7 rețete rapide pentru întreaga familie (child-friendly)

Dacă statul în casă v-a consumat și ultima picătură de inspirație culinară, ne-am gândit să venim în ajutorul vostru, propunându-vă o serie de preparate simple și rapide, dar totodată sănătoase și gustoase! Folosindu-ne de ingredientele la îndemână, reușim să valorificăm resursele de care dispunem fără a ne lansa în cheltuieli suplimentare sau în drumuri inutile până la supermarket.

***Deși avem în vedere un meniu destinat întregii familii, vă recomandăm să aveți în vedere istoricul personal, pentru a preveni neplăcerile cauzate de eventuale alergii sau indigestii. De asemenea, țineți seama de vârsta membrilor din familia dumneavoastră atunci când gătiți, deoarece consumul de sare și zahăr nu este recomandat copiilor sub un an.

1. SUPĂ CREMĂ DE LEGUME. 

Alegerea perfectă dacă doriți să reciclați sau să reinventați legumele uitate în cămară. Ceapa, morcovii, țelina, roșiile sau cartofii pot fi cu ușurință vedetele acestui preparat. Legumele se curăță de coajă și se pun la fiert într-o oală cu apă cât să le acopere și cu puțin ulei de măsline (2 linguri). Odată fierte, legumele se pasează cu ajutorul unui blender. Sarea și piperul sunt condimentele de bază, însă chimenul și chimionul pot fi ingredientele-surpriză de care rețeta voastră are nevoie! Supa cremă de legume se servește cu crutoane.
Crutoanele pot fi pregătite în timp record și acasă. Tăiați cubulețe câteva felii de pâine proaspătă și băgați-le în cuptor la 180º timp de câteva minute, până la rumenire. Garantăm o combinație excelentă!

rețete rapide

2. MINNI-PIZZA. 

Puteți crea o bucurie culinară celor din familie, asezonând jumătăți de chiflă cu sos de roșii, mozzarella și alte ingredientele pe placul vostru – porumb, ciuperci, măsline. Nu vă sfiiți să adăugați și câteva bucățele din friptura pregătită pentru masa de ieri. La cuptor până mozzarella se topește și gata-i masa!

mini pizza retete usoare

3. PASTE. 

Indiferent de forma pe care o iau, pastele sunt mereu o soluție la îndemână. Cu toate acestea, vă recomandăm pastele integrale, în variante ușor de gestionat de copii – farfalle, fusilli sau penne. În plus, pot fi combinate cu aproape orice sos:

Sos de roșii – roșiile decojite (sau din conservă) se lasă la fiert, până formează un sos mai dens, împreună cu puțin ulei de măsline, sare, piper, busuioc și usturoi (proaspăt sau pudră).

Sos de smântână cu ciuperci și piept de pui – se adaugă într-o tigaie puțină ceapă și ulei de măsline, pieptul de pui tăiat cubulețe și se lasă câteva minute pentru a se găti împreună. Se adaugă ciupercile tăiate cubulețe și se fierb până compoziția scade. La nevoie mai puteți adăuga puțină apă. Smântâna se adaugă înainte de ultimele două-trei clocote, pentru ca sosul obținut să nu scadă. Se pot omite fie ciupercile, fie pieptul de pui, în funcție de preferințe și dorințe.

Sos de roșii cu ton/carne tocată – câteva roșii decojite, o conservă de ton sau puțină carne tocată vor reuși să transforme pastele într-o mâncare pe cinste. Dacă optați pentru un sos cu carne tocată de porc, adăugați la final și puțin usturoi tocat și câteva frunze de busuioc proaspăt.

retete usoare familie

4. MĂMĂLIGĂ CU BRÂNZĂ, UNT ȘI SMÂNTÂNĂ. 

Proprietățile mălaiului sunt bine cunoscute, așa că introducerea preparatelor pe bază de mălai, în alimentația familiei, nu poate fi decât benefică. Când apa clocotește, adăugați mălaiul în ploaie, amestecând energic cu un tel până când acesta este fiert. Ungeți un vas cu puțin unt și puneți în el un strat de mămăligă. Adăugați un strat generos brânză rasă și iar un strat de mămăligă. Continuați acest joc al straturilor până terminați mămăliga. Serviți ca atare, cu smântână. Dacă doriți să dați mămăligii un aspect mai deosebit, spargeți câteva ouă deasupra stratului superior și băgați vasul la cuptor pentru o jumătate de oră – până compoziția se rumenește, iar albușul se încheagă. Veți constata singuri că această modalitate de pregătire a mămăligii își merită numele de „Taci și-nghite!”.

retete usoare

5. WRAP-SURPRIZĂ CU DE TOATE. 

Lipia poate fi o opțiune atractivă pentru cei mici și o alternativă la clasicul sandviș. Într-o tigaie încălzită, puneți lipia și adăugați și restul ingredientelor care vă sunt pe plac – felii de avocado, ciuperci tocate și gătite în prealabil, cașcaval ras. Împachetați-o după ce cașcavalul s-a topit și a legat compoziția. Și lipia poate fi mâncată în aproape orice combinație, așa că o puteți asocia cu un sos ușor (din iaurt, mărar și puțin usturoi), carne, salată, ceapă, roșii și castraveți. Dacă vă place năutul, ungeți lipia cu pasta de năut (hummus), adăugați rondele de ou fiert și legume – ardei roșu, felii de castravete sau salată verde.

retete usoare

6. SALATĂ, SALATE. 

Succesul alimentației este varietatea. Mâncând puțin din toate ne echilibrăm dieta și ne asigurăm un aport de vitamine și minerale necesar întregului organism. Salatele sunt varianta ideală în acest sens, deoarece presupun combinații originale și nenumărate.
Salată de ouă – ouă fierte, ceapă verde/castravete murat și o maioneză ușoară
Salată de țelină – telină rasă, măr tăiat cubulețe, cașcaval ras și o maioneză ușoară
Salată de primăvară – ceapă verde, salată verde, ridichi și boabe de năut fierte
Salată de paste – paste fierte, boabe de porumb, măsline, bucăți de fripură de pui, cașcaval ras și o maioneză ușoară
Salată de varză și gulie

salata retete usoare

7. SPANAC CU CIUPERCI.

O rețetă rapidă cu ingrediente de sezon. Gătiți ciupercile într-o oală cu capac timp de 30-35 de minute, împreună cu ceapă sau usturoi verde. Dacă apa pe care o lasă ciupercile nu este suficientă, mai adăugați pentru a duce la bun sfârșit procesul de gătire. Separat fierbeți spanacul, tocați-l și adăugați-l peste ciuperci când sunt și ele gata. Spanacul poate fi înlocuit cu brio de lobodă sau urzici fierte. Serviți combinația cu orez, ochiuri de ouă sau cartofi la cuptor cu smântână.

spanac retete usoare

BONUS!

Nu uitați nici de preparatele dulci – clătitele, pastele cu brânză dulce și stafide, orezul cu lapte și vanilie, înghețata de casă sau grișul cu lapte vor cuceri întreaga familie, oferindu-vă un desert pe cinste.

*** Pentru înghețata de casă aveți nevoie de câteva banane coapte, tăiate rondele și băgate la congelator. Separat puneți la congelator alte fructe pe care le aveți la îndemână – căpșuni, cireșe, fructe de pădure. Odată înghețate, se scot din congelator, se pasează cu blenderul și se toarnă compoziția în forme de silicon. Puteți servi pasta din fructe imediat sau o puteți reintroduce la congelator.

Indiferent de preparatele pe care intenționați să le pregătiți, îndrăzniți să transformați timpul alocat gătitului în ceva plăcut. Implicați-vă familia – copiii se vor arăta nu doar entuziasmați, ci și ajutoare de nădejde. De asemenea, profitați de timpul de așteptare pentru a propune activități amuzante, care deschid apetitul pentru mâncare!
Poftă bună!

Sunt absolventă de Litere, iar odată cu statutul de mamă am început să scriu și să citesc lumea prin ochii copiilor mei. Scriu recenzii de carte pentru copii, dar am luat și interviuri și am scris despre oameni cu vieți de poveste.

Lasă un răspuns