18 Cărți de dezvoltare personală pentru copii

Cărțile de dezvoltare personală pentru copii pe care vi le voi sugera aici vă vor ajuta să vă învățați copiii cele mai importante principii și modul corect de gândire care le va umple viitorul cu orice posibilități.

Vă voi propune câteva abordări captivante ale dezvoltării personale pentru copii, astfel să vă ajut să le insuflați dragostea pentru autoperfecționare de la o vârstă fragedă.

Un accent pe dezvoltarea personală îi încurajează pe copii să se gândească la viitor, apreciind în același timp momentul prezent. Îi ajută să înțeleagă mai bine modul în care adulții contribuie la societate și modalitățile prin care își pot dezvolta propriile abilități și cunoștințe pe măsură ce cresc.

Să pornim de la premisa că obiceiurile bune nu se transmit prin genetică.
Prin activități de dezvoltare personală și prin propriul lor exemplu, părinții își pot ajuta copiii să asimileze ideea că pentru orice lucru care vor să-l obțină merită să se muncească, întîi de toate prin a deveni o persoană mai bună în fiecare zi.

În plus, părinții pot aprecia faptul că, dacă nu-și fac timp pentru a-și forma și învăța copiii, alte influențe vor ajunge primele. Mass-media, școala și colegii, promovează uneori idei care pot denatura viziunea unui copil asupra a ceea ce contează cu adevărat în viață. Îndrumarea părinților este vitală pentru a contracara influențele negative și pentru a pregăti un copil pentru succesul în lumea reală.

Nu uitați că, rezultatele le veți vedea doar dacă copilul va găsi bucurie și împlinire în procesul de autoperfecționare. Dacă va simți dragostea voastră necondiționată pe tot acest parcurs. Deci, luați-o încet, cu iubire, răbdare și adaptați activitățile de dezvoltare personală în funcție de vârsta copilului și de nevoile sale individuale.

Câteva subiecte cheie în dezvoltarea personală pentru copii:


Mentalitatea pozitivă

Cultivarea unei viziuni optimiste asupra vieții este un element esențial al dezvoltării personale a copiilor (mai ales prin propriul exemplu și stil de viață). O mentalitate pozitivă transcende în orice alt domeniu al vieții și le oferă copiilor capacitatea de a face față mai ușor obstacolelor pe care le-ar putea întâmpina. O mentalitate pozitivă este asociată cu autoeficacitatea, o calitate care îi poate motiva pe copii să urmărească diverse oportunități și să nu lase nicio piatră neîntoarsă.

Cărți de dezvoltare personală pentru copii:


Te iubesc orice ai face de Ioana Chicet-Macoveiciuc – pentru copiii de 3-8 ani
Un strop de curaj de  Nicola Kinnear – pentru copiii de la 4 ani
Ești prețios de Max Lucado – pentru copiii de 4-8 ani
Povești pentru copii fericiți de Alex Rovira și Francesc Miralles – pentru copiii de la 6 ani
Autobuzul energiei pentru copii de Jon Gordon – pentru copiii de 6-10 ani

cărți de dezvoltare personală pentru copii

Copiii au o minte ușor influențabilă de ceea ce li se spune în mod repetat sau de lucruri care le evocă sentimente puternice, iar toate acestea devin adevărul lor și le va decide cum va fi modelată viața.

Cel mai înțelept lucru pe care îl pot face părinții pentru a asigura un viitor bun pentru copiii lor este să-i ajute să-și construiască o mentalitate pozitivă, spunându-le povești bune, făcându-i să se simtă speciali și fiind un exemplu bun pentru ei.

Responsabilitatea personală

O mentalitate pozitivă și un simț al responsabilității personale sunt o pereche perfectă. Părinții ar trebui să își încurajeze copiii să dezvolte atitudinea că „Viitorul poate fi mai bun decât prezentul, iar eu am puterea de a-l face să fie așa”.

Responsabilitatea personală este o abilitate care poate fi învățată deja de la 2 ani prin intermediul unor treburi adecvate vârstei și prin oferirea de oportunități de a contribui. De asemenea, copiii ar trebui să învețe să aprecieze faptul că acțiunile au consecințe. 

Părinții își pot învăța cu dragoste copiii cum să repare situațiile în care acțiunile lor ar fi putut avea consecințe neintenționate.

Cărți de dezvoltare personală pentru copii, ce implică noțiuni legate de responsabilitate:

Bun sau rău de Catherine Dolto, pentru copiii de la 2 ani
Cimpanzeul meu ascuns de Prof. Steve Peters, pentru copiii de la 5 la 10 ani
Minte sănătoasă în corp sănătos de Michiela Poenaru

cărți de dezvoltare personală pentru copii

Responsabilitatea de asemenea poate fi dezvoltată prin modelare. Tehnica „Eu fac, Noi facem, Tu faci” este o modalitate excelentă de a-i învăța pe copii o nouă abilitate. În primul rând, puteți arăta unui copil cum să facă ceva, doar ca o problemă de matematică sau o sarcină casnică. Apoi, faceți activitatea împreună cu copilul pentru a-i oferi o altă ocazie de a învăța. Apoi, puneți copilul să facă activitatea pe cont propriu.

Aceasta este o modalitate bună de a construi treptat încrederea unui copil în capacitatea sa de a finaliza cu succes o sarcină. Modelarea vă permite să oferiți sprijin în timpul fiecărei etape, permițându-vă în același timp să observați când un copil înțelege un concept suficient de bine pentru a lucra pe cont propriu.

Dezvoltarea personalității

Personalitatea este un set de caracteristici care definesc și fac ca o persoană să iasă în evidență. Există diverse componente care definesc o personalitate, cum ar fi procesul de gândire, caracterul, atitudinea, abilitățile de comunicare, comportamentul, etc. Amalgamarea tuturor acestor componente formează personalitatea unui individ.

Personalitatea determină nu numai succesul în viitor, ci și atitudinea generală față de viață.

Atunci când performanțele unei persoane sunt planificate încă de la început, învățarea devine foarte ușoară. Astfel, dacă doriți ca copilul dvs. să fie cu un pas înainte, luați în considerare înscrierea copilului la cursuri de dezvoltare a personalității sau începeți cu câteva cărți pe care le găsiți în librăriile online:

Ce, cum și de ce simt? de Ioana Chicet-Macoveiciuc, pentru copiii de 3-8 ani sau
Marea carte despre emoții de Chiara Piroddi, pentru copiii de 3-8 ani

Povești ca să te iubești mai mult de Alex Rovira și Francesc Miralles, pentru copiii de la 6 ani
Nu ești ceea ce ai! de Dr. Wayne W. Dryer și Kristina Tracy, pentru copiii de la 6 ani
Cele 7 obișnuințe ale copiilor fericiți de Sean Covey, pentru copiii de la 7 ani
Ce sa faci când te cuprinde frica de Dr. Claire A.B. Freeland, Dr. Jacqueline B. Toner

Nota: cărțile pentru copiii mici se citesc cu intonație, să-i trezească interés și curiozitate, apoi întreabă-l ce a înțeles? Ce i-a plăcut? Ce trebuia să facă sau sa nu facă personajul? Cum altfel putea să se termine această poveste?

Copiii care citesc singuri, ar fi bine să-și facă notițe cu ideile care i-au captivat, într-un jurnal.

cărți de dezvoltare personală pentru copii

Stabilirea obiectivelor

Pentru a-și atinge potențialul maxim, copiii trebuie să învețe să își stabilească obiective. Învățarea modului de a planifica viitorul este o abilitate importantă care îi poate ajuta pe copii să rămână motivați. 

Părinții pot lucra cu copiii lor pentru a face un brainstorming cu privire la posibilele obiective pe care aceștia ar dori să le atingă. Apoi, copiilor li se poate arăta cum să scrie pași de acțiune specifici și un calendar pentru realizarea fiecărui obiectiv.

Atunci când copiii învață să fie orientați spre obiective, ei învață să își asume responsabilitatea pentru dezvoltarea personală și să își alinieze acțiunile cu obiectivele lor. În plus, ei experimentează și ajung să iubească sentimentul de împlinire care vine odată cu atingerea unui obiectiv.

Cărți de dezvoltare personală pentru copii, ce ajută la stabilirea obiectivă:

Sunt de neoprit! 10 modalități de a te avânta în viață de Dr. Wayne W. Dyer
Leonardo inventatorul de Benedicte Bouacys
Elon Musk pentru tinerii cititori de Ashlee Vance
Set Carduri metaforice „Drumul catre tine” de Laura Maria Cojocaru si Alexandra Maria Tanasescu, pentru toată familia

cărți de dezvoltare personală pentru copii

Dragostea de a învăța

Dragostea de a învăța îi poate motiva pe copii să ia inițiativa în călătoria lor de dezvoltare personală. Părinții pot contribui la insuflarea dragostei pentru lectură, prezentându-le copiilor materiale pe o serie de subiecte, atât pentru educație, cât și pentru divertisment.

Copiii ar trebui să fie încurajați să pună întrebări și să exploreze problemele din mai multe perspective. Copiii care iubesc să învețe sunt mai predispuși să persevereze în rezolvarea problemelor, să aibă rezultate bune la școală și să dezvolte în mod independent noi abilități.

Învățarea încrucișată se referă la învățarea care face legătura între mediile de învățare formale și informale. Învățarea în medii informale, cum ar fi muzeele și parcurile, îi poate ajuta pe copii să facă legătura între subiectele educaționale și experiențele din viața reală. În plus, învățarea informală este o modalitate de a aprofunda și extinde cunoștințele din clasă.

Atunci când copiii merg în excursii și participă la activități cum ar fi colectarea de fotografii, ascultarea unui ghid turistic și luarea de notițe, îi poate ajuta să se bucure de învățare și să o vadă ca pe o distracție, nu ca pe o muncă. Faptul de a putea învăța în afara școlii formale îi introduce pe copii într-o varietate de subiecte și subiecte, ceea ce poate îmbogăți cunoștințele din manuale cu experiența personală.

Învățarea încorporată se bazează pe activități care conectează mintea și corpul, astfel încât feedback-ul și acțiunile fizice să consolideze procesul de învățare. Copiii învață mai repede și rețin mai multe informații atunci când sunt implicați activ în proiecte educaționale.

Încorporarea unor activități precum gimnastica, teatrul, arta și muzica în procesul de învățare îi poate implica pe copii și îi poate ajuta să facă conexiuni mai semnificative cu materia de studiu.

Învățarea bazată pe investigație este o abordare care declanșează curiozitatea copilului și plasează întrebările, ideile și observațiile acestuia în centrul experienței de învățare. Mai degrabă decât să i se spună copilului ceea ce trebuie să știe, elevii sunt încurajați să investigheze și să descopere singuri răspunsul.

Permiteți-i copilului dvs. să experimenteze, spre exemplu oferindu-i obiecte pe care le-ar putea compara în timp ce exercită o forță, de exemplu un balon și o minge de baschet. Invitarea copiilor să raționeze asupra întrebărilor care îi provoacă să gândească îi poate ajuta să devină mai independenți.

Aici găsiți ateliere pentru copiii de la 3 la 99 de ani:

Orășelul Cunoașterii
Ateliere Smart Education
Science Kids 
Tabere și școli urbane pentru copii

Vizualizarea de asemenea, are un rol important în acest proces de dezvoltare. Copiii au o imaginație vie, așa că vizualizarea este un instrument de predare care poate rezona cu adevărat cu ei. Puteți folosi vizualizarea pentru a aduce la viață concepte cu ajutorul unor fotografii și videoclipuri pentru a ilustra o idee. De asemenea, îi puteți încuraja pe copii să își vizualizeze obiectivele și procesul pas cu pas pe care l-ar folosi pentru a le atinge.

Atunci când un copil poate vedea și imagina posibilități, poate crea soluții. Aducerea la viață a ideilor abstracte îi poate ajuta pe copii să aibă mai multă încredere în ei și să continue acest proces de dezvoltare personală.

Gânduri finale

De la o vârstă fragedă, vă puteți învăța copiii să se bucure de procesul continuu de dezvoltare personală. Încurajându-vă copilul să își stabilească obiective, să își asume responsabilitatea personală și să adopte o mentalitate pozitivă, îl veți înarma cu instrumentele de care are nevoie pentru a face față cu succes la suișurile și coborâșurile vieții.

Prin dezvoltarea personalității și implementarea diferitelor strategii de învățare, vă puteți ajuta copilul să exploreze lumea în mod independent și să își dezvolte cunoștințele. Copiii învață prin exemplu și, pe măsură ce vă observă dragostea pentru dezvoltarea personală, vor fi motivați să învețe și să se perfecționeze și ei.

Sper că ți-a plăcut această postare, m-aș bucura să aud de la voi, așa că vă rog să lăsați comentariile în caseta de mai jos, ne va motiva și ne va ajuta să îmbunătățim conținutul blogului. Dacă am omis ceva important, vă rog să ne scrieți în secțiunea de comentarii. 

dezvoltare personală copii
De cînd am aflat că voi avea un copil am conștientizat faptul că voi fi primul exemplu pentru ea și am început să fac cursuri de parenting, să învăț mai mult despre alimentația sănătoasa, despre atitudinea care mă va ajuta să cresc un copil fericit. Citesc și scriu despre tot ce simt. Mă inspir zilnic de la copilul meu. Învăț a iubi și a trăi așa cum o face ea: cu adevărat, fără a aștepta ceva în schimb, așa cum simt cu tot corpul și sufletul meu.

Lasă un răspuns