Latte turmeric – Rețetă, beneficii și precauții

Durează câteva minute să prepari un latte cu turmeric, o băutura aromată și delicioasă, dar și extrem de benefică pentru sănătate. Turmericul este un puternic antiinflamator, având componenta activă curcumina care îi dă și culoarea galben intensă. 

Există mai multe variante, puteți folosi un mix gata preparat sau puteți face singuri o combinație. 

Ce bine ar fi dacă s-ar vinde și în cafenele așa ceva. În alte țări, prin Asia, am întalnit o varietate mare de Chai latte pentru cei ce preferă ceva mai sănătos. Oricum cel mai bine iese tot acasă deci să vedem cum se prepară acest latte cu turmeric. Mai întâi avem nevoie de mix-ul pentru latte. 

Ingrediente pentru mix-ul de turmeric 

Turmeric 1 linguriță și jumătate– evident este ingredientul principal, folosit încă din antichitate în alimentație și medicina tradițională. Este un puternic anti-inflamator cu multiple beneficii pentru sănătate. 
Ghimbir – un sfert de linguriță
Cardamom – un sfert de linguriță 
Scorțișoară – un sfert de linguriță
Piper – un vârf de linguriță

Cantitățile se pot mări păstrând proporțiile, dacă doriți să faceți o cantitate mai mare de mix pe care să îl păstrați în dulap. 

Pe lângă acestea se pot adăuga tot felul de alte arome, cum ar fi vanilie, piper, cocos și multe altele. Dacă vreți să nu vă bateți capul cu amestecarea spice-urilor pentru turmeric latte, eu vă recomand un mix eco gata preparat de la Sonnentor. Trebuie să menționez că este unul dintre brandurile mele preferate, mai ales în materie de ceaiuri ecologice pentru adulți și copii pe care le consum frecvent. 
Mai există niște variante de mixuri super delicioase de la Golden Latte Mix. Eu am primit cadou acest mix și este absolut delicios, plus că aveți mai multe arome deja preparate și gata pentru folosit. 
latte turmeric

Ce fel de lapte folosim pentru latte turmeric?

Se poate folosi orice fel de lapte, animal sau vegetal. Eu prefer lapte de capră ecologic, în general îl folosesc in detrimentul celui de vacă. Sau un lapte vegetal cum este cel de migdale sau cocos. Prefer să fie un lapte neîndulcit, altfel consider că nu ar fi la fel de benefic fiind mai mult un desert. 

Cum se prepară latte-ul cu turmeric?

  1. Amestecăm condimentele cât mai omogen pentru a obține mixul pentru latte. Mix-ul homemade poate fi păstrat într-un borcan închis minim o lună.
    Avem nevoie de aproximativ o linguriță de mix la un ibric mediu (300-400ml). Sau folosim mixul gata preparat. 

  2. Punem laptele la foc mic într-un ibric sau oală micuță.

  3. Adăugăm mixul de turmeric puțin câte puțin și amestecăm continuu. Nu se fierbe. Se aduce la o temperatură ridicată, dar nu până la fierbere.

  4. Adăugăm și puțin îndulcitor după gust dacă dorim; recomand cam o linguriță de miere, câteva picături de stevia sau o jumătate de linguriță de zahăr de cocos. 

Beneficii pentru sănătate 

Latte-ul cu turmeric are beneficii în special din cauza proprietăților antiinflamatorii ale acestui condiment. În acest studiu aveți o expunere pe larg a proprietăților sale. 

Beneficiile turmericului le obținem tocmai prin introducerea sa în alimentație chiar și în cantități mici pentru perioade mai lungi de timp. Adică e nevoie de consum regulat ca să ne bucurăm pe deplin de beneficiile turmericului pentru sănătate. 

Turmericul are proprietăți antibacteriene, antivirale, antiinflamatorii, antitumorale, antioxidante, antiseptice, cardioprotective, hepatoprotective, nefroprotectoare, radioprotectoare și de îmbunătățire a digestiei. 

Pe lângă turmeric și celelalte condimente din latte turmeric au beneficii pentru sănătate. Ghimbirul și școrțișoara au de asemenea proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene. 

Ghimbirul reduce stresul oxidativ asupra organismului, previne greața, poate ajuta la scăderea în greutate, ameliorează simptomele osteoartritei, reduce riscul bolilor de inimă, previne indigestia, previne diabetul prin controlul nivelului de glucoză și al scăderii rezistenței la insulină. Mai multe despre ghimbir puteți citi în acest studiu cuprinzător. 


Scorțișora este alt ingredient minune din latter turmeric. Eu o iau și ca supliment separat fiindcă are multe beneficii pentru sănătate. Scorțișoara conține antioxidanți în număr mare, este antiinflamatoare, reduce riscul bolilor de inimă, reduce riscul de diabet prin micșorarea glicemiei, are efecte neuroprotective reducând riscul de a dezvolta boli ca Alzheimer sau Parkinson. Despre scorțișoară un studiu extins aici

Cardamomul este un antioxidant puternic cu proprietăți diuretice. El este de ajutor în normalizarea valorilor tensiunii arteriale. Aici un studiu despre aceste beneficii ale cardamomului. De asemenea, cardamomul pare să conțină compuși anticancerigeni care cresc activitatea unor enzime ce se luptă direct cu celulele canceroase care pot apărea în organism. Mai multe informații aici. Cardamomul este de asemenea un antiinflamator natural și ajută procesele de digestie. 

latte turmeric

Precauții când folosim latte turmeric sau turmeric în general


Turmericul este în general sigur pentru sănătate, dar pot exista anumite efecte adverse dacă e consumat în cantități mari. E bine ca doza zilnică să nu fie exagerată. Efectele adverse apar la doze destul de mari, de peste 6-8g pe zi. De asemenea, scorțișoara poate avea și ea efecte adverse de la o linguriță în sus pe zi. 

Latte-ul cu turmeric este benefic, dar are efecte puternice și nu trebuie consumat în exces. Folosit de 2-3 ori pe săptămână este perfect pentru a culege beneficiile și a ne bucura de o băutură caldă cu adevărat sănătoasă. În rest eu recomand cu căldură ceaiurile diverse, de la macha, mate, ceai verde, la cele medicinale când e nevoie. 

Turmeric latte este de evitat în sarcină din cauza potențialului de a cauza contracții. Se poate condimenta mâncarea în doze mai mici. Țin minte că prima dată când am vrut să consum turmeric latte a fost în sarcină. Însă am avut un gând că poate nu e chiar sigur la gravide și citind studiile eu am ales să îl evit în perioada sarcinii.

Eu personal nu îl recomand copiilor mici. Unele persoane folosesc cantități foarte mici pentru copii, un vârf de linguriță de mix la o cană de lapte. Prefer totuși să le ofer alte bunătăți copiilor cum ar fi o cană de cacao ecologică o dată pe săptămână. Iar turmericul îl pun în mâncare în cantități moderate, de exemplu când fac orez. Aici găsiți toate articolele noastre cu rețete child-friendly. 

Mai multe legate de dozele sigure de turmeric și contraindicații aici
Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns