brioșe cu banane pentru copii
Rețete child-friendly

Brioșe cu banane pentru copii – rețetă sănătoasă

Brioșele pufoase cu banane, din cereale integrale, îndulcite natural, sunt absolut delicioase pentru copii. De asemenea, sunt o gustare sănătoasă pentru cei mici. Rețeta necesită câteva ingrediente de bază pe care le puteți amesteca într-un singur bol. 

Brioșele cu banane sunt potrivite pentru copiii peste 1 an, dar pot fi adaptate și la bebeluși dacă nu adăugăm miere și le simplificăm puțin. De exemplu unii bebeluși nu tolerează anumite tipuri de condimente. 

De ce să alegem brioșele cu banane ca gustare pentru copii?

  • Sunt rapid de pregătit, copiii chiar pot fi îndrumați să le pregătească singuri. 
  • Bananele conțin fibre, potasiu, acid folic și antioxidanți, cum ar fi vitamina C. Toate acestea susțin sănătatea intestinelor și a inimii. 
  • Putem folosi 100% cereale integrale, dar ele se păstrează pufoase și delicioase. 
  • Le puteți îndulci cu steviasirop de arțar sau miere (nu devine toxică, doar își pierde din proprietăți), mai degrabă decât încărcate cu zahăr rafinat. Stevia are și beneficii pentru sănătate și poate fi folosită și de diabetici. Spre deosebire de îndulcitorii artificiali și zahăr, stevia suprimă nivelul de glucoză din sânge și crește toleranța la glucoză. 
  • Puteți adăuga diverse condimente benefice cum ar fi scorțișoara sau nucșoara. Ele dau și o aromă superbă brioșelor. 
  • Brioșele se pot păstra și la congelator, apoi le puteți dezgheța rapid în cuptor, chiar și la microunde. 

brioșe cu banane pentru copii

Ingrediente pentru brioșele cu banane

brioșe cu banane pentru copii

Puteți găsi majoritatea ingredientelor pe Vegis, recomand mai ales praful de copt să fie ecologic, dar și făina sau fulgii de ovăz. Prefer ca ingredientele pentru rețetele copiilor să fie cât mai sănătoase, iar diferența chiar se simte și la gust și la cum tolerează organismul anumite ingrediente. 

Cum pregătim brioșele cu banane? 


Încălziți cuptorul la 170 de grade. Dacă este necesar, formele de brioșe cu unt sau puțin ulei. Daca aveți forme antiaderente, nu mai este nevoie să le ungeți. Eu am o tavă de brioșe din metal non-toxic, prefer să nu folosesc teflonul, mai ales că se mai pot lipi. 

Într-un bol mare, adăugați uleiul, îndulcitorul, apoi ouăle, și amestecăm bine. Adăugăm piureul de banane și laptele, urmate de bicarbonatul de sodiu, praful de copt, extractul de vanilie, sarea, nucșoara și scorțișoara.

Eu în general prefer laptele de capră, dar uneori folosim și lapte vegetal, de migdale sau fistic. 

Adăugați făina și ovăzul în bol și amestecați cu o lingură de lemn, până când se încorporează bine toate ingredientele. Dacă doriți să adăugați orice amestec suplimentar, cum ar fi nuci, ciocolată sau fructe uscate, pliați-le acum.

Umpleți formele de brioșe aproximativ 2/3, nu le umpleți până sus fiindcă pot da prea mult pe dinafară după ce cresc. Adăugați deasupra brioșelor o cantitate mică de ovăz și opțional puțin zahăr brun deasupra sau zahăr vanilat. Puteți de asemenea omite ovăzul pus deasupra dacă nu vă place textura. Brioșele se coc cam 20-25 minute, folosiți o scobitoare pentru a testa dacă sunt coapte. 

Lăsăm brioșele să se răcească 10-15 minute înainte de a le servi copiilor. Ele se pot păstra la temperatura camerei până la 2 zile, tocmai bune de a fi luată ca gustare pentru parc sau pentru la grădiniță/școală. La frigider pot fi păstrate mai multe zile, chiar spre o săptămână dacă le țineți închise într-o cutie sau sub folie alimentară. Se păstrează bine în congelator într-o pungă pentru congelat (găsiți la DM) timp de  2-3 luni (doar dezghețați brioșele individuale, după cum vă este necesar). 
brioșe cu banane pentru copii

Pentru bebelușii și copiii sub doi ani este indicat să nu se adauge zaharuri și, deși această recomandare nu este întotdeauna posibilă, aceste brioșe sunt o opțiune excelentă pentru cei mici. Puteți omite adăugarea ovăzului pe deasupra.

Textura este umedă, dar crocantă, așa că dacă le despărțiți în bucăți mici, bebelușii care mănâncă finger foods le pot mânca și ei. De asemenea, puteți include în rețetă și alte bucățele de fructe pentru un plus de vitamine. 

Căteva tipsuri pentru ca brioșe


  • Folosiți doar banane foarte coapte, cele necoapte pot da o altă textură și brioșele nu vor avea același gust dulce și aromat. 

  • Dacă un copil nu tolerează ouăle, putem înlocui oul cu jumătate de cană de ulei de cocos, în acest caz folosim doar ulei de cocos în rețetă. 

  • Se mai poate folosi și unt sau ghee lichid în locul uleiului. 

  • Aluatul trebuie să fie foarte bine amestecat, ca uleiul să ajungă uniform în toate părțile. Puteți folosi un robot de bucătărie. 

  • Aceste brioșe ies super așa simple, dar puteți face propriile variații, adăugând unt de arahide, unt de cacao, unt de caju, etc. 

  • Puteți folosi și făină fără gluten, dar trebuie experimentat pentru că pot ieși texturi diferite. 

  • Brioșele sunt estrem de versatile, iar cele făcute în casă nu trebuie să fie doar gustări. Puteți coace brioșe mai mari, pline de tot felul de bunătăți nutritive, pentru mic dejun, prânz sau cină. Adăugați niște semințe de chia sau susan, poate niște dovlecei, ardei, avocado pentru o masă bogată în proteine. Practic în brioșe puteți adăuga orice și puteți folosi cam orice tip de făină și îndulcitor, doar e nevoie să aibă consistența optimă pentru coacere. 


Pentru alte rețete child-friendly, urmăriți pagina noastră. 

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns