copil si cariera
Carieră, Resurse părinți

Copilul îți schimbă cariera

Da, copilul îți poate schimba cariera. În bine.

Cred că în topul fricilor, înainte să rămân însărcinată, stătea, de departe, ideea că o să vină peste mine copilul și-o să-mi schimbe viața și nimic din ceea ce știam eu până atunci nu va mai fi la fel, iar cele mai mari schimbări o să se vadă în cariera mea. Și chiar așa a și fost: copilul meu a schimbat totul, numai că în bine.

Însă acest articol nu este despre mine, ci despre toate celelalte mame pe care le-am cunoscut de-a lungul celor trei ani jumate de părințeală, care s-au lăsat ghidate de copiii lor, dar și de intuiție, și au avut curajul să facă un pas mai departe și să-și schimbe viața profesională.

La un moment-dat, în tot timpul pe care îl petreci acasă cu copilul tău în primii ani de viață, îți dai seama că ceva nu se mai potrivește. Că nu mai ești dispusă să faci compromisuri, pentru că acum miza este mult mai mare: nu mai ai nicio motivație să stai peste program, să lucrezi într-o echipă unde nu-ți găsești locul și – mai ales – să faci ceea ce nu-ți place deloc. Pentru că acum ai acasă un omuleț care te privește în ochi și te plasează undeva sus de tot, modelul lui în viață, omul care vrea și el să devină.
Și atunci ce faci? Mergi tot înainte și faci pași către evoluția ta și decizi să-ți schimbi cariera. Cum? Am adunat aici câteva strategii.

Cum poți face un business din pasiunea ta?

Cred că cel mai împlinitor lucru pe care îl poți face este să-ți amintești de iubirea ta dintotdeauna, marea ta pasiune pe care ai lăsat-o în urmă pentru că ai crescut mare, și apoi să te întorci la ea și să o transformi în business.

Am cunoscut o mulțime de femei faine care fac deja asta: mame care s-au făcut profesoare de yoga, mame care pictează, mame care au devenit antrenori personali, care împletesc, fac tablouri cu licheni și alte minunății. Mame care și-au regăsit pasiunea.

Mai sunt și mamele care, la rândul lor, s-au confruntat cu tot felul de lipsuri și astfel au descoperit o nișă pe care ele au ocupat-o: mame care s-au apucat de meșterit jucării educative sau și-au deschis magazine, care au început să tricoteze și să coase hăinuțele pe care le-ar fi plăcut să le găsească pentru copiii lor, care au deschis spații de joacă diferite de ceea ce oferă piața.

Găsește un grup de suport și ține-te de el

Când stai pe Facebook, descoperi multe, iar unele informații pot fi chiar hotărâtoare într-un anumit punct din viața ta. Așa am descoperit și eu grupurile de Work at Home Moms, de Mamprenoare, de antreprenori sau grupurile educative dedicate părinților.

Aici îți poți găsi clienți, furnizori, dar și o vorbă bună, când ai nevoie. Iar unele dintre ele organizează și cursuri care te ajută să-ți pui un business pe roate, pentru că nu numai ideea este importantă, ci mai ales implementarea ei.

Cursuri de recalificare profesională

În ultimul timp, au apărut câteva cursuri de recalificare (sau de perfecționare) care funcționează foarte bine. Cele pe care le urmăresc eu sunt în domeniul IT și îți oferă suport complet: te iau de la 0 în acest domeniu și, dacă îți descoperi acolo pasiunea, te pot duce chiar și până la întâlnirea cu un potențial angajator, ba îți mai oferă și consultanță pentru a trece cu brio de interviu.

Concluzia mea este că viața e prea scurtă pentru a-ți petrece cea mai mare parte din timp făcând lucruri care nu îți plac și poate te poți păcăli când ești mai tânără dar, când apare copilul care te privește cu ochii larg deschiși, parcă ți se mai deschid și ție ochii. Așa că nu-ți rămâne decât să îndrăznești. Hai!

Dumitriu Ines

Sunt Ines și scriu, iar acesta este primul lucru care mă definește. Zi de zi, accept cu bucurie noi roluri și noi provocări și mă străduiesc să învăț cât mai multe din orice experiență îmi apare în cale. Cel mai mult învăț de la fetița mea, care este o sursă nesecată de energie și de iubire necondiționată și mă face să-mi doresc să fiu și eu ca ea, când o să cresc mare :)

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns