sistem de purtare bebe
0 - 3 ani, 3 - 6 ani, Recomandări

Sistem de purtare bebe – cele mai bune recomandări pe vârste. Ce am folosit cu succes pentru copiii mei?

Acum zece ani am cumpărat primul sistem de purtare pentru bebelușul meu. A fost probabil unul dintre cele mai folosite lucruri pentru nou născut, mai ales că am avut un bebe ce refuza aproape total căruțul. De atunci, am testat cam toate tipurile de sisteme de purtare găsite și pot să spun că nu veți regreta investiția. 

Cum alegem un sistem de purtare bebe?

Alegerea unui sistem de purtare pentru bebe este o decizie importantă care trebuie să ia în considerare mai mulți factori pentru a asigura siguranța și confortul atât al bebelușului, cât și al părintelui. Iată câteva criterii de bază pe care ar trebui să le aveți în vedere:

1. Siguranța și confortul bebelușului: Este esențial ca sistemul de purtare să ofere suport adecvat pentru cap și spate, să mențină bebelușul într-o poziție ergonomică și să distribuie greutatea uniform.

2. Confortul purtătorului: Sistemul de purtare trebuie să fie confortabil pentru purtător, să nu pună presiune excesivă pe umeri sau spate și să permită ajustări ușoare.

3.Vârsta și greutatea bebelușului: Unele sisteme de purtare sunt proiectate pentru nou-născuți și bebeluși mici, în timp ce altele pot fi folosite pe măsură ce copilul crește.

4.Pozițiile de purtare: Diferite sisteme permit diferite poziții de purtare, cum ar fi în față, pe șold sau în spate. În general, cele cu poziția bebelușului cu fața sau tip chilot, nu sunt ergonomice, cu unele excepții.

5. Durabilitatea și adaptabilitatea: Un sistem de purtare bun poate fi ajustat pe măsură ce copilul crește și este suficient de durabil pentru a rezista la utilizare frecventă.

6. Materialul: Căutați materiale respirabile și confortabile, mai ales dacă locuiți într-un climat cald sau intenționați să folosiți sistemul de purtare pe timp de vară.

7. Ușurința de utilizare: Este important ca sistemul de purtare să fie ușor de pus și de dat jos, mai ales când sunteți singur cu bebelușul.

8. Stilul și designul: Deși nu este cel mai important factor, este bine să alegeți un sistem de purtare care vă place și care se potrivește stilului dumneavoastră personal.

Sistem de purtare bebe 0+ ani

Wrap elastic Manduca

Wrapul elastic a fost primul meu sistem de purtare cumpărat special pentru non născut. Este o alegere perfectă din cauza ușurinței utilizării, dar și a faptului că este ușor de transportat oriunde, fiind nu mult mai mare decât un șal. 

Manduca Elastic Wrap este un marsupiu versatil si ergonomic care a castigat popularitate in randul parintilor pentru confortul si usurinta in utilizare. Conceput pentru a găzdui nou-născuți și sugari cu greutatea cuprinsă între 3,5 kg și 15 kg, este recomandat în special pentru utilizare până la aproximativ 9 luni sau 9 kg pentru un confort optim. Acest wrap este realizat din bumbac organic 100%, asigurand o atingere moale si naturala impotriva pielii bebelusului. Producția foliei aderă la Standardul Global pentru Textile Organice (GOTS), reflectând un angajament față de responsabilitatea socială și de mediu.


Una dintre caracteristicile remarcabile ale Manduca Elastic Wrap este materialul său de jerseu bielastic, care oferă o elasticitate perfectă fără utilizarea spandexului. Acest material de calitate oferă un sprijin excelent pentru bebeluș, menținând în același timp o potrivire confortabilă și sigură. Lățimea generoasă a împachetării permite un material suficient pentru a susține capul bebelușului și pentru a asigura o poziție corectă „M” pentru picioarele copilului, ceea ce este crucial pentru dezvoltarea sănătoasă a șoldului.

Wrapul este ușor de legat datorită cusăturilor sale cu coduri de culoare, o caracteristică recomandată de școlile de îmbrăcăminte pentru bebeluși pentru tehnica corectă de împachetare. Poate fi legat înainte de a pune copilul înăuntru și apoi ajustat individual pentru a se potrivi bine copilului. Această metodă de pre-legare face convenabil pentru părinți să ia copilul înăuntru și să iasă fără a fi nevoiți să lege din nou folia de fiecare dată.

Cântărind doar 620 de grame, Manduca Elastic Wrap este ușor și respirabil, asemănător cu purtarea unui tricou confortabil. Acest lucru îl face o alegere ideală pentru părinții care doresc un marsupiu care să nu fie prea cald sau greoi. Este potrivit pentru a purta copilul în față sau pe șold, iar compania, în colaborare cu școala de îmbrăcăminte pentru bebeluși Trageschule Hamburg din Germania, a dezvoltat o tehnică specială de purtare la șold care utilizează trei straturi de material pentru un sprijin suplimentar.

Wrap măsoară 550 cm x 60 cm și vine într-un design unic, făcându-l adaptabil la diferite tipuri de corp. Nu este recomandat pentru purtare la spate din cauza naturii materialului elastic. Învelișul elastic Manduca este benefic în special pentru bebelușii prematuri care au nevoie de contact strâns piele pe piele, motiv pentru care împachetările elastice din bumbac organic sunt din ce în ce mai folosite în maternități din Occident.

Pe scurt, Manduca Elastic Wrap se remarcă prin materialele sale organice, ușurința în utilizare și designul ergonomic. Oferă o modalitate sigură și confortabilă pentru părinți de a-și transporta bebelușii, promovând în același timp legătura și dezvoltarea fizică adecvată.

Avantaje wrap elastic: bebe stă în poziția cea mai ergonomică, mai ales pentru nou născuți; se pune și se scoate ușor din el, putând transfera bebelușul rapid între wrap/căruț/pat etc. ; nu ocupă mult loc și poate fi transportat ușor în geantă. 

Dezavantaje wrap elastic: poate fi prea călduros pentru vară, îl recomand în special pentru vreme rece și răcoroasă; durează un pic să manevrați corect wrapul. 

Slingul cu inele

Slingul cu inele a fost al doilea nostru sistem de purtare, cel folosit pe perioada verii când căldura excesivă făcea imposibilă purtarea în wrap elastic. Slingul cu inele este un sistem de purtare ergonomic, versatil, respirabil și ușor de folosit. Cel mai calitativ sling mi se pare Isara. Materialul este pur și simplu extrem de respirabil și natural, o combinație superbă de in cu bambus. 

Un sling pentru copii este considerat un bun sistem de purtare din mai multe motive:


1. Confort și sprijin: Slingurile oferă confort și sprijin copilului, permițându-i să fie purtat cu mâinile libere, menținând în același timp contactul fizic apropiat cu părintele.

2. Legătura: Purtarea unui copil în sling poate îmbunătăți legătura și interacțiunile, deoarece părinții tind să răspundă mai mult la nevoile bebelușilor lor datorită contactului apropiat. Acest lucru poate îmbunătăți vorbirea, dezvoltarea socială și emoțională a copilului.

3. Comoditate: Slingurile sunt practice pentru părinți, permițându-le să îndeplinească sarcinile zilnice în timp ce țin copilul aproape. Acestea pot fi utile în special pentru părinții cu mai mulți sau pentru cei cu mobilitate limitată.

4.Beneficii pentru sănătate: Cercetările sugerează că purtarea copilului poate promova dezvoltarea sănătoasă a șoldului și poate preveni afecțiuni precum displazia de șold în dezvoltare. Poziția în formă de „M”, care este încurajată de curele, este benefică pentru dezvoltarea fizică a bebelușului, inclusiv pentru a corecta diverse probleme. 

5. Dezvoltare emoțională și intelectuală: Bebelușii purtați în sling sunt mai receptivi la învățare și arată o vigilență vizuală și auditivă îmbunătățită. Mișcarea de balansare și apropierea de bătăile inimii părintelui ajută la reglarea propriilor sisteme ale bebelușului. 

6. Siguranță: atunci când sunt utilizate corect, slingurile pot fi o modalitate sigură de a transporta bebelușii, cu condiția ca părinții să respecte regulile de siguranță și să se asigure că căile respiratorii ale bebelușului sunt libere și sunt poziționate corect. 

Deși există multe beneficii, este important să folosiți corect slingurile pentru copii pentru a asigura siguranța și bunăstarea copilului. Părinții ar trebui să urmeze întotdeauna instrucțiunile producătorului și să se consulte cu profesioniștii din domeniul sănătății dacă au nelămuriri sau dacă copilul lor are nevoi speciale.
sistem de purtare bebe

Sisteme de purtare bebe și copii 6+ luni – 6+ ani

Deși unele marsupii au inserții care pot fi folosite la nou născuți, vă recomand din experiență să treceți la marsupii doar atunci când copilul stă în fund. Undeva între 5 luni și 7 luni se întâmplă asta. 


Marsupiu Ergo Baby

Marsupiul meu preferat rămâne Ergo Baby, în special pentru confortul meu ca mamă cu probleme de umeri și coloană cervicală. Mi s-a părut pur și simplu cel mai comod și ușor de folosit. Și bineînțeles, este foarte comod și pentru copil. De asemenea, materialul este unul foarte bun, chiar și pentru perioada verii.