jucării Montessori pentru copii de 1 an
0 - 3 ani, Resurse părinți

Top 10 jucării Montessori pentru copii de 1 an

Când prima mea fetiță avea aproximativ 1 an, am cumpărat, dar am și primit diverse jucării de tip Montessori. De ce am vrea să folosim jucării Montessori pentru copii atât de micuți? Perioada aceasta este una importantă în dezvoltarea bebelușilor ce devin toddleri. 

Maria Montessori a considerat dezvoltarea copilului ca un proces de dobândire trecând prin niveluri succesive de independență. Ea spunea că „orice ajutor inutil acordat unui copil este o piedică în calea dezvoltării lui”. De la naștere, independența fizică și intelectuală este scopul principal al copilului. Iar vârsta de 1 an este o etapă foarte importantă pentru exercitarea independenței. 

Aici intră și jucăriile Montessori, care îi pot ajuta la dezvoltarea lor pe mai multe planuri. Jucăriile Montessori sunt de obicei realizate din materiale naturale, non-electronice și favorizează jocul independent, creativitatea și concentrarea.

În locul jucăriilor luminoase cu baterii, care doar îi suprastimulează, jucăriile Montessori sunt total diferite. Merită investiția în câteva jucării care pot fi date apoi altor copii sau fraților. Sunt calitative, din materiale naturale, educative și mai ales îi ajută în dezvoltarea abilităților și dobândirea independenței.

Lista mea cu cele mai bune jucării  Montessori pentru copiii de 1 an

Cuprinde jucăriile cu care s-a distrat cel mai mult, care au captivat-o și au fascinat-o de la 1 an până spre 2 ani. Nu există neapărat o vârstă fixă pentru fiecare jucărie, 1 an fiind vârsta aproximativă pentru a introduce astfel de jocuri/jucării sau activități de tip Montessori. 

1. Zornăitoarea de lemn 

Această jucărie tradițională Montessori simplă și liniștitoare pentru copii este o primă jucărie perfectă pentru copiii de 1 an sau mai mici. Sunetul ușor este suficient pentru a le capta atentia fără a fi coplesitor sau suprastimulant. Zornăitoarele Montessori sunt din lemn și cât mai simple, ajutând la întărirea reflexului de apucare și ajutând copilul să facă legătura între sunet și mișcarea mâinii sale. Au dimensiuni potrivite pentru mânuțele mici.

Există multe tipuri de zornăitoare, însă vă recomand una cât mai simplă din lemn natur, cum este aceasta:

2. Turn de stivuire verticală

Aceasta a fost jucăria preferată mult timp. Jucăriile de tip stivuitor vertical vin în tot felul de forme și dimensiuni, cu diverse culori pe care le pot aranja. 

Noi am avut unul rotund și colorat, cum este cel din imaginea de mai jos.  A avut un succes mare de pe la vârsta de aproximativ 10 luni, dar a început să stăpânească și să se bucure cel mai mult de această jucărie după ce a împlinit 1 an. Și interesul s-a menținut până după 1 an și jumătate. 

jucării montessori 1 an

3. Set mini instrumente muzicale


Instrumentele muzicale rămân printre preferatele copiilor încă de la vârste mici. Se pot distra mult timp cu ele, iar acestea de lemn sunt foarte durabile și versatile. Le puteți roti la fiecare câteva zile sau săptămânal pentru a le menține interesul și a-i face să mânuiască mai mult timp un instrument. 

La 1 an este exact vârsta potrivită pentru a prezenta o varietate de instrumente muzicale micuțului tău, dacă nu ai făcut-o deja. Pe lângă dezvoltarea abilităților motorii fine și grosiere prin ridicarea și scuturarea instrumentelor muzicale, studiile au arătat că instrumentele muzicale accelerează dezvoltarea creierului, inclusiv crearea de noi conexiuni neuronale.

Astfel de instrumente muzicale sunt super pentru copiii mici, având dimensiuni foarte potrivite. Dar găsiți și alte variante accesibile, cum ar fi cele de la Lidl atunci când sunt în oferta lor. Însă acestea de mai jos sunt mai diverse și interesante pentru copiii mici, incluzând tobă, castanietă, clopoțel, metalofon, flaut și altele. 


5. Labirint cu bile pentru motricitate

O altă jucărie de succes la noi a fost labirintul cu bile. De la 1 an, copiii se pot distra împingând bilele sau formele pe traseu. De asemenea, ajută la motricitatea fină și grosieră, cât și la dexteritate. Ei pot începe să învețe culorile și să distingă diversele forme geometrice. La Nichiduță am găsit de regulă multe modele la prețuri bune, cum este și cel de mai jos. 

jucării Montessori 1 an

4. Jucăriile de împins

Exact la 1 an am început să folosim astfel de jucării în parc, dar și acasă. Am avut vreo 3-4 pe care le tot rotea. De asemenea, făcea schimb cu ele în fiecare zi, cu copiii din parc. Cele de lemn au fost bineînțeles cele mai durabile. Am avut și câteva de plastic, dar s-au rupt destul de repede. 

Pe măsură ce copilul începe să meargă (în jurul vârstei de 1 an), o jucărie de împins este perfectă pentru a încuraja mai mult mersul și pentru a le oferi o activitate distractivă de făcut în același timp.

Prima fetiță a mers fix la 1 an, iar a doua la 10 luni, iar cu jucăriile de împins s-au jucat până spre 2 ani. Acest tip de jucărie este benefică pentru dezvoltarea motrică grosieră și încurajarea mersului. Ca modele, găsiți o mare diversitate în ceea ce privește jucăriile de împins. 
jucarie de impins


6. Jucăriile de tras

Sunt similare cu jucăriile de împins, dar o jucărie de tras necesită puțin mai multă coordonare din partea copilului. Pentru fetițele mele am început cu jucăriile de împins, iar apoi am luat și jucării de tras. 

În mod normal, trebuie să înceapă să meargă mai întâi, apoi poate folosi și jucăria de tras. Este o jucărie motrică benefică pentru a îmbunătăți coordonarea și echilibrul unui copil mic. 

Ca și jucăriile de împins, jucăriile de tras pot avea orice formă sau culoare. Iar interesul pentru acest tip de jucărie se poate menține până spre vârsta de 2 ani. 
Cele de la Hape mi se par minunate și foarte potrivite pentru metoda Montessori. 

7. Puzzle de lemn

Puzzle-uri de lemn am avut foarte multe și copiii au avut un interes mare pentru ele. Cele de la Melissa & Doug ne-au plăcut foarte mult, dar pe parcurs am descoperit și altele foarte frumoase cum sunt cele de la educative Montessori, special create pentru activități de tip Montessori. 

Puzzle-urile simple din lemn sunt excelente pentru dezvoltarea limbajului (de exemplu, numirea animalelor, culorilor, literelor s.am.d), abilitățile motorii fine și coordonarea ochi-mână. Există puzzle-uri pentru rezolvarea problemelor, de exemplu copilul trebuie să rotească piesele puzzle-ului pentru a se potrivi, dar și altele pentru recunoașterea formelor sau stimularea memoriei.

Puteți începe cu cele foarte simple care au 3-4 forme, apoi puteți trece la altele mai complexe pentru cei mici. În orice caz, le recomand a fi include în setul jucăriilor Montessori pentru un copil de 1 an și peste 1 an. 

puzzle melissa & doug


8. Set de perie și făraș

Acest tip de activitate/joc îi ajută pe copii în dobândirea mai multor abilități motrice, dar este și foarte instructiv pentru cei mici. Peria sau mătura poate fi folosită pentru a învăța mișcările, gestionând corpul în noi moduri. De asemenea, le dezvoltă copiilor coordonarea, independența și concentrarea.

Se pot inventa diverse joculețe pentru a folosi măturica. 

Activitățile legate de curățenie includ tot ceea ce faceți pentru a vă menține casa ordonată, curată și organizată. Acest lucru poate arăta diferit pentru fiecare familie/gospodărie și puteți selecta împreună cele mai potrivite activități pentru copii. În metoda Montessori se consideră că este benefică implicarea lor în activitățile ce țin de întreținerea casei. Nu doar pentru motricitate, dar și pentru dobândirea diverselor abilități practice. 

jucării montessori


9. Figurine pentru jocuri de rol și activități Montessori


Figurinele pot fi folosite pentru o mulțime de activități Montessori. Animalele sunt bineînțeles preferatele copiilor de obicei, dar orice alte figurine sunt binevenite. Ei se pot juca ore întregi cu ele, creând propriile jocuri din ce în ce mai complexe. Sunt jucării de care nu se vor plictisi și ce pot fi folosite mulți ani.

Pentru copiii de 1 an puteți crea diverse jocuri senzoriale. De exemplu un coșuleț în care puteți pune diverse obiecte și figurine. Jocurile senzoriale sunt cruciale pentru dezvoltarea copilului deoarece poate experimenta prin simțuri, și este esențial să le stimulezi. Dacă îi oferiți copilului dumneavoastră o lingură, acesta poate exersa și scoaterea sau transferul animalelor într-un alt recipient.

Colecția de figurine o puteți mări în funcție de interesul copiilor. Pe măsură ce cresc, vor deveni pasionați de crearea diverselor scene mai complexe, cum ar fi o fermă, un oraș, etc. Puteți de asemenea găsi diverse seturi ce cuprind multe piese tocmai pentru acest tip de activitate. Acesta cu Orașul meu de la Melissa & Doug este un exemplu:

jucări montessori

Figurinele se pot folosi și alături de cărți pentru activități de găsire/căutare. De exemplu alegeți cărți cu animale și rugați copilul să caute figurina ce corespunde. Sau puteți chiar folosi cartonașe Montessori, create special pentru astfel de activități. 

De asemenea, puteți introduce sortarea foarte devreme, chiar și atunci când copilul tău cunoaște doar câteva animale. Apoi cereți-i să sorteze pisicile cu pisici, oile cu oi și câinii cu câini etc. Odată ce prinde ideea, el va cere mai multe activități similare, ceea ce ar fi o oportunitate bună de a învăța mai multe nume de animale. 

Puțin mai târziu puteți numi și părțile corpului la diferitele animale. Este un mod bun de a mări vocabularul copilului. Alegeți un animal pe care copilul dumneavoastră îl iubește cel mai mult și, treptat, numiți-i părțile corpului, cum ar fi copite, coarne, cioc, etc. Îți vei da seama cât de repede va observa copilul tău că unele animale au aceleași părți ale corpului și altele sunt total diferite. 

10. Cutia permanenței 

O altă jucărie Montessori minunată pentru vârsta de 1 an, sau chiar de la 6-7 luni dacă doriți, este cutia permanenței. Copilul va lucra cu mâinile în timp ce creierul învață despre permanența obiectului. Această activitate dezvoltă controlul mâinii, încheieturii mâinii și degetelor. Este perfectă pentru vârsta de 1 an. 

Un copil trebuie să arunce mingea în gaura din cutie. Mingea se va rostogoli din cutie în tava atașată, permițând astfel copilului să experimenteze permanența obiectului, văzând că mingea nu a dispărut pur și simplu. 

Aceasta este capacitatea de a înțelege că obiectele încă există chiar și atunci când nu mai sunt vizibile. Stăpânirea acestui concept este una dintre primele realizări de bază ale unui copil în primul an de viață.

Cum practicăm metoda Montessori cu copiii de 1 an?

În primul rând, pentru a intra în detaliu în metoda Montessori vă recomand să consultați și lista de cărți Montessori pentru părinți și educatori. Pot fi un real ajutor pentru a înțelege complet ce presupune această metodă educațională. 

Câteva lucruri de reținut:

Copilul tău de 12-15 luni crește și se schimbă foarte repede. În această etapă de dezvoltare, există tot felul de momente interesante. Cel mic începe să se miște independent, să învețe  primele cuvinte și să manifeste interes pentru tot felul de lucruri și activități. 

La 1 an, puteți pune deja bazele modului în care explorează și ale modului în care copiii înțeleg lumea și pe ei înșiși. Oferindu-le oportunitatea să-și exploreze spațiul și răspunzând eforturilor lor, le putem oferi un mare avantaj în dezvoltarea lor. 


La vărsta de 1 an am observat prima dată că fetița mea înțelege absolut tot ce îi spun. Ei înțeleg totul chiar și de la această vârtă, chiar dacă încă nu pot răspunde:


1. Puneți-le mereu întrebări despre ceea ce pot observa în jur

2. Aratați-le lucruri, cum ar fi obiecte, oameni, etc. 

3. Spuneți-le mereu ce se întâmplă și ce urmează să faceți 

4. Folosiți un vocabular extins și bogat, nu e nevoie să redenumiți cuvinte

5. Comunicați mereu cu copiii și oferiți-le diverse activități 

6. Citiți cărți – niciodată nu este prea devreme să începeți cu cărți. Începeți cu cărți alb-negru, apoi cu cărți simple de cuvinte cu imagini frumoase, cărți cu clapete, și multe altele. 

7. Nu cumpărați multe lucruri deodată. E bine să se familiarizeze cu anumite obiecte materiale, și abia apoi să trecem la altele. 

8. Folosiți materiale naturale, arătați-le diverse texturi cum ar fi a lemnului, metalului, hârtiei, cauciuc, etc. 

9. Puteți folosi și multe obiecte din natură cum ar fi conurile, mici crenguțe, flori. Copiii iubesc să exploreze tot ce este în natură. 

10. Obervarea este cheia în metoda Montessori. Observați mereu copilul și interesele sale. De fiecare dată când oferiți o jucărie, observați-vă copilul pentru a vedea cum reacţionează, și pentru a vedea cum lucrează pentru a o stăpâni.

Alte idei de jucării Montessori pentru 1 an



Jucăriile Montessori le oferă o oportunitatea de a explora și experimenta. Până la vârsta de șase ani, copiii nu sunt capabili să distingă fantezia de ceea ce se întâmplă în lumea reală. De aceea jucăriile ce le permit să exploreze realitatea sunt cele mai potrivite. Asta îi ajută să stabilească o conexiune sigură cu lumea din jurul lor și apoi să dezvolte imaginația. 

Indiferent dacă copilul tău va merge sau nu la o grădiniță Montessori, există multe modalități de a practica fundamentele metodei Montessori acasă. Este cel mai important să pregătim cu atenție un mediu de învățare în care copilul se poate angaja în jocuri interesante pentru dezvoltare,  astfel ajutând la dobândirea independenței și încrederii. 

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns