Revenirea la job după concediul de îngrijire al copilului

Concediul de îngrijire este una dintre cele mai importante decizii pe care le poate lua un părinte. În opinia mea, nu există nimic mai frumos decât să vezi cum se dezvoltă copilul tău în fiecare zi. Pentru mine chiar a fost uimitor să văd cum întreg corpul firav al acestui bebeluș micuț se transformă zilnic și prinde puteri, își dezvoltă o personalitate, cum a făcut primii pași, cum spune primele cuvinte, cum începe să mănânce singur. Atât conexiunea cu copilul, cât și descoperirea originilor noastre prin prisma copiilor este fără de preț, însă faptul că trebuie să renunți la job-ul tău pentru o lungă perioadă de timp își va pune amprenta într-o zi.

De fapt, să stai acasă și să ai grijă de copilul sau copiii tăi, este un job full time, chiar cu multe ore extra și dacă analizăm bine toate activitățile, mă întreb dacă există oare un lucru mai greu decât parentingul. Știai așa nivel și metode de negociere, inovație și răbdare înainte de a-ți cunoaște copiii? Eu nu! Simt că mi s-au extins cu mult limitele care le aveam și mă simt cu mult mai pregătită pentru absolut orice mă așteaptă. Toate aceste experiențe frumoase, dar și oboseala, și situațiile greu de gestionat (știți la ce mă refer), ne învață multe despre noi înșine, despre posibilitățile și abilitățile noastre. Datorită acestor experiențe dezvoltăm inconștient foarte multe abilități care sunt, de asemenea, dorite și căutate în mediul de lucru. Să o luăm pe etape.

Vreau să vă las câteva sfaturi înainte de a începe să căuți un job, vedeți mai jos:

1 – Pregătește-te moral pentru prima zi de lucru

Dragă femeie, fii conștientă de faptul că corpul tău a trecut prin multe schimbări fizice în timpul sarcinii, nașterii, alăptării, chiar faptul că acum ești părinte are un impact diferit asupra ta. Primele zile la lucru pot fi foarte dificile, poate apărea anxietate, nesiguranță, lipsa de concentrare, dar dacă anticipezi lucrurile totul poate fi mai ușor.
Asigură-te că știi exact ce vei face cu copilul: cu cine rămâne, la ce grădiniță, vei continua cu alăptarea? Gândește-te la toate scenariile posibile.

2 – Obișnuiește copilul cu noua rutină

Să te întorci la rutină nu va fi complicat doar pentru tine, dar o va simți și copilul tău. De aceea este foarte important să obișnuiți în prealabil copilul să stea fără părinți. Ai în vedere faptul că adaptarea copilului la grădiniță poate dura mai mult, se poate îmbolnăvi la început (chiar din simplul motiv că duce lipsa părinților organismul slăbește), e un proces care poate dura o săptămână, o lună sau trei. Încearcă să lași copilul la bunei vreo 2-3 ore ca să-i afli reacția, apoi încearcă să-l lași în weekend ca să vezi cum se adaptează. Lasă-i biberonul pregătit, o jucărie care o iubește copilul, poate o păturică, orice îl va face să se simtă în siguranță.

3 – Schimbă rutina de somn

Posibil copilul tău încă nu știe să doarmă 8 ore la rând, dar acum e important ca tu să te odihnești bine ca să ai performanțe bune la locul de muncă. Încercați să-i faceți masaj, să puneți cântece de leagăn, citiți povești, faceți o rutină. Să îl lăsați să plângă, să îl pedepsiți, să îi interziceți să stea cu voi în pat – nu sunt soluții, nu trebuie să aplicați norme sau metode anumite, nu este momentul pentru disciplină. Orice copil sănătos va dormi bine într-o bună zi, dar pînă atunci are nevoie de răbdarea părinților, compasiune și iubire.
Puteți căuta cărți despre somnul bebelușului, pentru a înțelege mai bine acest proces și poate găsiți inspirație de anumite ritualuri zilnice care l-ar ajuta pe bebeluș să doarmă mai bine. Apropo mâncarea înainte de somn la fel influențează calitatea acestuia.

Mama sau tatăl, persoana care se întoarce la lucru, de asemenea trebuie să doarmă bine, să meargă devreme la somn, să se odihnească când se odihnește și copilul, știm cu toții cum influențează lipsa de somn asupra concentrației sau stării noastre de spirit.

4 – Reveniți treptat dacă este posibil

Primele zile de încorporare pot fi foarte stresante și s-ar putea să vă petreceți toată ziua gândindu-vă cum se simte copilul, asta e normal. Încercați să profitați de zilele libere în primele săptămâni, astfel vă veți obișnui să fiți departe de bebeluș. Eu primele zile vorbeam neîncetat despre copilul meu, pînă mi-am dat seama că trebuie să fac ceva cu asta.

job concediul de îngrijire al copilului

5 – Ia-ți puțin timp liber

Să ai timp pentru tine este foarte bine și mai ales atunci cînd începem cu rutina de lucru. Poți să mergi la film, să citești o carte, să dormi toată după amiaza, să mergi la sală sau orice vrei. Este necesar ca din cînd în cînd să te distragi și să ai doar spațiul tău. Ia o pauză! Iar când te întorci acasă mai relaxat și cu toată energia, poți savura din plin fiecare secundă cu micuțul tău.

6 – Alăptarea în timpul lucrului

Pentru multe mame întoarcerea la lucru este echivalent cu sfârșitul alăptării. Nu necesar ar trebui să fie așa. Putem exprima laptele după amiază, noaptea după lucru sau dimineața la prima oră. Corpul femei se adaptează la orice.
Dacă decizi să exprimi laptele, să știi că la început va fi puțin greu, dar o să te obișnuiești repede. Laptele poți să-l păstrezi de diferite forme:
La temperatura camerei 19-24 grade, timp de 4-8 ore.
Pungă termică 15 grade, se păstrează 24 de ore.
Frigider 4 grade, 3-8 zile.
Congelator în frigider -15 grade, 2 săptămâni.
Congelator separat de frigider – 18 grade, 3-6 luni.

Acum că ai avansat câteva momente, în general legate de separarea de copilul tău, să trecem la următoarea etapă, pregătește-te pentru a începe să cauți de lucru:

Fă o listă cu ce te interesează.

Poate ai mult timp de când nu lucrezi sau într-adevăr ai nevoie de un job deja, începi să cauți un lucru, oricare, doar să obții un post. Desigur dacă trebuie, păi accepți, dar totuși… să ai o listă cu joburi care le vrei cu adevărat e necesar, să știi că poți găsi ceva ce îți place, chiar după ce ai găsit deja un lucru, este foarte stimulant.
Scrie ce post te interesează, ce sarcini ai vrea să îndeplinești, ce fel de organizație ai vrea să fie, ce orar ai vrea să ai, vrei orar flexibil sau opțiuni remote, unde vrei să ajungi, etc.

Actualizează CV-ul tău în funcție de ceea ce cauți.

În majoritatea cazurilor, cînd căutăm un job, suntem tentați să facem un CV general, cu toată experiența noastră și să-l trimitem la toate companiile posibile.
În realitate, pentru a te deosebi de majoritatea candidaților, e mult mai bine dacă adaptăm curriculum-ul după cerințele companiei unde vrem să aplicăm (nu uitați să introduceți cuvinte cheie din descrierea ofertei).
Desigur implică mult mai mult timp și dedicație, dar profesionalii de la RRHH observă această diferență și am putea avea prioritate în comparație cu alții care nu o vor face. Nu pierdem nimic încercând!

Vă las câteva idei de abilități personale care le dobândim în timpul concediului de îngrijire a copilului: negociere, empatie, dorința de a excela, planificare, organizare, inteligență emoțională, sunt doar câteva exemple și cu siguranță v-ați amintit anumite momente când ați căpătat aceste abilități.

Acum că pare a fi totul gata, poți să începi a investiga opțiunile, oportunitățile de locuri de muncă care există, companiile care se potrivesc cu ceea ce cauți și cu capacitățile tale și să aplici.

Conform unor studii realizate la Harvard, 90% din locurile de muncă se obțin prin recomandări.

Nu subestimați rețelele de socializare personale, contactați cu foștii colegi de studii, de lucru, profesori, mentori, etc., poate fi chiar primul și cel mai bun pas către găsirea unui job. Niciodată nu știi unde găsim ceea ce e potrivit pentru noi.

Conectați-vă la rețelele de socializare profesionale, spre exemplu LinkedIn, poate fi o metodă foarte bună de a găsi un job, chiar dacă nu este întotdeauna așa. Partea bună este că poți să contactezi direct recrutorii companiilor sau să te conectezi cu ei și să urmărești posturile vacante pe care le promovează. Poți să urmărești oameni din același domeniu care te interesează, să arăți capacitățile tale, interese și altele. De asemenea, consider un avantaj faptul că ai un profil public care permite oricărui angajator să vadă experiența ta, ceea ce evident mărește probabilitățile de a găsi un job.

Fii sincer în interviurile de angajare.

Prima întrebare care ți se va adresa va fi despre perioada de timp în care ați fost fără serviciu. Ați putea fi tentați să spuneți că sunt motive personale, pentru că vă temeți că maternitatea va fi cauza pentru care nu vă vor angaja. Mi-a zis un cunoscut de la resurse umane: „nu ar trebui să fie acesta un motiv, dar din păcate adesea influențează decizia recrutorului, și dacă e așa, atunci sigur TU nu vrei să lucrezi pentru așa o companie”.

Adevărul este că, legal, nimeni nu ar trebui să fie discriminat, atunci când caută un post de muncă, în funcție de faptul că are sau nu copii, aptitudinile și atitudinea sunt ceea ce contează. Dacă te gândești să nu le spui, poate oferi recrutorilor senzația că ascunzi ceva (motiv pentru care 90% nu veți fi ales). De aceea, cea mai bună opțiune este să fiți sinceri. Nu trebuie să dați foarte multe detalii și explicații, dar nici nu trebuie să ascundeți adevărul.

Având în vedere că din cauza pandemiei un foarte mare număr de oameni au rămas fără loc de muncă, acum acest proces poate să dureze mai mult și să pară o misiune imposibilă. Nu renunța, menține spiritul pozitiv și fii gata, curând o să bată la ușă oportunitatea care o așteptai. Mult succes!

Citiți și  15+ idei de joburi flexibile pentru mame

TAGS: ,
De cînd am aflat că voi avea un copil am conștientizat faptul că voi fi primul exemplu pentru ea și am început să fac cursuri de parenting, să învăț mai mult despre alimentația sănătoasa, despre atitudinea care mă va ajuta să cresc un copil fericit. Citesc și scriu despre tot ce simt. Mă inspir zilnic de la copilul meu. Învăț a iubi și a trăi așa cum o face ea: cu adevărat, fără a aștepta ceva în schimb, așa cum simt cu tot corpul și sufletul meu.

Lasă un răspuns