10 Cărți de știință pentru copii curioși

Putem inspira dragostea pentru știință folosind cele mai bune cărți de știință pentru copii apărute pe piață. Ei pot descoperi domenii diverse cum ar fi chimia, fizica, biologia, astronomia, tehnologia. Cărțile despre știință de regulă prezintă interes după vârsta de 5-6 ani, așa că părinții pot decide individual dacă se potrivesc intereselor copiilor. 

Vedeți mai jos recomandările noastre. La final am inclus și o listă de cărți de știință pentru copii în limba engleză, oferta fiind foarte variată pentru cartea străină. 

1. Seria George de Lucy și Stephen Hawking
Cărți de știință pentru 6+ ani

Am primit inițial această recomandare de carte de la Ionuț, amicul meu. Băiețelul lui de 9 ani este foarte încântat de aceste cărți de știință ce prezintă aventurile fascinante ale lui George. 

George și căutarea de comori prin cosmos este o carte fantastică pentru copii, despre călătoriile în spațiu și știința asociată. Este o poveste drăguță cu personaje simpatice, glume amuzante, exploatări pe Marte și alte locații extraterestre, lansări de navete, un răufăcător, și multe detalii despre știința din spatele întâmplărilor.

Este o lectură bună chiar și pentru adulți. Ilustrațiile sunt minunate, dar și fotografiile. Este foarte recomandată cititorilor sub 10 ani și adulților curioși pe care nu îi deranjează să treacă printr-o poveste de aventură pentru copii.


2. Universul. Corpuri cerești. Cărți de joc Montessori pentru 6-12 ani

Nu o carte în sine ci cartonașe cu informații foarte interesante pentru pasionații de astronomie. Am descoperit aceste cartonașe căutând diverse materiale Montessori pentru copiii mei. Cartonașele pot fi folosite ca material didactic pentru a învăța copiii despre corpurile cerești și alte noțiuni de astronomie. Ca toate materialele de la editura Gama, mie mi-au plăcut foarte mult și copiii mei mereu s-au distrat creând diverse jocuri cu cartonașe. 

3. Pachet Enciclopedia pentru copii + Enciclopedia stiintelor + Soriceii doamnei Marlowe

Această este o variantă bună de la editura Corint Junior, pentru cei care caută o carte cu multe informații științifice și diverse curiozități din lumea noastră ce vor fascina copiii. Cel mai mult se vor putea bucura de ele copiii de la 6-7 în sus. Cuprinde și multe fapte istorice sau noțiuni de geografie, medicină, astronomie etc. Practic cuprinde toate domeniile științei într-un pachet de cărți cartonate., iar Șoriceii doamnei Marlowe este o carte frumoasă de aventuri pentru copii de orice vârstă. 

4. Laboratorul de acasă. Experimente incitante

Laboratul de acasă include 28 de proiecte științifice pentru copii, folosind instrucțiuni clare pas cu pas, ingrediente de zi cu zi care pot fi găsite prin casă și fotografii pentru a vă ghida de la început până la sfârșit. În plus, aveți explicațiile științifice detaliate din spatele fiecărui experiment, precum și exemple din lumea reală, oferind un context pentru a înțelege mai bine principiile științifice. Cartea este pentru copiii de vârstă școlară, de la 6-7 ani în sus. 

5. În adâncuri – Nicola Davies 
Carte despre știință de la 5+ ani


Nicola Davies este o cunoscută autoare de cărți pentru copii și zoolog englez, care a produs niște cărți de non-ficțiune pentru copii uimitoare, iar aceasta este o alta de adăugat la lista de cărții științifice pentru copii. 

Entuziasmul nemărginit al Nicolei Davies pentru studiul animalelor de toate felurile a condus-o în jurul lumii – și, din fericire pentru tinerii cititori, este la fel de încântată să-și împărtășească interesele prin cărți ilustrate. 

Această carte cu ilustrații deosebite, îi invită pe copiii noștri să descopere diversitatea vieții care există în mări și oceane. În Adâncuri este o carte utilă dacă începeți să vorbiți cu copiii despre conservare și habitate. 

Informațiile științifice sunt de-a dreptul intrigante. Balenele pot fi auzite mult sub o navă folosind aparate specializate, iar microscopul ne poate arată diverse creaturi fascinante. Pe gheață, pinguinii urmăresc apusul în timp ce pe o navă de explorare,  biologii marini și zoologii lucrează și descoperă lucruri fascinante. 

6. Știința distractivă de Daniel Tatarsky


Această carte de știință simpatică cuprinde sfaturi și trucuri educative pentru a-i determina pe copii să pună în practică concepte științifice. 

Experimentele sunt ușor de realizat folosind articole de uz casnic, cum ar fi oțet, colorant alimentar, lumânări, bicarbonat de sodiu, lapte, apă, ouă sau bănuți, astfel încât copiii pot începe imediat să le pună în practică. Cartea cuprinde 50 de astfel de activități științifice distractive. Este recomandată pentru copii de orice vârstă, însă recomandat este sub supravegherea și cu ajutorul unui adult în cazul celor mici. 

Copiii pot face, de exemplu, o lampă cu lavă, urmând instrucțiunile din această carte. Veți învăța, de asemenea, cum să faceți o poțiune folosind apă și câteva lucruri pe care probabil le aveți prin casă, dar și cum să „supraîncărcați” o minge de tenis, astfel încât să sară foarte sus. 

7. Primul meu Atlas. Usborne

Cartea aceasta de la Usborne este o mare introducere în știință pentru copiii mai mici (4-7 ani), cu text simplu și multe ilustrații. Acoperă subiecte din curriculumul pentru copiii de 5-6 ani și oferă link-uri utile pentru informații suplimentare. Copiii mei au iubit toate cărțile Usborne, iar aceasta este una chiar utilă pentru a dobândi informații științifice despre lumea în care trăim. 

Ilustrațiile sunt bine făcute, iar informațiile despre continente și despre diferitele locuri din lume s-au potrivit pentru copilul meu de 5 ani. Îi plăcea să găsească diferitele tipuri de animale pe hărți și a fost ca un joc interactiv. 

Ca prim atlas pentru un copil care abia învață despre lume, acestă carte oferă informații despre fiecare continent, detalii specifice despre resursele și importanța continentului, precum și imagini cu steagurile tuturor țărilor lumii. Steagurile sunt afișate în ordine alfabetică pe continentul în care se regăsesc.

8. Genius! Cele mai revoluționare invenții din toate timpurile

Cartea Genius! pune accent pe oamenii de știință, inventatorii și inginerii care au adus lumii cele mai importante invenții. Genius! le prezintă copiilor poveștile din spatele unor obiecte și tehnologii pe care acum le considerăm obișnuite. O recomand în special pentru copiii mai mari de 8-9 ani. 

Copiii pot afla cum a apărut becul lui Edison și tipografia lui Gutenberg, dar și desppre crearea web-ului de către Berners-Lee. Fiecare poveste științifică este prezentată cu detalii distractive și sugestii de activități practice pentru copii.

Aranjate pe teme (Pionieri, Comunicare, Tehnologie, Transport, În spațiu), invențiile sunt prezentate împreună cu inventatorii lor, cu un rezumat inițial care dă tonul pentru istoria invenției, fără însă a deveni o explicație foarte extinsă. Astfel, cartea se adaptează foarte bine vârstei publicului țintă.

Începutul cărții include un infografic cronologic care oferă o imagine de ansamblu asupra invențiilor abordate în carte. La final, mai există secțiuni dedicate invențiilor apărute din greșeală, invenții ale femeilor și invenții neobișnuite. 

9. Albinele (carte gigantică)

Carte enciclopedică pentru 4-12 ani de la editura Frontiera


Albinele, cartea ilustrată de Piotr Socha, este o combinație fascinantă de ilustrații deosebite și informații, care te face să întorci fiecare pagină pentru a afla mai multe. Este practic o enciclopedie despre albine, clară și captivantă. Copiii pot învăța mai multe decât ai crezut vreodată despre albine. 

Apicultura devine importantă începând cu Evul Mediu, când albinele trăiau doar în păduri și făceau stupi sus în copaci. Mierea era extrem de valoroasă. 

Cartea arată cum este construcția unui stup modern, astfel încât să puteți vedea cum este folosit de albine. Găsiți și explicații detaliate despre echipamentul apicultorului și modul în care colectează mierea. Există câteva pagini care arată toate tipurile diferite de stupi, atât practice, cât și inedite. Apicultura din întreaga lume este explorată pe scurt din Etiopia până în India, inclusiv modul de construire a fagurilor. 


10. Pe întuneric. Știinţa despre ce se întâmplă noaptea.


Editura Niculescu are o mulțime de cărți de știință pentru copii interesante, și o recomand pe aceasta fiindcă cuprinde multe noțiuni STEM. Te-ai întrebat vreodată ce se întâmplă când te culci noaptea? Descoperiți împreună tot ce se mai întâmplă în lume după întuneric. Copiii vor fi încântați să găsească răspunsurile la întrebări precum: De ce visăm? Cum folosesc liliecii ecolocația? Ce înflorește în lumina lunii? De ce sclipesc stelele?

„Seara, pe măsură ce cerul se întunecă, creaturi vii de toate formele și dimensiunile diferite se pregătesc pentru somn. S-ar putea să vă bucurați de o gustare înainte de culcare, să vă puneți o pereche de pijamale preferată, să vă spălați pe dinți și să vă instalați în pat pentru a citi la lumina unei lămpi care strălucește ușor. În curând, ochii tăi sunt închiși și pleci în țara viselor. Te-ai întrebat vreodată, totuși, ce s-ar putea întâmpla în timp ce dormi?”

Această carte este scrisă special pentru cititorii tineri (de la 5+ ani), și este ilustrată frumos pentru a facilita înțelegerea și înțelegerea științei. Cartea este perfectă pentru un cititor tânăr care începe să învețe mai multe despre elementele de bază ale vieții, pământului și științelor.

Cărți de știință pentru copii în limba engleză (vărsta de interes)

Secret Science: The Amazing World Beyond Your Eyes (9-12 ani)

Woodland Trust: Into The Forest (7-15 ani)

Cum trezim interesul copiilor pentru știință?

O listă cu câteva sugestii:

  • Oferirea de cărți frumos ilustrate și cu informații interesante

  • Să le încurajăm gândirea critică oricând e posibil, neforțându-i să accepte lucruri pentru că „așa am zis noi”

  • Răspundeți-le mereu la întrebări, este important să nu le înăbușim curiozitatea chiar dacă pentru părinți devine agasant uneori să răspundă la multe întrebări.

  • Puneți-le întrebări despre orice considerați că poate fi de interes. Puteți vedea prin ochii lor și să înțelegeți cum văd copiii lumea. 

  • Să îi încurajăm să experimenteze și chiar să le oferim diverse activități de tip STEM

  • Încurajați explorarea în natură. Unii copii sunt mai atrași de animale, alții de plante sau roci. Este perfect pentru ei să exploreze liber. 

  • Folosiți tehnologia în mod constructiv. Pot de exemplu să urmărească diverse tutoriale sau să folosească programe sau aplicații științifice. 

  • Cumpărați câteva reviste științifice, ele pot fi o sursă bună de inspirație. 

  • Observați fenomenele naturale cum sunt schmbările de vreme, fazele lunii, schimbările de anotimp sau de lumină/întuneric. 

  • Cumpărați diverse jocuri STEM. Didactopia are o serie întreagă de jucării și jocuri din domeniul științific. 

Chiar dacă știința nu a fost punctul tău forte la școală, poți să trezești entuziasmul copilului tău pentru știință. Este o oportunitate și pentru părinți de a-și reînnoi și curiozitatea și de a da un exemplu pe care copiii să-l urmeze. 

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns