Cum am slăbit după două sarcini – partea I

În această iarnă mi-am propus să slăbesc după ce anul trecut nu mi-a reușit. O să vă povestesc întâi un pic din background-ul meu și despre cum am slăbit după două sarcini. 

Cam toată viața mea am fost prea slabă, abia cand am rămas însărcinată m-am îngrășat. Am pus 20-25 kg în ambele sarcini, destul peste medie deși nu pot să zic că mâncam exagerat, dar așa a funcționat organismul meu.

După prima sarcină am slăbit destul de ușor, aveam cam 68-69 kg ceea ce era o greutate ideală pentru mine. Apoi la a doua lucrurile au devenit mai dificile. Înafară de faptul că am avut diverse probleme în sarcină cum ar fi hipertensiunea și o îngrijorare legată de bebe care fusese diagnosticat cu ascită, am luat destul de multe kilograme și deja nu mai porneam de la 58 kg ca la prima sarcină ci de la 68 kg. Ca atare, până la final am ajuns undeva la 90kg. Apoi a urmat o perioadă cu mult stres, mutare, doi copii și altele. Deși am reușit să ajung iar la 69 kg, apoi a urmat o perioadă în care tot puneam kilograme, ajungând in final pe la 77-78 kg. 78,5 kg a fost cea mai mare greutate a mea și greutatea la care ajunsesem în această iarnă când inactivitatea și-a spus cuvântul cât și stresul ridicat de acasă și de la serviciu. 

Cum am început procesul de slăbire?

Văzând că kilogramele tot urcă și urcă, la un moment dat m-am panicat. Mi-am dat seama că o să ajung la 80kg curând și de acolo tot în sus. Era clar că organismul nu mă mai ajuta ca acum 7 ani sau 10 ani, probabil metabolismul meu este mult mai lent acum, apropiindu-mă totuși de 40 ani. 

De asemenea, mi-am dat seama că nu o să mai meargă ca înainte când scoteam pâinea și kilogramele începeau să scadă. Sau mergea, dar nu așa cum mi-aș fi dorit. Așa că m-am decis să mă pun pe treabă acasă. Pe lângă kilograme, era și faptul că se vedea lipsa de tonus, iar grăsimea din jurul burții mă deranja deja foarte tare, nu doar estetic ci efectiv fizic. Simțeam cum mă apasă în zona stomacului, iar când m-am aplecat o dată mi-am prins un nerv intercostal de era să nu mă mai pot ridica de jos. 

De ce am luat în greutate?

De multe ori este greu să ne dăm seama de ce și cum am luat în greutate. Însă la mine am observat clar ce s-a întâmplat.

Am avut o perioadă cu mult stres după o pierdere de sarcină. Deși initial am scăzut în greutate, după câteva luni am început să iau încetișor până am ajuns la un surplus de cel puțin 7-8 kg. 

Mâncam de poftă. Pur și simplu simțeam mereu nevoia să ciugul câte ceva. Cred că e o tendință accentuată mai ales când lucrezi de acasă și mai ales iarna când nu avem o dorință așa mare de a ieși la plimbare. 

Cred de asemenea că hormonii joacă un rol important. Studiile au dovedit că femeile care tind să aibă grăsime pe abdomen au în general un nivel mai mic de estrogen. Odată cu înaintare în vârstă e foarte posibil să fluctueze hormonii. De asta se pune mereu accent pe odihnă, mâncare sănătoasă, mișcare. Easier said than done! 

Nu prea se vede bine în poză și altele din perioada glorioasă de 77 kg nu am. Dar aici probabil aproape atinsesem maximul de aproximativ 77,8kg. 

cum am slabit

Cum am slăbit efectiv?

Din februarie până în mai-iunie am reușit să dau jos 5-6 kg. A ajuns de la 78-79kg la 72-73kg. Nu am ajuns chiar la greutatea pe care mi-am propus-o, adică de 67-68kg, dar a fost cu siguranță un succes pentru mine. La 72 kg a apărut practic un platou, iar la asta lucrez acum ca să îl depășesc. O să vorbesc mai în detaliu și despre asta. 

cum am slabit
La 73 kg

Ce schimbări am implementat pentru a slăbi?


Exerciții

Am introdus exercițiile fizice, în general am făcut low impact cum ar fi Pilates, Yoga, Qi Qong. Dar și cardio, iar mai rar HIIT. De regulă am făcut cel puțin o ședință de 6 ori pe săptămână. Cred că aici fiecare trebuie să își ajusteze în funcție de preferințe sau rezultate. Când am văzut că stagnez deja de mult timp, am încercat să introduc o ședință în plus de jumătate de oră după-amiază. Pentru mine, exercițiile pentru slăbit sunt cele care îmi fac plăcere să le fac zilnic, altfel nu văd sensul. Recomand două canale de Youtube, BodyFit by Amy și Moving Mango. 

Core strenght

Am avut grijă să lucrez pe core strenght. După sarcini e absolut necesar să fim atente la diastaza abdominală. Am scris ce exerciții pentru diastază folosesc, iar Irina a luat interviu despre diastază cu un kinetoterapeut. Mamelor în special le recomand să fie super atente la acest aspect și să își verifice gradul de diastază abdominală înainte de a se apuca de exerciții. Unele sunt total contraindicate celor care au diastază cu grad mai mare. 

Alimentația 

Am început să fiu mai atentă la ce mănânc. În general evit două lucruri, zahărul și lactatele. La lactate nu doar pentru că am observat că au contribuit la luatul în greutate, dar și pentru că nu mă simt foarte bine după ce le consum. Sunt sigură că au un impact și asupra hormonilor ceea ce sigur nu e ok în cazul meu. 

Mese regulate 

Am încercat să mănânc regulat. O masă mai consistentă dimineața, de regulă proteine și legume. Apoi o gustare de fructe și mai târziu prânzul. Mereu am fost o persoană ce mânca de mai multe ori în cantități mici. Dar asta pare să nu mai meargă acum când chiar am pus kilogram după kilogram mâncând haotic. 

Masa de seară light 

Masa de seară nu mai târziu de ora 18:00. Am observat că ce mănânc seara are un impact major asupra kilogramelor. Așa că încerc să mănânc doar dacă simt efectiv că mi-e foame. Dacă nu simt foame, sar peste masa de seară. Au fost zile când am luat o gustare pe la 16:00 și atât. Mă simt foarte bine și cu somnul dacă am stomacul gol când merg la culcare. 


Cântarul inteligent Withings Body

Folosesc cântarul Withings Body care îmi arată procentul de grăsime, de masă musculară, variațiile de greutate, procentul de apă din corp, de masă osoasă și altele. Se conectează la aplicație și arată tot felul de lucruri interesante. De exemplu am pornit cu un procent de grăsime de 35-36%, destul de ridicat, dar în cazul femeilor poate fi normal. Oricum e clar că am de lucrat la masa musculară și tonifiere. 

cântar Withings
Cântarul inteligent Withings Body

Calcularea necesarului caloric 

Am folosit aplicația My Fitness Pal ca să văd numărul de calorii zilnice. Nu recomand să o folosiți zilnic, dar ajută la început pentru a ne face o idee despre numărul de calorii consumate. Evident că nu atât numărul în sine contează cât și ce fel de alimente consumăm. Degeaba mențin puține calorii și mănânc doar chipsuri sau chestii fără vreo valoare nutrițională. 

Platoul în procesul de slăbire

Ajunsă la cea mai mică greutate de 71,8kg am observat că devenea foarte greu să mai dau jos din kilograme. Am citit mult despre asta și se pare că se întâmplă două lucruri. Pe de-o parte este o reacție normală a organismului de autoconservare. Corpul nostru nu știe că avem mereu mâncare la dispoziție. Este construit pentru a face față în cazul în care nu vom mai avea, așa că se conservă pe cât poate de bine. E și motivul pentru care luăm în greutate de fapt, corpul își face rezerve pentru eventualitatea lipsei hranei. 

Apoi alt motive pentru care ajungem la un platou e faptul că pe măsură ce slăbim, scad și nevoile calorice. Însă noi de cele mai multe ori nu scădem cantitatea de hrană, din obișnuință și pentru că așa simte corpul. 

Se spune că sunt câteva metode pentru a trece de un platou, una fiind să avem zile când mâncăm mai mult. Astfel, corpul simte că are ce îi trebuie și ne permite să slăbim în continuare. Aici e partea la care am ajuns eu și care va fi detaliată în alt articol, partea II. 
TAGS: ,
Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns