoperiți, citind această carte.

Albumul devine un adevărat ghid pentru a cunoaște în detaliu povestea acestei camăși – istorie, simboluri și informații practice; dar și o sursă de inspirație pentru modalitățile de purtare, de împletire a ei cu piesele moderne. Volumul reprezintă un album de poveste și povești, bogat în fotografie și exemple de ii cusute de femei îndrăgostite de tradiție.

Conține, printre altele, și un dicționar de simboluri, scheme de croi și tehnici de cusut, planșe cu modele și explicații pentru termenii specifici folosiți în acest proces. Poate reprezenta un adevărat manual de brodat, servind astfel ca suport pedagogic în arta coaserii; sau pur și simplu o colecție de imagini fermecătoare de care să vă bucurați oricând veți dori să evadați în basm. Aș descri-o ca fiind un obiect-moștenire, pentru că prezintă un meștesug prețios tot mai rar, care trebuie perpetuat cu grijă de cei conștienți de valoarea sa. Acesta este și unul dintre țelurile autoarei, care-și propune printr-un proiect mai amplu (expoziții de cămăși sau ateliere), să transmită oamenilor gustul pentru autentic și însemnatate, recognoscibil și în aceste cămăși.

Consider această carte un obiect aducător de bucurie și-l recomand oricărei femei iubitoare de frumos netrecător – fie că dorește să fie intițiată în acest ritual al creării de cămășii autentice românești sau este pasionată de artă și tradiție.”

recomandare de carte pentru femei

Ispășire de Ian McEwan, Editura Polirom, 2014 – lectură recomandată de Laura Drugan, studentă la Facultatea de Farmacie


„Încărcat de suspans, dragoste și remușcări, romanul Ispășire de Ian McEwan reușește să înfățișeze o frescă: război, familie, prietenie. Briony, mezina unei familii engleze bogate, își dorește să se ancoreze în realitate, scriind despre cei din jur și despre viața reală. Dar imaginația o împinge pe tânără spre un gest nepotrivit din punct de vedere social, acțiune ce va avea repercusiuni asupra celor dragi ai ei. Oare iertarea o va putea elibera pe Briony de nedreptatea produsă?

Acest roman m-a ajutat să mă transpun în vremea celui de-al Doilea Război Mondial, prin povestea-i emoționantă, dar totodată realistă; și mi-a reamintit că nedreptatea este prezentă oriunde în lume.”

recomandare de carte pentru femei

Cele cinci limbaje ale iubirii de Gary Chapman, Editura Curtea Veche, 2015 – lectură recomandată de Bianca Saladea, profesor de limba engleză și iubitoare de copii


De ce această carte? Pentru că este un bun reminder al valorilor care ne guvernează viața, al aspectelor pe care avem tendința de a le neglija. În speță, în carte este vorba despre cum să menținem comunicarea autentică în relațiile cu Celălalt, în special în relația de cuplu. Iubirea. Empatia. Răbdarea. Respectul. 

Ce face specială această carte este modalitatea prin care autorul te cheamă să te identifici cu poveștile descrise. Dar, mai mult decât atât, Cele cinci limbaje ale iubirii te pune în pielea celui de lângă tine, îți amintește că fiecare ins e unic și că raportarea la diferitul care ne înconjoară pleacă întotdeauna de la încercarea de a înțelege.”

pe aripile vantului

Pe aripile vântului de Margaret Mitchell – lectură recomandată de Diana Cornilă, asistent manager


„Pe aripile vântului este mai mult decât o simplă poveste despre viața în timpul războiului. Cartea este o imagine a curajului, a maturizării, a încrederii de sine și a sacrificiului suprem; Scarlett, eroina acestei narațiuni, se transformă, forțată de împrejurări, din fată în femeie. 

Într-un context în care războiul a măturat totul în cale, lăsând răni de nevindecat, doar sacrificiul mai poate construi ceva. Sacrificiul o împinge și pe Scarlett sa iasă din zona de confort și să trăiască după deviza mâine este o nouă zi. Concluzia mea, citind această carte, a fost că visele pot deveni realitate atunci când ești dispus să ieși din propria îngrădire. Și astfel, avem oare destul curaj pentru a ne împlini cele mai îndrăznețe vise?”

carte pentru femei

Shoe Dog. A Memoir by the Creator of Nike de Phil Knight, Editura Simon&Schuster – lectură recomandată de Oana Olaru, policy officer în Londra

„Shoe Dog este cartea pe care trebuie să o citești dacă ai nevoie de puțină motivație și de puțin curaj pentru a te convinge că visul tău este demn de urmat, indiferent de cât de nebunesc ar părea. 

Astăzi ne raportăm ușor superficial la pantofii sport. Dar în anul 1960, Phil Knight a avut o idee genială – aceea de a aduce pantofii de alergat japonezi și americanilor. 

Cu numeroase suișuri și coborâșuri, dar având alături o echipă de excentrici și o viziune pe care puțini i-o împărtășeau la început, Phil Knight a creat compania legendară Nike – the ultimate American Dream. Această poveste fascinantă ne reamintește cât s-a schimbat lumea noastră în doar câteva decenii, pornind de la felul în care ne îmbrăcăm, pâna la modul în care ne petrecem timpul liber. Dar este și un memento care avertizează cât de important este să fii vigilent la spectacolul exterior – exemplul lui Phil Knight este elocvent pentru părăsirea zonei de confort.


I’d tell men and women in their mid twenties not to settle for a job or a profession or even a career. Seek a calling. If you’re following your calling, the fatigue will be easier to bare, the disappointments will be fuel, the highs will be like nothing you’ve ever felt. ”

Politica viitorului de Jamie Susskind, Editura Corint, 2019 – lectură recomandată de Suzana Dragomir, tehnician maseur


„Recomand cartea tuturor persoanelor prezente pe rețelele social-media. Cartea este utilă pentru toți cei care utilizează tehnologia – fie pentru un management mai bun al vieții de zi cu zi, fie pentru planul profesional. Dar în mod deosebit pentru părinți, pentru a înțelege mai bine discrepanța pe care viața digitală o formează deja între generații.”

recomandare de carte pentru femei

Sapiens. Scurtă istorie a omenirii de Yuval Noah Harari, Editura Polirom, 2017 – lectură recomandată de Roxana Grancea, analist IT


„O recomand, deoarece îți permite să o citești pe bucăți, să stai să te gândești la ceea ce ai citit și, de ce nu, să îți pui unele întrebări. Ca proaspătă mămică, cu prioritățile schimbate și cu timpul alocat propriei persoane redus semnificativ, cartea mă ajută să evadez și să înțeleg lucrurile dintr-o perspectivă diferită; sau să îmi reconfirm ceea ce știam deja.

Presărată cu narațiuni, istorii scurte și umor fin, cartea nu poate fi povestită, ci doar recomandată: pentru a fi citită și înțeleasă.”

recomandare de carte pentru femei

Schimbând gândirea, îți schimbi viața de Brian Tracy, Editura Curtea Veche, 2018 – lectură recomandată de Claudia-Gabriela Corbei, profesor de limba și literatura română


„Recomand această carte tuturor femeilor sensibile, care simt nevoia unei încurajări atunci când au impresia că au ajuns la capătul puterilor, din cauza solicitărilor zilnice.

Dincolo de imaginea unei femei de succes, care mai este și o mamă implicată și o soție dedicată, întâlnim un suflet delicat care are nevoie de protecție. Cartea ne învață cum să ne folosim mintea pentru a ne auto-apăra de o gândire nocivă, arătându-ne totodată cât este de importantă inteligența emoțională în gestionarea trăirilor noastre. Așadar, avem de-a face cu un ghid practic, cu sfaturi utile și valoroase, pentru suflete sensibile, dar care știu/pot să inspire oamenii din jurul lor.”

recomandare de carte pentru femei

Spuma zilelor de Boris Vian, Editura Univers, 2011 – lectură recomandată de Ioana P., liber profesionist

„Probabil au trecut vreo paisprezece ani de când am descoperit cărțulia asta, ceea ce-nseamnă că am devorat-o de vreo șapte ori până acum. În continuare mi se pare o bijuterie perfectă, împletită din haos și tihnă deopotrivă, un uragan de emoții, culoare, lumină, umor și jazz.


A fost motivul pentru care mi-am dorit să învăț franceză – ca s-o pot citi așa cum a fost scrisă – cu toate că meșteșugul lui Vian nu poate fi îngrădit de o limbă anume; și mi l-a revelat pe Duke Ellington, ce mi-a deschis în continuare alte porți și alte încântări. Am oferit-o și împrumutat-o tuturor prietenilor mei și-s de fiecare dată geloasă pe cei ce-mi spun că n-au citit-o încă, gândindu-mă la minunea care-i așteaptă atunci când o vor deschide pentru prima dată! Ceea ce vă doresc, de fapt, și dumneavoastră!”

A venit vremea să dau glas virtual și sugestiilor mele de lectură. Ca într-un joc al literelor, ștafeta a ajuns și la mine, îndemnându-mă să împărtășesc titluri, autori, experiențe. Așadar…


Efectele micului ecran asupra minții copilului de Virgiliu Gheorghe, Editura Institutului de Cercetări Psihosociale și Bioetică, 2018.
A iubi înseamnă a ierta de Savatie Baștovoi, Editura Cathisma, 2018.
Seria 
Anne de la Green Gables de L.M. Montgomery, Editura Nepsis, 2018-2020.

Sunt absolventă de Litere, iar odată cu statutul de mamă am început să scriu și să citesc lumea prin ochii copiilor mei. Scriu recenzii de carte pentru copii, dar am luat și interviuri și am scris despre oameni cu vieți de poveste.

1 Comment

Lasă un răspuns