Ce exerciții folosesc pentru diastaza abdominală?

Diastaza abdominală este o problemă frecventă care apare în special după sarcină. Din fericire ea poate fi reparată prin exerciții în cele mai multe cazuri. În cazul meu, nu m-am informat despre diastază imediat după sarcină. Am auzit de această problemă după vreo 2 ani de la sarcină. Adevărul e că am avut noroc să nu am o diastază de mari dimensiuni, ci numai de aproximativ 2 degete. Dar se poate întâmpla să existe chiar și diastază de 3-4 degete după o sarcină. 

Irina Pache mi-a adus aminte acum doi ani despre diastază. Avem pe site un interviu în detaliu cu un kinetoterapeut despre această problemă, prevenție si exercițiile pentru diastază abdominală care se pot face. 

În primul rând trebuie verificat cât de mare este separarea mușchilor abdominali, și de asemenea cât de adânc intră degetele spre interior. Ideal e să intre cât mai puțin. Se numește „diastază abdominală funcțională” dacă rezistența țesutului este bună și spațiul nu este mai mare de 2 degete. Ideea nu e neapărat de a închide complet golul ci de a avea mușchi abdominali complet funcționali. 

Este bine dacă puteți face exercițiile direct cu un kinetoterapeut, mai ales dacă diastaza este mai mare de 2 degete. Însă nu mereu reușim să găsim specialiștii care să ne ajute, sau pur și simplu dorim să facem acasă. 

Probleme cauzate de diastaza abdominală

  • Burta mărită chiar și atunci când nu este vorba doar de grăsime
  • Disfuncții ale peretelui pelvin (de exemplu incontinență urinară)
  • Dureri de spate
  • Postură greșită
  • Constipație 

Verificarea diastazei abdominale

Îmi place Amy pentru că explică în detaliu despre exercițiile potrivite pentru diastaza abdominală. De asemenea, vă recomand să urmăriți și exercițiile sale pentru sarcină. Dacă încă nu ați născut, ajută enorm să aveți o rutină de execiții în sarcină. 

Acum 6 luni am început să fac din nou exerciții acasă, încercând să îmi mențin greutatea în limite bune. Am început inițial cu Pilates, dar mi-am dat seama că unele mișcări îmi dădeau o senzație de presiune în abdomen. Atunci mi-am adus aminte de diastaza abdominală și mi-am dat seama că ar fi bine să fac exercițiile potrivite. Mai ales pentru că această problemă se poate agrava dacă facem exerciții ce pun presiune intra-abdominală, ca abdomenele clasice, de exemplu. 

Verificând diastaza, am văzut că în acest moment este de doar un deget sau un deget și jumătate, ceea ce este destul de bine. Totuși, am ales să fac exercițiile pentru diastază abdominală de 3 ori pe săptămână. Rezultatul este că după 6 luni pot să fac inclusiv abdomene fără să simt că am vreo problemă legată de diastază. 

Exercițiu pentru diastază abdominală după sarcină 

Amy recomandă exerciții mai puțin intense dacă ați născut de curând. Însă ele sunt eficiente cu siguranță. 15 minute de exerciții sunt mai mult decât de ajuns în primă fază. De regulă se recomandă o frecvență de 3-4 ori pe săptămână ca rezultatele să fie vizibile. 

Nu este prea târziu niciodată pentru a ne întări mușchii abdominali. De altfel, este cel important grup de mușchi din corp. Ei au legătură directă și cu mușchii pelvini și deci cu probleme ca incontinența urinară sau prolapsul. În cazul meu, a apărut după sarcină o ușoară incontinență urinară. Acest studiu arată ca la femeile cu diastază de regulă apare cel puțin o altă disfuncție a peretelui pelvin. Dacă aceste probleme persistă  e bine să consultați un medic bun ca să aveți măcar un diagnostic sigur. 

Dacă sunteți ca mine și aveți ceva timp de la ultima sarcină, puteți să faceți acest set avansat de exerciții pentru diastază. Poate simțiți ca și mine că sunteți relativ ok cu diastaza, dar că nu strică să lucrăm mușchii abdominali prin exerciții sigure postpartum. 

Pentru mine, exercițiile acestea au fost ușoare și plăcute. Se simte efectul lor destul de rapid și le recomand cu căldură mamelor care au născut. 

Am găsit și alte video-uri pentru diastază, sunt destul de multe pe Youtube. Însă ale lui Amy mi s-au părut cele mai simple și eficiente. Pe lângă aceste exerciții simple, există programe mai complexe pentru diastază cum ar fi Restore Your Core sau MuTu. Dar în principiu sunt aceleași tipuri de exerciții, doar că structurate într-un mod mai organizat. 

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns