Cum să devii un content writer de succes

Habar n-am. Dar o să vă spun povestea mea, un content writer fericit că face ceea ce îi place.

Aveam demisia scrisă. De fapt, nici nu era demisie, că niciodată nu-mi mai dădusem demisia și nu știam cum se face, iar jobul ăsta pe care îl părăseam atunci era jobul vieții mele, marea mea iubire, așa că i-am scris o scrisoare de despărțire care stătea pe biroul meu de mai bine de o săptămână și în timpul ăsta îmi făceam curaj.

Până într-o zi, când am luat-o în mână și apoi nu știu ce am făcut, dar cumva am ajuns în biroul șefului meu, unde parcă m-am trezit din visare. Nu aveam cum să mai dau înapoi. Am închis ușa și i-am întins foaia, iar restul e istorie.

Din 2013, lucrez pe cont propriu, dar numai de prin 2016 îmi este clar că sunt content writer, pentru că la început am fost de toate.

Asigură-te că vrei să fii content writer și dă-i bătaie

La început, credeam despre mine că pot face multe: scriam texte, dar organizam și evenimente, făceam și afișe ba, dacă mă încordam, puteam să fac și puțin web design, ca o Super Woman modernă. Până când n-am mai putut, am ajuns la epuizare, nu-mi mai plăcea nimic și am știut că ceva nu e bine.

Acela a fost momentul meu de sinceritate, când m-am întrebat ce-mi place cu adevărat să fac și la ce e musai să renunț, dacă vreau să mai am și viață personală.

Am respirat adânc și m-am întors la marea mea iubire dintotdeauna, cea care a fost cu mine de când am învățat să fac bastonașe, în care tot timpul m-am regăsit și mi-a oferit alinare, cea mai mare constantă a vieții mele: scrisul. Așa m-am hotărât să fiu content writer. Și apoi m-am pus pe muncă.

Talentul nu e suficient

Sigur că este de ajutor să ai talent la scris, dar ești dispus să muncești? Mult de tot?
Talentul nu este suficient, căci există și reguli în content writing, iar talentul mai trebuie îmbinat și cu tehnici clare, cunoștințe temeinice și dorința de a te pune în permanență la punct cu regulile „entităților” supreme: motoarele de căutare, preferințele utilizatorilor, fericirea clienților, liniștea ta sufletească.

Așa se face că, de-a lungul timpului, am fost la o mare parte din evenimentele în domeniu, am citit mult și am exersat.
300 de cuvinte pe zi

Eram în 2017, fetița mea avea un an jumate, era alăptată intensiv, iar prima mea ieșire din casă mai lungă de 2 ore a fost la un atelier de storytelling. Am stat vreo 5 ore acolo și mi s-au umplut sânii de lapte și inima de bucurie, că am făcut ceva numai și numai pentru mine.

Apoi m-am tot dus la atelierele ținute de același om, și într-o zi omul a văzut că suntem suficient de pregătiți pentru a ne da vestea: dacă vrem să ducem treaba cu scrisul la un alt nivel, e musai să fim în stare să scriem 300 de cuvinte zilnic.

Așa că am făcut-o și pe asta și abia acum, după mai bine de 6 ani de freelancing, simt că stăpânesc destul de bine arta scrisului și am căpătat cu adevărat încredere în mine, ca profesionist.

Scriem, scriem, dar cum scriem și pe bani?

Partea proastă, când vrei să fii freelancer, este că nu e suficient să ai talent în domeniul în care vrei să prestezi servicii și nici măcar să fii dispus să investești pentru a te perfecționa. Nu, trebuie să fii mai mult de atât: project manager, PR specialist, chiar și contabil, dar și om de vânzări.

Pentru că cineva trebuie să cumpere ceea ce tu vinzi. Din păcate, nu te poți hrăni cu pasiune și nici nu-ți plătește rata la casă.

Freelancer, Upwork și alte platforme

Niciuna dintre platformele de freelancing nu au funcționat pentru mine. În primul rând, pentru că scriu content în limba română și, în al doilea rând, pentru că sunt imprevizibile și nu te poți baza pe ele că îți vor aduce venit constant.

După ce am tot încercat, mi-am dat seama că nu mai pot să mă joc așa, că aveam nevoie de ceva mai serios, de contracte pe termen lung, care să-mi aducă bani constant, astfel încât să-mi pot face și eu niște planuri de viitor. Măcar niște liste de cumpărături :).

Mi-am făcut o campanie de promovare

Nu am făcut o cercetare, dar sunt aproape sigură că am fost printre primii freelanceri pe content din România care și-au făcut o campanie „hire me”. Așa s-a născut site-ul Angajează Inesul (nu mai este funcțional), unde povesteam, cât am putut eu de creativ și neconvențional, ce pot să ofer și ce vreau de la potențialii clienți.

Așa a apărut primul client care l-a recomandat pe al doilea și ăsta a fost startul meu, iar apoi lucrurile au scăpat de sub control in a good way și oamenii tot veneau la mine și nu s-au mai oprit din venit până astăzi, dar nici eu nu m-am mai oprit din muncă. Pentru ei, dar și pentru mine.

Ce a fost de mare ajutor

Când am decis să lucrez pe cont propriu, oamenii mă știau deja. Dintotdeauna mi-a plăcut să scriu, am avut un blog de nici nu mai știu când, oamenii știau că asta fac și, în acest context, campania a venit la țanc.

Apoi a mai ajutat și plasa de siguranță pe care am avut-o: un om cu suficiente resurse financiare, încât să nu fiu presată din acest punct de vedere și să nu fiu pusă în situația de a acționa din teama că rămânem fără bani.

Acestea două la un loc au fost marile mele ajutoare, pe lângă toată munca pe care eram dispusă să o fac și tot timpul pe care cu drag mi l-am dedicat acestui domeniu.

În concluzie, nu este ușor. 

Oamenii au tendința de a crede că oricine poate să o facă și uneori mi se întâmplă și mie să cred că nu e mare lucru ce fac eu. Dar apoi îmi amintesc de toți anii în care am învățat și am citit, de toate zilele în care am scris cele 300 de cuvinte, de toate nopțile în care am făcut strategii de promovare, de toți clienții de care nu mi-a plăcut, dar pe care i-am păstrat, pentru că am avut nevoie de bani, și parcă mai crește inima în mine și încrederea se face mare de tot.

Iar dacă ai ajuns la capătul acestui articol și încă îți mai dorești să fii content writer, să știi că este întotdeauna loc pentru oameni buni și uneori este loc și pentru oameni mai puțin buni, dar aceștia din urmă nu-și pot păcăli clienții pentru mult timp, așa că fii bun!

Sunt Ines și scriu, iar acesta este primul lucru care mă definește. Zi de zi, accept cu bucurie noi roluri și noi provocări și mă străduiesc să învăț cât mai multe din orice experiență îmi apare în cale. Cel mai mult învăț de la fetița mea, care este o sursă nesecată de energie și de iubire necondiționată și mă face să-mi doresc să fiu și eu ca ea, când o să cresc mare :)

Lasă un răspuns