3 rețete simple de înghețată fără zahăr #babyfriendly

Fiți sincerii, de câte ori ați încercat să le explicați copiilor că înghețata * nu este bună*? Nu vă amăgiți copiii și nici pe voi, știți foarte bine cât de gustoasă este înghețata și cu câtă poftă o savurați, mai ales în zilele călduroase.

Eu sunt una dintre acele mame care nu iubește să stea mult timp în bucătărie, dar care iubește foarte mult mâncarea sănătoasă, iar dacă se gătește în aproximativ 30 de minute e genial.

Eu, fiind o mare iubitoare de înghețată, încă din timpul sarcinii a trebuit să caut alternative la înghețata care o mâncam de obicei. În primul rând, pentru că îmi era mereu foarte cald și voiam să mă răcoresc cu o înghețată, am adăugat 4kg timp de o lună. Iar asta nu intra în planurile mele. În al doilea rând, știam că nu voi putea să mănânc înghețată pe ascuns sau să îmi mint copilul spunându-i că nu e gustos. Astfel a trebuit să mă adaptez și să combin utilul cu plăcerea.

Banana este unul din cele mai importante ingrediente ca să puteți elabora înghețată fără zahăr acasă.

Mai ales când sunt deja răscoapte și parcă nu mai vrei să le mănânci, dar nici să le arunci. O soluție ar fi să le tai cuburi și să le pui în congelator pentru zilele când vei vrea o înghețată. Sau puteți să le pasați și faceți brioșe, biscuiți sau orice alt desert doriți. Acestea sunt un bun substitut pentru zahăr și fără îndoială vă oferă nutrienți și fibre. În general oricare fruct care vă place este un ingredient perfect pentru înghețata dumneavoastră. Căpșuni, pepene galben, mango, fructe de pădure, kiwi… O varietate imensă de vitamine!

Un alt beneficiu al înghețatei pregătite acasă este faptul că putem alege să folosim grăsimi de calitate și să evităm uleiul rafinat, trans, E-urile și alți aditivi. Spre exemplu putem folosi untul de arahide, laptele, smântâna, iaurtul, băuturi vegetale, cacao pură, nucă de cocos rasă, avocado, fructe uscate. Pentru a îndulci vom încerca să evităm zahărul, mierea sau siropuri. Putem înlocui cu banane, cremă de curmale sau stevia.

Vă las mai jos câteva exemple de înghețată fără zahăr, dar desigur puteți să vă lăsați imaginația să zboare și să le faceți personalizate după gustul și preferințele familiei voastre.

Înghețată din banană

Înghețată fără zahăr din banană, mango și zmeură.

Se pregătește în 15 minute.

Ingrediente pentru 4-6 unități:
1 mango proaspăt
1 banană
80 gr de zmeură
sucul din ½ de portocală

Curățăm și tăiem mango și banana, apoi le zdrobim și le amestecăm bine cu mixerul sau robotul de bucătărie, până avem un piure de fructe fără cocoloașe sau filamente. Zdrobim zmeura apoi adăugăm sucul de portocală și amestecăm bine. Puteți strecura acest sos dacă vreți să separați semințele.

Acest sos de zmeură îl turnăm câte puțin în matrițele popsicle pentru a avea doar vârful puțin mai acid, iar apoi turnăm deasupra amestecul de mango și banană pentru un contrast mai dulce. Astupă cu capacele cu bețișoare și pune în congelator pentru 2 ore. Pentru a le scoate din matrițe introducem formele într-un bol cu apă, cel mult un minut, și încercăm încet să le scoatem. Poftă bună!

Înghețată din ananas

Înghețată fără zahăr din ananas și cocos.

Se pregătește în 15 minute.

Ingrediente pentru a servi 4 persoane:

400 gr lapte de cocos (îl puteți găsi aici)
1 ananas proaspăt

Curățăm și tăiem cuburi ananasul. Punem fructele în mixer și turnăm laptele. Amestecăm aproximativ 5 minute, până obținem un piure omogen. Turnăm într-un tupper și punem în congelator pentru cel puțin 3 ore. La fiecare oră amestecăm cu o furculiță pentru a preveni formarea cristalelor de gheață. Puteți servi cu biscuiți, în conuri, să adăugați frunze de mentă, experimentați… Poftă bună!

Înghețată din cireșe

Înghețată fără zahăr de cireșe și smântână.

Se pregătește în 15 minute.

Ingrediente pentru a servi 4-6 persoane:

500 gr de cireșe
250 gr de smântână

Spălăm cireșele și scoatem sâmburii. Le punem în congelator împreună cu smântâna, cel puțin 2 ore. Le scoatem și turnăm ingredientele în robotul de bucătărie sau thermomix, amestecăm până obținem o consistență cremoasă. Serviți vă rog!

Iubesc aceste rețete din toată inima, de la mic la mare le savurăm cu toții. Fie că preferi să le faci doar din fructe, cu lapte sau smântână, poți înlocui fructele cu preferatele tale, poți să faci și invers, întâi amesteci apoi pui la înghețat, pentru că e mai dificil să manipulezi produsele înghețate, mai ales dacă nu ai un robot performant.

Vă reamintesc că, deși această înghețată nu conține zahăr rafinat asta nu înseamnă că nu conține zahărul prezent în mod natural în alimente și nici că sunt lipsite de calorii. Chiar dacă este o formă bună de a renunța la dulciurile din magazine, acest lucru nu implică faptul că putem mânca fără măsură, chiar dacă sunt hrănitoare și sănătoase. Din toate câte puțin.

Spre fericirea noastră, avem milioane de rețete disponibile online care le putem încerca și nicidecum să ne privăm de aceste delicii.

Pentru alte rețete child-friendly aveți aici articolele noastre. 

De cînd am aflat că voi avea un copil am conștientizat faptul că voi fi primul exemplu pentru ea și am început să fac cursuri de parenting, să învăț mai mult despre alimentația sănătoasa, despre atitudinea care mă va ajuta să cresc un copil fericit. Citesc și scriu despre tot ce simt. Mă inspir zilnic de la copilul meu. Învăț a iubi și a trăi așa cum o face ea: cu adevărat, fără a aștepta ceva în schimb, așa cum simt cu tot corpul și sufletul meu.

Lasă un răspuns