30+ activități Montessori pentru copii acasă sau la clasă(de la 2+ ani)

Filozofia Montessori pune accentul pe independența copiilor. De aceea, activitățile pentru copii Montessori sunt de regulă cele ce încurajează dezvoltarea abilităților. În general, încă de când sunt toddleri (18+ luni), copiii au curiozitatea și dorința de a realiza singuri diverse activități. Este bine să încurajăm acest proces cât sunt micuți, mai târziu fiind un efort mai mare pentru părinți. Legat de subiectul acesta, am scris și articolul despre dezvoltarea funcțiilor executive la copii. 

În general există câteva principii care ghidează activitățile de tip Montessori acasă:

Se folosesc rafturi cu diverse materiale

Totul trebuie să fie la nivelul/îndemâna copilului pentru a promova independența

Se aleg multe activități din viața practică – cele pe care de regulă părinții sau bunicii nu îi încurajează pe copii să le facă, fiind considerate pentru adulți 

Acasă, activitățile vor fi mai relaxate, nu trebuie să fie fix ca într-o clasă de tip Montessori 

activități Montessori

Activități practice Montessori 

Activitățile practice țin de ceea ce folosim în viața reală. Ele pot fi făcute de copii acasă, la clasă, la grădiniță etc. Sunt importante pentru că îi ajută pe copii să înțeleagă ordinea și rostul ei, îi ajută să își dezvolte atenția, coordonare și independența. 

1. Activități de curățenie: să pună lucrurile în cutii/rafturi, să măture sau să dea cu mopul, să șteargă geamurile sau praful, să aranjeze perne și pături; evident o vor face așa cum pot ei deci critica trebuie să o țineți în frâu și să țineți minte că scopul este învățarea. La clasă, dacă sunt în sistem Montessori, de regulă vor avea o rutină pentru strâns/făcut curat. 

2. Să încuie și să descuie ușa (sau un lacăt, o cutie, etc.) 

3. Să recicleze. Fetele mele mereu au vrut să ajute cu asta, strângeau sticlele și recipientele de plastic, le puneau în saci

4. Să învețe să folosească numărul de urgență, să știe adresa și numărul de telefon al părinților. (de la 3-4 ani în sus)

5. Să facă activități legate de prepararea hranei. Ca și celelalte se adaptează în funcție de vârstă. Pot tăia legume și fructe de pe la 3-4 ani în sus. Pot face aluat pentru diverse preparate. Pot învăța să facă limonadă și multe altele. 

6. Să așeze masa și să strângă masa. 

7. Să aibă grijă de haine. Încă de când erau foarte mici, mașina de spălat a fost un obiect foarte fascinant. Voiau să bage rufe în ea, să pună pastila de detergent și bineînțeles, să apese pe buton și să îi dea drumul. De asemenea, alte activități sunt strânsul rufelor, asortarea șosetelor, pot pune cârlige la rufe, pot pune hainele la loc în șifonier. 

8. Să aibă grijă de o plantă. E o activitate frumoasă și care le arată cum să aibă grijă de o altă ființă. Pot uda, schimba pământul, curăța frunzele de praf. 

9. Să aibă grijă de un animal. Același lucru, doar puțin mai dificil. La noi acasă, fetele sunt cele care dau mâncare și apă pisicilor, pe lângă a fi echipa de distracție. De asemenea, pot curăța locul unde stă animăluțul, îi pot peria blănița și multe altele. 

10. Alte activități de sortare/aranjare a lucrurilor prin casă. Cel mai recent, eu am rugat-o pe fetița ce mare să aranjeze bibliotecuța lor care era în mare dezordine. 

activități pentru copii Montessori

Activități și jocuri senzoriale 

Aceste activități sunt foarte benefice pentru copii încă de când sunt bebeluși și toddleri. Le dezvoltă motricitatea fină și grosieră, funcțiile cognitive, și evident îi distrează. 


1. Joaca folosind cuburi de lemn

2. Lego Duplo, evident un preferat al copiilor încă de pe la 2-3 ani. 

3. Joaca cu paste colorate. Fierbeți paste lungi ca spaghetele sau tăiețeii, adăugați coloranți alimentari, puneți-le într-o tavă mare și lăsați copiii să se joace cu ele. 

4. Cutia din natură. Umpleți o cutie cu obiecte din natură cum ar fi conuri, pietre, nisip, frunze, floricele. Este interesant pentru copii să exploreze diferitele texturi.

5. Construiți o zornăitoare home-made. Joaca senzorială este și ceea ce ține de zgomote, copiii fiind fascinați de orice produce sunete interesante. Puteți folosi role rămase de la hârtia de bucătărie, le lipiți un capăt și apoi turnați diverse materiale cum ar fi orez, mărgeluțe, fasole sau orice aveți pe acasă. 

6. Plastilină. Rămâne unul dintre materialele preferate ale copiilor mici și mari. O puteți cumpăra sau puteți încerca o rețetă de plastilină acasă. 

7. Placa de echilibru. Este o jucărie faină ce stimulează sistemul vestibular, legat de urechea internă, și care este responsabil pentru simțul echilibrului. Faptul că se mișcă doar câțiva centimetri la stânga sau dreapta, le dă copiilor siguranța să încerce diverse mișcări și le dezvoltă simțul echilibrului. 

8. Cutia cu nisip. Le puteți amenaja un mic spațiu unde să se joace cu nisip, o joacă senzorială foarte benefică pentru copii. Se pot adăuga diverse figurine cu care să creeze diverse jocuri. Sau nisip kinetic care poate fi folosit și în interior fiindcă se împrăștie mai greu decât nisipul obișnuit. 

placa de echilibru

9. Joaca cu gheață. Puteți folosi câteva jucării micuțe de plastic pe care să le înghețați la congelator. Astfel copiii pot învăța despre răcire și punctul de îngheț. Mai puteți să le dați cuburi de gheată cu care să se joace într-o tavă. Recomand tăvile de plastic de la IKEA care sunt perfecte pentru așa ceva. 

10. Sticla senzorială. Luați o sticlă goală, scoateți eticheta, apoi lăsați copiii să adauge diverse lucruri în ea cum ar fi sclipici, gel de duș, biluțe colorate. Copiii mei spuneau că fac „poțiunea magică”. E o activitate pentru copii super distractivă. 

activități pentru copii Montessori

Activități Montessori educative (limbaj, pre-matematică, științe) 

1. Potrivirea culorilor. Luați diverse obiecte de mai multe culori și decupați câteva foi colorate sau colorați câteva pătrate. Lăsați copiii să potrivească obicetele în funcție de culori. 

2. Discutați despre însuflețit vs. neînsuflețit. Cereți-le să spună ce este viu vs. obiecte neînsuflețite. De exemplu planta vs. creion s.a.m.d. 

3. Observați păsările și vorbiți despre speciile de păsări din zona unde vă aflați. Poate fi o activitate super faină de la 4-5 ani până la vărste mai mari. Puteți folosi și un binoclu pentru copii, sigur se vor distra și vor învăța în același timp. Vă puteți folosi de Cartea Păsărilor pentru copii de Thornton W. Burgess. 

4. Distracție cu detectorul de metale. Pentru noi a fost o distracție pe cinste joaca cu detectorul. Au avut unul micuț și ne-am jucat ascunzând un capac de bere pe care ei să îl găsească. Apoi au explorat întreaga cameră, spunându-ne ce obiecte sunt de metal. 

5. Despre plutire și scufundare. Folosiți un lighean, o găleată sau chiar cada, pentru a învăța copiii despre scufundarea obiectelor. De ce unele plutesc, iar altele se scufundă? De ce apa se ridică dacă scufundăm un obiect? 

6. Joaca cu litere. De pe la 3-4 ani copiii devin interesați de litere. În metoda Montessori, scrisul vine înaintea citirii. Copiii au nevoie să vadă litera, să îi simtă forma și apoi să audă sunetul, fiind o activitate multisenzorială. De aceea se folosesc literele în relief. 

7. Apă, pământ, aer. Activități de sortare a obiectelor în funcție de elementele naturii. Ce obiecte și animale găsim pe pământ, dar în apă? Ce găsim în aer? 

8. Cutia sau coșul cu povești. Puneți câteva obiecte într-un coșuleț și lăsați copiii să inventeze o poveste pe baza lor. Noi am făcut chiar și o piesă de teatru. Am împăturit o foaie, apoi am pus personajele în scenă, foarte simplu și distractiv. 

9. Jocuri cu ghicitori. Copiii sunt cu adevărat fascinați de ghicitori. Fetița mea de când  i-am citit pentru prima oară câteva ghicitori, a început apoi să inventeze singură altele. 

10. Sortarea obiectelor pe mărimi. Ce este mic și ce este mare? Vorbiți despre relativitatea mărimii unui obiect în funcție de altul. 

11. Joaca cu electronice pe care nu le mai folosiți. Copiilor mai măricei le puteți arăta o placă electronică și să le explicați despre diversele componente. Noi am găsit o carte de electronică pentru copii în limba engleză, dar dacă aveți pe cineva în familie cunoscător în acest domeniu, este și mai de ajutor. 

Sper să vă fie de folos această listă, și vă las și o recomandare de carte: 150 activități Montessori pentru acasă (0-6 ani). Pe lângă acestea puteți face cu copiii o mulțime de alte activități distractive. Aveți multe articole pe site în categoria Family Time, care să vă inspire și să vă ghideze. 

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns