cărți bune de citit
Carte

9 cărți bune de citit pentru toamna aceasta

Toamna este perioada ideală pentru a citi o carte bună, în timp ce vremea ploioasă începe și curând și frigul. Am făcut o listă cu cele mai așteptate noutăți ale toamnei în materie de cărți, dar avem și multe alte articole cu recomandări de cărți, atât pentru adulți cât și pentru copii.  

1. Călători pe o mare de stele – Christopher Paolini

Un roman SF al autorului bestseller-ului Eragon. Kira Navárez a visat viața pe lumi noi, dar s-a trezit într-un coșmar. În timpul unei misiuni de cercetare de rutină pe o planetă necolonizată, Kira găsește o relicvă extraterestră. La început, ea este încântată, dar exaltarea se transformă în teroare când praful antic din jurul ei începe să se miște. 

Pe măsură ce războiul izbucnește, Kira începe o odisee de descoperire și transformare care se întinde pe galaxii. Primul contact nu este deloc ceea ce și-a imaginat, iar evenimentele o împing până la limitele a ceea ce înseamnă a fi om.

În timp ce Kira se confruntă cu propriile sale orori, Pământul și coloniile sale stau în pragul anihilării.

Bântuit de eșecul său de a opri un sinucigaș la Londra, Gabriel Allon este chemat la Washington și atras într-o confruntare cu noua față a terorii globale. În centrul amenințării se află un cleric născut în America în Yemen, care a fost cândva un activ plătit de la CIA.

Gabriel și echipa sa elaborează un plan îndrăzneț pentru a distruge rețeaua morții – din interior – un gambit plin de riscuri, atât personale, cât și profesionale. Pentru a reuși, Gabriel trebuie să ajungă în trecutul său violent. O femeie așteaptă acolo, o moștenitoare exclusivă, dar și un colecționar de artă care poate traversa granița tulbure dintre Islam și Occident. Ea este fiica unui dușman vechi și împreună formează o legătură puțin probabilă și periculoasă.

Așezat împotriva lumilor disparate ale artei și inteligenței, Portretul unui spion se deplasează rapid de pe coridoarele puterii din Washington la casele de licitații pline de farmec din New York și Londra, către peisajul de neiertat al deșertului saudit. Prezentând un punct culminant care îi va face pe cititori să caute mult ultimele cuvinte, această poveste profundă este, de asemenea, un portret uluitor al curajului în fața răului nespus – și cel mai extraordinar roman al lui Daniel Silva de până în prezent.

3. Din cauze naturale. Epidemia de wellness, certitudinea morții și cum ne omorâm încercând să ne prelungim viața – Barbara Ehrenreich

Autor cel mai bine vândut al lui Nickel și Dimed, Barbara Ehrenreich explorează modul în care ne ucidem pentru a trăi mai mult, nu mai bine.

O polemică ascuțită, care oferă o înțelegere complet nouă a corpurilor noastre, a noastră și a locului nostru în univers, Cauzele naturale descrie modul în care ne pregătim prea mult și ne îngrijorăm prea mult cu privire la ceea ce este inevitabil. Unul câte unul, Ehrenreich răstoarnă șiboletele care ne ghidează încercările de a duce o viață lungă și sănătoasă – de la importanța screening-urilor medicale preventive la conceptele de wellness și mindfulness, de la mofturile dietetice la cultura fitnessului.

Mi-a plăcut foarte mult capitolul numit Ritualuri de umilință. Este mai adevărat pentru femei decât pentru bărbați, dar totuși nici bărbații nu scapă în totalitate de umilința medicală. Dacă peste hotare se întâmplă așa ceva, cu atât la noi este mai valabil având în vedere condițiile din majoritatea spitalelor, dar și felul în care mulți medici abordează pacientul. 

În acest debut literar fermecător și plin de viață, asistăm la călătoria neconvențională a unei femei spre găsirea iubirii și ce înseamnă să îmbrățișezi neprevăzutul.

Pentru Susan Green, emoțiile dezordonate nu se încadrează în ecuația vieții sale perfect ordonate. Are un apartament ideal pentru unul, o slujbă care i se potrivește pasiunii pentru logică și un „aranjament interpersonal” care oferă beneficii culturale și alte beneficii mai intime.

În lumea lui Susan, ea are un control complet și nu are timp pentru fragilitățile umane ale celor din jur. Legile eficienței și logicii sunt singurul ei ghid.
Ea este, de asemenea, ascuțită la limba, severă și înțepătoare, așa cum sugerează și numele romanului, nu atât de subtil. Este una dintre cărțile recomandate de clubul de lectură al lui Reese Witherpoon. 

5. Cicluri de viață. Tiparele evoluției în univers și în lumea vie – Sam Falconer

O carte incredibil de largă, care tratează natura circulară a vieții. Acoperă totul, de la formarea universului și a elementelor sistemului nostru solar, la continente și forme de relief, vreme, plante și animale. Foarte atrăgător expusă și ilustrată.

Aceasta este una dintre cele mai bune cărți despre felul cum pământul și ființele vii își trăiesc ciclurile de viață. Ilustrațiile sunt clare și frumoase, putând fi folosite cu copiii mai mari ca ghid pentru subiectele lor științifice, sau poate fi parte din curicula de homeschooling alături de alte materiale

„Când Amaia Salazar avea doisprezece ani, a fost pierdută în pădure timp de șaisprezece ore. Era dimineața devreme când au găsit-o la douăzeci de mile nord de locul în care pierduse urma pistei. A dispărut în ploaia abundentă, hainele ei înnegrite și arse ca a unei vrăjitoare medievale salvate dintr-un foc și, în contrast, pielea albă, curată și înghețată, de parcă tocmai ar fi ieșit din gheață. „

În august 2005, cu mult înainte de crimele care au șocat Valea Baztán, o tânără de douăzeci și cinci de ani, Amaia Salazar, inspector adjunct al Poliției Forale, a participat la un curs de schimb de ofițeri de poliție Europol la Academia FBI din Statele Unite. Predat de Aloisius Dupree, șeful unității de anchetă. Unul dintre teste constă în studierea unui caz real al unui criminal în serie pe care îl numesc „compozitorul”, ce acționează întotdeauna în timpul unor dezastre naturale care atacă familii întregi și ca urmare a unei înscenări aproape liturgice. Amaia va deveni în mod neașteptat parte a echipei de anchetă care o va duce la New Orleans, în ajunul celui mai grav uragan din istoria sa, pentru a încerca să ajungă în fața criminalului. 

Dar un apel al mătușii sale Engrasi din Elizondo va trezi în Amaia vechi fantome ale copilăriei sale care pot schimba totul, expunând-o încă o dată la partea de nord a inimii.

7. Metropolis. O istorie a celei mai mari invenții a omenirii – Ben Wilson


O carte a unui tânăr istoric strălucit, o călătorie plină de culoare prin 7.000 de ani și douăzeci și șase de orașe mondiale care arată cum viețuirea urbană a fost impulsul și incubatorul celor mai mari inovații ale omenirii.

În cele două sute de milenii ale existenței noastre, nimic nu ne-a modelat mai profund decât orașul. Istoricul Ben Wilson, autor al cărților bestseller și premiate de istorie britanică, spune acum marea și glorioasa poveste despre modul în care viața în oraș a permis culturii umane să înflorească. Începând cu Uruk, primul oraș cunoscut al lumii, datând din 5000 î.Hr. și prezentat memorabil în Epopeea lui Gilgamesh, el ne arată că orașele nu au fost niciodată o necesitate, dar că odată ce au existat densitatea lor a creat o înflorire a efortului uman – producând noi profesii , forme de artă, cult și comerț – pe care le-au dat startul nimic mai puțin decât civilizația.

Fiindcă pandemia ne-a făcut pe toți să ne gândim la părăsirea orașelor, merită să vedem și reversul medaliei, ceea ce face ca orașele să fie încă importante pentru civilizația umană. 

8. Cartea alinării – Matt Haig

O carte mică pentru oricine caută speranță și o cale spre o viață mai semnificativă, sau care are nevoie de încurajare.

Fericirea apare atunci când uiți să fii ceea ce se așteaptă alții să fii. Fericirea este acceptarea de sine. Este briza caldă pe care o simți când deschizi ușa către cine ești.

Cu ani în urmă, Matt Haig a început să scrie note pentru sine în viitor. Aceste însemnări erau menite ca daruri pentru sinele său, ofrande de speranță pentru a se ajuta în orice, de la cele mai întunecate perioade ale vieții sale la o zi nu atât de grozavă. Odată cu trecerea timpului, el a adăugat noi gânduri și povești și le-a transformat în Cartea Alinării, astfel încât toată lumea să poată atrage acest puț de liniște și încurajare. Fiecare dintre meditațiile sale scurte oferă o nouă perspectivă asupra vieții și a tuturor înălțimilor și minusurilor sale – mici insule de speranță pentru oricine caută un mod mai împlinitor și mai înălțător prin viață. Incorporând o gamă variată de surse din întreaga lume, istorie, știință și propriile sale experiențe, Haig oferă căldură și reasigurare, amintindu-ne să încetinim și să apreciem frumusețea și imprevizibilitatea existenței.

9. Familia Cartier. Neștiuta poveste din spatele imperiului de bijuterii – Francesca Cartier Brickell

Cartea expune povestea captivantă a familiei din spatele imperiului Cartier și a celor trei frați care au transformat umilul magazin de bijuterii parizian al bunicului într-o icoană de lux globală – spusă de strănepoata cu acces exclusiv la arhivele familiei pierdute de mult.

Familia Cartier este povestea revelatoare a unei dinastii de bijuterii – patru generații, de la Franța revoluționară până în anii ’70. În centrul său se află cei trei frați Cartier al căror motto era „Nu copiați niciodată, creați doar”.
Francesca Cartier Brickell, al cărei străbunic a fost cel mai mic dintre frați, a călătorit în toată lumea cercetând istoria familiei sale, urmărind pe cei conectați cu strămoșii ei și descoperind pe parcurs piese pierdute de mult ale puzzle-ului. Acum, ea dezvăluie drame, povestiri, intrigi, trădări și multe altele.

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns