9 cărți Montessori esențiale despre educația și dezvoltarea copiilor

Am selectat 9 cărți Montessori esențiale despre educația și dezvoltarea copiilor. Montessori este o metodă de educație centrată pe copil, care încurajează independența de la cele mai fragede vârste.
Maria Montessori considera că un copil învață cel mai bine atunci când el alege ce să învețe. Această metodă se bazează pe abordarea copilului ca întreg, inclusiv socio-emoțional, intelectual, fizic.
1. De la copilarie la adolescenta – Maria Montessori
Această compilație a operei lui Montessori explică metoda sa de „educație cosmică” pentru copilul de la 7-12 ani, precum și concepția ei despre adolescent, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani ca „erdkinder”. Ea este completată de eseul său privind educația universitară pentru tânărul adult. În jurul vârstei de șapte ani, copilul își începe lunga călătorie în lumea abstractizărilor, imaginației și, în cele din urmă, în societate în ansamblu.
„Nu există nicio descriere, nicio imagine în nicio carte care să poată înlocui vederea copacilor reali și toată viața care se găsește în jurul lor, într-o pădure adevărată. Ceva emană din acei copaci care vorbește sufletului, ceva ce nu este în nicio carte, nici un muzeu. ” – Maria Montessori

2. Învăț cum să învăț. Montessori acasă în 35 de fișe – Solange Denervaud
3. Pedagogia Montessori explicată părinților – Charlotte Pousin
Fiecare părinte ar trebui să citească această carte detaliată despre pedagogia Montessori. A-l iubi înseamnă a-i oferi libertate, a-l lăsa să crească în autonomie și inteligență. Însoțește-l, susține-l, stimulează-l, într-un mod respectuos și iubitor. Copilul are nevoie de timp, răbdare, dragoste și atenție. Nevoile Lui sunt nevoile fiecăruia dintre noi. Trebuie respectat pentru a ne asigura că va crește sănătos și fericit.
4. Pot să fac singur! Cărți Montessori pentru părinți – Eve Herrmann
Cartea „Pot să fac singur” este un bestseller internațional care propune activități ce ajută în dezvoltarea copiilor mici, într 2 și 5 ani. Cel mai important sfat al ei pentru părinții care vor să practice Montessori: „Să nu se grăbească cu materialele, să își rezerve timp să exploreze măreția acestei filozofii. Trebuie să înțelegeți natura copilului și cum să îl priviți. Pentru a nu vă pierde în considerații materiale, observarea copilului poate fi de mare ajutor.”
5. Educația Montessori pentru copii mici – Simone Davies
Cartea urmărește principiile Mariei Montessori pentru a crește un copil liber și responsabil, ajutându-l pe copilul tău să descopere lumea cu toate minunile ei. Activitățile se concentrează pe aspecte practice ale vieții de zi cu zi, de ex. amenajarea camerei copilului pentru a favoriza dezvoltarea senzorială, coordonarea și simțul ordinii. Bine concepută și clară, cartea va fi apreciată de noii părinți care caută îndrumări practice despre cum să pună în aplicare principiile Montessori acasă.
6. Cum să crești un copil extraordinar prin metoda Montessori
Cartea propune o abordare simplă a bebelușilor: respectă toți bebelușii ca ființe umane individuale, permiteți-le cât mai multă libertate de mișcare, ajutați-i să devină din ce în ce mai independenți creând un mediu sigur, prietenos cu copiii, care le facilitează explorarea.
Jucării – nu este nevoie să le cumpărați jucării scumpe cu baterii, în special pentru copiii cu vârsta sub trei ani. În schimb, căutați jucăriile care sunt făcute frumos, pe care copilul dumneavoastră le poate aranja, asambla sau interacționa cu ele într-un fel sau altul.
Un simț al ordinii – Majoritatea părinților se pot simți copleșiți de haosul care se creează rapid în jurul casei dacă lăsăm lucrurile peste tot. Copiii sunt deosebit de sensibili la acest lucru. Deși pentru ei este ușor să creeze dezordine, majoritatea au probleme în a face curățenie după ei înșiși. Cea mai eficientă abordare este de a-i învăța să facă curățenie pe măsură ce merg mai departe. În timp ce unii copii se pot naște cu un simț al ordinii, toți pot fi învățați chiar de la început să lucreze și să se joace într-un mod ordonat, fără a-și înăbuși creativitatea sau a intra în timpul de joacă.
Acestea sunt doar o parte dintre ideile pe care le veți găsi în această carte valoroasă despre educația Montessori.
7. Maria Montessori – Jane Kent
Maria Montessori era incredibil de inteligentă, studiase atât de multe subiecte și era o maestră a educației. Ea a avut îndrăzneala de a contesta un sistem de învățare și de a aplica o metodă științifică modului în care este dată educația către copii.
8. Metoda Montessori pentru parinti. Cum sa cresti copii fericiti si independenti – Cristina Tebar
Cartea Cristinei Tebar ne dezvăluie felul în care te poți auto-instrui pentru a aplica metoda în propria familie, chiar dacă nu au o școală Montessori în apropiere. Nu este o complicat, ci presupune câțiva pași de urmat, înainte de aprofundare. Ca părinți trebuie să ne concentrăm pe modul de comunicare cu copilul, cu expresii nonverbale, cu felul în care trebuie încurajat sau felul în care trebuie să renunțăm total la recompense și pedepse.
9. Ajuta-ti copilul sa se dezvolte prin metoda Montessori. De la 0 la 3 ani – Maud Grelet
share articol :
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Pinterest(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)