9 cărți de parenting care merită citite de fiecare părinte

Cărți de parenting

Toți spun că un copil îți schimbă viața complet, dar cum anume ți-o schimbă? Vreau eu aceste schimbări, vrea soțul meu aceste schimbări, suntem pregătiți? Știi să-ți mentii calmul și să-ți susții și partenerul în orice situație?

Când ajungi să te gândești dacă vrei sau nu un copil, e foarte important să balansezi aceste vizualizari de viitor cu reprezentări realistice ale momentelor de paternitate. Pentru fiecare mireasa zâmbitoare care o vezi, imaginează-ți un copil care plânge de neoprit la 3 dimineața și te vomita de sus pînă jos. Pentru fiecare copil zâmbitor, care aduce flori și face carduri, imaginează-ți unul care face o scena epică pe podeaua murdară din supermarket în timp ce alți oameni privesc judecând. Ce atitudine abordezi în astfel de momente?
Parentingul e o experiență enorm de complicata, cu urcări și coborâșuri incredibile pentru ambii părinți. Iar dacă într-o zi vei vrea să plângi, trebuie sa fiți gata să plângeți împreună.

În continuare am scris o listă cu cărțile mele preferate de parenting, mi-au spulberat toate ideologiile și limitele care le aveam despre educație, le recomand din tot sufletul. În titluri găsiți și link pentru a le achiziționa online. 

carte parenting cu calm

1 – Parenting cu calm. Cere mai mult de la copii și mai puțin de la tine (Cărți de parenting) 

Emma Jenner este expert parental, a lucrat cu copiii mai mult de 20 de ani, a înființat o firmă de consultanță “Emma’s Children” a cărei misiune este educarea părinților și scrie editoriale pe teme de parenting în revista The Huffington Post și LA Parent.

Este cartea care are cele mai multe colțuri îndoite, e cartea mea preferată și o răsfoiesc ori de câte ori simt că mi se epuizează nervii și răbdarea. Dacă toți părinții ar citi această lucrare și și-ar crește copiii în maniera echilibrată propusă de autoare, cu siguranță am trăi într-o lume mai bună.
Vă las câteva idei din carte care mi-au plăcut enorm și sper să vă trezească curiozitatea și vouă.

“Trebuie să le permiteți copiilor să se prostească, să se strâmbe, să râdă în voie și să se simtă liberi. Același lucru trebuie să-l faceți și voi. Copiii se simt în siguranță atunci cînd văd că voi, părinții, sunteți fericiți și cînd li se permite și lor să fie așa.”

“Copilul tău aude și înțelege când i se spune “nu”? Nu abuza de folosirea lui ca părinte, deoarece copiii vor sfârși prin a-l ignora. Explică pe scurt de ce spui “nu”.

“Este inacceptabil ca un copil să te întrerupă, iar tu să fii nevoit să-i arăți aceeași considerație. Atunci când copilul vorbește arată-te interesat de ceea ce spune, dă din cap, răspunde-i, iar dacă nu îi poți acorda atenție în acel moment, spune-i că vrei să auzi ce are de spus, dar puțin mai tîrziu. Când ai terminat ce aveai de făcut, respectă-ți promisiunea. Este simplu să fii prezent doar parțial. Nu face asta”.

carte parenting oameni de succes

2 – Cum să formezi oameni de succes. Sfaturi simple pentru schimbări radicale (Cărți de parenting) 

Esther Wojcicki este jurnalistă, profesoară, educatoare și mama a trei persoane celebre și cu succes, sau “mentorul celor mai strălucite minți din Silicon Valley”. Autoarea ne arată metode care sunt total opusul “părintelui elicopter”, ne învață cum să avem o abordare mai relaxantă. Să le permitem copiilor să ia decizii, să aleagă proiecte după interesele și pasiunile lor, să se descurce ei cum pot. Această carte conține lecții despre creștere, educare și gestionarea oamenilor la cel mai înalt potențial al lor. Ea spune că așa vom schimba lumea, sunteți curioși?
Vă las iarăși câteva idei care mi-au plăcut și mi le-am notat și eu:

“Am identificat câteva valori fundamentale care ajută copiii noștri să aibă succes. Una dintre ele este bunătatea, și e una care unii părinți nu reușesc să-și învețe copiii. Învață-ți copiii să aibă grijă. să știe că e de datoria lor să contribuie și să facă comunitatea noastră mai buna. Dacă toți ar sta și doar ar vorbi, nimic nu s-ar schimba. Mereu am acționat. Toate acestea le-au influențat pe fetele mele, nu pentru că doar le vorbeam despre importanța de a servi comunității – pentru că într-adevăr îmi păsa. Prin acțiunile mele am încercat să le arăt copiilor ce ar putea obține”.

Copiii cresc simțindu-se centrul universului. În calitate de adulți tineri, nu doar le lipsește curajul și independența, dar sunt complet nepregătiți să-și asume cauze care ar putea face lumea un loc mai bun. Tind să se concentreze asupra banilor, cred că banii îi vor face fericiți și împliniți. Se pare că nu avem informația corectă despre cum să trăim bine, cum să avem grijă de noi și de alții. Alergăm după bani și posesii, fără niciun scop. Dacă avem vreun scop în general este să ne facem fericiți. Dar dacă există un lucru pe care îl știu este acesta: ești cel mai fericit și cel mai benefic pentru societate – când faci lucru pentru a-i ajuta pe ceilalți.
Principalul lucru de care ai nevoie este atitudinea corectă – față de tine și de copiii tăi.”

cărți de parenting

3 – Parenting conștient. Cum să creștem copii responsabili, încrezători și afectuoși (Cărți de parenting)

Susan Stiffelman, susținută de Eckhart Tolle, a scris această carte pentru a ne prezenta principiile de bază ale creșterii și educării copiilor și, în plus, oferă instrumente concrete pe care să le punem în practică atât în beneficiul părinților, cât și al copiilor. Susan este un psihoterapeut cu o experiență de peste treizeci de ani în terapia de cuplu și de familie. Susține cursuri și conferințe despre creșterea și educarea copiilor călătorind în toată lumea, dar și în mediul online.

Autoarea spune că “prima abilitate care trebuie să și-o formeze copiii este aceea de a ști că au dreptul să fie iubiți așa cum sunt ei în realitate, respectați și îngrijiți conform nevoilor lor.”

Vedeți mai jos și alte fraze care mi-au plăcut în această carte:

“ Atunci când nu ne putem proteja copiii de experiențe dureroase, cel mai bun lucru pe care-l putem face este să fim pe deplin prezenți alături de ei, să-i ajutăm să treacă prin procesul respectiv lăsându-i să simtă tristețea și dezamăgirea.”

“Activitatea de creștere și educare a copiilor ne propune să ne depășim propriile limite, să trecem peste opoziție și să batem la ușa resurselor interioare pe care nu știam că le deținem.”

“Copiii dvs. sunt atenți la modul în care vă petreceți timpul. Dacă vă faceți timp pentru a vă urma pasiunile – cititul, pictatul, grădinăritul – copiii vor vedea învățarea ca pe o parte importantă a vieții.”

creierul copiluli tau

4 – Creierul copilului tău. 12 idei revoluționare de dezvoltare unitară a creierului copilului tău (Cărți de parenting)

Daniel J. Siegel si Tina Payne Bryson au creat un ghid reușit și simplu, pentru a-i ajuta pe copii să-și dezvolte inteligența emoțională. Aceasta metodă extraordinară transformă interacțiunile zilnice, în momente prețioase de modelare a creierului. Oricine este interesat de copii – sau iubește un copil – ar trebui să citească această carte.

Eu nu aveam nici cea mai vagă idee de cum este sa ai și să crești un copil. Ceea ce știam eu, era nici pe departe asemanator cu realitatea. Eu în calitate de copil niciodată nu m-am întrebat cum se simt părinții mei, vedeam totul foarte natural. Eu nu am frați, nici surori, iar toate femeile însărcinate care le văzusem până atunci, nu mi-au vorbit niciodată despre intensitatea sentimentelor și schimbările ce le aduce ființa care crește în burtica ta. Copiii mici care îi vedeam la rude, la prieteni, de obicei erau drăgălași, așa ca toți copiii, dar tot ce se ascundea în inima mamei sale, era doar acolo, în inima ei. Nu știam cum sa negociez cu un copil ca el să mănânce, cum să-l fac să nu plângă, cum să-mi stăpânesc eu emoțiile, nu știam absolut nimic, iar cu fiecare vârstă provocările devin tot mai interesante! Această carte m-a învățat cum să-mi înțeleg mai bine copilul ca să îi pot oferi ceea de ce are nevoie cu adevărat.

Vă las câteva fraze cheie din această carte:

“Momentele în care încerci, pur şi simplu, să supravieţuieşti sunt, de fapt, oportunităţi de a-ţi ajuta copilul să înflorească”.

“Pe măsură ce copiii se dezvoltă, creierul lor „oglindeşte“ creierul părinţilor. Cu alte cuvinte, propria creştere şi dezvoltare a părintelui, sau lipsa acesteia, are un impact asupra creierului copilului. Asta înseamnă că integrarea şi cultivarea propriului creier este unul dintre darurile cele mai pline de iubire şi de generozitate pe care le poţi oferi copiilor. “

5- Comunicarea eficientă cu copiii (Cărți de parenting)

Adele Faber, Elene Mazlish, Lisa Nyberg și Rosalyn Temple au publicat această carte de succes dedicată atât părinților cât și profesorilor. Mame, profesori, educatori și alți profesionali din întreaga lume au făcut ca această carte să fie un succes incontestabil dintr-un singur motiv: tehnicile sale dau rezultate.
Putem numi această carte “biblia parentală”, ea oferă metode solide și eficiente, metode inovatoare pentru rezolvarea metodelor comune cum ar fi găsirea unor alternative pentru pedepse și să promovezi autodisciplina, să-ți ajuți copiii să aibă o imagine pozitivă despre ei însăși, să faci față emoțiilor negative, frustrare, dezamăgire, să asculți și să înțelegi grijile copiilor.

carte parenting

6 – Putem crește copii buni într-o lume negativă (Cărți de parenting)

Zig Ziglar a fost unul dintre cei mai buni oratori și autor de cărți motivaționale al secolului XX. El a scris peste 25 de cărți – despre dezvoltare personală, leadership, succes personal și profesional, dar și despre relațiile de cuplu. În această carte Zig vorbește despre calitățile celor care reușesc cu adevărat, despre motivarea părinților, despre comunicarea între membrii familiei, despre educația sexuală, despre iubirea adevărată și multe altele.

Eu am început să citesc cărțile lui când m-au promovat la postul de muncă și vroiam să învăț cum să-mi motivez mai bine echipa. Când am aflat că voi fi mămică, nu am ezitat și am început să citesc această carte pentru că cunoșteam deja stilul lui de a spune lucrurile.

Eu chiar nu știam la ce să mă aștept și cum să acționez o dată ce voi avea un copil în brațe. Împreună cu soțul am mers la cursuri de parenting încă când eram gravidă, mă speria mult faptul că nu știam nimic și nu aveam pe nimeni alături să mă învețe. Eram curioasă, vroiam să fiu un exemplu bun și demn de urmat, am început să mă documentez și să citesc despre parenting. Asta a fost una din cărțile care mi-a plăcut mult, chiar dacă face multe tangențe cu religia, chiar dacă nu sunt de acord cu afirmarea de la pagina 271, vă scriu mai jos multe alte idei care mi-au plăcut:

“Aș sugera cu insistență să nu începeți să vă educați copilul dacă scopul dvs. principal este acela de a crește un geniu mai degrabă decât de a crește un copil fericit.” Emoțiile contează mai mult decât rezultatele.

“Nu uitați că deși copiii ne încearcă adesea, în adîncul sufletului lor doresc să învingem și să ne păstrăm poziția autoritară pentru ca sentimentul lor de siguranță să fie complet. Ei vor să știe pe cine trebuie să urmeze, cine îi va călăuzi și în fața cui trebuie să dea socoteală.”

“O echipă părintească puternică și unită are cele mai mari șanse să-și influențeze copiii în bine. “

“Autoritate înseamnă calm, încredere și fermitate; asta înțeleg copiii, asta respectă și la asta reacționează. Nimic nu e mai puternic decât blândețea. Când vă pierdeți controlul, v-ați pierdut și copiii, mai ales respectul lor.“

“Iubirea poate face ceva ce nimic altceva nu poate face.”

cohen retete de jocuri

7 – Rețete de jocuri pentru copii (Cărți de parenting)

Lawrence Cohen îi încurajează pe părinți sa lase „seriozitatea” deoparte, pentru a-și regăsi copilul, și apoi demonstrează concret cum se poate face acest lucru. Jocul mereu va rămâne cea mai bună metodă de învățare.
Potrivit autorului, copiii de toate vârstele au permanent nevoie de legături apropiate, de sentimentul siguranței și de atașament, iar interacțiunea prin joc cu părinții lor este o cale importantă de a dezvolta legături de acest fel.
Învățați cum să le dedicați copiilor mai mult timp de calitate.

cele cinci limbaje de iubire ale copiilor

8 – Cele 5 limbaje de iubire ale copiilor (Cărți de parenting)

Gary Chapman și Ross Campbell au un fel aparte de a descrie iubirea. Cu umor, cu delicatețe și exemple pe înțelesul tuturor, râdeam în hohote și cu lacrimi. Am primit cadou “Cele 5 limbaje ale iubirii”, eu la rândul meu tot am dăruit-o, pentru că e o carte care vrei s-o citească toți cei dragi ție. Eu nu sunt genul de om care-și exprimă iubirea prin cadouri, căutam cum să o spun altfel, dar să înțeleagă exact ceea ce vreau să transmit, și aici am găsit răspunsul.
Copiii, de altfel ca și adulții, receptează iubirea într-un limbaj propriu, de aceea este foarte important ca părinții să descopere și să învețe principalul limbaj de iubire al copilului său.
Sunteți curioși să citiți câteva fraze care mi-au plăcut? Vedeți mai jos:

“Copiii crescuţi cu iubire necondiționată învaţă să iubească tot în acest fel. Cînd ajung la adolescenţă, ei deja îşi manipulează şi îşi manevrează cum poftesc părinţii. Cînd sînt mulţumiţi, îşi mulţumesc părinţii. Cînd sînt nemulţumiţi, îşi frustrează părinţii. Acest fapt duce la un blocaj al părinţilor, pentru că ei se tot aşteaptă ca adolescenţii să le facă pe plac; dar aceşti adolescenţi nu ştiu cum să iubească necondiţionat.”

“Pentru copiii care înţeleg acest limbaj al iubirii, mângâierea fizică va însemna o comunicare mai profundă a iubirii decît prin cuvintele „te iubesc” sau printr-un dar, prin repararea bicicletei sau prin faptul că petreceţi mai mult timp cu ei. Evident că ei primesc iubirea prin toate formele de limbaj, dar cel mai clar şi mai puternic rămâne cel al mângâierii fizice. Fără îmbrăţişări, sărutări, bătăi pe umăr şi alte forme de exprimare fizică a iubirii rezervorul lor de iubire va rămâne veşnic insuficient umplut.”

“Exprimaţi-vă cu cuvinte de încurajare şi în prezenţa celorlalţi membri ai familiei şi a prietenilor şi veţi avea numai de câștigat. Nu numai că partenerul se va simţi iubit, dar le veţi da un exemplu de cum ar trebui să se exprime prin cuvinte de încurajare şi ceilalţi. ”

parinti altfel

9 – “Părinți altfel”, pentru cei care sunt interesați de educația nutrițională a copiilor vă recomand această carte. (Cărți de parenting)

Profesor Dr. Gheorghe Mencinicopschi a scris o carte de excepție. În urma multor studii și cercetări care au culminat cu titluri de academician, doctor honoris causa, etc., am primit ca rezultat această carte care ne spune toate secretele alimentelor ce le consumăm zilnic. Eu după ce am citit această carte mi-am făcut obiceiuri noi și m-am dezvățat de altele. Cartea începe cu sugestii pentru perioada prenatală, continuă cu informații despre alimente, alimentarea copilului și a mamei care alăptează, iar în încheiere rețete sănătoase pentru toată familia.

Acestei liste adăugăm sugestiile doamnei pshioterapeut Diana Pruteanu, care a dat mai multe sugestii de cărți psihologice pentru comunitatea Resurse Părinți. Această listă include și cărți de parenting pentru adolescenți, atât de utile părinților ce se confruntă cu dificultăți în această perioadă extrem de sensibilă. 

Iată cărțile de parenting recomandate de psihoterapeut Diana Pruteanu:


Eu închei acest articol prin a vă spune dragi părinți, că părinți perfecți nu există, oricât am încerca. Poate nu suntem cei mai bună părinți, dar dacă sunteți aici și căutați informații, vreți să citiți, să îmbunătățiți atitudinea și valorile dvs., înseamnă că nu sunteți nici pe departe cel mai rău părinte, iar rezultatele le vom vedea în timp.

O ultimă recomandare. Nu de mult am făcut un curs online despre parenting post covid (e gratis pe coursera.com, Everyday Parenting: The ABCs of child rearing) este un fenomen care ne afectează pe toți, inclusiv pe copii, și oricât ne-ar părea că știm despre ei, tot e mai bine să ne pregătim preventiv și să învățăm de la specialiști.

Sper că ați găsit o doză de inspirație aici, iar copiii dumneavoastră vor deveni adulți fericiți.

De cînd am aflat că voi avea un copil am conștientizat faptul că voi fi primul exemplu pentru ea și am început să fac cursuri de parenting, să învăț mai mult despre alimentația sănătoasa, despre atitudinea care mă va ajuta să cresc un copil fericit. Citesc și scriu despre tot ce simt. Mă inspir zilnic de la copilul meu. Învăț a iubi și a trăi așa cum o face ea: cu adevărat, fără a aștepta ceva în schimb, așa cum simt cu tot corpul și sufletul meu.

Lasă un răspuns