12+ Activități pentru copii – printabile, plastilină, STEM și jocuri

Să găsești activități pentru copii care să îi țină captivați, poate fi o provocare. În primul rând nu excludem ieșirile afară în natură indiferent de vreme. Dar să fim onești, o mare parte din timp va fi petrecut și acasă. Iată idei de activități pe care eu le fac cu copiii mei (care acum au 4 și 7 ani). Ele pot fi adaptate conform vârstei, depinde de interesele și abilitățile copiilor.

1. Printabile

Recomand în primul rând o imprimantă dacă nu aveți deja. Ne salvează timp și bani. Avem resurse nelimitate online pentru copii, am să dau linkuri și exemple mai jos. 

  • Labirinturi – căutați „mazes”. Sunt foarte fun pentru copiii de 3+ ani, fiica mea de 5 ani le adoră. Aici găsiți pe grade de dificultate. 
  • Litere, cifre – activitățile pot fi și educative. De exemplu am printat foi cu alfabetul făcut din puncte, copiii colorează punctele și învață literele. Aici găsiți o mulțime. 
  • Foi de colorat – puteți printa orice personaj pentru a colora, picta etc. Aici găsiți o mulțime. 
  • Jocuri educative – puteți printa orice fel de joc de învățare cum ar fi: ceasul, cu cifre, despre animale, astronomie și orice altceva. 

labirint copii

2. Plastilină

Plastilina mereu a fost câștigătoare pentru noi. Le ține ocupate mult timp și le dezvoltă imaginația. Nouă ne place cea de la Djeco, nu este foarte sfărâmicioasă și deci casa rămâne mai curată. Poate fi folosită cu succes de copii peste 18 luni. Există varianta Atelier cu plastilina Djeco la coafor, care are accesorii super drăguțe și sigur îi va ține pe copii ocupați mult timp. 
Activități copii

3. Pictura

Bineînțeles rămâne una dintre activitățile preferate ale copiilor. Noi de regulă luăm un bloc de desen ca să folosească pagini albe, astfel pictura devine multe mai creativă. Mai există varianta jocurilor de pictat cum ar fi pictura pe numere. Fetiței mai mari îi place foarte mult, și recomand acest tip de jocuri de la 5-6 ani în sus. Acestea pot fi și un cadou deosebit pentru zilele de naștere ale copiilor. 

activitati indoor pentru copii

4. Activități pentru copii cu calendar și/sau ceas

Copiii adoră să învețe despre calendar și ceas. Cel puțin fetele mele au fost fascinate de asta. Puteți face asta în multe moduri, pe o planșă sau puteți printa unele deja făcute, pe care copiii pot nota sau desena. 

5. Gimnastică, dans, twister

Nu e nevoie să fie o oră întreagă, pot fi 15-30 minute de exemplu. Nimic nu se compară cu activitățile fizice pentru a consuma energia copiilor. Ei au nevoie de multe ore de mișcare pe zi, însă de multe ori nu e posibil să îi scoatem atât de mult pe afară. E super fain să aibă și o activitate de genul ăsta pe care o pot face acasă. Pur și simplu puneți muzică sau un video ca acesta de mai jos. Puteți să o faceți ca activitate în familie sau doar copiii. 

Un joc care este foarte fain pentru copii, Twister, și care se poate juca și în familie. Îi distrează maxim și le consumă energia. 

joc twister copii

6. Joaca cu numere/litere magnetice

Numerele și literele magnetice sunt altă activitate distractivă și educativă pentru cei mici. Se pot distra cu ele de la vârste mici, iar pe măsură ce cresc pot încerca să formeze cuvinte sau să exerseze aritmetica.

activități copii

7. Ora de gătit – biscuiți, brioșe, înghețată

Copiii sunt mereu super încântați să pregătească ceva în bucătărie. Și astfel avem și gustări sănătoase pentru ei. Preferatele noastre rămân brioșele cu fructe care se fac super ușor. Aveți aici 4 rețete de gustări baby-friendly care pot fi făcute împreună cu copiii. 
gatit pentru copii
activități copii

8. Arts & Crafts 

Activitățile de arts & crafts cu copiii sunt practic nelimitate și întotdeauna foarte distractive. De asemenea, le stimulează copiilor creativitatea, de aceea e important să nu interferăm cu procesul lor creativ. Pe Pinterest găsiți foarte multe idei, noi de acolo ne inspirăm mereu. 
activități copii
activități copii arts and crafts

9. Jocurile de la Djeco

Noi iubim jocurile Djeco fiindcă sunt atât de diverse, sunt din materiale prietenoase cu mediul, creative. Avem cam 7-8 jocuri din seria jocuri, de la arts and crafts, origami, jocuri cu zaruri, la jocuri cu mărgele, jocuri de cărți și multe altele. Atelierul Djeco Unicorn a fost probabil preferatul nostru, dar și jocurile cu zâne sau bărcuțe. Toate au vârsta recomandată pe cutie, noi le folosim probabil de când au copiii cam 2-3 ani, am început inițial cu jocul cu oițe. 
joc djeco

10. Baloane 

Joaca cu baloane e super și pentru copii mici și pentru cei mai mari. Sunt o multitudine de jocuri pe care le pot face cu baloane. De exemplu noi jucăm tenis sau volei folosind un balon. Se pot face și diverse experimente STEM pentru copiii mai mari, cum ar fi baloanele inghețate. 
activități pentru copii

11. Joaca de-a emisiunea la radio / D.J.

Când eram copii, eu și sora mea foloseam un magnetofon ca să ne înregistrăm propria emisiune sau să punem muzică. Știu că ne-am distrat cu el mult timp, probabil câteva luni de zile. Găsiți pe olx de cumpărat sau sunt unele mai moderne special făcute pentru copii, cu microfon etc. 
joaca magnetofon
wikipedia.ro

12. Instrumente muzicale

Mereu vor fi foarte distractive pentru copii. Da, o sa fie ceva zgomot, dar le stimulează creativitatea și le dă ceva interesant de făcut. Noi am cumpărat de la Lidl un set de instrumente muzicale, dar găsiți tot felul de variante, depinde ce ați vrea să le cumpărați. 
activități pentru copii

13. Alte idei de activități pentru copii

  • Joaca senzorială – cu orez sau paste, pot fi de asemenea pictate, lipite etc.
  • Căutare de comori prin casă sau afară – ascundeți obiecte ca să le găsească copiii
  • Lego, șine de trenuleț, cuburi de construit
  • Joaca cu apă – dacă nu vă stresează că se poate uda un pic prin casă, se pot juca cu jucării într-un lighean sau pot face activități STEM cu apă colorată.
  • V-ați ascunselea și alte jocuri clasice ce se pot juca în casă. Noi mai jucăm leapșa și baba oarbă.
  • Creați un desen uriaș. Lipiți foi albe între ele, dacă aveți coli mari e și mai bine. Lăsați copiii să își facă de cap și să coloreze. 
  • Pictat pe pietre, pe cutii, farfurii de hârtie, pahare de hârtie și orice altceva se mai poate picta. 

Sper că v-au fost de folos ideile de activități pentru copii găsite aici. Pentru mai multă inspirație citiți și articolul:

10 JOCURI DE JUCAT ÎN CASĂ CU COPILUL TĂU

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns