meniu bebe
Rețete child-friendly

Meniu bebe 6 luni, 9 luni și 12 luni. Cu ce începem diversificarea și ce este autodiversificarea?

După primele 6 luni de viață, OMS recomandă să începem alimentația complementară, adică să introducem alimente diferite de cele a laptelui matern sau cel artificial, continuând de asemenea cu alăptarea, pentru a acoperi în mod adecvat necesitățile energetice și cele nutriționale ale copilului.

Ca să te ajutăm și să-ți ușurăm treburile în această etapă specială a ta și a copilului tău, în continuare vom prezenta un exemplu de meniu bebe de la 6 luni la 12 luni. Desigur cel mai sănătos meniu va fi mereu cel care îl pregătește mama sau tatăl acasă, evitând produsele prefabricate, procesate, afumate și conservele.

Înainte de toate aș vrea să vă vorbesc puțin despre Baby led weaning sau autodiversificare.

Eu am ajuns să cunosc despre această tehnică din simplul fapt că am răspuns curiozității copilului meu. Desigur am început diversificarea cu o banană, apoi un morcov care îl făceam piure, dar cum probabil ați observat deja, copilul dvs. vrea să apuce cu mânuța totul, singur. 

Eu i-am permis cam de îndată ce am văzut acest interes, apoi am întrebat pediatrul dacă ar trebui să fac piure mâncarea, pentru că totuși încă e mic sau putem continua așa. Atunci pediatrul a început să-mi vorbească despre această tehnică BLW, adică diversificarea ghidată de copil în care el alege și mănâncă singur ceea ce dorește. 

meniu bebe 6 luni
Si frații mai mari pot ajuta cu diversificarea 🙂

Noi le punem pe masă diverse alimente adecvate la nivel nutrițional ca ei să-și aleagă după preferință ce și când să mănânce. În felul acesta ajutăm copilul să descopere forme, culoarea, textura, temperatura alimentelor etc.

Cele mai bune alimente pentru a începe diversificarea sunt banana, mărul, para și portocala întrucât se mănâncă și se mestecă foarte ușor. Dacă bebelușul nu demonstrează interes în a mânca singur, desigur putem oferi cu lingurița câte puțin. Portocala o rupem felii și o ținem astfel încât bebelușul să poate suge sucul și pulpa.

Perfect ar fi să le punem și lor din ceea ce mâncăm noi, spre exemplu broccoli, morcov, cartof, bucăți mari încât să le iasă din pumn ca să poată mânca, suge sau roade mai ușor. 

Dorința lor de a explora, experimenta și de a imita adulții, îi va face să accepte mult mai ușor majoritatea alimentelor și vor fi mai puțin exigenți cu mâncarea chiar și la 2 ani. 

Încă dinainte de un an, copilul se va obișnui cu diverse texturi și va cunoaște gustul alimentelor, fiind mult mai probabil să mănânce deja ceea ce mâncați voi, fără să fie nevoie să faceți mâncare separat doar pentru el. 

De asemenea, tranziția de la laptele matern la mâncare (în timpul zilei) are loc în mod natural, pentru că totul se întâmplă în ritmul copilului și în funcție de capacitățile, dorințele și necesitățile sale, așa a fost și în cazul nostru.

meniu bebe 6 luni

Cu siguranță vă întrebați și voi dacă nu se va sufoca copilul mâncând așa. În principiu, dacă copilul stă în poziție verticală și e în stare să ia alimentele cu mânuțele, să le pună în guriță, chiar dacă nu are dinți el știe a mesteca și a înghite, dar asta nu înseamnă că poate fi lăsat fără supraveghere. 

În cazul când vedeți că nu se descurcă cu bucata de mâncare care o are în guriță, o scoateți cu degetul ca atunci când pune în gură ceva interzis, puteți găsi video-uri pe youtube sau întrebați pediatrul. Copilul se poate îneca inclusiv cu mâncarea pasată. 

Nu se oferă alimente perfect rotunde cum sunt strugurii (se taie), roșiile cherry, și în nici un caz sâmburii de rodie care au dus la diverse accidente în trecut cu copii chiar măricei. Este util să avem cunoștințe de prim ajutor în cazul în care apare vreo situație de înec cu alimente. 

Metoda BLW este foarte bună pentru a stabili prima relație a copiilor cu mâncarea.

Chiar dacă pentru noi este mai ușor să le dăm piure, amestecăm aroma alimentelor și copiii nu învață să le deosebească. De asemenea, această textură nu stimulează mestecarea atunci când deja copilul are primii dinți și este pregătit să o facă, și, pe lângă toate, este mult mai greu să îi obișnuiești cu mâncarea solidă atunci când sunt mai mari. De fapt noile recomandări îndeamnă la oferirea de alimente solide la cel mult 8 luni. 

După cum vedeți, avantajele autodiversificării sunt foarte multe, noi chiar am avut o experiență foarte frumoasă, fără incidente. Un dezavantaj ar fi faptul că e un pic stresant la început până îți cunoști copilul și te convingi că se descurcă, dar întrucât interesul vine de obicei de la copil, trebuie doar să-i încurajezi dorința sa de a fi independent. Iar alt dezavantaj ar fi că se murdărește totul în jur, și copilul, și hainele, și masa, uneori și pereții, și podeaua, dar per general e haios.

Vă las mai jos o listă de alimente cu care puteți începe diversificarea sau autodiversificarea recomandate de pediatrul copiilor mei. În cazul în care decideți să faceți mâncarea piure, se recomandă să adăugați puțin ulei de măsline și să evitați sarea până la 12 luni. 

Alimente pe care le puteți oferi copilului de la 6 luni:

Legume: Morcov, dovleac, dovlecel, cartof, broccoli, conopidă, ceapă, cartof dulce, fasole verde, roșie (curățată de coajă), castravete, praz, mazăre, ardei dulce.
Cereale: Orez, paste, quinoa, cuscus, hrișcă, arpacaș etc.

Fructe: banană, măr, pară, portocală, afine, pepene galben, prune, piersic, avocado, nectarină, mango.

Alimente care le puteți oferi copilului de la 9 luni:

Se adaugă la listă:
Legume
: Sfecla roșie, vânăta, porumb fiert, varză de Bruxelles, ciuperci.

Leguminoase
: linte, năut, fasole.

Fructe
: pepene roșu, căpșune, zmeură, mure, ananas, kiwi, cireșe, rodie.

Alimente pe care le puteți oferi copilului de la 12 luni:

Se adaugă la listă:
Legume
: Spanac, sparanghel.

Eu mereu pregăteam legumele la aburi (și acum, 2 ani după ce am început diversificarea tot mâncăm foarte des legume la aburi), dar le puteți fierbe și i le dați copilului așa, fără a le trece prin blender, cu toate că la fierbere legumele pierd multe din proprietățile lor nutritive. Am folosit un aparat de gătit la abur de genul acestora

Peștele se recomandă a fi introdus în dieta copiilor de la 6 luni, putem începe cu peștele alb, care are mai puține grăsimi (merluciu spre exemplu, pentru că are mai puține oase) și peștele albastru, care are un conținut ridicat de omega 3 (somon spre exemplu). Mereu verificăm oasele și lăsăm bebelușul să mănânce singur. 

Eu mai făceam la cuptor și chifteluțe din sardină, dovlecel și ceapă, toate tăiate cuburi mici. Sardina are multe oase care trebuiesc scoase cu mare atenție, însă sunt super delicioase și această formă le trezește interesul și pofta de mâncare. Pe lângă asta, conțin exact vitaminele și mineralele de care are nevoie un bebeluș la 6-9 luni și bonus, nici soțul nu și-a dat seama că erau chifteluțe de pește.

De la 6 luni îi puteți oferi bebelușului carne albă pentru că este mai ușor de digerat, precum carnea de pui, de curcan sau de iepure. Cam pe la 9 luni deja puteți să-i dați și carne de vită, porc, etc (noi, carnea de porc nici la 2 ani nu am introdus-o în meniu). Fiți atenți să nu aibă piele pentru a evita oricare incident și nu lăsați copilul fără supraveghere.

Pâinea – începând cu 6 luni bebelușii pot începe să mănânce produse cu gluten. Se recomandă în cantități mici ( spre exemplu 1 biscuit pe zi, cu toate că eu am evitat până aproape de 2 ani să îi dau biscuiți cumpărați fiindcă totuși este un aliment prefabricat). Cel mai bine este să fie home made, rețete găsiți în mai multe dintre articole, cum este acesta.
La început trebuie să fiți atenți la toate produsele, să vedeți dacă va avea vreo reacție adversă. 

Pastele – se recomandă mai mult cele integrale, sub diverse forme și culori, le fierbi până sunt moi și să vezi ce bine se descurcă singuri cu mânuțele. Încercați cu cele în formă de spirală pentru că sunt mai mari și le apucă ușor. Se pot combina cu diverse legume pentru a avea un aport nutrițional echilibrat.


Ou fiert (foarte bine fiert)
– poți să-i dai copilului chiar de la 6 luni, începând cu bucăți mici de gălbenuș, apoi albuș câte puțin (întrucât albușul poate provoca alergie), iar câteva zile mai târziu un ou întreg.
Reduceți sau evitați produsele lactate comerciale, copilul are cantitatea suficientă de calciu de la laptele matern și alte alimente pe care deja le mănîncă. Oricum se introduc în general dupa 1 an. 

Începând cu 6 luni copilul poate avea 1 sau 2 mese pe zi, în afară de laptele matern sau praf, iar după 9 luni deja 5 mese pe zi incluzând gustările. În cazul nostru a fost după 12 luni. Această trecere se face treptat, începând cu câteva lingurițe la 6 luni, apoi câteva linguri și tot așa în funcție de cererea bebelușului. Nu insistați, ei simt când și cât trebuie să mănânce, observați-i și respectați-le ritmul.

Mai jos am alcătuit un exemplu de meniu pentru bebe de la 6 luni la 12 luni, pe care îl puteți folosi ca ghid. 

LUNIMARTIMIERCURIJOIVINERISÂMBĂTĂDUMINICĂ
DEJUNbiscuiți din banană și ovăzomletă cu roșieterci din făină de porumb și afineclătite din banană cu kiwitoast cu avocado și ou de prepelițămăr la cuptor și fulgi de porumbbrioșe din banană, curmale și fulgi de ovăz
GUSTAREmărparăportocalăbananămărpepene galbennectarină
PRÂNZcarne de pui cu morcov și broccoli. Felii de piersicsardină cu dovleac și castravete. Ananaschifteluțe din vânătă și fasole la cuptor cu varză de Bruxelles. Grapefruitcarne de iepure cu cartofi și fasole verde. Afineorez cu carne de curcan, conopidă și mazăre. Prunăquinoa cu morcov și ardei dulce. Mangoburger de linte cu orez și roșie. Kiwi
GUSTAREtoast cu unt de arahide și zmeurăclătite din dovleac și ovăz și compotfructe uscate cu fructe deshidratatepiure de fructe și nucă de cocos rasăPepene roșu și biscuiți de casăchec de măr și portocalăAvocado cu cireșe
CINĂcuscus cu vânătă și roșie. Rodiepaste cu legume (fără cașcaval). Muresupă minestrone. Căpșunesomon cu dovlecel și cartof dulce. Parăomletă cu ciuperci și ceapă. Ananaschiftele de merluciu și broccoli. Parăhrișcă cu carne de iepure, dovleac și praz. Portocală
meniu bebe

Bondari Corina

De cînd am aflat că voi avea un copil am conștientizat faptul că voi fi primul exemplu pentru ea și am început să fac cursuri de parenting, să învăț mai mult despre alimentația sănătoasa, despre atitudinea care mă va ajuta să cresc un copil fericit. Citesc și scriu despre tot ce simt. Mă inspir zilnic de la copilul meu. Învăț a iubi și a trăi așa cum o face ea: cu adevărat, fără a aștepta ceva în schimb, așa cum simt cu tot corpul și sufletul meu.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. […] a scris un alt articol despre experiența ei cu autodiversificarea aici pentru cei interesați și de meniuri pentru […]

Lasă un răspuns