9 cărți Montessori esențiale despre educația și dezvoltarea copiilor

Am selectat 9 cărți Montessori esențiale despre educația și dezvoltarea copiilor. Montessori este o metodă de educație centrată pe copil, care încurajează independența de la cele mai fragede vârste.

Maria Montessori considera că un copil învață cel mai bine atunci când el alege ce să învețe. Această metodă se bazează pe abordarea copilului ca întreg, inclusiv socio-emoțional, intelectual, fizic. 

1. De la copilarie la adolescenta – Maria Montessori

Încep seria de recomandări cu una dintre cărțile esențiale ale Mariei Montessori, mama pedagogiei cu același nume. Ea a fondat această metodă ce se adresa în principal preșcolarilor, încurajând inițiativa și răspunsul copiilor prin folosirea materialelor de tip Montessori. Maria Montessori considera că un copil își poate dezvolta independența când are la dispoziție diverse materiale, obiecte și un mediu pregătit în prealabil pentru a fi descoperit. 

Această compilație a operei lui Montessori explică metoda sa de „educație cosmică” pentru copilul de la 7-12 ani, precum și concepția ei despre adolescent, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani ca „erdkinder”. Ea este completată de eseul său privind educația universitară pentru tânărul adult. În jurul vârstei de șapte ani, copilul își începe lunga călătorie în lumea abstractizărilor, imaginației și, în cele din urmă, în societate în ansamblu.

„Nu există nicio descriere, nicio imagine în nicio carte care să poată înlocui vederea copacilor reali și toată viața care se găsește în jurul lor, într-o pădure adevărată. Ceva emană din acei copaci care vorbește sufletului, ceva ce nu este în nicio carte, nici un muzeu. ” – Maria Montessori 

carte Maria Montessori
Editura Vremea

2. Învăț cum să învăț. Montessori acasă în 35 de fișe – Solange Denervaud 

Cartea vine de la Solange Denervaud, o cercetătoare în domeniul neuroștiinței ce s-a concentrat pe legătura dintre mediul de învățare și dezvoltarea cognitiv emoțională a copiilor mici. Cartea cuprinde o serie de 35 de fișe care ajută părinții să descopere perioadele senzitive de la 0 la 6 ani. Este practic un îndrumar util pentru părinți ce îi ajută să organizeze activitățile zilnice pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. Deasemenea, cartea ne ajută să înțelegem din punct de vedere al neuroștiinței, felul în care pedagogia Montessori funcționează. 
cărți Montessori
Editura: Didactica Publishing House

3. Pedagogia Montessori explicată părinților – Charlotte Pousin

Charlotte Pousin este mama a patru copii, educator Montessor certificat și membru al AMI Franța, dar și managera unei școli Montessori. Ea a scris o serie de cărți legate de educația bazată pe metoda Montessori. Această carte explică ideea de educație bazată pe bunăvoință, observare și comunicare. A fost publicată în mai multe limbi și vândută în peste 30.000 de exemplare. Este cu siguranță una dintre cărțile Montessori esențiale pentru părinții ce doresc să aplice acasă această metodă pedagogică. 

Fiecare părinte ar trebui să citească această carte detaliată despre pedagogia Montessori. A-l iubi înseamnă a-i oferi libertate, a-l lăsa să crească în autonomie și inteligență. Însoțește-l, susține-l, stimulează-l, într-un mod respectuos și iubitor. Copilul are nevoie de timp, răbdare, dragoste și atenție. Nevoile Lui sunt nevoile fiecăruia dintre noi. Trebuie respectat pentru a ne asigura că va crește sănătos și fericit.

cărți montessori
Editura Gama

4. Pot să fac singur! Cărți Montessori pentru părinți – Eve Herrmann

O altă carte Montessori esențială este „Pot să fac singur” de la editura Gama. După 10 ani ca graphic designer, Eve Herrmann devine interesată de educația Montessori fiind fondatoarea unei școli Montessori în Franța. Face homeschooling cu cele două fiice ale sale și este pasionată de educația liberă pentru copii. Vă recomand să citiți și blogul ei care este foarte interesant. 
Cartea „Pot să fac singur” este un bestseller internațional care propune activități ce ajută în dezvoltarea copiilor mici, într 2 și 5 ani. Cel mai important sfat al ei pentru părinții care vor să practice Montessori: „Să nu se grăbească cu materialele, să își rezerve timp să exploreze măreția acestei filozofii. Trebuie să înțelegeți natura copilului și cum să îl priviți. Pentru a nu vă pierde în considerații materiale, observarea copilului poate fi de mare ajutor.”

cărți montessori părinți
Editura Gama

5. Educația Montessori pentru copii mici – Simone Davies 

Simone Davies este profesor Montessori și mama a doi copii educați în stil Montessori, cu 15+ ani de experiență în această pedagogie. Ea a vrut să găsească un stil de parenting care să nu fie autoritar, fără pedepse și recompense. Și a mai dorit pentru copii să iubească să învețe și să meargă la școală, nu doar să dea teste. Ea vrea să demonteze miturile despre educația Montessori care este considerată uneori prea strictă sau rigidă, sau tocmai invers, prea liberă și permisivă. Cartea ei ne arată cum putem fi părinți mai relaxați și mai atenți, dar și cum să pregătim locuința să fie un spațiu ideal de învățare fără haos. 

Cartea urmărește principiile Mariei Montessori pentru a crește un copil liber și responsabil, ajutându-l pe copilul tău să descopere lumea cu toate minunile ei. Activitățile se concentrează pe aspecte practice ale vieții de zi cu zi, de ex. amenajarea camerei copilului pentru a favoriza dezvoltarea senzorială, coordonarea și simțul ordinii. Bine concepută și clară, cartea va fi apreciată de noii părinți care caută îndrumări practice despre cum să pună în aplicare principiile Montessori acasă.

cărți montessori
Editura Litera

6. Cum să crești un copil extraordinar prin metoda Montessori 

Bestseller-ul internațional al lui Tim Seldin este un ghid pentru părinții care vor să folosească metoda Montessori pentru a crește încrederea în sine, creativitatea și independența copiilor. Cartea este plină de activități practice pentru preșcolari, inclusiv cu ilustrații foarte frumoase. Dacă doriți să aplicați metoda Montessori acasă, această carte arată modul ideal de crea un mediu propice de invățare. 

Cartea propune o abordare simplă a bebelușilor: respectă toți bebelușii ca ființe umane individuale, permiteți-le cât mai multă libertate de mișcare, ajutați-i să devină din ce în ce mai independenți creând un mediu sigur, prietenos cu copiii, care le facilitează explorarea. 

Jucării – nu este nevoie să le cumpărați jucării scumpe cu baterii, în special pentru copiii cu vârsta sub trei ani. În schimb, căutați jucăriile care sunt făcute frumos, pe care copilul dumneavoastră le poate aranja, asambla sau interacționa cu ele într-un fel sau altul. 

Un simț al ordinii – Majoritatea părinților se pot simți copleșiți de haosul care se creează rapid în jurul casei dacă lăsăm lucrurile peste tot. Copiii sunt deosebit de sensibili la acest lucru. Deși pentru ei este ușor să creeze dezordine, majoritatea au probleme în a face curățenie după ei înșiși. Cea mai eficientă abordare este de a-i învăța să facă curățenie pe măsură ce merg mai departe. În timp ce unii copii se pot naște cu un simț al ordinii, toți pot fi învățați chiar de la început să lucreze și să se joace într-un mod ordonat, fără a-și înăbuși creativitatea sau a intra în timpul de joacă.

Acestea sunt doar o parte dintre ideile pe care le veți găsi în această carte valoroasă despre educația Montessori. 

7. Maria Montessori – Jane Kent

Am vrut să adaug această carte ce intră în povestea vieții Mariei Montessori și a felul în care a inițiat dezvoltarea acestei pedagogii. Este o biografie ilustrată povestită chiar de Maria Montessori. Este o carte fascinantă despre felul în care Maria a revoluționat teoria educație, inițial în Italia, apoi în toată lumea. Cartea mai are la final o cronologie și un test simplu pentru copii. 

Maria Montessori era incredibil de inteligentă, studiase atât de multe subiecte și era o maestră a educației. Ea a avut îndrăzneala de a contesta un sistem de învățare și de a aplica o metodă științifică modului în care este dată educația către copii. 

cărți montessori
Editura: Didactica Publishing House

8. Metoda Montessori pentru parinti. Cum sa cresti copii fericiti si independenti – Cristina Tebar 

Autoarea de origine spaniolă Cristina Tebar, educator certificat AMI, ne oferă o carte frumoasă despre metoda Montessori. Ea dorește să arate părinților felul ușor în care pot integra această metodă în viața copiilor. Mai mult decât a ne trimite copiii la grădinițe sau școli Montessori, putem face mici schimbări chiar acasă. Puteți găsi mai multe informații despre ea cât și idei legate de educația Montessori chiar pe blogul ei. 

Cartea Cristinei Tebar ne dezvăluie felul în care te poți auto-instrui pentru a aplica metoda în propria familie, chiar dacă nu au o școală Montessori în apropiere. Nu este o complicat, ci presupune câțiva pași de urmat, înainte de aprofundare.  Ca părinți trebuie să ne concentrăm pe modul de comunicare cu copilul, cu expresii nonverbale, cu felul în care trebuie încurajat sau felul în care trebuie să renunțăm total la recompense și pedepse. 

cărți montessori
Editura Litera

9. Ajuta-ti copilul sa se dezvolte prin metoda Montessori. De la 0 la 3 ani – Maud Grelet 

Maud Grelet este educatoare Montessori certificată AMI și scriitoare de cărți pentru copii. În carte părinții vor putea descoperi principiile principale ale pedagogiei Montessori (perioadele sensibile, spiritul absorbant, tendințele umane, etc.), sugestii pentru amenajarea casei lor la sosirea unui nou-născut, dar și activități senzoriale pentru cei mici. Aceste activități creative, distractive și naturaliste oferă copiilor cheile pentru a înțelege lumea din jurul lor.
cărți montessori
Editura Litera
Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns