Cum sa dezvolți încrederea în copii
0 - 3 ani, 12+ ani, 3 - 6 ani, 6 - 12 ani, Carte, Dezvoltare socio-emoțională

Încrederea în sine la copii – cum o dezvoltăm? Recomandări de cărți și cursuri utile

Dezvoltarea personalității este un domeniu al dezvoltării personale care se referă la perfecționarea temperamentului, a caracterului și a comportamentelor. Părinții își ajute copiii să își dezvolte o personalitate amabilă, onestă și respectuoasă, încurajând în același timp copilul să își exprime propria individualitate și sentimentul de identitate.

Ajutarea copilului dumneavoastră să își construiască stima de sine de asemenea este o parte vitală a dezvoltării personalității. Părinții îi pot ajuta pe copii să își construiască stima de sine și încrederea în ei înșiși în primul rând prin propriul exemplu, apoi lăudându-i sincer pentru eforturile și calitățile lor bune.

Un copil care are o imagine bună de sine este un copil fericit și încrezător.

Părinții ar trebui să evite să-și eticheteze copiii și să-i numească cu fraze de genul ¨ești prost¨, ¨nu ești bun la nimic¨, ¨mă faci de rușine¨, ¨o să râdă toți de tine¨, ¨nu te mai iubesc¨, etc…

Eticheta care o pun părinții este probabil cea mai importantă parte a dezvoltării personalității și devine o haină care o purtăm cu noi pe tot parcursul vieții.
Dacă copilul aude des aceste mesaje, ele se întipăresc în subconștient și începe să creadă în ele, de parcă ar fi un adevăr, astfel, copilul va crește cu frica de a nu vă dezamăgi, când el de fapt trebuie să știe că sunteți mereu acolo el în orice situație. 

Copilul de asemenea poate ajunge să creadă că nu este suficient de bun pentru a fi prieten cu X sau Y, sau mai rău, că nimeni nu-l iubește pentru că nu a obținut nota maximă sau e prost pentru că nu a mânact tot din farfurie. Acest adult în devenire va avea stima de sine scăzută, fără curaj, fără încredere în sine și în ceilalți, nu va avea opinie proprie, va fi ușor influențat de anturaj, etc.
Acest copil care crește cu dorința ca oamenii să vadă cum este el cu adevărat trebuie încurajat.

Copiii ar trebui să învețe că este în regulă să fie diferiți de ceilalți.

Ei ar trebui să învețe să își exprime sentimentele și emoțiile într-un mod sănătos, printr-o comunicare deschisă și prin activități creative, cum ar fi scrierea unui jurnal.

Este important ca părinții să le permită copiilor să fie ei înșiși, mai degrabă decât să fie așa cum spun părinții sau așa cum e fratele. Copiii învață să aibă încredere în ei înșiși atunci când sunt încurajați să își facă prieteni și să se conecteze cu lumea în felul lor.

Inițiați conversații care îi ajută pe copii să crească.

Inițierea unor conversații mai ample cu cei mici îi poate ajuta să crească și să își îmbunătățească abilitățile de gândire. Atunci când copiii petrec timp de calitate conversând cu părinții lor și cu alți adulți, se maturizează din punct de vedere social și își dezvoltă bune abilități de conversație.

Treceți dincolo de obișnuitele discuții stânjenitoare: descoperiți o modalitate de a-i ajuta pe copiii din viața dumneavoastră să se exprime liber și să exploateze un nivel de înțelegere pe care nu îl arată adesea în conversațiile de suprafață.

încrederea în sine la copii

Pachetul – Therapeutic Treasure Deck of Feelings and Sentence Completion – pentru a dezvolta  încrederea în sine la copii

Acest set de 68 de carduri a fost proiectat și testat de psihologul clinician specialist, trainer și autoar Dr. Karen Treisman. Acest pachet este o mică comoară care va avea o mare valoare pentru oricine lucrează cu copii și adolescenți cu vârsta peste 6 ani, pentru a-i ajuta pe copii să cultive încrederea de sine și să-și dezvolte inteligența emoțională. Poate fi o modalitate distractivă pentru părinți și copii de a merge dincolo de discuțiile mărunte de nivel scăzut și de a discuta o gamă largă de subiecte, inclusiv temeri, opinii și planuri de viitor. 

Pachetul vine cu două tipuri diferite de carduri – „cărțile cu sentimente” și „cărțile de completare a propoziției” – ce pot fi folosite separat sau împreună, iar cardurile sunt însoțite de o broșură care explică câteva dintre diferitele moduri în care acestea poate fi utilizat terapeutic.

încrederea în sine la copii

Copiilor le place adesea să își împărtășească gândurile atunci când sunt invitați, iar această activitate îi poate ajuta să se simtă mai confortabil și mai încrezători în exprimarea lor. Comunicați mult și despre subiecte cât mai diverse! 

Țineți conversații periodice despre faptul că toată lumea are puncte slabe și este important să acordați prioritate celor pe care doriți să lucrați, acceptând, de asemenea, că nu puteți excela în toate.

Copiilor le place adesea să își împărtășească gândurile atunci când sunt invitați, iar această activitate îi poate ajuta să se simtă mai confortabil și mai încrezători în exprimarea lor. Comunicați mult și despre subiecte cât mai diverse! Țineți conversații periodice despre faptul că toată lumea are puncte slabe și este important să acordați prioritate celor pe care doriți să lucrați, acceptând, de asemenea, că nu puteți excela în toate.

Un lucru important pentru creșterea încrederii în sine și crearea relațiilor este implicarea. Este foarte recomandat ca copiilor să li se ofere posibilitatea de a se implica în activități care să le stimuleze dezvoltarea generală și să le capacitatea de a relaționa cu ceilalți.

Vă las mai jos o listă cu cursuri de dezvoltare personală dacă doriți să aprofundați acest subiect. Despre dezvoltarea personală la copii am scris recent acest articol.

Cursuri utile pentru încrederea în sine la copii

Cursuri de dezvoltare personala pentru copiii de la 4 la 7 ani:
https://cursuriclever.ro/inscriere-la-cursurile-clever/

Cursuri de dezvoltare personala pentru copiii de la 6 la 11 ani
https://www.veronikilife.ro/articol/atelier-dezvoltare-personala-inteligenta-emotionala-copii-6-11ani

Cursuri de dezvoltare personala pentru copiii de la 8 la 12 ani:
https://gokid.ro/psihoarmonie-modul-1-curs-de-dezvoltare-personala-pentru-copii-3-6-ani-si-7-11-ani/

Cursuri de dezvoltare personala pentru copiii de la 10 la 18 ani:
https://meditatiicursuri.ro/cursuri-pentru-copii/dezvoltare-personala/

De asemenea sportul și jocurile sunt activități excelente de dezvoltare a personalității care îi pot ajuta pe copii să își facă prieteni, să devină jucători de echipă mai buni și să își îmbunătățească încrederea în sine.

sport copii

O minte sănătoasă trăiește într-un corp sănătos.

Atunci când copiii fac zilnic exerciții fizice aceștia își dezvoltă răbdarea și disciplina. Ca părinte, ar trebui să vă încurajați copiii să facă exerciții fizice în mod regulat. Aceste activități le oferă copiilor oportunități de interacțiune socială și de învățare care pur și simplu nu pot fi experimentate în timp ce se uită sau se joacă pe un dispozitiv.

Iată o listă de recomandări și activități care le puteți începe chiar azi, acasă, despre cum poți contribui la procesul de dezvoltare a personalității pentru copii:


Autoacceptarea și dezvoltarea personală trebuie să fie în echilibru.
Este important să-i învățăm pe copii să se poată iubi așa cum sunt, în timp ce încearcă să devină mai buni.


Identificarea punctelor forte
. Întrebați-i ce le place la ei. Asigurați-vă că identifică calități care reflectă personalitatea lor, nu doar aspectul exterior. Deși este sănătos pentru un copil să creadă că sunt drăguți, părerile trebuie să se extindă dincolo de aspectul lor.

Soluții pentru orice problemă. Vorbiți-le despre faptul că fiecare problema are mereu mai multe soluții, ei decid care mod de rezolvare le pare mai eficient și consecința va fi rezultatul deciziei lor. Faptul că pot lua decizii este încă o oportunitate de a îmbunătăți încrederea în sine.

Pregătește-ți copilul. Vor fi multe momente în viață când rezultatul obținut nu va fi cel dorit, dar copilul trebuie să fie pregătit pentru asta și să știe să-l accepte respectuos. Explică-i copilului că e normal să greșești, iar experiența eșeuată este doar o oportunitate de a învăța și a îmbunătăți acest proces spre succes.

încrederea în sine la copii

Cărțile.

Copiii trebuie să știe că acesta este locul unde pot căuta răspunsuri la nedumeririle lor (dacă nu vor să vorbească cu cineva). Lectura trebuie să fie parte din rutină pentru copii. Poveștile au un impact aparte, profund și semnificativ asupra psihicului copiilor și îi crește nivelul de înțelegere a lumii. Poveștile au adesea personaje cu care copiii se raportează și, în unele cazuri, încearcă să imite faptele bune și să stea departe de cele rele. Nimic nu se compară cu impactul cititului când vine vorba de dezvoltarea personală.

Câteva cărți pe care le recomand cu drag pentru a crește încrederea în copii sunt:

Curajos ca un leu, Rachel Bright, de la 2 ani
Girafele nu stiu sa danseze – Giles Andreae, Guy Parker-Rees, de la 3 la 7 ani

Povești ca să te iubești mai mult de Alex Rovira y Francesc Miralles, de la 6 ani
Fă-te auzit de Scott Cooper, de la 9 ani

Esti o stea de Poppy O’NEILL, de la 6 la 12 ani
Punctul – The Dot de Peter Reynolds, pentru orice vârstă
I like myself!, de Karen Beaumont (în limba engleză), de la 3 ani
I am every good thing, de Derrick Barnes, (în limba engleză), de la 3 ani

De asemenea vă recomand câteva sesiuni de coaching pentru o descoperire mai profundă a personalității dumnevoastră și a copilului, aici găsiți o recomandare pentru copiii de la 3 la 99 de ani. 

Pe final vedem că sunt foarte multe activități și resurse pentru a ne ajuta copiii să își câștige încrederea în ei și să se dezvolte continuu.

Ca părinte, eu mereu îmi încurajez copilul și mă bucur alături de ea de fiecare progres și o încurajez să mai încerce atunci când nu a reușit. În opinia mea, copilul trebuie să știe că îl veți iubi mereu și nici o secundă mai puțin, acesta este punctul de pornire pentru a crește un copil fericit, echilibrat, curajos, încrezut în sine și cu stimă de sine.

Bondari Corina

De cînd am aflat că voi avea un copil am conștientizat faptul că voi fi primul exemplu pentru ea și am început să fac cursuri de parenting, să învăț mai mult despre alimentația sănătoasa, despre atitudinea care mă va ajuta să cresc un copil fericit. Citesc și scriu despre tot ce simt. Mă inspir zilnic de la copilul meu. Învăț a iubi și a trăi așa cum o face ea: cu adevărat, fără a aștepta ceva în schimb, așa cum simt cu tot corpul și sufletul meu.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns