Calculator de sarcină

Cum folosesc un calculator de sarcină?

Pentru a afla data probabilă a nașterii, trebuie doar să selectați data primei zile a ultimei menstruații și să ajustați durata medie a ciclului menstrual. Durata ciclului este numărul de zile dintre menstruații, numărând din prima zi a menstruației până cu o zi înainte de începerea următoarei menstruații. În medie, aceasta este de 28 zile. 

Doar una din 20 de persoane nasc la data estimată, potrivit Colegiului American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG). Dar cunoașterea acesteia este importantă pentru a urmări creșterea bebelușului și pentru a face testele necesare pe parcursul sarcinii. 

Ghiduri pentru sarcină și naștere

Afla tot ce trebuie sa stii despre sarcina incepand cu saptamana 4. Corina a elaborat ghiduri utile pentru gravide, bazându-se pe propria experiență a sarcinii. 

Ghid complet – primul trimestru de sarcină și jurnalul meu 

Ghid complet – Al doilea trimestru de sarcină și jurnalul meu

Ghid complet – Al treilea trimestru de sarcină și jurnalul meu

calculator de sarcină

Ce se întâmplă dacă am menstruații neregulate? Cum mă poate ajuta un calculator de sarcină?

Dacă ai avut menstruații neregulate înainte de a rămâne însărcinată, o ecografie va fi cel mai precis mod de a afla DPN-ul, data probabilă a nașterii. 

Calculatorul de sarcină oferă o dată aproximativă care să fie utilă pentru a afla inclusiv săptămâna de sarcină în care vă aflați. Se calculează prin adăugarea a 280 de zile (40 de săptămâni) la prima zi a ultimei menstruații. Aceasta se bazează pe un ciclu menstrual de 28 de zile, dar este ajustată pentru cicluri mai lungi sau mai scurte.

Nu uitați că doar aproximativ 5% dintre bebeluși se nasc la data nașterii, așa că este doar o estimare care vă ajută. 

Voi obține o dată de naștere mai precisă pe parcursul sarcinii?

Veți merge la prima confirmare a sarcinii, în general pe la 6-7 săptămâni. La acea întâlnire, vi se face o primă ecografie în care se va estima și vârsta sarcinii. Apoi va fi corelată cu data ultimei menstruații pentru mai multă acuratețe. 

Această ecogrfie va verifica în câte săptămâni de sarcină sunteți și va determina un DPN. Mai ales pentru femeile care au cicluri menstruale neregulate, ecografie poate fi esențială pentru a determina vârsta sarcinii. 

Este posibil ca DPN-ul să se schimbe?

Odată ce a fost selectat un DPN pe baza ecografiei și menstruației, acesta nu se mai schimbă indiferent de câte examene ecografice suplimentare veți avea în timpul sarcinii. Totuși, medicul este cel care decide dacă trebuie modificată în circumstanțe rare, discutate cu pacienta și documentate clar în fișa medicală. 

Factorii care pot contribui la întârzierea nașterii copilului dumneavoastră sunt adesea necunoscuți, dar pot include:

  • Dacă acesta este primul tău copil
  • Dacă purtați un făt de sex masculin
  • Dacă ați avut o sarcină anterioară peste 40 săptămâni
  • La femeile cu obezitate

Factorii care pot duce la nașterea prematură a copilului dumneavoastră (nașterea înainte de 37 de săptămâni) includ:

  • Istoricul dumneavoastră medical, cum ar fi un alt copil prematur
  • Complicații ale sarcinii
  • Sarcina gemelară, tripleții
  • Factori de stil de viață, inclusiv dacă fumezi?
  • Dacă aveți sub 17 ani sau peste 35 de ani

Ce trebuie să fac în continuare?

Mai intâi alegeți un medic care să vă monitorizeze sarcina de la bun început. Deși nu întotdeauna găsim medicul potrivit încă de la început și deci este posibil să vă îndreptați către alt medic. Dar în general este de preferat ca medicul să fie ales în primul trimestru de sarcină. Mai ales că mulți medici preferă să nu ia gravide pe care nu le-au monitorizat măcar de la începutul celui de al doilea trimestru de sarcină. 

Discutați și cu medicul specialist pentru o recomandare în caz că aveți o afecțiune pe termen lung, ați avut complicații într-o sarcină anterioară sau ați experimentat un avort spontan tardiv. 

calculator de sarcină

Calculator sarcină: Ovulație vs. Menstruație

Dacă vom calcula DPN-ul în funcție de ovulație, adică la 38 de săptămâni, data poate fi considerată mai precisă decât cea calculată pe baza ultimei perioade menstruale. Acest lucru se datorează faptului că este posibil să nu fi ovulat exact la două săptămâni după începerea menstruației. Dacă știți precis când ați ovulat sau știți că ciclurile dvs. sunt mai lungi decât media de 28-30 zile, comunicați aceste informații medicului dumneavoastră.

Este important să știți exact vârsta sarcinii, mai ales dacă aveți o cezariana programată. Sigur nu ați dori să o programați prea devreme. Dacă medicul dumneavoastră încearcă să decidă dacă sarcina a depășit prea mult data estimată, este posibil uneori să doriți să așteptați încă o săptămână înainte de a lua în considerare inducerea nașterii dacă DPN-ul nu este tocmai exact calculat. 

Îmi pot planifica DPN-ul?

Este aproape de imposibil să planificăm exact data probabilă a nașterii. Multe cupluri pot dori un copil care să se nască vara sau într-o zodie anume, dar cu toate acestea, multe femei nu pot rămâne însărcinate atunci când doresc – și doar 4% dintre bebeluși se nasc la data probabilă a nașterii. 

Majoritatea femeilor vor ovula și vor rămâne însărcinate la două săptămâni după ultima lor menstruație și vor avea doar aproximativ 38 de săptămâni de gestație atunci când sarcina lor va atinge pragul de 40 de săptămâni. Se consideră că ecografiile sunt cea mai precisă modalitate de a vă determina data probabilă a nașterii.

Pentru a calcula durata ciclului menstrual, ar trebui să socotiți din ziua în care începe în mod normal menstruația până cu o zi înainte de următoarea menstruație – ciclul mediu este de 28 de zile, dar la unele femei poate fi mai lung sau mai scurt.

Există multe alte motive pentru care ți-ar plăcea să planifici în ce lună se va naște copilul tău, cum ar fi angajamentele luate la muncă sau evenimente legate de ceilalți copii din familie, etc. Poate fi util să utilizați o aplicație precum Flo sau Natural Cycles pentru a vă monitoriza menstruația și ovulația. După câteva luni de monitorizare a acestor date, respectivele aplicații pot prezice când va începe menstruația în fiecare lună și puteți utiliza această dată pentru a determina data probabilă a nașterii teoretică. De exemplu, dacă vrei un copil în iunie, va trebui să rămâi însărcinată în septembrie sau octombrie. Uitați-vă la mentruația estimată pentru septembrie, apoi introduceți data respectivă în calculatorul de mai sus pentru a vedea data nașterii estimată.

Ce se întâmplă dacă nu știi data ultimei menstruații?

Calculul datei probabile a nașterii funcționează cel mai bine dacă ciclul menstrual are loc la un interval regulat, de 28 de zile. Doar în cazul în care cineva are un ciclu menstrual neregulat, s-ar putea să nu-și dea seama care va fi DPN-ul. De asemenea, dacă durata ciclului variază, calcularea bazată pe prima zi a ciclului menstrual poate să nu ofere o dată de încredere. 

Prima ecografie a viitoarei mame ne spune cu acuratețe mai mare, data nașterii copilului. Ecograful va oferi o idee estimativă a cât de departe este sarcina, care poate varia cu diferența de șapte zile (înainte și după). 

Regula lui Parikh – calculator de sarcină

Calculatorul Resurse Părinți folosește regula lui Parikh. Regula lui Parikh poate ajuta la prezicerea scadenței și la femeile care au cicluri neregulate. Cum funcționează de fapt?

Concepută inițial în jurul regulii lui Naegele, data estimată a nașterii prin regula lui Parikh este calculată adăugând nouă luni la data ultimei menstruații, scăzând 21 de zile și apoi adăugând durata ciclurilor anterioare. Pe scurt, folosește această formulă:

LMP + 280 de zile – 21 de zile + durata medie a ciclurilor anterioare

Formula lui Naegele – calculator de sarcină

Aceasta este cea mai simplă metodă de a calcula data scadenței, dar este utilă mai ales în cazurile unde ciclul menstrual este mereu regulat la 28 zile. Metoda a fost stabilită de un obstetrician german la începutul secolului al XIX-lea și bazează calculul pe un ciclu perfect de 28 de zile, cu ovulația având loc în ziua 14.

Pe baza acestei ipoteze, îți vei naște copilul după 280 de zile, sau nouă luni și o săptămână, din prima zi a ultimei menstruații.

Prin urmare, pentru a calcula data pobabilă a nașterii, se adaugă nouă luni și 7 zile până la prima zi a ultimei menstruații. 

Cu toate acestea, majoritatea femeilor nu au cicluri perfecte și ovulația nu are loc întotdeauna în ziua 14. De aceea, data obținută prin această metodă este doar o estimare aproximativă. 

S-a descoperit că un număr de factori influențează semnificativ durata sarcinii, inclusiv etnia, înălțimea, variațiile ciclului menstrual, momentul ovulației, paritatea și greutatea maternă. 

Nu pot să calculez bazându-mă doar pe data la care am conceput?

Asta ar însemna să știi exact când ai conceput. Este mai complicat decât credem. Chiar dacă știi exact în ce zi ai făcut sex, sperma poate trăi în corpul femeii până la cinci zile, uneori 10 zile, iar ovulul poate trăi până la 24 de ore după ce a fost eliberat.

Ca regulă generală, unii experți sugerează să adăugați două zile la data actului sexual și să numărați de atunci. Regula Mittendorf-Williams este probabil cea mai exactă formulă de calcul al sarcinii.

Regula Mittendorf-Williams – calculator de sarcină

Medicii Robert Mittendorf și Michelle Williams au dezvoltat un model computerizat pentru estimarea datei nașterii. 

Potrivit unui studiu realizat în 1990 de Mittendorf și Williams, regula lui Naegele nu este tocmai exactă și termenul real pentru travaliu este cu 2-4 zile mai lung. Cercetările lor au arătat că termenul mediu pentru data nașterii, pentru mamele sunt la prima sarcină, este de 288 de zile. Această cifră scade la 283 de zile pentru mamele ce au născut deja o dată, ceea ce este o durată relativ mai mare decât cele 280 de zile prezise de Naegele.

Drept urmare, Mittendorf și Williams au venit cu propriul algoritm care sugerează numărarea înapoi cu trei luni din prima zi a ultimei perioade menstruale, apoi adăugați 15 zile pentru primul copil sau 10 zile pentru sarcinile ulterioare.

Putem calcula vârsta gestațională?

Vârsta concepțională este cea care corespunde cu data la care copilul a fost conceput. Vârsta gestațională este vârsta copilului de la ultima menstruație, care ar trebui să cadă cu aproximativ două săptămâni mai devreme. Un calculator de sarcină va calcula vârsta gestațională. 

Atunci când viitoarea mamă este supusă unei ecografii, vârsta gestațională este calculată în mod diferit. Aici, medicul estimează vârsta bebelușului pe baza măsurătorilor sale, spre deosebire de calculul de la concepție sau ultima menstruație. Apoi face o corelație cu data ultimei menstruații. 

Discrepanțele pot fi semne ale unor probleme de dezvoltare ale fătului, dar poate fi, de asemenea, doar un semn că data estimată a fost calculată greșit. 

calculator de sarcină

Ce să urmărim în timpul sarcinii?

Ajută mult să păstrăm un jurnal cu momentele și datele importante din timpul sarcinii. Putem nota lucruri concrete cum ar fi măsurătorile bebelușului, mișcările, vitaminele pe care trebuie să le luăm. De asemenea, ajută să consemnăm și trăirile din timpul sarcinii, pentru că după ce vine bebe vom uita foarte repede totul. 

Somnul

Peste 65% dintre femeile însărcinate se confruntă cu probleme de somn în timpul sarcinii, de regulă insomnii, dar și perioade de somnolență în timpul zilei. Poți scrie în jurnal ceea ce observi legat de somn, astfel putând ajunge și la soluții care să ajute. 

Alimentația

Aceasta poate varia de la o listă cu ceea ce ar trebui și ce nu ar trebui să mănânci în timpul sarcinii, până la planificarea aprofundată a mesei și urmărirea caloriilor și a nutrienților. Ceea ce pui în corpul tău în timpul sarcinii este destul de important, iar dacă deja ai un interes pentru alimentație, acesta ar putea fi un mare plus. De asemenea, monitorizați consumul de apă, și acesta fiind foarte important pe timpul sarcinii. 

Programări și analize medicale

Perioada de sarcină poate fi agitată și este atât de ușor să uiți acele programări extrem de importante. Este foarte util să ai un planificator în stil vechi în jurnalul tău. Poți nota zilele, săptămânile și lunile după dorință, pentru un program ușor de urmat.

Cursurile prenatale

Similar programărilor, puteți nota când aveți cursurile prenatale. Poate un curs de aqua gym sau unul de gimnastică pentru gravide. De asemenea, ați putea dori să păstrați un jurnal cu ceea ce învățați la fiecare curs. 

Concediul de maternitate

Concediul de maternitate și mai ales actele necesare, pot deveni informații destul de complexe. Există date de reținut, formulare de completat și multe planuri de făcut. Și acest lucru se poate consemna în jurnal. În acest fel, totul este într-un singur loc. 

calculator de sarcină

Numele de bebeluși

S-ar putea să ai un nume bine stabilit în minte, dar, dacă nu, poți oricând să creezi o pagină pentru a nota idei de nume de băieți sau de fete, ale tale sau ale partenerului. 

Planul de naștere

Indiferent dacă ai o naștere naturală, o cezariană, o naștere în apă, planul de naștere poate fi foarte util. Deși nu toate maternitățile acceptă un plan de naștere, totuși ajută să discutați cu medicul pe baza acestuia. Puteți folosi jurnalul pentru a planifica cum ați dori să decurgă nașterea copilului dumneavoastră. Desigur, acest lucru nu merge întotdeauna conform planului, dar este bine să știți ce opțiuni aveți. 

Bagajul de maternitate

Ca să nu uiți nimic, ar putea ajuta să faci o listă cu ceea ce vrei să iei cu tine la spital (mai ales pentru nașterile la stat). Cu siguranță ajută să împachetați totul din timp pentru a scăpa de o grjiă. 

Listă de citit

Există atât de multe cărți pentru părinți care să vă ofere un avans și un pic de încredere. Utilizați jurnalul pentru a realiza o listă cu cele pe care doriți să le citiți și bifați-le pe măsură ce le aveți. Există, de asemenea, o mulțime de informații online despre creșterea copiilor. 

Lucruri de cumpărat

Veți avea o mulțime de lucruri pe care va trebui să le cumpărați pentru bebeluș, de la scutece la un pătuț sau un monitor audio pentru bebeluși. Multe dintre acestea pot fi cumpărate în perioada sarcinii, pentru a ușura treburile odată ce vine bebe. Începeți o listă și lăsați spațiu suficient pentru a adăuga lucruri pe măsură ce apar în minte. E posibil să fiți genul de părinte minimalist sau tocmai invers, însă totuși există anumite lucruri ce sunt esențiale pentru bebeluș. 

Nu neglijați și lucrurile ce se vor adăuga la listă pentru a vă pregăti de sosirea bebelușului. Lucruri cum ar fi protecțiile prin casă pentru bebeluș, zugrăvirea camerei, până la pregătirea și congelarea meselor în avans, astfel încât să aveți totul pregătit pentru perioada de început când bebe sosește acasă. 

Lasă un răspuns