0 - 3 ani, 3 - 6 ani, Dezvoltare socio-emoțională, Family Time

Lumea cărților pentru copiii mici – recomandări de carte de la 6 luni la 4 ani

Dacă ar fi să ne întrebăm de la ce vârstă putem lua cărți pentru copii, cred că ar trebui să ne răspundem că nu există o limită anume, ci ei se nasc în lumea aceasta, așa cum noi o creăm pentru ei, cu toate cele bune pe care le adunăm…și cu toate cele mai puțin bune, pe care le permitem să existe. 

Tot ceea ce aducem în mediul lor de viață, îi formează, chiar dacă nu conștientizăm exact când și cum.
Așa cum le alegem produse de igienă din cele mai naturale, așa cum mai târziu ne informăm și îi hrănim cât mai sănătos, devenind experți în domeniul ”baby-friendly”, e de datoria noastră și să alegem cărți folositoare, frumoase și potrivite sufletului lor curat, pe care le lăsăm la îndemâna lor, odată ce cresc și spre care să le dezvoltăm gustul de a descoperi, pe care să le citim împreună cu ei sau pe care să le oferim în lecturi independente.

De asemenea, așa cum probabil intuiți, nu există nici termen de expirare a cărților, fiecare își cunoaște cel mai bine copilul și ceea ce i s-ar potrivi la un moment dat.

Dacă la 18 luni ei pot explora cartea într-un mod simplist, doar pentru a arăta anumite obiecte recunoscute sau a imita cum fac animalele, după 2 ani pot mânui aceeași carte, având sarcini mai dificile de lucru. Când sunt un pic mai mărișori, pot recunoaște litere, apoi chiar citi singuri scurtele texte. Așadar, nu există limită de vârstă pentru cărți!

Acest articol e menit să aducă niște recomandări orientative, pentru vârstele timpurii. Spor la explorat, împreună cu cei mici!

Primele cărți, pentru copiii de 6-18 luni

Dacă în primele luni sunt prea ocupați cu adaptarea la lumea noastră și cu nevoile de bază, undeva spre 6 luni putem vorbi deja de un prim contact fizic cu forme simpliste ale cărților.

Cărți senzoriale simple

Sunt cărți de dimensiuni reduse, din materiale textile, ușor de ținut și de explorat de către bebeluși, tocmai pentru a le dezvolta simțurile. Ele au texturi diverse, lăsând bebelușul să simtă materialele diferite, și astfel să cunoască mai bine lumea din jurul lor. Unele imită foarte bine pielea sau blana animalelor, sunt extraordinare, noi nu aveam așa ceva când eram mici, hehe.

Un exemplu ar fi cărțile pentru bebeluși de la editura Galt sau chiar din IKEA. Culorile sunt puternice, iar anumite bucăți din carte scot sunete (foșnesc) și pot fi mișcate, ba chiar… ”mâncate”!

Editura Crișan are seria numită ”Atinge, simte, ascultă”, cu numeroase atracții tactile și auditive. Sau aceasta: Atinge, explorează, și invață – Animale. 

www.edituracrisan.ro

Cărți senzoriale personalizate

Sunt tot cărți textile, complexe, cu câte o activitate pe pagină, create manual (handmade) conform dorințelor exprimate la comandă, adaptate vârstei și particularităților celui mic. 

Ele pot avea utilitate după aproximativ 7-8 luni, când deja bebelușii încep să facă mai multe conexiuni logice și să își folosească mai bine mânuțele în scopul dorit de ei. La aniversarea de 1 an mi se pare darul ideal, un cadou excelent pentru orice copil, fiind personalizat și extrem de util & atractiv. 

Cu ajutorul acestor cărticele, pe lângă cunoaștere prin simțul vizual și tactil, copilul își dezvoltă motricitatea fină: mișcă obiecte pe sfoară, mută forme geometrice, potrivește culori, prinde capse, deschide și închide fermoare etc.

Există multe mămici care realizează astfel de cărți, iar una dintre ele este Andreea Anghelescu, din Constanța (pagina de facebook @Wonderland – obiecte cu design de poveste). Pe lângă alte minunății precum rucsacuri de grădiniță, picturi tridimensionale, cuburi senzoriale, puteți admira cărțile originale, bine lucrate, pentru copii mici. 

Eu am ales să îmi realizeze pe comandă un ”melc senzorial”, adică tot un fel de carte, însă înșirată, cuprinsă într-un melc pufos de jucărie. Am gândit fiecare activitate și a reușit să construiască exact ce i-am cerut. Fetița încă mai ia melcul și analizează activitățile, de această dată cu superioritatea faptului că se pricepe la toate 😀

Cărți cartonate

Cred că toți copiii ar trebui să aibă acele cărticele mici, cartonate, cu diverse imagini. Pe baza lor învață să exprime primele sunete conștient (imitând cum fac animalele), să recunoască animale, fructe, legume etc. Deși sunt simple, le recomand în biblioteca celui mic, undeva la îndemână. Noi suntem foarte mulțumiți de colecția ”Prieteni fără grai”, a editurii Crișan. Are niște picturi deosebite!

Cărți pentru băiță

Sunt cărți din cauciuc sau plastic, rezistente la apă, cu care cel mic se poate juca atunci când face baie. Cele mai atractive mi se par acelea care se colorează când iau contact cu apa. Un exemplu ar fi colecția de la editura Girasol:

Cărți cu clapete, sunete și alte minunății

Sunt atât de atractive și interesante aceste cărți, încât personal aș lua câteva în fiecare săptămână. Cred că acest entuziasm al meu, alături de dragostea de cărți în general, au făcut-o pe fetița mea să iubească dintotdeauna, la rândul ei, cărțile. Cea mai fericită este dacă primește una nouă!

Un exemplu de admirat este colecția de patru cărticele de la Editura Univers Enciclopedic Junior, ce conțin scurte propoziții și mai multe clapete culisante, pe care copiii mici învață să le tragă singuri, în diferite direcții, pentru a descoperi personajul ascuns. Mesajele transmise în fiecare sunt, de asemenea, educative și bine gândite.

www.universenciclopedic.ro
Cărțile cu sunete învață bebelușul să activeze o comandă, să apese pe buton, să asculte fragmente muzicale ori propoziții simple, în legătură cu imaginile. Acestea sunt puțin mai scumpe, însă foarte iubite de cei mici. Eu am primit pentru fetiță o enciclopedie a animalelor sălbatice, cu sunetele specifice fiecăruia, pe care încă o redescoperim împreună sau la care se mai duce singură să activeze sunetele (editura Prut).

Cărți de pictat cu apă

Acestea sunt mai mult un suport binevenit pentru dezvoltarea spiritului artistic, dar și al abilităților ce țin de motricitatea fină. Având nevoie doar să ude pensula în apă, copilul pictează și observă cum paginile prind viață, culoare, cum nuanțele se combină. Încă de la început pot învăța să îmbibe pensula în apă, chiar să o șteargă ușor de marginea paharului. 

Apoi, ușor-ușor, pot învăța să spele pensula înainte de a trece la altă bucățică de desen, pentru a nu amesteca din culori. Cartea poate fi apoi un pretext de imaginat povești, de recunoscut culorile apărute și detaliile din desen. Există variante unde culorile nu prea se amestecă între ele.

Cărți 18+ luni

Cărți cu abțibilduri

Alături de cele cu clapete, sunt preferatele noastre. La 1 an și jumătate fetița mea știa deja foarte bine ce are de făcut cu abțibildurile, și chiar le desprindea singură. O ajutam să găsească locul potrivit și purtam ”dialoguri” pe baza imaginilor obținute. E absolut fermecată de ceea ce înseamnă o carte cu abțibilduri.

Recomand colecția editurii Flamingo GD, Ce este laptele? Ce este lemnul? Ce este grâul? Ce este mierea? – Acestea conțin povestea din spatele produselor lactate, a mobilei, a pâinii și a mierii. Sunt educative, frumos desenate și…au abțibilduri.

Am găsit, de asemenea, în mai multe librării (și chiar în hipermarketuri) frumoasele cărți ale editurii Litera, preluate oficial după editura Usborne. De exemplu, avem cărticele deosebite despre fructe și legume, corpul uman și emoții, animale diverse, toate la un preț accesibil și având o calitate bună.

Cărți fără text, cu imagini muuulte

Sunt acele cărți de dimensiuni mai mari, cu multe, multe imagini și detalii, menite să provoace copilul în a căuta diverse obiecte. Celebre sunt cele de la editura Casa, numite Hoinari prin anotimpuri. Sunt, însă, foarte scumpe. (www.edituracasa.ro)

Eu am găsit la un preț foarte avantajos ceva deosebit, chiar în Lidl, ceva la fel de frumos.

De asemenea, editura Litera vine cu un volum deosebit, adăugând în josul fiecărei pagini ”misiuni” de căutare, adresate copiilor.

Cărți pop-up și cărți de povești simple

Ah…ce frumos se dezvăluie poveștile, când parcă imaginile prin viață, devenind tridimensionale. Îmi amintesc și acum cărțile de acest gen, pe care le citeam când eram mici, iar pe care acum nu știm cum să le împărțim între noi, frații, ajunși la rândul nostru părinți.
Fetiței mele îi plac foarte mult aceste povestiri animate. La 1 an doar analizam imaginile din cartea ”Iepurașul Haz”, de la editura Crișan, explicându-i ce vedem pe fiecare pagină, arătându-i cum să tragă de micile clapete și intonând replici scurte ale personajelor; după 18 luni am început să îi citesc povestea, ea devenind din ce în ce mai atentă și răbdătoare.

Pentru copiii mici, sub 3 ani, e foarte important ca textul să fie simplu și clar, cu enunțuri scurte și imagini sugestive, iar adultul să citească folosindu-și intonații diferite, schimbând chiar tonul vocii pentru diferitele personaje și însoțind replicile de gesturi, cât mai teatral.

Astfel, copiii își vor îmbogăți limbajul cu ușurință, vor dori să parcurgă lectura până la final, vor reține momentele importante din aceasta și vor învăța la rândul lor să fie expresivi. Totul, printr-o simplă lectură…cu farmec.

Pentru astfel de povești, recomand editura Univers Enciclopedic Junior, sunt experți în cărți subțiri, în versuri sau proză, cu imagini/desene deosebite. Avem o colecție întreagă, pentru că le iau la ofertă, când au reduceri chiar și de 50%.

Cărți cu sarcini de lucru

Pentru unii poate părea exagerat să rezolvi exerciții cu un copil de 1-2 ani. Mulți copii, chiar și după împlinirea unui an, încă rod cărțile și le mototolesc, nu au răbdare să asculte și să rezolve sarcini, ceea ce e ok, suntem unici și trebuie să ne adaptăm la particularitățile lor. Alții, însă, sunt atât de deschiși și atenți, încât pot să urmărească ceea ce au de rezolvat, împreună cu adultul.

Poate la 1 an nu putem vorbi de independență, însă antrenându-i în sarcini atractive, utile, o pot dobândi cu timpul. Important este să le stârnim curiozitatea și să le deschidem universul cunoașterii, nu să îi forțăm în vreun fel.

Există mai multe edituri cu astfel de cărți, cu imagini colorate și sarcini ușoare, potrivite de la 18 luni în sus. Exemplele de mai jos vă vor ajuta să înțelegeți mai bine despre ce vorbesc.

Recomandări pentru 3-4 ani

Cărți de povești

Pe lângă povești clasice, basme, fabule, povești în versuri, povești pentru mersul la culcare, recomand, spre exemplu, cărticele de povești cu mesaj educativ, potrivit vârstei lor. Dacă urmează să meargă la grădiniță și știm că este un copil mai timid, putem căuta cărți cu personaje ”altfel”, care sunt inițial marginalizate, iar apoi reușesc să se împrietenească. Un astfel de exemplu este povestea iepurașului cu o ureche pleoștită, de la editura Univers Enciclopedic Junior:

Există și povești terapeutice, la editura Trend, în colecția ”Povești care vindecă”, ce aduc întrebări suplimentare și sarcini pentru părinți, alături de explicații psihologice.
www.edituratrend.ro

Personal, nu cumpăr și nu promovez poveștile fictive despre personaje imaginare, cum ar fi Moș Crăciun, Spider Man, Zâne Măseluțe și altele. Fiecare e liber să aleagă modul în care construiește realitatea copiilor, însă personal, prefer să îi ajut să conștientizeze viața reală în care trăim, iar când e vorba de imaginar și imaginație, să facă această diferență, nu să amestece lucrurile. Ne putem bucura de un basm frumos, putem crea povești deosebite, imposibil de trăit, dar să știm că e vorba despre imaginație, ireal.

Recomand mai degrabă diverse fabule și pilde ortodoxe, atractive și folositoare, care construiesc valori și suflete bune. De asemenea, s-au tipărit viețile sfinților ce cuprind viața lor încă de când erau copii, deci ușor de luat ca exemple de virtuți. Există și o carte despre prințese adevărate, reale, din istorie. Oarecum vin în opoziție cu ceea ce le oferim noi ca model: Barbie sau alte personaje cam superficiale.

Și nu în ultimul rând, am putea parcurge împreună Biblia pentru copii, variantele frumos colorate, cu imagini, pline de învățături și cunoaștere. Mai jos vă arăt câteva din biblioteca noastră, le puteți găsi online sau în librării, cu ușurință, de exemplu „Vivi și copacul roditor”„Picături din dragostea lui Dumnezeu”, „Ursul, vulpea și bursucul”. 

Cărțile Usborne

Cei de la editura Usborne au de asemenea o varietate de cărți, care mai de care mai originală, unică. Dezavantajul ar fi prețul crescut și faptul că nu au și cărți în limba română. Ele pot fi procurate de la diverși distributori independenți, (de regulă mămici) sau chiar din librării/online.

Colecția pentru ”finger prints” îi învață pe copii să fie meticuloși, dar creativi în același timp, cărțile cu clapete și melodii cu note muzicale dezvoltă abilitățile muzicale și curiozitatea pentru muzică, instrumente, iar colecția pentru grădiniță-pregătirea pentru școală ajută copilul să exerseze într-un mod plăcut, scriind și ștergând la infinit, încercând și greșind, jucându-se. Aici le puteți găsi direct de cumpărat online. 

Cărțile parcă nu sunt niciodată suficiente sau prea multe. În viziunea mea de mamă și învățătoare, caut să le aduc în experiența lor pe acelea folositoare, formatoare, nu doar drăguțe și atractive. O carte trebuie să fie plăcută, dar și educativă. E important să fim atenți ce mesaje le aducem prin lectură, să avem grijă ca ele să vină în completarea eforturilor și a stilului nostru de educație. Astfel, cărțile nu vor fi doar o manieră de a petrece timpul plăcut, ci și un partener al nostru în educație. Ele ne ajută să formăm caracterelor copiilor, conform idealului familiei noastre, pentru ei și pentru viitorul lor.

Citiți și despre de ce e atât de important să le citim copiilor măcar 15 minute zilnic. 

Recomandări de cărți și pentru copii de 6 – 10 ani. 

Irina Pache

Mă numesc Irina Pache și sunt profesor pentru învățământul primar și preșcolar. Mi-am dorit să pot schimba ceva în bine, în învățământul românesc, așa că la 22 de ani am devenit învățătoare, promovând examenul de titularizare cu nota 10, în București. Am crescut timp de 4 ani o generație minunată de elevi, în sistemul de stat, apoi alți 2 ani o clasă din învățământul particular.

În anul 2017 am devenit mămică, un vis împlinit și o mare binecuvântare! De atunci au mai venit în viața noastră încă doi copii, așa încât nu m-am mai întors în sistemul de învățământ, ci în prezent mă ocup de creșterea lor, acasă. În același timp încerc să mă implic în continuare în diverse proiecte educaționale, să scriu și să mă dezvolt pe mai multe planuri.

Educația copiilor rămâne pasiunea mea principală, domeniul în care simt că mă regăsesc și pot fi de folos. Pun foarte mare accent pe cucerirea elevilor pentru învățare și pe dezvoltarea lor complexă, ca suflete unice și minunate. Consider că scopul nostru, ca părinți și profesori, este de a crește copii fericiți și bogați în interior, nu doar copii cu rezultate bune!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns