mierea de manuka
Educație corporală - Sănătate

Mierea de manuka – 4 recomandări și tot ce trebuie să știm despre ea

Mierea de manuka a devenit foarte cunoscută și căutată în ultimii ani datorită proprietăților sale unice. Ea este o miere închisă la culoare ce conține fenoli, o clasă de compuși organici cu un nucleu aromatic. Se produce doar în Noua Zeelandă și Australia, unde se găsește floarea de manuka în flora naturală a acestor regiuni. Planta în sine se numește Leptospermum scoparium. 

Atenția de care beneficiază mierea de manuka se datorează în special proprietăților sale antimicrobiale care sunt superioare majorității tipurilor de miere ce se găsesc pe piață. 

Am folosit mierea de manuka când m-am confruntat cu o problemă de sănătate, mai exact o infecție bacteriană despre care am scris aici. Această miere poate fi folosită intern, dar și extern în diverse probleme ale pielii. 

Cum recunoaștem dacă mierea de manuka este autentică?

Una dintre problemele legate de mierea de manuka este autenticitatea. Din cauza prețului său destul de ridicat, au apărut pe piață tot felul de sortimente contrafăcute ce nu erau de fapt miere de manuka. În 2014 de exemplu, s-au produs numai 1700 de tone de miere de manuka, dar global s-au comercializat peste 10.000 tone. Este estimat că aproximativ 80% din mierea de manuka vândută este contrafăcută. Asta înseamnă că este miere de alt tip ce doar seamănă ca aspect cu mierea de manuka. 

Componenta cheie a mierii de manuka se numește methylglyoxal  sau factorul MGO. Acest compus determină cât de puternice sunt proprietățile antimicrobiale ale mierii de manuka. De asemenea, se poate măsura nivelul NPA, activitatea non-peroxidică ce este legată tot de proprietățile antimicrobiene. Până prin 2009 nu se știa exact ce determină ca mierea de manuka să fie atât de eficientă în lupta cu bacteriile, apoi s-a descoperit acest compus methylglyoxal. Însă el nu este singurul, ci doar unul dintre multele componente benefice ale mierii de manuka. 

Pe lângă aceste măsurători, există mai multe sisteme standardizate pentru miere de manuka, și anume UMF, BioActive, MGS, KFactor. UMF este cel mai important dintre ele, fiind măsura standard al UMFHA – Unique Manuka Factor Honey Association. Aceasta este asociația neo-zeelandeză ce controlează, testează și protejează mierea de manuka produsă în Noua Zeelandă. Sistemul lor de testare este cel mai strict, măsurând toți factorii de calitate ai mierii de manuka. 

Nu toate produsele folosesc aceeleași certificări sau markeri, însă cele autentice au înscrise clar pe ambalaj certificarea și factorul MG sau Kfactor. KFactor măsoară puritatea mierii, enzimele, aproximativ 250 compuși chimici, polenul, fenolii și nivelul PH-ului.

Deși poate proveni și din Australia, e de preferat ca mierea să fie produsă în Noua Zeelandă fiindcă acolo controlul asupra mierii de manuka este foarte strict. Nu se poate importa miere în Noua Zeelandă și deci doar mierea produsă local poate fi comercializată și exportată. 

UMF MGONPATA
5+83+5+
10+263+10+10+
15+514+15+15+
20+829+20+20+
24+1122+24+
26+1282+26+

Două dintre brandurile care au avut probleme cu miere contrafăcută sunt Manuka Doctor și Trader Joe’s. Din fericire nu am văzut aceste branduri pe piața din România, însă primul știu sigur că se vinde pe Amazon. Pe etichetă au adăugat 24+ pentru a da impresia că sunt certificați UMF 24+, dar de fapt nu au această certificare. Se pare că Manuka Doctor conține de fapt cantități infime de miere de manuka și se folosește de niște excepții pentru a o comercializa. 

Ce miere de manuka autentică găsim în România?

O să încep cu cele pe care le-am folosit chiar eu, dar voi lista și alte branduri care au ajuns în România, inclusiv cu certificarea UMF, și care sunt excelente. Totul depinde și de bugetul pe care îl aveți, mierea de manuka fiind totuși un produs costisitor. Însă eu consider că măcar o dată sau de două ori pe an merită să o folosim. Mai ales având în vedere că omenirea se confruntă cu bacterii și virusuri din ce în ce mai nocive și greu de eradicat. 

Cu cât factorul MGO sau valoarea UMF este mai mare, cu atât și mierea va fi mai scumpă, ea având proprietăți medicinale de la 10+ pe UMF adică minim 250-260 MGO. Deci dacă doriți să o folosiți în scop medicinal, țineți cont de aceste valori și alegeți pe cea cu factori cât mai mari. 


1. Manuka Health 

miere de manuka
www.manukahealth.co.nz

Mierea de la Manuka Health se găsește cel mai des la noi. Eu am luat-o de aici. Se găsește sub diverse concentrații și cantități. De asemenea, au și pentru copii varianta spray cu miere și propolis care e excelent în caz de răceli sau preventiv. Sau sirop, super pentru durerile de gât și tuse la copii. De reținut că este ok doar pentru copiii peste 12 luni, cum este cazul cu orice tip de miere. 

2. Wedderspoon

miere de manuka
wedderspoon.com

Mierea Wedderspoon este într-adevăr o miere foarte calitativă mono-florală ceea ce îi asigură calitatea și puritatea. Ea are un ușor gust de caramel și este foarte concentrată. Nu este nevoie să fie ținută la frigider după deschidere. Prețul este mai ridicat, dar merită dacă doriți o miere de manuka mai concentrată ce asigură un MGO de peste 500. Cea mai accesibilă variantă este cea cu Kfactor 12+. 

3. Happy Valley 

miere de manuka certificata
happyvalley.co.nz

Am menționat mai sus despre certificarea UMF care este direct legată de autoritatea din Noua Zeelandă ce reglementează producerea mierii de manuka. Happy Valley este printre cele câteva sortimente de miere de manuka de la noi care are această certificare. Pentru a o utiliza în scop medicinal, varianta cu UMF 15+ cel puțin este recomandată


4. Melora 

miere de manuka melora
www.melora.co.nz

Mierea de la Melora este o altă miere cu certificare UMF și care vine direct din Noua Zeelandă. Recomand să fie cu minim 300 MGO pentru a avea parte de beneficiile antimicrobiale. Deoarece eticheta mierii vândută la noi în țară sub acest brand era puțin diferită (lipsea mențiunea UMF), am scris producătorului ca să mă asigur că nu este contrafăcută. Mi-au confirmat pe email că este cea autentică: 

Hello Laura,

Thank you for your enquiry. Yes this is our current packaging for the UK / Europe market. This is the same as the New Zealand honey.

Regards,
Sharlene

Acestea sunt brandurile pe care le recomand la noi în țară și care sunt autentice. Mai există un sortiment de miere de manuka de la Sonnentor, unul dintre brandurile mele preferate de produse ecologice. Această miere folosește standardul TA (Total Activity) care este asemănător cu UMF sau NPA, cu diferența că TA combină gradul NPA cu PA, măsurând nivelul de peroxid de hidrogen ce are proprietăți antimicrobiale. 

Beneficiile mierii de manuka. Cum o folosim?

Mierea de manuka este unică pentru compușii pe care albinele îi sintetizează din polenul florii odată ce mierea este produsă. Având un gust foarte distinct și puternic, ea este în special folosită pentru proprietățile medicinale. 

  • Proprietăți antimicrobiale cu spectru larg documentate prin studii.
  • Poate ajuta în tratarea bacteriei Helicobacter pylori. Mierea de manuka previne atașarea bacteriei la pereții stomacului și reduce riscul de ulcer gastric.
  • Este eficientă în probleme ale pielii: eczeme, acnee, dermatită. arsuri. răni.
  • Ajută la regenerarea țesuturilor.
  • Ajută la eliminarea bacteriei Clostridium difficile.
  • Are proprietăți antivirale, un studiu a arătat că este eficientă contra virusului gripal. 
  • Este un remediu eficient pentru răceală și dureri de gât. 
  • Reduce insomnia prin mărirea producției de melatonină, dacă este consumată în mod regulat. 

Câtă miere de manuka e indicat să consumăm?

Se pot folosi 1-2 linguri de miere de manuka pe zi sau la indicația medicului dacă o folosiți în scop medicinal. Bineînțeles nu este indicată diabeticilor din cauza conținutului ridicat de zaharuri.
Pentru copii se poate folosi cu succes ca superaliment sau pentru a ajuta sistemul imunitar. Însă doar la copii cu vârsta de peste 1 an, pentru că la orice miere există riscul de botulism în cazul bebelușilor mai mici. În general în cazul copiilor e indicat o linguriță pe zi de miere.


Mierea de manuka în sarcină și alăptare

Poate fi folosită fără probleme de femeile însărcinate, dar și de mamele care alăptează. La fel ca orice altă miere. Doar persoanele alergice la produsele apicole pot avea contraindicații în a o consuma. 

Este chiar benefic a folosi mierea de manuka în sarcină pentru a preveni diversele infecții la care gravidele sunt mai susceptibile. În general imunitatea scade în sarcină, fiind un mecanism de a apăra fătul în dezvoltare. În plus, nevoile nutriționale ale gravidelor sunt mai mari deci este foarte benefic să introducem mierea de manuka în cantități moderate. E important să nu abuzăm fiindcă totuși poate crește glicemia. 

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. […] cadou este unul dintre preferatele femeilor. Despre beneficiile mierii de manuka avem și pe blog un articol, ea este fantastică și pentru piele. Este folosită inclusiv ca tratament adjuvant în cazul […]

Lasă un răspuns