Dezvoltarea funcțiilor executive la copii

Funcțiile executive ale creierului sunt:
Memoria de lucru
Controlul inhibitor
Flexibilitatea cognitivă
Atunci când încercăm să realizăm ceva, de la a exprima o emoție până la a rezolva o problemă de matematică, creierul nostru folosește funcțiile executive.
Avem în primul rând nevoie să apelăm la memorie pentru a organiza informația, apoi avem nevoie de control inhibitor pentru a concentrare, și de flexibilitate cognitivă pentru a fi creativi și a întâmpina eventuale probleme neașteptate.
Practic, funcțiile executive ne dau posibilitatea de a acționa în lume cu succes, de a interacționa cu ceea ce este în jurul nostru, fie oameni, animale, probleme abstracte sau orice altceva.

Mai concret despre funcțiile executive:
- Ne ajută să ne concentrăm pe o activitate
- Ne ajută să gestionăm emoțiile
- Ne ajută în direcționarea atenției
- Ne ajută să știm ce am realizat și cum putem continua pentru a completa un task
- Ne ajută să reflectăm asupra unei probleme înainte de a o rezolva
Toate aceste abilități au impact asupra vieții de zi cu zi. Fără ele am acționa impulsiv, nu ne-am putea concentra pe o activitate, nu ne-am putea controla emoțiile.
Activitățile nestructurate și funcțiile executive
Toată lumea are nevoie de activități nestructurate, timpul ală în care facem ce vrem noi. Însă copiii au nevoie de mult mai mult timp nestructurat, joacă liberă dacă vreți.
Efectele lipsei de timp liber la copii încep să fie foarte evidente și neplăcute:
- imposibilitatea de a se concentra
- reacții impulsive, de multe ori agresive
- lipsa controlului emoțional chiar și la copii mai mari
- nivel ridicat de stres
- inabilitatea de a rezolva probleme, chiar unele simple
- lipsa creativității
Pentru a învăța ceva în mod real, copilul are nevoie de funcții executive dezvoltate atunci când începe școala. Dacă de exemplu un copil are un control inhibitor scăzut, el nu va putea să blocheze distragerile pentru a învăța.
Mulți copii sunt catalogați ca având diverse afecțiuni (adhd de exemplu), când ei de fapt nu au avut ocazia să își dezvolte funcțiile executive. De ce? În mare parte din lipsa jocului nestructurat și a programului mereu aglomerat sau ghidat de părinți/educatori. Mai nou părinții ghidează și felul în care se joacă copilul lor. Play dates, activități Montessori, activități educative, cursuri de tot felul, ateliere. Mereu vedem părinți care și în parc le spun copiilor cum să se joace. Puțini copii mai cunosc ce este joaca liberă, mai ales la vârste mici când părinții ghidează absolut tot ce fac ei.
Cum exteriorizează copiii emoțiile dacă nu mai au parte de joacă liberă? Își eliberează emoțiile prin frustrare, crize de plâns frecvente, iritabilitate și miorlăială. Și toate acestea se întâmplă frecvent după o zi aglomerată pentru copil. Chiar și weekendurile devin de multe ori zile aglomerate fără pic de relaxare.
De multe ori părinții nici nu mai știu ce e o activitate nestructurată. Există evident grade, dar în principal joaca liberă este cea mai puțin structurată activitate. Asta înseamnă că e joacă fără intervenția părintelui.
Iată niște exemple concrete din studiul legat de funcțiile executive și activitățile structurate:
Activități structurate
Activități mai puțin structurate

Funcțiile executive, mai importante decât IQ-ul
Nu toți copiii au reușit să se abțină. Iar cei care au reușit nu aveau neapărat cel mai ridicat IQ. Copiii care au reușit să se abțină aveau mai mulți prieteni la vârstă adultă, aveau o toleranță mai mare la stres, și aveau slujbe mai bune și împlinitoare. De asemenea, aveau mai puține probleme legate de consumul de alcool sau droguri la vârsta de 32 ani, și o stare mai bună de sănătate.
Funcțiile executive – un skill ce se învață
Exemple de acțiuni ce dezvoltă funcțiile executive
Interacțiunea cu animale ajută
share articol :
- Dă clic pentru a partaja pe Twitter(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Facebook(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe LinkedIn(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru a partaja pe Pinterest(Se deschide într-o fereastră nouă)
- Dă clic pentru partajare pe WhatsApp(Se deschide într-o fereastră nouă)