Cum e să trăiești într-un triplex? Vestul Bucureștiului, Militari Residence

Ca foarte mulți tineri căsătoriți, după nuntă ne-am mutat împreună cu chirie. Nu pot spune că a fost rău, aveam două camere, un parc mare, superb, la câțiva metri de la ieșirea din bloc, serviciul meu aproape, soțul metrou pentru deplasare, zona era foarte bună și plata lunară nu era exagerată, nefiind un apartament de lux, ci unul simplu și plăcut. Primul copil a venit pe lume în mai puțin de un an, iar la câteva luni după aceea proprietarul apartamentului ne-a anunțat că vrea să își deschidă o afacere în viitorul apropiat, dându-ne răgaz câteva luni pentru a elibera apartamentul.


Evident, ne-am gândit că nu e o soluție să căutăm altă chirie, având un bebeluș și știind că ne dorim mai mulți copii. Nu puteam să continuăm din mutare în mutare, toată viața, așa că ne doream un apartament al nostru. Soluția a venit de la socrul meu din străinătate, care ne-a propus să ne împrumute cu banii necesari, urmând să îi dăm lui, lunar, suma chiriei anterioare. Deci, fără avans, scăpam ușor.


Ce căutam inițial pentru a ne muta cu un copil mic?


Inițial căutam un apartament de 3 camere, cât mai spațios, în zona de vest a Bucureștiului (Militari, Militari Residence), pentru că acolo prețurile erau accesibile și acolo aș fi avut ajutoare mai aproape, din partea familiei mele. Ne doream așadar spațiu, un imobil nou, mijloace de transport (nu ne bazăm nici acum pe mașină, pentru a ne deplasa zilnic) și parc pentru copii.

Căutările nu au fost ușoare deloc, nu am găsit nici măcar un apartament spațios, ci toate erau ”cutii de chibrituri”, fără spații de depozitare, cu camere mici și cam întunecate. Soțul meu și azi afirmă că românii nu știu să creeze spații de locuit luminoase (în general). Eram cât pe-aci să semnăm un contract pentru un apartament dintr-un bloc nou de lângă părinții mei, când agentul imobiliar a lansat ideea unei case din Militari Residence, la o diferență destul de mică de preț, comparând cele două oferte în ansamblul lor. Imediat am cochetat cu ideea de casă și am căutat ajutor financiar și la alte rude, pentru a acoperi diferența. 

Ce ne-a plăcut la casa noastră din triplex?

Căsuța nu este un imobil independent, ci partea din mijloc a unui triplex. Așadar duce la ideea de duplex, însă are 3 case lipite, iar cea liberă, a noastră, este în mijloc. Iarna avem un consum foarte mic al centralei pe gaz, fiind doar două laturi exterioare ale casei, iar vara am considerat necesară o investiție în aparat de aer condiționat, temperatura crescând destul de mult, probabil din același motiv (doi vecini laterali care ne ”țin de cald”). Înainte de a semna contractul, am aflat de la vecini că au făcut verificări ale calității construcției, aducând inginer, luând probe din materiale etc. Ei ne-au încurajat că este o casă ”făcută bine”, de calitate. Am văzut de la început și aspecte lucrate mai puțin bine, dar per total am fost mulțumiți. Ideea de casă, pe pământ, oferă libertate familiei noastre (nu mai există dependența de ceilalți, de la bloc) și mai multă siguranță în caz de cutremur, de exemplu.

DE CITIT  Povestea nașterii - Cum a venit Ana pe lume la Medlife Eva

Am fost încântați de ideea de triplex, și nu casă independentă, noi nefiind foarte gospodari din fire, ci preferând un spațiu mai mic de întreținut, atât cel locuit, cât și cel verde. Dispunem de o grădină mică (30mp) în spate, și una la fel de mică, în față. Nu ne supăram nici dacă erau mai mari, desigur, însă aceasta a fost situația.

Cu timpul am reușit să amenajăm spațiul astfel încât să putem mânca afară, să avem o
zonă de relaxare pentru adulți, dar și zona de joacă pentru copii. A durat ceva să refacem fondurile pentru investiții (1 an de zile am stat cu pământ și denivelări, buruieni, lipsă gresie etc.), însă suntem foarte bucuroși de rezultatul final. Eu am fost cea care a amenajat spațiul verde, comandând și plantând arbuști, flori, punând căpșuni în ghivece, adăugând accesorii de grădină. Soțul se ocupă în schimb de întreținerea gazonului. Vecinii mei chiar au reușit să planteze și ceva legume, eu deocamdată mă limitez la cele menționate, suficiente pentru timpul liber zilnic, de care nu prea dispun.

Mutarea la casă a adus enorm de mult spațiu, extrem de binevenit. Pe lângă camere destul de mari și luminoase, avem și o mansardă spațioasă, unde deocamdată doar depozităm diverse, iar pe viitor ne gândim să amenajăm pentru locuit (dacă va fi cazul). Avem vecini tineri și foarte simpatici, care probabil vor avea la rândul lor copii. Suntem aproape unii de alții și ne ajutăm la nevoie. De când ne-am mutat aici, în martie 2018, a venit și cel de-al doilea copil al nostru, iar viața la casă este parcă mai simplă și mai frumoasă decât cea de la bloc! Pot lăsa fetița de 2 ani să se joace singură în grădiniță, în timp ce eu gătesc, nu trebuie organizare complexă pentru a ieși mereu în parc. În zilele mai friguroase, e mult mai simplu să se joace lângă casă, iar la noi vin uneori prietene din zonă, care au copii de aceeași vârstă. Să ieșim afară cu căruțul sau tricicleta este mai ușor, nu avem trepte multe de coborât, nici înghesuiala liftului.

Balconul și 
faptul că este puțin ieșită în consolă casa, ne protejează mijloacele de transport ale copiilor de ploaie, astfel că le putem lăsa afară, la îndemână

Un 
alt punct forte și extrem de important pentru noi este faptul că ne aflăm aproape de mijloace de transport, care fac legătura cu metroul Preciziei sau Păcii (zona de Vest), dar și autobuz direct până la părinții și mătușa mea, care stau în Militari. Noi folosim mașina doar pentru a ieși din oraș sau pentru cumpărături și diverse probleme de rezolvat, atunci când nu e oră de vârf.

În ceea ce privește parcurile, avem mai multe parcuri mici, cu spații de joacă, nisip, arbori tineri. Ele se află aproape de noi și acesta e un mare avantaj pentru familiile cu copii, așa cum predomină de fapt în cartier. Din păcate, nu avem un parc mare, cu natură din belșug, ci doar pădurea Roșu sau Lacul Morii, ca zone de agrement mai extinse. Parcul principal din Chiajna este mai spațios, însă nu oferă natura și aerul curat specific unui parc mare, cum ar fi Lumea Copiilor, Tineretului (unde am stat înainte cu chirie).

DE CITIT  Cum să organizezi singur o vacanță în Tenerife? Ghid complet pentru un sejur în vreme de pandemie

Chiar dacă în zonă au început lucrările de racordare la canalizare, triplexul nostru are fose septice ecologice, individuale, și suntem mulțumiți de această variantă. (De când ne-am mutat, de 1 an, nu a fost nevoie să o golim.) Apa este de la puț, nu o folosim pentru băut, deși am pus 3 filtre pe conductă… Este foarte-foarte calcaroasă, spre deosebire de cea de la sursa orașului, care este plină de clor, dar potabilă 

Care sunt dezavantajele locuinței noastre? 

Faptul că locuim într-un triplex aduce și mici dezavantaje, cum ar fi: gălăgia produsă de vecini când dau petreceri sau au lucrări de renovare/dezvoltare în grădină, prezența câinilor în grădinilelor, ce dau deseori trezirea sau deranjează când stai la exterior, ori cu geamul deschis, vara. Pe viitor ne gândim la variante de izolare a spațiului verde. Din acest punct de vedere, a sta în duplex/triplex seamănă cu a sta la bloc, însă restul dezavantajelor nu vin la pachet.


Un alt aspect problematic este cel al drumului privat pe care locuim. Nefiind un drum public, ține de noi, cei din șirul de case și bloculețe, să îl asfaltăm. Până când vom reuși să facem asta, e nevoie de contribuții financiare pentru a pune pietriș, însă chiar și așa, e în continuare într-o stare destul de proastă.

Pentru noi, însă, lista de plusuri cântărește mult mai mult, față de cea a minusurilor.

Cum este zona Militari Residence?

Practic, căsuța noastră, în zona aceasta, îmbină exact ce aveam noi nevoie: e aproape de București, oferă mijloace de transport (chiar dacă uneori vin foarte greu sau sunt aglomerate), are aproape absolut tot ce ai avea nevoie: biserică, magazine mari la distanță medie, magazine mici la distanță foarte mică, locuri de joacă pentru copii (acoperite, dar și cu grădină amenajată), bazine de înot, restaurante frumos amenajate unde poți mânca foarte bine, la prețuri acceptabile (nu exagerate), săli de fitness, spălătorii pentru mașină, cofetării, croitorii, clinici medicale (privat+de
stat), librărie deosebită etc. Toate acestea, bucurându-ne de avantajele locuirii la casă.

Cei care stau la bloc în acest cartier, am observat (din ce relatează ei pe grupul de facebook al cartierului) că suferă mai ales din cauza gălăgiei din apartament și a problemelor existente în situațiile de la bloc, cu plăți comune și vecini mai puțin civilizați. Dezavantajele comune, însă, atât ale noastre, cât și ale celor de la bloc, rămân traficul, străzile prost asfaltate, pline de gropi, lipsa trotuarelor, lipsa grădinițelor și a școlilor de stat, lipsa unui parc mai mare. Pentru toate acestea consider responsabil primarul comunei Chiajna, care pur și simplu nu mișcă absolut nimic în cartierul nostru, deși sunt sigură că primăria are fonduri enorme, privind cât se construiește în jur și, deci, cât se impozitează.

DE CITIT  10 beneficii ale educației STEM


Accesul este dificil la ore de vârf (dimineața și după-amiaza), din cauza traficului foarte aglomerat și a lipsei implicării autorităților, pentru implementarea unor variante ajutătoare. Ca pieton, este o aventură să vii acasă pe timp de ploaie, neexistând trotuare și fiind o zonă în continuă dezvoltare, construcție destul de haotică. Autobuzele deseori vin foarte rar sau sunt pline, ceea ce poate fi un factor de stres și frustrare. Soțul meu, însă, e o persoană foarte calmă și s-a acomodat foarte repede aici, îi place foarte mult. Uneori ia autobuzul de la metrou, alteori vine pe jos sau cu trotineta. Eu stau acasă cu cei doi copii și trăiesc în lumea noastră specială, a mămicilor, a copiilor minunați, departe
de grijile și problemele orașului, cu greutățile și bucuriile vieții de familie.

În concluzie, suntem recunoscători că am găsit această locuință din triplex, pe o străduță retrasă din drumul principal, aproape de autobuze, într-un cartier aproape de cel al familiei mele, cu acces la magazine diverse și cu bucuria celor două grădinițe mici și a spațiului generos de locuit și depozitat. Îmi doresc pentru acest cartier, Militari Residence (parte a comunei Chiajna) să se dezvolte inteligent, să fie îmbogățit cu spații verzi valoroase, să înflorească din punct de vedere educațional și să fie mai bine organizat, din punct de vedere al infrastructurii. 

Mă numesc Irina Pache și sunt profesor pentru învățământul primar și preșcolar. Mi-am dorit să pot schimba ceva în bine, în învățământul românesc, așa că la 22 de ani am devenit învățătoare, promovând examenul de titularizare cu nota 10, în București. Am crescut timp de 4 ani o generație minunată de elevi, în sistemul de stat, apoi alți 2 ani o clasă din învățământul particular. În anul 2017 am devenit mămică, un vis împlinit și o mare binecuvântare! De atunci au mai venit în viața noastră încă doi copii, așa încât nu m-am mai întors în sistemul de învățământ, ci în prezent mă ocup de creșterea lor, acasă. În același timp încerc să mă implic în continuare în diverse proiecte educaționale, să scriu și să mă dezvolt pe mai multe planuri. Educația copiilor rămâne pasiunea mea principală, domeniul în care simt că mă regăsesc și pot fi de folos. Pun foarte mare accent pe cucerirea elevilor pentru învățare și pe dezvoltarea lor complexă, ca suflete unice și minunate. Consider că scopul nostru, ca părinți și profesori, este de a crește copii fericiți și bogați în interior, nu doar copii cu rezultate bune!

Lasă un răspuns