21+ Cărți online gratuite pentru copii!

Folosim practic zilnic cărți online pentru copiii noștri. În această fază suntem la citit aventurile Cireșarilor seara pe mobil. Pentru noi este o soluție bună după ce am citit o carte în format fizic să stingem lumina și să citim încă un capitol din cartea online. De asemenea, și în călătorii putem utiliza foarte ușor cărți online, uneori noi citim chiar și în mașină.

Am descoperit mai multe site-uri cu diverse  cărți online pentru copii. Legat de vârstă nu este neapărat ceva strict, ele pot fi utile pentru copii mai mici sau mai mari. De exemplu Cireșarii este practic o carte pentru copii de la 9-10 în sus, dar fetița mea a fost de la 6 ani fascinată de aceste povești. Și chiar dacă nu toate cuvintele sunt pe înțelesul lor, acesta e tocmai un prilej de a-și dezvolta vocabularul și gândirea. 

1. Fabule de La Fontaine

Recomand fabulele pentru copiii de orice vârstă. Ele sunt scurte povești alegorice ce au în general animalele ca personaje principale. Sunt povești cu multiple înțelesuri care au o morală, de regulă cu scopul de a arăta anumite defecte de caracter ale oamenilor. 

În acest PDF veți găsi 50 de fabule în limba română, inclusiv Calul și Măgarul, Cei doi catâri, Cocoșul și vulpoiul, pe lângă altele. 

2. Cireșarii – Cavalerii Florii de Cireș 

După cum ziceam, noi acum am ajuns la volumul 3 din Cireșarii, binecunoscutele cărți de aventură ale lui Constantin Chiriță. Puteți downloada cărțile de pe mai multe site-uri în format word sau pdf, eu am pus link către primul volum din seria de 5. 

„Eu sunt un cireşar. N-aş fi fost niciodată un cireşar dacă Constantin Chiriţă n-ar fi inventat cireşarii. Vine vremea cireşilor. Voi cei din licee şi voi cei care-l citiţi, voi cei care daţi câte doi lei şi trei „Jules Verne” pe un „Castelul fetei în alb”, voi cireşari, cu aceeaşi patimă cu care schimbaţi cărţile flendurite, cele despre cireşari, cu aceiaşi patimă cu care schimbaţi timbrele, emise din statele întemeiate pe lună, vouă vă spun: se apropie vremea cireşilor, să dăm împăratului cireşilor, ca bir pentru sentimentele noastre, câte un coş cu cireşe. Noi îl iubim pentru că suntem cireşari adevăraţi.” (Nichita Stănescu, citat de pe coperta 4 a primul vol. editat la Editura Cartea Românească în 1976)

3. O mie și una de nopți

Este una dintre cele mai frumoase colecții de povestiri scrise vreodată. Îmi aduc aminte cu drag de ea, am citit-o când aveam în jur de 10 ani. Poveștile își au originea în vechea Arabie, Persia, India, Siria, Asia Mică, iar firul central este povestea Șeherezadei, soția regelui Shahryar. Există în total 15 volume de povestiri foarte diverse. Această carte cu siguranță merită să o aveți și în format fizic. Pentru copiii mai mici există o variantă frumos ilustrată, Cele mai frumoase povești din O mie și una de nopți. 
cărți online pentru copii

4. Cărțile online pentru copii de la Editura LiterNet 

Am descoperit recent editura LiterNet care pune la dispoziție diverse cărți online ale autorilor români și străini. Este un proiect foarte frumos ce a pornit în 1999 și este bazat în totalitate pe munca voluntarilor. Mi se par foarte frumoase pentru copiii mai mici: Poveștile populare scoțiene și Aventurile lui Noruleț, măgărușul călător. Pot fi downloadate gratuit direct de pe site. 


5. Ocolul Pământului în 80 de zile 

Capodopera lui Jules Verne este o aventură ce trezește imaginația copiilor. Aveți linkul către versiunea online gratuită de la bibliotecapemobil.ro.  Jules Verne rămâne unul dintre autorii de succes pe care merită să îi avem în bibliotecă.  Recomand de asemenea și adaptările ilustrate ale Francescăi Rossi care sigur îi vor fascina pe copii. 

ocolul pamantului in 80 zile
Editura: Didactica Publishing House

6. Legendele Olimpului – Zeii 

Aceasta a fost o altă carte pentru citit seara. Țin minte că și pe mine m-au fascinat mult poveștile zeilor olimpieni. E o carte pe care clar o recomand copiilor, însă e posibil să fie mai interesantă după 10-12 ani. De asemenea, există și volumul Eroii, dar mie personal mi se pare mai bun Zeii. 


7. Aventurile lui Habarnam și ale prietenilor săi 

Una dintre cărțile deosebit de frumoase de la povestea în sine până la ilustrații. În această variantă pdf aveți și frumoasele ilustrații originale ale ediției vechi. A fost una dintre cărțile preferate ale copilăriei mele, iar acum a devenit preferata fiicei mele încă de când avea 5-6 ani. Există mai multe cărți în seria cu Habarnam a lui Nikolai Nosov, dar prima este cea mai reușită. 

8. Revistele Pif 

Primul meu contact cu limba franceză a fost prin revistele Pif Gadget, bucurându-mă de colecția generoasă a bunicilor mei. Personajele sunt super haioase și în general copiii se bucură de benzile desenate simpatice ca aceasta. Anul trecut în decembrie 2020 a apărut și noua versiune a revistei Pif care a fost disponibilă și în România la standurile de ziare. 

9. Pânza Charlottei 

Această carte deosebită face parte din mai multe topuri ale celor mai bune cărți pentru copii din ultimii ani. Cartea lui E.B White este despre o fetiță și o păienjeniță ce își unesc forțele pentru a salva cel mai strașnic porc. De asemenea, dacă vă decideți că o doriți și în format fizic, Pânza Charlottei a fost publicată de editura Arthur. 

10. Aventurile baronului Münchhausen

Această carte clasică este extrem de interesantă pentru copii, ei descoperind unul dintre cei mai mari mincinoși din literatura universală. La Humanitas am găsit cartea online gratuit și cu siguranță merită să o citim copiilor sau să o citească chiar ei. 


11. Povestiri istorice de Dumitru Almaș 

Dumitru Almaș face copiilor o incursiune în lumea eroilor și a întâmplărilor din istoria apusă. Este o colecție valoroasă de cărți ce merită să fie citite de copii și tineri pentru a înțelege măcar o părticică de istoria poporului nostru. 

povestiri istorice
Editura: Agora

12. Alice în Țara Minunilor 

Probabil există puține cărți pe lume care trezesc imaginația copiilor ca aceasta. Alice în țara minunilor de Lewis Carol rămâne printre preferatele copilăriei, fiind publicată și ilustrată în multe variante. Cea de la editura Humanitas are ilustrații foarte frumoase și are de asemenea varianta de carte online gratuită. Nu uitați și de Alice în Țara Oglinzilor care este la fel de captivantă. 

13. Minunata Călătorie A Lui Nils Holgersson Prin Suedia

Selma Lagerlöf, autoarea de origine suedeză ne aduce în față o povestire frumoasă  despre aventurile lui Nils Holgersson care călătorește pe spatele unei gâști sălbatice. 

14. Wilhelm Hauff – Basme

Basmele lui Wilhelm Huff au captivat numeroase generații de copii. Este o carte cu adevărat valoroasă care merită să fie citită și  de generația actuală. Dacă o doriți și în format fizic, varianta de la Editura Humanitas este ilustrată minunat și a fost Bestseller Gaudeamus în 2018. 

15. Călătoriile lui Gulliver 

Capodopera scriitorului Jonathan Swift are aproape 300 de ani de la apariție. Este o carte pentru toată lumea, adulți și copii, având numeroase semnificații care merită descoperite. Povestirea are patru părți ce poartă cititorul prin lumea liliputană. 

16. Colț Alb de Jack London 

O carte deosebit de interesantă scrisă la începutul secolului trecut. Ea ne poartă prin lumea lupului Colț Alb și are loc în ținutul Yukon din Canada. O carte ce poate trezi sentimente foarte puternice și care ne face o incursine nemaiîntâlnită în lumea animalului sălbatic. 
Colț Alb

17. Cronicile din Narnia 

Această carte despre tărâmul misterios numit Narnia este opera lui CS Lewis. Narnia este plină de ființe mitice, animale vorbitoare, pitici, vrăjitoare și mai ales Aslan, leul care a înviat. Copiii sunt fascinați de astfel de povestiri cu adevărat magice. 

18. Harry Potter

Nu puteam să omit colecția Harry Potter care este iubită de copiii și adulții din întreaga lume. O poveste fascinantă creată de JK Rowlings pe când era o mamă singură și șomeră. Harry Potter a fost scris în mare parte în cafenele, de multe ori chinuindu-se să își adoarmă fiica ce era încă bebeluș. 
Este cu siguranță o carte ce merită să o aveți în colecția permanentă și mai ales care merită să fie citită înainte de a viziona filmele. 

19. Comoara din insulă 

Mai ales în vacanțe nu pot să lipsească aventurile pe mare și despre găsirea de comori. Jim Hawkins pornește în aventura vieții sale pe Insula Scheletelor unde trebuie să găsească acea comoară ascunsă.
 
cărți online pentru copii

20. Anne – Casa cu frontoane verzi 

Anne de la Green Gables este o lectură încântătoare despre o fată ce duce o viață frumoasă pe o mică insulă. Anne este un copil orfan și povestea ei este una actuală din care putem învăța mereu. Povestea ei a fost ecranizată și pentru Netflix, fiind unul dintre cele mai iubite personaje pentru copii. 


21. Basme de Petre Ispirescu

Închei această listă de cărți online pentru copii cu o altă carte clasică de mare valoare. Colecția aceasta de basme este pentru mine însăși miezul culturii românești, și merită povestite din nou și din nou copiilor. 

Alte recomandări  de carte pentru copii și părinți 

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns