Pericolele clipurilor YouTube pentru copii

YouTube nu este pentru copii. Contentul pentru copii ascunde pericole pe care părinții nu le conștientizează. Copii de 1 an, 2 ani, 3 ani se uită la videouri pe YouTube, uneori ore la rând ca părinții/bunicii/bonele să poată avea liniște. Pe lângă efectele în sine ale privitului la ecran pentru durate de timp mult prea lungi pentru vârsta lor (copiii peste 5 ani pot privi maxim 2 ore pe zi, iar cei între 3 și 5 ani maxim o oră pe zi), problema cu YouTube este cea a contentului în sine. 

Ce content apare în clipurile pentru copii YouTube sau YouTube Kids?

Pediatrul american Free N. Hess a publicat o postare în care a relatat ce a povestit o mamă legat de videourile YouTube. Copilul privea un video inocent, ce părea un simplu desen animat, undeva la mijlocul video-ului a apărut un bărbat ce dădea instrucțiuni despre cum să își facă rău. Probabil ați auzit și de renumitele jocuri ce îndeamnă copiii la sinucidere sau alte acte periculoase. Mulți spun că sunt un hoax, dar nu sunt. O grădiniță din București ce se numește Lumea lui Momo a relatat ce telefoane au primit în legătură cu personajul Momo care terorizează copiii prin jocuri și aplicații ca YouTube. 

Sunt foarte foarte multe video-uri ce par complet inocente la prima vedere. Un ursuleț ce dansează, dar brusc după un minut începe să taie alt ursuleț sau să îl lege la gură. Mulți părinți nici nu apucă să vadă faze de genul ăsta. Copilul e la tabletă/tv, iar părintele își vede de treabă. Fetița mea privea liniștită un video cu ursuleți când văd brusc că tableta zboară prin cameră și ea plânge isteric. Da, de la faze din astea băgate special în video-uri cu agresivitate. 

De ce nu este contentul de pe YouTube verificat?

Mulți părinți își imaginează că video-urile postate pe YouTube sunt verificate. Din păcate ele sunt verificate de boți care nu pot face treaba unui om. Sunt altgoritmi care verifică anumite caracteristici, dar nu pot filtra contentul agresiv sau cu diverse mesaje care îndeamnă la agresiune. 

YouTube se bazează momentan pe utilizatori care să raporteze video-urile cu content periculos. Asta e destul de greu când vine vorba de copii. E foarte posibil ca anumite mesaje să ajungă la ei, dar să nu poată spune că e ceva periculos. De asemenea, părinții rar supraveghează cap-coadă video-urile la care se uită copiii. YouTube a raportat că la fiecare 3 luni sunt scoase milioane de video-uri care sunt raportate de utilizatori. 

Din păcate până ajunge un video să fie scos, el poate ajunge să fie văzut de copii, cum de altfel s-a întâmplat în nenumărate cazuri. 

Comentariile de la video-urile YouTube, o altă mare problemă

Targetate evident pentru copiii care știu deja să citească, au apărut tot feluri de commenturi dubioase pe YouTube. The Verge a avut un material pe tema aceasta, descoperind o întreagă rețea de pedofilie pe YouTube. Acești pedofili pot interacționa direct cu copiii care în mod inocent au acces la aplicație. 


Ca răspuns la astfel de probleme, YouTube a restricționat comentariile cu totul la anumite video-uri. Asta se întâmpla în 2017. Totuși majoritatea video-urilor au commenturile active în acest moment. 

YouTube nu este pentru copii

Oricâte restricții am folosi ele nu sunt de ajuns. Adevărul e că YouTube nu este pentru copii. Dacă lîsîm copiii pe YT, mai devreme sau mai târziu vor găsi content care nu este ok, violent sau chiar scene cu sexualitate. De asemenea, există și mult content fără sens, parcă făcut special pentru a prostii copiii. Un zombi care începe brusc să facă ceva inexplicabil, sub forma unui personaj cunoscut pentru copii. E doar un exemplu, ele sunt nenumărate. 
youtube copii
CandyFamily/YouTube

Să lăsăm un copil pe YouTube nu e joacă nesupravegheată ci o dependență periculoasă. Copiii nu aleg la ce să se uite, noi alegem pentru ei și e bine să o facem conștient. Sunt mulți părinți care consideră că YouTube oferă content educativ. Dragi părinți, pe lângă acel content foarte educațional vor găsi o grămadă de video-uri periculoase pentru psihicul lor. Pur și simplu nu merită. 

Youtube copii
SmileyKidsTV/ YouTube

Alternative

Ok, nu folosim YouTube, dar ce alternative avem? Avem programe controlate, cu filme oficiale de desene animate, nu content uploadat de oricine pe internet. De exemplu Netflix sau Hbo Go au desene animate, se face cont pentru copil si nu poate intra pe altceva. Nu spun ca toate desenele animate de acolo sunt benefice, dar măcar sunt oficiale și copilul își poate alege ce îi place. Mai mult, îl ferește de a lua contact cu diverși oameni prin internet. Poate acum are 4 ani și nu știe să citească, dar la 7-8 ani va ști și a avea acces la internet nerestricționat e periculos. 


De asemenea, dacă tot le oferim device-uri, pentru că asta e epoca în care trăim și a interzice complet tehnologia e aproape imposibil, măcar le putem oferi ceva cu adevărat educațional. De exemplu există platforme interactive de învățare, cum este Education sau IXL.  Pentru o taxă anuală oferă acces la nenumărate resurse de învățare. Garantat mai bune decât orice video educațional de pe YouTube. 

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns