cărți despre organizarea casei
Carte, Recomandări

3 cărți esențiale despre organizarea casei

Când ești părinte, dar nu numai, organizarea casei poate fi o adevărată aventură. Din fericire, există soluții care sunt la îndemână și care ne pot ajuta să devenim mai organizați în ceea ce privește spațiul de locuit. 

Cărțile despre organizarea casei oferă sfaturi despre cum să începeți să aveți o casă mai ordonată, așa că motivația nu ar trebui să fie o problemă. Dacă nu știți de unde să începeți, încercați să alegeți o cameră sau o zonă din casă și porniți de acolo.

Magia Ordinii – Marie Kondo

„Magia Ordinii” de Marie Kondo este o carte care a revoluționat modul în care oamenii se gândesc la organizarea spațiului lor de locuit. Metoda KonMari, numită după autoare, nu este doar o simplă tehnică de organizare, ci o filozofie care încurajează oamenii să-și examineze relația cu obiectele pe care le dețin și să creeze un mediu de locuit care reflectă valorile și aspirațiile lor personale.


Principiul de bază al metodei KonMari este simplu: dacă un obiect nu îți „stârnește bucurie”, atunci ar trebui să te desparți de el. Acest criteriu emoțional ajută la distingerea între lucrurile care sunt cu adevărat importante pentru tine și cele care ocupă spațiu fără un scop clar. Marie Kondo susține că acest proces de selecție nu doar că eliberează spațiul fizic, dar are și un efect profund asupra stării de bine a unei persoane, permițându-i să trăiască în prezent și să se concentreze pe ceea ce contează cu adevărat pentru ea.


Cartea oferă instrucțiuni detaliate despre cum să aplici metoda KonMari în fiecare zonă a casei tale, de la haine la cărți, documente, komono (diverse), și până la obiecte sentimentale. Kondo încurajează cititorii să organizeze obiectele pe categorii, nu pe locații, și să facă ordine într-o anumită ordine, începând cu hainele și terminând cu obiectele sentimentale.


Un aspect unic al metodei este procesul de „salutare” a casei și a obiectelor. Marie Kondo sugerează să îți exprimi recunoștința față de locuința ta și față de obiectele care te-au servit bine, chiar înainte de a te desparți de ele. Această practică adaugă o dimensiune spirituală procesului de organizare și subliniază importanța de a trăi cu intenție.


„Magia Ordinii” nu este doar o carte despre cum să îți organizezi casa; este o invitație de a-ți reevalua obiceiurile de consum și de a-ți simplifica viața. Prin eliminarea excesului și păstrarea doar a lucrurilor care aduc bucurie, Kondo promite că vei putea să-ți clarifici obiectivele și să trăiești o viață mai plină de sens.


În concluzie, „Magia Ordinii” este mai mult decât un ghid practic; este o filozofie de viață care te îndeamnă să îți reconsideri relația cu obiectele materiale și să găsești bucurie și satisfacție în simplitate și ordine. Este o lectură esențială pentru oricine dorește să facă schimbări pozitive în viața sa, începând cu spațiul în care locuiește.


Arta de a face curat în casă și în suflet

„Arta de a face curat în casă și în suflet” este o carte care explorează conexiunea dintre ordinea din spațiul nostru de locuit și liniștea interioară. Autoarea, Dominique Loreau, își împărtășește înțelepciunea dobândită în urma vieții petrecute în Japonia, unde a adoptat principii minimaliste care pun accent pe „mai puțin pentru mai mult” în toate aspectele vieții, de la material la spiritual.

Cartea începe cu premisa că ordinea exterioară poate influența pozitiv starea noastră interioară. Loreau argumentează că un spațiu curat și organizat nu doar că facilitează funcționalitatea și estetica, dar poate și să ne elibereze mintea de dezordinea care ne împiedică să găsim pacea interioară. Ea sugerează că prin renunțarea la obiectele inutile și concentrarea pe cele esențiale, putem atinge o stare de claritate și calm.


Principiile prezentate în carte sunt aplicabile în toate domeniile vieții. Loreau ne îndeamnă să ne purificăm sufletul și să ne golim șifonierul, să renunțăm la cumpărăturile compulsive, să mâncăm frugal și să ne îngrijim corpul. Aceste acțiuni, spune ea, nu doar că ne vor îmbunătăți starea fizică, dar ne vor aduce și bucurie spirituală.


Un aspect central al cărții este ideea că trebuie să ne iubim casa și să ne simțim bine în ea. Loreau citează pe Goethe, care spunea că „Cel mai fericit om, fie că e rege sau cerșetor, e acela care se simte bine acasă la el.” Acest sentiment de confort și satisfacție este esențial pentru a avea o viață împlinită și echilibrată.


Loreau nu se limitează doar la aspectele practice ale curățeniei și organizării, ci abordează și dimensiunea emoțională și spirituală a acestui proces. Ea încurajează cititorii să își exprime recunoștința față de obiectele care le-au servit și să le elibereze cu respect atunci când nu mai sunt necesare. Acest act de recunoștință transformă curățenia dintr-o sarcină plictisitoare într-o practică meditativă și îmbogățitoare.


„Arta de a face curat în casă și în suflet” este mai mult decât un ghid de organizare; este un manifest pentru un stil de viață simplu și intenționat. Loreau ne invită să reconsiderăm ce înseamnă să avem succes și să fim fericiți, sugerând că adevărata împlinire vine din a trăi cu mai puțin și a aprecia mai mult ceea ce avem.


În cele din urmă, cartea lui Loreau este un îndemn la introspecție și la acțiune. Ea ne provoacă să ne uităm la casele și la viețile noastre cu ochi noi, să eliminăm dezordinea și să creăm spații care reflectă cine suntem și ce valorizăm. Prin urmare, „Arta de a face curat în casă și în suflet” nu este doar despre curățenie și organizare, ci despre descoperirea unei vieți mai autentice și mai satisfăcătoare.

organizarea casei

Kurashi at home – Marie Kondo

„Kurashi at Home” de Marie Kondo este o extensie a filozofiei sale anterioare despre organizarea casei și un ghid vizual inspirațional care încurajează cititorii să-și imagineze și să-și realizeze viața ideală. Inspirată de conceptul japonez de „kurashi”, care se traduce prin „mod de viață”, cartea invită cititorii să-și vizualizeze viața ideală de la momentul trezirii până la sfârșitul fiecărei zile.


Marie Kondo își extinde întrebarea consacrată – „Îți stârnește bucurie?” – dincolo de obiectele fizice, aplicând-o asupra mentalității și comportamentelor. Cititorii sunt încurajați să ia o abordare și mai holistică și personală în curățarea mediului lor, imaginându-și cum ar putea arăta viața lor plină de conexiuni și liberă de orice limitări. Această viziune ideală devine apoi un punct de referință care îi ajută să facă alegeri conștiente și atente – de la modul în care folosesc fiecare colț al spațiului lor de locuit, până la cum profită de fiecare moment.


La baza filozofiei KonMari stă accentul nu pe ceea ce trebuie să scapi, ci pe ceea ce îți stârnește bucurie în viață. În acest ghid vizual inspirațional, fotografiile frumoase și sugestiile unice ale lui Kondo împuternicesc cititorii să îmbrățișeze ceea ce iubesc despre viața lor și apoi să reflecte acest lucru în casa lor, activitățile lor și relațiile lor. De exemplu, crearea unui colț liniștit pentru scris, programarea întâlnirilor săptămânale cu familia sau prietenii, sau având ritualuri de noapte relaxante care promovează un somn odihnitor.


Claritatea nou descoperită îi va inspira pe cititori să elimine dezordinea inutilă, astfel încât să poată aprecia spațiile invitate, obiectele prețuite și momentele care stârnesc bucurie care rămân. Cartea încurajează cititorii să-și creeze un mediu de locuit care nu doar că este organizat și estetic plăcut, dar care este și un sanctuar de calm și un refugiu pentru viața lor ideală.


„Kurashi at Home” nu este doar un manual despre cum să-ți organizezi spațiul; este o invitație de a trăi fiecare zi în căutarea bucuriei. Peste un deceniu de la lansarea cărții sale bestseller „The Life-Changing Magic of Tidying Up”, Marie Kondo revine cu noi înțelepciuni despre cum să transformi viața și casa ta în spații de calm. Ea introduce conceptul de kurashi și încurajează cititorii să petreacă fiecare zi în căutarea bucuriei.


În concluzie, „Kurashi at Home” este o carte care merge dincolo de simpla organizare a casei și se adresează modului în care trăim și interacționăm cu spațiul nostru. Este o carte care ne îndeamnă să ne gândim la casa noastră ca la un loc care poate sprijini și reflecta cele mai profunde dorințe și aspirații ale noastre, un loc unde putem trăi cu adevărat viața pe care ne-o dorim.

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns