19 Cărți scrise de femei, pe care merită să le citești

Spune-mi ce cărți citești, ca să îți spun cine ești!


O judecată de valoare superficială, dar nu mai puțin pertinentă, dacă ne gândim la faptul că orice recomandare de lectură devine un filigran în cartea de vizită a lectorului. Fascinația pentru lux și opulență, fuga de/spre sine, propensiunea pentru dramatic ori căutarea unui timp pierdut se lasă cuprinse în titlurile din bibliotecă sau din bibliografia citită.

În mod particular, preocupările feminine pentru spasmele existențiale nu sunt nici puține, nici mai puțin demne de a fi contabilizate. Femeile au citit. Ba mai mult decât atât, și-au exprimat în scris năduful, și-au problematizat căutările, au devenit la rându-le portavoci literare pentru alte femei și pentru bărbați, deopotrivă.

Femeile (încă mai) citesc. Citesc povești care inspiră. Cărți scrise de femei.


Pornind de la această premisă, am dat curs unui alt dialog cultural, coagulat în jurul un criteriu generic, totodată ofertant – recomandări de cărți scrise de femei. Invitației mele au răspuns 18 prietene, iar sugestiile lor le regăsești în rândurile de mai jos. Spor la găsit… inspirație!

1. Poți să-ți vindeci viața de Louise L. Hay, Editura Adevăr Divin, 2010 

Lectură recomandată de Roswitha Herman, Manifesting business coach & Bestselling author

„Aceasta a fost prima carte de dezvoltare personală citită și prima carte citită în limba engleză. Eram în clasa a zecea și treceam printr-o perioadă extrem de întunecată, cu bullying masiv, zilnic, la școală, foarte mult stres, alopecie severă etc.

Primisem cartea de la o colegă care mi-a spus că bunica ei se vindecase de cancer datorită cărții. Cartea aceasta mi-a deschis ochii, mi-a dat permisiunea să plâng și să simt toată furia, frustrarea, tristețea, suferința… și să încep procesul de iertare. La câteva luni după, bullyingul a încetat și, treptat, am simțit mai multă putere, încredere și control asupra vieții mele.

Am recitit-o de mai multe ori de-a lungul anilor, de fiecare dată când am trecut prin experiențe grele de viață. Louise Hay a trecut prin multe și reușește să te ghideze, prin exerciții și povestioare, să te cunoști pe tine și să începi să te vindeci, de la nivel emoțional, mental și fizic.

Cred că este una dintre cărțile ce merită a fi citite de fiecare persoană, cel puțin o dată în viață. Și nu doar citită, ci și lucrată și trăită, odată cu exercițiile puse la dispoziție în ea.”

2. Profesorul și menajera de Yōko Ogawa, Editura Humanitas, 2015 

Lectură recomandată de Oana Barbu-Kleitsch, Specialist în comunicare

„Am citit Profesorul și menajera de două ori integral și apoi pe bucăți, pentru crâmpeiele de filosofie orientală pe care le transpune atât de frumos în povestire.

E o carte fantastică pentru mine, despre cum banalul și genialitatea se intersectează în aceeași ființă, despre cum rutina ne macină și ne salvează, despre angoasa de a-ți pierde identitatea, despre resemnare și răscumpărare. E o carte despre limbajul simbolic al matematicii, despre filosofia existențială pe care o poate construi în jurul ei o teoremă.

Cartea despre profesorul de matematică genial, care își poate folosi memoria doar 80 de minute pe zi, despre menajera modestă care ajunge în casa lui și despre fiul acesteia a venit în viața mea într-un moment predestinat; eram copleșită de rutina de a avea grijă repetitiv de bebelușul meu și tânjeam teribil după viața mea de dinainte.

De o sensibilitate rară, cartea scriitoarei japoneze Yōko Ogawa m-a înduioșat și mi-a schimbat perspectiva asupra vieții mele de atunci, m-a făcut să fiu recunoscătoare pentru ceea ce am și pentru privilegiul de a fi sănătoasă în această lume plină de oportunități.”

3. Lumina faptei din lumina cuvântului. Împreună cu tatăl meu, Dumitru Stăniloae de Lidia Stăniloae Ionescu, Editura Humanitas, 2010 

Lectură recomandată de Ioana Karina Nan, Profesor de limbi moderne

„Dumitru Stăniloae, preot, profesor universitar, teolog, considerat a fi cea mai mare personalitate a teologiei europene din secolul al XX-lea, și traducătorul Filocaliei, ne este prezentat în această carte din perspectiva unui statut tăinuit majorității cititorilor de cărți teologice – cel al tatălui.

Lidia Stăniloae nu scrie o biografie, ci viața celui care a fost pentru ea tată, prieten, sprijin, inspirație și, mai mult decât atât, dragoste. Cartea debutează cu scena înmormântării și se continuă pe parcursul a mai mult de 400 de pagini, nefiind împărțită în capitole, lucru ce îi conferă o unitate extraordinară. Stabilită în Germania, fiica lui D. Stăniloae păstrează vie amintirea tatălui prin cartea ieșită la lumina zilei în anul 2010, aducând astfel în fața noastră o poveste bogată în detalii: din copilărie, din adolescență, ba chiar și din lumea preoților și a patriarhilor, a bisericii, în general.

Nefiind o scriitoare cu renume și probabil nici foarte cunoscută, ceea ce mă face totuși să recomand această carte este exact perspectiva din care părintele Stăniloae ne este prezentat. Figura paternă, nelipsită din viața Lidiei, suferă, crede, iubește, creează, luptă, speră și, înainte de toate, iartă. Lectura acestei cărți va trezi în fiecare dintre noi sentimentul iertării. Goana noastră zilnică se va opri o clipă pentru a vedea, cum de altfel este scris și în titlu, lumina faptei din lumina cuvântului. O carte care ne luminează, în adevăratul sens al cuvântului.”

4. Pânza de păianjen de Cella Serghi, Editura Corint, 2019 

Lectură recomandată de Lavinia Trancotă, Expert contabil

„La recomandarea unei prietene, am răsfoit cartea Nesupusele și m-am oprit la Cella Serghi. De ce? Mai mult pentru că văzusem în social-media circulând citate dintr-o carte de-a ei – Pânza de păianjen; această întâmplare m-a și determinat să o citesc ulterior.

Lecturând sau, mai bine zis, savurând această carte, am ajuns să îmi doresc să văd zona Balcic, am retrăit alături de Diana Slavu emoția primei iubiri și am conștientizat sărăcia și rușinea, în variantele pe care ea le-a îndurat, văzând și cum acestea i-au influențat evoluția. Acest personaj complex s-a adaptat mereu circumstanțelor, năzuind mereu la a fi iubită cu pasiune, fiind mereu dornică de a scăpa de sărăcie. Povestea caietelor scrise de Diana, care ajung la Ilinca Dima, m-a dus cu gândul la seria TV Prietena mea genială și m-a făcut dornică să citesc și această carte, deoarece am curiozitatea de a afla dacă aceste două romane se și aseamănă.”

5. Paula de Isabel Allende, Editura Humanitas, 2018 

Lectură recomandată de Mirona Beleiu-Orțan, Profesor pentru învățământul preșcolar

„Isabel Allende este una dintre cele mai cunoscute scriitoare din America Latină și este născută în Lima, Peru, în anul 1942. Este recunoscută la nivel internațional datorită romanelor sale – Casa spiritelor sau Orașul fiarelor – scrise în stilul realismului magic. 

Una dintre cărțile mele preferate este Paula. Acest roman este, de fapt, o autobiografie care începe ca o scrisoare adresată fiicei autoarei, aflată în comă indusă din pricina unei boli grave. Scrisoarea a fost începută din dorința autoarei de a-și ajuta fiica, atunci când aceasta își va fi revenit, să aibă consemnate evenimentele petrecute în timpul șederii în comă.

Din păcate, fiica ei nu supraviețuiește, dar romanul scris în memoria ei conduce cititorul într-o lume care îmbină realitatea cu lumea spiritelor, cu fantasticul, și nu te lasă să îl lași, te obligă să îl citești pe nerăsuflate. Râzi, plângi, suferi și te bucuri alături de Isabel Allende și familia sa. Paula este o carte magică de care este foarte ușor să te îndrăgostești.”

6. Privind înăuntru de Petronela Rotar, Editura Herg Benet, 2018 

Lectură recomandată de Diana Cornilă, Asistent manager

„Draga mea prietenă, Adela, m-a rugat să scriu câteva rânduri despre o carte scrisă de o femeie, care m-a inspirat. În acel moment, gândul meu a fugit la cartea Privind înăuntru, scrisă de Petronela Rotar. Ideea de terapie, susținută de autoare în carte, nu îmi este străină, astfel că m-am regăsit în situațiile prezentate și am trecut din nou prin caruselul de emoții pe care eu însămi le-am trăit, atunci când am participat la astfel de ședințe.
Cu toate acestea, principalul motiv pentru care vreau să recomand această carte este îndemnul autoarei la a ne găsi drumul spre sine și la a ne pune mereu pe primul loc. În viață, îndeplinim nenumărate roluri – mame, soții, fiice –, trecând astfel prin nenumarate stări: depresie, autoiluzionare, ori statut de victimă. Astfel că, ajungem să ne simțim goale pe dinăuntru, fără identitate și fără drum de urmat. Scopul cărții Petronelei Rotar este acela de a ne ajuta să ne regăsim, de a ne ajuta să identificăm emoțiile pe care le simțim și de a ne ajuta să depășim acele momente de cumpănă. Îndemnul ei este: «Eu trebuie să fiu bine, ca să poată fi bine și ceilalți, lângă mine.» Privind înăuntru mi-a fost terapie și inspirație pentru aceste rânduri. Sper să fie și pentru voi. Lectură plăcută!”

7. Seducătorul domn Nae. Viața lui Nae Ionescu de Tatiana Niculescu, Editura Humanitas, 2020 

Lectură recomandată de Emina Căpălnășan, Lector Doctor la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara

„Bestseller și deschizător de istorii.
O carte-portret, memorii așezate cu precizia unui artizan și făuritor de cuvânt, Seducătorul domn Nae. Viața lui Nae Ionescu este o incursiune grozavă în tumultul unei vieți care nu și-a epuizat efervescența. 

Cartea se deschide cu rândurile potrivite, născând limbaj: lexemul contrazicătoare e memorabil! Vorbele lui Mihail Sebastian își dau mâna ulterior cu ideile altui geniu – Mircea Eliade: «Își păstrase zâmbetul, seninătatea și umorul, deși slăbise și arăta totdeauna obosit.» 

Acesta era Profesorul, nu un dascăl oarecare, nu un mentor cu minusculă, ci purtătorul de majusculă și de articol hotărât. Contrariile se împacă sub semnul personalității complexe, cine s-ar putea ridica la nivelul înțelegerii unei realități atât de normale și de fascinante deopotrivă: „Nae Ionescu se bucură, de la început, de o autoritate necontestată în rândul elevilor. 

E riguros, fără să fie birocratic, se poartă colegial, explică simplu și prin exemplu personal regulamentele și normele de comportament, iar printre profesori și instructorii sportivi face figură de înțelept și erudit. (…) În relațiile lui cu elevii, «era greu să deosebești autoritatea de afecțiune părintească și chiar de prietenie», iar «spiritul socratic al schimbului de cuvinte, al conversației cu ei, făcea ca elevul singur să-și lămurească problemele doar cu ajutorul profesorului», sub privirea lui «de adâncime în care nu lipseau câteva luciri de oțel».”? Gând din gând: „Cu el, «te aflai în fața unui prieten, a unui dascăl, a unui sfânt și a unui demon»”. 

Atât de… contrazicător! Maestrului unei generații notabile național și internațional i se potrivesc de minune chiar vorbele lui (adresate lui Mircea Eliade): Privighetoarea trebuie să cânte, restul n-are importanță! Seducător de minți și de inimi, Nae trebuie înțeles în ce se vede, dar, mai ales, în ce se ascunde.
Despre Tatiana Niculescu, în esență: Regina Maria: ultima dorință; Mihai I, ultimul rege al românilor; Regele și Duduia. 

Carol II și Elena Lupescu dincolo de bârfe și clișee; Spovedanie la Tanacu – roman devenit piesă de teatru și bază excepțională pentru filmul După dealuri. A scris, a coordonat, a inspirat, mișcându-și profesionist condeiul pe paginile unor biografii impresionante.

Recomand această carte, având certitudinea că despre bărbați numai o femeie poate scrie fabulos.”

8. Seria de autor Cristina Andone


Lectură recomandată de Isabela Pleșa, Profesor de limba și literatura română

„Să ne bucurăm de prezent și să avem înțelepciunea de a alege bunul, binele, bunătatea, căci nicicând în istorie nu am fost mai liberi în cuget și-n simțiri. Bunul plac poate fi satisfăcut de cele materiale. 

Binele îl faci sau îl găsești, pe când bunătatea o deții sau nu. Și cum nimic nu e întâmplător, cum, de fapt, lectura te alege, așa și întâlnirile dintre suflete își au rostul și timpul lor. Așa se face că pe Cristina Andone am întâlnit-o-n cărțile pentru copii. Și ce bine! Și cât de bine!

Dacă ar fi să luăm în seamă sensurile verbului a inspira, iată, Cristina asta face. Inspiră atât de multă bunătate, lumină, culoare și parfum (din acela al amintirilor cu mere proaspete, cu flori de câmp și file de carte) și revarsă totul asupra ta, ca o zână nes(u)pus de bună. Te copleșește cu emoții și citind-o, la fel ca-n basme, vei descoperi că doar în tine zace puterea de a lăsa urme de bine.

De-i citești volumele, vei descoperi că lumea are speranță, că valorile morale sunt cele mai de preț comori și că sufletul are nevoie de un altul pentru a înflori. Rândurile Cristinei Andone sunt hrană pentru suflet și aprind scântei în privirile senine ale cititorului. Niciunui copil, mare sau mic, nu ar trebui să îi lipsească cel puțin o lectură a acestei scriitoare-inspiratoare.

Așadar, vă recomand – Colecția Povești din Pădurea Muzicală, Cartea Bunătății, Nesupusele, Aventurile lui Dar motan.”

9. Emma de Jane Austen, Editura Litera, 2019  

Lectură recomandată de Mădălina-Larisa Kimak, Profesor de limba și literatura engleză

„Printre cărțile cele mai îndrăgite din biblioteca mea se numără romanul scriitoarei Jane Austen, Emma. Personajul eponim, o tânără de douăzeci și unu de ani, se află în centrul poveștii și al comunității din satul fictiv Highbury, care găzduiește o suită de alte personaje delicios creionate, în stilul caracteristic al autoarei. 

Răsfățată, naivă în perceperea realității din jurul ei și mânată de o dorință arzătoare de a se amesteca în viețile altor oameni, Emma Woodhouse este departe de a fi eroina perfectă. Prin personalitatea ei, însă, Jane Austen reușește să surprindă cu mult umor rigorile sociale din era Regenței, coagulate în jurul căsătoriei și al statutului social, în situații pe cât de complicate, pe atât de comice, care promit o lectură savuroasă. ”

10. Istoria iubirii de Nicole Krauss, Editura Humanitas, 2012 

Lectură recomandată de Claudia-Gabriela Corbei, Profesor de limba și literatura română

„Una dintre cărțile care mi-a plăcut tare mult, atunci când ne-a fost recomandată în facultate de o profesoară și, totodată, autoare pe care o admir enorm, este cea a scriitoarei americane Nicole Krauss, Istoria iubirii. Romanul este conceput ca omagiu adus lucrurilor pierdute, precum și misterelor nerezolvate.

Unul dintre personajele principale ale romanului, Leopold Gursky, este un lăcătuș în vârstă, care simte apropierea dispariției sale. Încearcă, în orice fel, să atragă atenția asupra sa, dar simte în continuare un gol în propria-i existență. În cele din urmă, pornește în căutarea fiului său, pe care l-a pierdut cu mult timp în urmă, dar și a romanului pe care l-a scris în vremea tinereții.

Pe lângă tema captivantă, aceea a căutării și a identificării sinelui, dar și a umplerii golurilor și a compensării remușcărilor pe care, inevitabil, orice om le simte la un moment dat, romanul e inovator și din punct de vedere stilistic, al scriiturii. Istoria iubirii este un roman de referință pentru pasionații de lectură și pentru sufletele care tânjesc după eliberare.”

11. Bijuteriile Reginei Maria de Diana Mandache, Editura Corint, 2018 

Lectură recomandată de Bianca Lorena Iova, Inginer telecomunicații

„Diana Mandache, istoric, colecționar de fotografii și profesor asociat la University College London, așază împreună fotografii, gravuri și descrieri ale celor mai importante bijuterii aparținând Principesei Marie Alexandra Victoria de Edinburgh, mai târziu Regina Maria a României. 

Cartea Dianei Mandache ar putea fi descrisă, mai degrabă, ca fiind ceea ce englezii numesc «coffee table book», adică un atlas menit să încânte privirea și să întrețină simțurile prin imagini deosebite, asociate unor descrieri captivante. Dar aș îndrăzni să spun că Bijuteriile Reginei Maria reprezintă mai mult decât atât.

Prin prezentarea tezaurului de bijuterii al reginei, ni se oferă acces la universul intim al acestei femei, putând observa parcursul său de la copilă, la principesă și apoi la cel de regină a unui stat. 

Pe de altă parte, este adevărat că acest subiect al podoabelor este subestimat în anumite contexte, întrucât bijuteriile nu sunt asociate neapărat unor valori morale sau principii, ci sunt văzute, mai degrabă, ca un element de superficialitate, având un scop pur decorativ, fiind un simbol al frumuseții, al puterii și al puterii oferite de frumusețe.

În cazul cărții despre care vorbim, aceste bijuterii capătă viață. Ele își depășesc scopul de ornament și se transformă în obiecte care marchează istoria, fiind parte din viețile unor oameni care, prin existența și deciziile lor, au influențat destinul țării noastre. 

Cartea urmărește mai multe etape din viața reginei, acestea fiind reflectate în bijuterii: de la reminiscențele victoriene, marcate de pandantive care indicau descendența sa regală, pana la «corbeille de mariage», bijuteriile primite din partea logodnicului și, mai tarziu, a soțului, piese cu o valoare inestimabilă; ni se dezvăluie tiare cu diamante și simboluri religioase străvechi, precum crucea gamată, regasită și pe coroana reginei. 

Multe dintre aceste piese au fost pierdute în Rusia Bolșevică și sunt prezentate doar cu ajutorul unor gravuri, în timp ce altele sunt revelate în fotografiile istorice sau de familie; cele care s-au păstrat sunt exponate de muzeu sau au fost redate moștenitorilor familiei regale. Toate, însă, poartă cu ele o parte din destinul unei principese și, în cele din urmă, al unui stat.

Pentru mine, o iubitoare de vechi și de bijuterii, această carte este în sine o bijuterie. Privesc toate imaginile ei cu admirație și încântare și mă bucur să le descopăr povestea în paginile scrise de Diana Mandache. Văd Bijuteriile Reginei Maria ca pe o carte minunată, scrisă de o femeie despre o altă femeie și dedicată femeilor îndrăgostite de frumosul cu însemnătate și valoare istorică.”

12. Pasărea spin de Colleen McCullough, Editura Orizonturi, 2012 

Lectură recomandată de Dana Lăpădat-Nicola, Doctor în Filologie și Profesor de limba latină/limba și literatura română

„Cartea asupra căreia am decis să zăbovesc este Pasărea spin, a scriitoarei Colleen McCullough, datorită faptului că, în ciuda lecturii ușoare, este o carte cu semnificații profunde, cu unele lecții de învățat și alte situații de evitat. Dintru început, trebuie lăudat suflul creator al scriitoarei, aptă a urmări destinele mai multor generații ale familiei Cleary, pe o perioadă de aproape 60 de ani.

Romanul prezintă viața în totalitatea ei, de la inocența copilăriei la maturitatea ce o pângărește cu vicii, cu dorințe, cu ambiții deșarte, cu nimicnicii de toate soiurile și cu alegeri mai puțin bune, până la bătrânețea înțeleaptă, însă mistuită de regrete și de pierderi.

Personajele, foarte bine închegate, trăiesc conflicte profunde, pe toate palierele existenței, cu cei din jur, cu ele însele, cu divinitatea. Însă, locul central este ocupat de povestea de iubire dintre Meggie și Ralph de Briccassart, un preot catolic, dornic de a progresa în cadrul bisericii.

Iubirea lor evoluează de la nevoia de a oferi și de a primi protecție (mai ales că Meggie era copilă când s-au întâlnit), la acea formă de prietenie mult dorită, în care poți vorbi cu celălalt ca și cu tine însuți, până la iubirea mistuitoare, dornică de contopire a trupurilor și a sufletelor. 

Ambiția este cea care alterează sentimentele și inflențează destinele personajelor. Cu toate acestea, persoanajele își îmbrățișează alegerile, știind că acestea le vor provoca suferință atât lor, cât și celor din jur. Nu am insistat nici asupra subiectului, nici asupra unor secvențe particulare, din dorința de a vă încuraja să citiți această carte plină de… viață!”

13. Seria de autor Herta Müller, Editura Humanitas

Lectură recomandată de Roxana Rogobete, Asistent Universitar Doctor la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universității de Vest din Timișoara

„Femei… când Adela m-a provocat să aleg o carte scrisă de o femeie, volum pe care să-l desțelenesc, am fost inițial în impas. Literatura feminină este încă, din păcate, prea marginală canonului «tare» românesc. Pentru literatura «de la începuturi și până în interbelic», cu o hortensie nu se face primăvară, și nu pentru că nu am avea de unde. Postbelicul salvează doar parțial situația, și preponderent în poezie. 

Literatura postdecembristă este mult mai ofertantă – iar de aici nu am selectat un volum publicat în română, ci unul tradus, dar focalizat pe spațiul românesc. Herta Müller, deși pare clișeic și tributar «polilor de putere», e un nume valid nu pentru notorietatea Nobelului, ci pentru însăși fibra lirică a romanelor sale.

Dintre ele, marcant mi se pare Încă de pe atunci vulpea era vânătorul – nu, nu este o lectură potrivită pentru copiii de astăzi, dar este despre inocență pierdută, despre vieți furate, despre neîncredere și alienare în timpul unui regim opresiv: «Dimineața, la școală, un copil i-a spus Adinei, cerul este altfel astăzi.». Un volum despre pradă și prădător, despre permanența fricii și a urmăririi în comunism, despre ultimele zile ale soților Ceaușescu. Într-un somn transparent, ochii negri din portretul dictatorului încă răzbesc. Ce culoare are cerul astăzi?”

Nota: Acest volum nu s-a reeditat momentan și se găsește doar la anticariate sau second hand. Recomandăm și volumul de mai jos. Descrierea editurii:

„Volumul Regele se-nclină și ucide reunește o „familie“ de nouă eseuri autobiografice. Experiențele traumatizante ale autoarei sunt descrise cu o luciditate precisă fără egal, constituindu-se într-o radiografie a vieții sub dictatură. Dar nu numai persecuțiile Securității și vătămările suferite sunt reliefate în aceste eseuri, ci și felul cum de aici se poate naște literatura, prin scris Herta Müller încercând să se elibereze de frică.”

14. Seria Harry Potter de J. K Rowling, Editura Arthur, 2020-2021 

Lectură recomandată de Roxana Grancea, Team manager

„Aflată în ipostaza de a alege o carte scrisă de o femeie care m-a inspirat, am realizat că mi-e foarte greu să nominalizez, fiind un criteriu foarte greu de cuprins. Până la urmă, alegerea mea este subiectivă și poate părea școlărească, dar îmi voi justifica opinia mai jos. 

Oscilând între Jane Austen și preferata mea, Simone de Beauvoir, pe care o recomand cu căldură oricărei femei care vrea să înțeleagă feminismul în adevăratul lui sens, am ales-o totuși pe J. K. Rowling și seria Harry Potter. Pueril, nu-i așa?

Această serie mi-a deschis pofta pentru citit, m-a influențat să vreau mai mult, să descopăr și să înțeleg atât de multe despre lumea pe care ți-o poate deschide o carte. Nu uit nici acum descoperirea primului volum în biblioteca școlii, pe când aveam vreo 9 ani, fiind puțin speriată de numărul mare de pagini. Ultimele volume le-am citit în limba engleză, pentru ca nu mai aveam răbdare să apară traducerea, atunci când aveam vreo 15 ani.

Așadar, Harry Potter este seria de ficțiune care reliefează ideea de prietenie, curaj, familie, valori atât de importante, atunci când îți dezvolți mintea și începi să cunoști lumea exterioară. 

În același timp, este o serie care m-a inspirat și la care mă întorc atunci când mă simt copleșită, când simt că, uneori, nu mai fac față contextului personal. Pe autoare o cunoaștem cu toții: de la drumul pe care l-a avut de parcurs până la publicarea cărții, pâna la implicarea civică pe care și-o asumă. Deși volumele nu au dobândit premii literare, au, pe de altă parte, milioane de ochi ce le-au citit și s-au îndrăgostit iremediabil de magia lor.”

15. Cine nu e gata de Iulia Nani, Editura Bookzone, 2021 

Lectură recomandată de Anda Cristea, Antreprenor & Copywriter

„Dintre toate lecturile serioase din lume, eu îți recomand una total neserioasă, bubbly și ușoară – exact ca un pahar de Prosecco. Scrisă cu, pentru și despre femei, Cine nu e gata e titlul care m-a făcut să râd în hohote în 2021. 

Un lucru deloc mic pentru așa carte și pentru așa an. Mai bună decât un serial pe Netflix, chick-litul scris de Iulia Nani poate înlocui cu succes o seară cu fetele – lucru pe care, însă, nu ți-l recomand. Închei cu o idee din carte: ai cu adevărat o urgență la job, dacă ești pompier, medic pe urgențe și, poate, moașă. Restul e can-can.”

16. 20 de ani în Siberia de Anița Nandriș-Cudla, Editura Humanitas, 2013 

 Lectură recomandată de Ioana P., Liber profesionist

„Povestea răscolitoare și pe de-a-ntregul adevărată a unei femei smulse de vremuri din cuibul său, împreună cu întreaga sa familie, la mijlocul secolului trecut. Vocea fiecărei pagini îi aparține Aniței însăși, care reușește, în graiul său autentic, să ne transpună într-un univers unde au întâietate reziliența și dragostea, dincolo de orice nedreptate sau suferință. Cu siguranță nu-i nevoie să vă las o descriere prea amplă, ce n-ar putea fi decât stângace – vă încurajez doar să deschideți cartea și să vă lăsați uimiți de căldura necuprinsă ce-a reușit să răzbată din miezul Siberiei.”

17. Istoria albinelor de Maja Lunde, Editura Humanitas, 2019 


Lectură recomandată de Bianca Mereuță, Fondator al comunității online „Ce le citim copiilor”


„Mi-am cumpărat această carte nu pentru că este bestseller și nici pentru că citisem despre ea că este o meditație asupra vieții, a lumii și a viitorului; ci din nostalgie. Când eram în liceu, colegii îmi ziceau Bi. Apoi, după terminarea facultății, când mi-am creat propria firmă, i-am asociat un simbol, albina. 

Cei care mă cunosc, îmi spun că numele mă caracterizează: Bi de la Bianca, Bi de la Bee − albinuța cea harnică și neobosită care, prin munca ei necontenită, dăruiește oamenilor hrană pentru viață. Toate acestea m-au făcut să întind mâna, să iau cartea de pe raft, să o răsfoiesc și să-mi devină una dintre cele mai frumoase descoperiri. Istoria albinelor este și un răspuns metaforic la întrebările: Cum să ne creștem copiii? Cum să ne construim relațiile cu ei? Cum să trăim în locul în care suntem?

Nu m-am mai uitat la ceas. Știam că oricum nu ajuta la nimic. Cu fiecare floare peste care lăsam să treacă pămătuful, mă apropiam tot mai mult de căderea serii și de acele scurte momente pe care le petreceam zilnic cu copilul meu. Acele scurte momente erau tot ceea ce ne aparținea, și probabil că în acele clipe aș fi putut schimba ceva: să plantez o sămânță care să-i dea acea șansă pe care eu niciodată nu am avut-o.”

18. Eleanor Oliphant se simte excelent de Gail Honeyman, Editura Rao, 2019 

Lectură recomandată de Oana Olaru, Policy officer în Londra

„Cartea pe care am ales-o este cea a lui Gail Honeyman, Eleanor Oliphant se simte excelent. Această lectură ne îndeamnă să ne gândim la de câte ori am ignorat anumite persoane din jurul nostru, fie la serviciu, fie dintre cunoștințe, considerând că un banal «sunt OK» nu ascunde altceva. 

Eleanor Oliphant pare o persoană excentrică, dar nimeni din jurul ei nu se întreabă dacă are vreo problemă, dacă are nevoie de sprijin. Gail Honeyman a luat curajoasa decizie de a contura ca personaj principal o femeie cu autism – o boală rar întâlnită în cărți, în rândul personajelor secundare, aproape absentă în rândul celor principale. 

Autoarea continuă să ne intrige prin faptul că Eleanor nu este o persoană ghidată de familie, de job sau de alte preocupări tipice unei persoane de 30 de ani. Dimpotrivă – Eleanor caută repetiția, caută zilele similare și nu ar vedea viața în alt mod decât a fi singură, înconjurată numai de pisica ei.

Recomand cartea pentru că ne învață să cercetăm, să înțelegem mai mult, înainte de a presupune detalii despre viața cuiva, ne îndeamnă să facem pași mici spre a-i integra pe toți din jurul nostru în comunitatea noastră. Curajul autoarei ar trebui receptat și ca o sugestie spre a fi empatici și la alte condiții asemenea autismului și la rolul pe care fiecare om, indiferent de starea medicală, de rasă ori culoare, îl merită în cărțile pe care le citim și în viețile pe care le trăim.”

Dacă ai parcurs articolul până în acest punct, poți intui că celor 18 recomandări de cărți scrise de femei voi alătura și sugestia mea. Așadar, vin în întâmpinarea ta cu seria Pollyanna, de Eleanor H. Porter, Editura Sophia

19. Seria Pollyanna, de Eleanor H. Porter, Editura Sophia


„Viața este un conglomerat de întâmplări și de taine, iar dintre acestea, printre cele mai minunate, regăsesc mulțumirea. A fi mulțumitor înseamnă, în primul rând, a-I mulțumi lui Dumnezeu pentru cele rânduite, găsind în tot și în toate un folos. Iar în paginile cărții schițate de Eleanor H. Porter, Pollyanna găsește, fără a căuta, unul dintre izvoarele bucuriei pământești. Asumată prin joc, mulțumirea devine laitmotiv existențial și filtru de receptare al cotidianului. Dar poți fi mulțumitor chiar și atunci când, dorindu-ți cu ardoare o păpușă, primești un butoiaș misionar cu multe, multe… cârje?

-Păi vezi, tocmai în asta constă jocul, să găsești în orice împrejurare ceva de care să te poți bucura, spuse Pollyanna, extrem de serioasă. Deci, jocul a început cu primirea cârjelor… […]

-Dar nu e ciudat deloc, e minunat, crede-mă, zise Pollyanna cu însuflețire. De atunci, tata și cu mine l-am jucat mereu. Cu cât ne mergea mai rău și ne era mai greu, cu atât ne plăcea mai mult jocul.

Îți recomand această carte ca pregustare a firescului stării de bine, prin raportare la derularea propriului context zilnic; și pentru a-ți reaminti că nu ai nevoie de prea multe ca să fii bucuros. Atunci când ești mulțumitor, și o rază de soare îți poate ridica un zâmbet!”

Sunt absolventă de Litere, iar odată cu statutul de mamă am început să scriu și să citesc lumea prin ochii copiilor mei. Scriu recenzii de carte pentru copii, dar am luat și interviuri și am scris despre oameni cu vieți de poveste.

Lasă un răspuns