Meniu complet pentru bebeluși de la 9 luni în sus – de la o mamă de 3 copii

Mic dejun, prânz, cină și gustări – 4 variante babyfriendly cu rețețe detaliate (inclusiv vegane/pentru regimuri speciale)

După ce îi introducem diverse alimente bebelușului, apare întrebarea: ce să îi mai gătesc? Sunt bebeluși care mănâncă foarte bine din linguriță, dar și copii care o refuză vehement și vor să apuce singuri bucățile. De aceea, găsiți în acest articol 4 propuneri diferite babyfriendly, fără prăjeli, zahăr sau sare.

Varianta 1 – pentru copiii care acceptă din linguriță/au dificultăți la primirea bucăților

meniu bebe

Mic dejun: Budincă de chia cu fructe (vegan, fără gluten)

Se lasă peste noapte 2 lingurițe de semințe de chia (de preferat râșnite, pentru o bună asimiliare de către bebelușii mici) în 18 lingurițe de apă plată (proporția 1:9). Puteți pune și semințe de in râșnite sau întregi. A doua zi le amestecăm cu banană pasată, pară/măr ras, fulgi de cocos și scorțișoară.

budinca chia

sau

Terci de banane cu cereale

Se încălzește laptele (animal sau vegetal) împreună cu fulgi de ovăz/mei/hrișcă (sau chiar mix). Se pasează banană în castronel, apoi se adaugă și terciul de cereale. Se presară scorțișoară sau fulgi de cocos.

Prânz: Tocăniță de curcan cu legume

Ca la mâncarea pentru adulți, se ”călește” ceapa tăiată fin în puțin ulei cu mai multă apă, se adaugă ardei kapia tăiat mărunt și morcov ras pe răzătoarea mare. Când acestea sunt aproape pătrunse, adăugăm dovlecel cuburi (la final vor fi foarte moi) și roșii coapte fără coajă/sos de roșii fără chimicale. Separat putem pregăti carnea la slow cooker (iese foarte fragedă) sau chiar în tocăniță, pusă bucăți. Dacă o preparați separat, se taie fin cu cuțitul și se adaugă la final în tocăniță. În cazul în care o fierbeți în apă, păstrați zeama pentru cină . Nu uitați verdeața tocată mărunt și puteți îmbogăți gustul cu puțin piper și oregano.

Ciorbă de fasole boabe (vegan, fără gluten)


Se lasă fasolea boabe peste noapte la înmuiat, a doua zi se fierbe și se schimbă prima apă. Pe foc ”călim” ceapa ca mai sus, adaugăm morcov, ardei și boabele de fasole. Spre final punem sosul de roșii, verdeață sau cimbru din belșug. La servire aplatizăm boabele și scoatem cojița lor.

Cina: Pilaf cu verdeață

Dacă la prânz carnea a fost fiartă, în zeama rezultată putem fierbe orezul pentru pilaf. Adaugăm verdeață sau din nou, legume sănătoase tocate sau rase mărunt. Dacă nu avem sau nu vrem să folosim apa de la carne, putem da un plus de gust cu acele cubulețe de ”vegeta” – însă varianta fără sare, sănătoasă. (există în bebetei/de la sanovita de exemplu).

Piure cu iaurt

Fierbem cartofii (pentru cei mici recomand mai ales cartof dulce sau în combinație cu cel alb) și îi pasăm împreună cu puțin ulei de măsline/lapte animal sau vegetal, puțin piper, oregano/mărar. Iaurtul poate fi servit separat sau amestecat cu piureul, după preferințe.

Gustări: banană sau alte fructe moi/lapte vegetal cu karob (cacao cu lapte)

Varianta 2 – pentru copiii care manevrează bine bucățile și chiar preferă să mănânce singuri (sau pentru a-i antrena în această direcție)

gustare bebe

Mic dejun: Brioșe cu fructe

Amestecăm 80 de grame de unt la temperatura camerei cu 3 linguri de miere (pentru copii peste 1 an; pentru cei mici puteți folosi jumătate de banana pasată), apoi adăugăm 2 ouă (tot ținute la temperatura camerei) și batem cu telul bine, încorporăm și 140 grame de smântână (sau un iaurt mic), coajă rasă de la o lămâie bio/câteva picături de ulei esențial de citrice, 5 gr praf de copt și 200 gr de făină. Adăugăm ce fructe dorim: afine, bucăți de căpșuni, zmeură etc. Punem în forme speciale la cuptorul preîncălzit la 175 de grade, pentru 20-25 min. 

briose bebe

Batoane de quinoa cu fructe (vegan)

Se lasă peste noapte la hidratat (în apă cu lămâie) 50 gr quinoa albă, apoi se fierbe bine. Se strecoară de apă și se amestecă cu 100 gr banană pasată, 50 gr unt de arahide nesărat, 50 gr nuci/semințe măcinate, fulgi de cocos și scorțișoară.
Se așază în tavă, pe hârtie de copt, într-un strat subțire (1 cm). Deasupra ornăm cu fructe: afine, zmeură – pe care le apăsăm puțin în preparat. Se coace aproximativ 25 min la foc potrivit. Se porționează după răcire.

baton quinoa

Prânz: Legume și ficăței/pește în papiotă

Se curăță și se taie legumele (morcovi, ardei kapia, dovlecel, cartof dulce etc.) sub formă de ”finger food” (bastonașe ușor de ținut în mâna celui mic) sau rondele, apoi se pun pe hârtie de copt. Presărăm oregano sau alte condimente preferate, adăugăm ficăței/pește și picurăm puțin ulei de măsline (după gust). Împachetăm bine hârtia, ca pe un scutec. Punem în vas de yena (sau alt vas rezistent) la cuptor, până se pătrund foarte bine. Sunt delicioase și acceptate chiar și de micuții mofturoși!

peste in papiota
peste in papiota

Chifteluțe de linte și hrișcă, salată de sfeclă (vegan)

Radem pe răzătoare 3 cartofi cruzi, un dovlecei mic, un morcov, un ardei roșu, 1 cățel de usturoi, apoi amestecăm cu o cană de linte+hrișcă fierte în prealabil. Adăugăm condimentele dorite: turmeric, oregano, cimbru, boia dulce, pieper etc, 2 linguri ulei de măsline, 2 linguri de bulion (opțional) și legăm compoziția cu o jumătate de pahar de fulgi de ovăz. Formăm chifltele și dăm la cuptor în tavă pentru 50 de minute, la 180 de grade.
Pentru salată radem sau tăiem rondele sfecla coaptă sau fiartă, peste care punem puțin ulei de măsline, stoarcem puțină lămâie și presărăm semințe de cânepă decorticate/susan.

Cina: Paste cu brânză de casă (sau ricotta, cașcaval)

Se fierb pastele (ideal pentru cei mici sunt penne, varianta micuță, dar și spaghetele sau pennele normale) și se adaugă peste ele brânză făcută în casă (din lapte fiert cu lămâie sau iaurt)/ricotta/cașcaval (ideal peste 1 an). Putem adăuga cimbru sau oregano.

Paste cu sos roșu (vegan) – ca și mai sus, dar în loc de brânzeturi adăugăm sos de roșii fără chimicale/roșii coapte sau la abur, condimente sau chiar legume bine fierte, semințe de cânepă decorticate

Gustări: fructe, biscuiți fără zahăr, tartină cu pateu vegetal/zacuscă/guacamole (vegan)

gustare bebe

Pentru toate rețetele child-friendly aici!

Mă numesc Irina Pache și sunt profesor pentru învățământul primar și preșcolar. Mi-am dorit să pot schimba ceva în bine, în învățământul românesc, așa că la 22 de ani am devenit învățătoare, promovând examenul de titularizare cu nota 10, în București. Am crescut timp de 4 ani o generație minunată de elevi, în sistemul de stat, apoi alți 2 ani o clasă din învățământul particular. În anul 2017 am devenit mămică, un vis împlinit și o mare binecuvântare! De atunci au mai venit în viața noastră încă doi copii, așa încât nu m-am mai întors în sistemul de învățământ, ci în prezent mă ocup de creșterea lor, acasă. În același timp încerc să mă implic în continuare în diverse proiecte educaționale, să scriu și să mă dezvolt pe mai multe planuri. Educația copiilor rămâne pasiunea mea principală, domeniul în care simt că mă regăsesc și pot fi de folos. Pun foarte mare accent pe cucerirea elevilor pentru învățare și pe dezvoltarea lor complexă, ca suflete unice și minunate. Consider că scopul nostru, ca părinți și profesori, este de a crește copii fericiți și bogați în interior, nu doar copii cu rezultate bune!

Lasă un răspuns