Cum să fii un parinte suficient de bun pentru copilul tău intens emoțional

Țipete, tropăieli, lovituri, plânsete, cuvinte urâte! Sună cunoscut?


A fi părintele unui copil care are intense trăiri emoționale, dar care nu are încă mecanismele de a le face față într-un mod acceptabil va duce la mult neprevăzut, fluctuații emoționale, dar și haos familial.

Părinții vin deseori la terapie epuizați și nesiguri de cum să facă față constant comportamentelor negative ale copilului.

“Pare că nu putem avea mai mult de 5 minute de liniște acasă. Este imposibil pentru el să se împace cu sora lui, iar izbucnirile impacteaza toată familia, am încercat totul de la a-i luă jucăriile, la a-l lasă singur să se linistească și nimic nu funcționează!”

Când copilul acționează, tu reacționezi.

Plânsetele copleșitoare și comportamentele negative reactivează emoțiile pe care le păstrăm în subconștient despre propria copilărie (fie că ești conștient de asta sau nu), iar ceea ce știi tu despre tine că părinte care și-a făcut “temele privind parentingul” dispare.

Deci care este cheia supraviețuirii haosului copilului tău emoțional și în același timp să rămâi părintele sigur, echilibrat, protector de care are nevoie cel mic?

Întoarce atenția spre tine!

Este dificil pentru părinții să-și mute atenția spre șine în timpul izbucnirilor copilului. Asta din cauza culturii pe care o avem despre a fi părinte, ni s-a spus să ținem ochii pe copil și mai ales pe comportamentele sale.

Deși este de bun augur să observăm comportamentele copilului pentru a-l înțelege mai bine, o modalitate rapidă de a te îndreptă spre echilibru emoțional atât la copil cât și la tine este să-ți faci ordine în casa ta emoțională mai întâi. Oricât de intens ar fi comportamentul copilului tău, tu ca părinte ești cel care dă tonul mediului familial.

Copilul tău sensibil este foarte ancorat la energia pe care o transmiți fie că vrei sau nu. Ei privesc și se modelează după tine!

Nu pune presiune pe tine căci procesul de a-ți întoarce atenția spre tine și a-ți îmbunătăți propriile răspunsuri durează, este un proces care necesită timp și exercițiu că de fiecare data când înveți ceva nou. Totuși sunt câteva întrebări pe care să ți le adresezi la începutul acestei călătorii:

Reflectă la propriile tale reacții atunci când copilul are un comportament intens emoțional.
Copilul tău intens este sensibil de la bun început și va experimenta multe emoții contradictorii, pozitive și negative. Cât sunt mici reglarea lor emoțională este în construcție și au nevoie de tine pentru a fi un model stabil, calm…piatra lor emoțională. O prezență calmă le demonstrează că tu le faci față orice ar face, vei fi acolo pentru ei constant.

Ce te împiedică uneori să fii acel părinte calm și echilibrat de care cel mic are atâta nevoie?
Emoțiile pe care le păstrează în amintire subconștientul tău! Sunt ca niște răspunsuri automate care vin din propria ta copilărie, în funcție de cum ai fost crescut, cum au reacționat părinții tăi la propriile izbucniri și ce ai preluat tu din felul în care ei te-au crescut. Câteva exemple:

“Copilul meu trebuie să se controleze!”

“Oamenii vor crede că sunt nu sunt un părinte bun”

“Ma face de râs! Ce vor crede cei din jur?”

“Daca se va purta așa nu va avea niciodată prieteni”

“Daca nu-l opresc voi întări acest comportament”

Când îți dai seama care e povestea copilului tău interior vei fi capabil să răspunzi mai bine nevoilor copilului tău, dar și să te păstrezi suportiv și calm.

Cum mă pot calma în momentele în care copilul meu izbucnește?

Planifica dinainte pentru a avea success în momentele mai dificile. Câteva idei despre cum să-ți creezi o strategie pentru a deveni părintele echilibrat și suportiv:

  • Alege un citat, gând sau creează tu o mantra pe care să ți-o spui când ești stresat;
  • Pune poze cu intențiile tale în casă, telefon sau ceva care să te ajute să te canalizezi spre părintele în care te transformi;
  • Setează zilnic o intenție (formulată pozitiv) pe care să o respecți;
  • Pentru că ești om nu vei reuși tot timpul să-ți controlezi hormonii stresului sau o amigdală supra-activată (partea creierului care se ocupă de emoții). Gândurile negative nu te vor ajută să devii un părinte echilibrat emoțional așa că exersează compasiunea de șine și da-ți timp să te conectezi cu al tău copil.

Prin exercițiu și cu timp lucrurile se vor schimbă în bine

În câteva săptămâni de reflecție interioară și planificarea intențiilor apar și schimbările, iar părinții căpăta mai multă încredere ei. Au realizat câtă putere există dacă își asumă responsabilitatea pentru propriul comportament și nu se focalizează pe comportamentul copilului.

Primul pas spre liniștea ta și a copilului este să te gândești ce trezește în tine comportamentul celui mic.

După cum Mahatma Ghandi spunea în citatul său faimos:

“ Începe să te schimbi pe tine dacă vrei să schimbi lumea din jurul tau”

Mă numesc Mădălina Alexandra Popescu sunt psihoterapeut cu drept de liberă practică, membru în Colegiul Psihologilor din România. Am absolvit Facultatea de Psihologie, un master în consilierea copilului și a familiei la Universitatea București, dar și o formare în psihoterapie integrativă în cadrul Institutului Român de Psihoterapie Integrativă din București. Dețin experientă în psihoterapia copilului, în psihoterapia adultului si în psihoterapia de familie. Cand vine vorba de copii râd împreună cu ei, învăț de la ei, mă bucur de reușitele lor, eu îi ajut să-și afle superputerile și să le foloseasca cu folos oriunde s-ar afla. În profesia mea mă motivează potențialul oamenilor mari și mici de a se dezvoltă personal în ciudă tuturor dificultăților prin care au trecut.

Lasă un răspuns