Resurse pentru homeschooling – platforme, materiale, articole

Am strâns aici o listă de recomandări de la părinți pentru resurse legate de homeschooling. Părinții caută în general școli umbrelă, dar și materiale interesante și educative ce pot ajuta homeschoolerii în procesul de învățare. De de menționat că în acest moment nu există reglementări legate de homeschooling în România, deci părinții pot alege orice școala umbrelă doresc. 

Mulți părinți aleg resurse care să ajute copiii în susținerea examenelor internaționale ca SAT/GED/AP sau IGCSE/A-level. Aceste examene le dau șansa de a merge la universități internaționale dacă vor dori, dar se poate face și echivalarea BAC-ului pentru cei ce aleg să treacă prin acest proces. Dar acestea vor face subiectul altui articol. 

khan academy homeschooling

Khan Academy

Khan Academy este o platformă de learning ce oferă resurse gratuite pentru materiile esențiale, de la clasa I până la facultate. De asemenea oferă și pregătire pentru examenele SAT și LSAT. Include educația de tip STEM și video-uri din toate domeniile,matematică, gramatică, artă, logică, sintaxă, și multe altele. 

Am fost informată de Veronica McGee că s-a lansat anul trecut și o variantă în limba română a Khan Academy, care este updatată constant cu ajutorul voluntarilor dedicați. Consider că platforma poate fi o variantă bună și pentru părinții care caută cursuri online pentru copii. 

curicula homechool

Freedom Homeschooling

Acest site oferă variante de curriculum pentru diverse materii. Una dintre dilemele inițiale în homeschooling este alegerea materiilor, subiectelor pe care le va studia copilul. Aici găsiți diverse variante de programe structurate în funcție de anul de studiu și materii. 

ixl platforma homeschooling

Platforma IXL

Platforma IXL este o platformă interactivă de învățare ce oferă curriculum și diverse materiale pentru familii și profesori. Ea nu este gratuită, costul fiind de aproximativ 20$ pe lună pentru o familie. Cei de la Cerehard colaborează cu IXL și au o ofertă pentru cei înscriși la ei. Materialele lor încep de la vârsta preșcolară până la final de gimnaziu. 
twinkl homeschooling

Twinkl 

Platforma Twinkl oferă resurse educaționale și materiale didactice în limba română. Abonamentele costă între 3 și 5 lire pe lună în funcție de pachetul ales, pentru vârste între 3 și 12 ani. De asemenea au resurse special dedicate pentru homeschooling, dar și povești sau jocuri care o fac să fie o platformă interactivă și atrăgătoare pentru copii. Ei pot accesa platforma de pe orice device pentru a lucra pe ea. 

worksheet homeschooling

Worksheet Fun  

Pe Worksheet Fun găsiți diverse fișe printabile pentru copii de vârstă preșsolară și școlară pentru matematică, scriere, și pentru exersarea și dezvoltarea diverselor abilități ca atenția, învățarea ceasului, învățarea prin analogie etc. 
elephango homeschooling

Elephango

Elephango este o platformă foarte faină ce oferă lecții în format video ce încurajează dezvoltarea imaginației și a curiozității. Oferta lor este foarte variată și este destinată de la vârstă preșcolară până la facultate și mai departe. Abonamentul este 19$ pe lună sau 16$ dacă se optează pentru varianta anuală. 

materiale homeschooling

Techers Pay Teachers

Teachers Pay Teaches a fost creat de profesori pentru ca alți profesori să beneficieze de planuri de lecții și materiale concepute special pentru predare de către cei cu mai multă experiență. Însă materialele pot fi folosite cu succes în homechooling și ele sunt din toate domeniile, inclusiv dezvoltare emoțională și psihologie. Există o abundență, atât de materiale gratuite cât și cu plată. 
cărți audio copii

Education Unboxed

Am pus linkul către cărți audio pentru copii gratuite. Pe site puteți găsi și video-uri cu lecții de matematică, dar și resurse din alte domenii. Site-ul este creat de o mamă ce face homeschooling cu cei trei copii. 

Outschool

Outchool este cel mai mare marketplace de cursuri live pentru copii. Ei crează experiențe de învățare în grupuri mici ce se întâlnesc pe video. Vizează o multitudine de domenii, de la matematică, științe, limbi străine și multe altele. 

Acestea sunt cele mai interesante platforme ce oferă materiale și cursuri pentru homeschooling. Bineînțeles pot fi adăugate multe altele. 

Recomandări de cărți pentru homeschooling

Am început să mă documentez despre homeschooling de prin 2015 cand fetița mea încă era practic bebeluș. M-a atras mereu acest mod de viață și de învățare. Când ne-am apropiat de vârsta școlii, am căutat să mă documentez cât mai temeinic și am achiziționat câteva cărți esențiale pentru părinții de homeschooleri. 

1. Homeschooling. Tot ce voiai să știi despre școlarizarea copilului – John Holt și Pat Farenga 

O consider o carte esențială pentru părinții care iau în considerare homeschooling sau care deja fac. Cartea intră în multe detalii legate de educația acasă și implicațiile ei. 

John Holt are multe lucruri inspiraționale de spus despre educația acasă și despre viața cu copiii. Îmi plac ideile sale despre respectul pentru copil și despre faptul că le dau o mulțime de oportunități de a învăța din viața reală și de a se implica în joc. El tinde să devină un pic hiperbolic (dar acest lucru pare firesc pentru cineva care simte că luptă pentru o cauză), în special cu ideile sale despre dizabilitățile de învățare. Carte oferă o bună oportunitate pentru a ne gândi la tot ce ține de homeschooling dacă vă gândiți la acest tip de educație pentru copiii voștri.

carte homeschooling

Prima parte a cărții include informații despre cum se folosește acest planificato pentru homeschooleri, ceea ce mi s-a părut foarte util. 

Aveți spațiu dedicat pentru a planifica obiectivele anului, calendarul anual dintr-o privire (pentru sărbători, zile de naștere etc.), calendare lunare și calendare săptămânale. Există, de asemenea, loc pentru înregistrarea notelor, lucruri suplimentare și un an în retrospecție.

Sunt în special de ajutor gândurile motivaționale și citatele din partea de sus a paginilor. Este o resursă minunată pentru organizarea școlii acasă, putând înregistra până la 6 studenți în acest planificator. Cuprinde spațiu îndeajuns și pagini mari pentru a înregistra lucrurile esențiale din activitatea de homeschooling. Este un pic de așteptat pentru carte fiindcă vine din afara țării, dar merită așteptarea!

carte homeschooling
Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns