Ce vitamine pentru pofta de mâncare a copiilor putem folosi cu succes?

În general greutatea unui copil nu va fi niciodată singurul factor care să determine dacă un copil este sănătos. Un copil slăbuț, dar sănătos, va avea, de obicei, părinții îngrijorați la nesfârșit de fizicul copilului lor. Vitaminele pentru copii care ajută la creșterea poftei de mâncare sunt destul de căutate de părinții din România. Având copii care mereu au avut perioade cu așa zise „mofturi la mâncare”, am vrut să testez dacă vitaminele pot într-adevăr să ajute.

Înainte de a cumpăra, totuși, am apelat însă și la modalități naturale de a stimula apetitul copilului și de a-l face să fie mai interesat de mese. Acestea includ eliminarea distragerilor în timpul mesei (fără televizor, gadgeturi sau jucării la masă), fără gustări sau băuturi dulci cu o oră până la o oră și jumătate înainte de mese, eliminarea junk food-ului din casă, încercarea de a face mâncare mai interesantă, și permiteți copiilor să vă ajute la cumpărături și la gătit. Încercați diverse rețete variate din mâncarea preferată, astfel încât să puteți face modificări sănătoase. 

Este de asemenea de luat in considerare și posibil viermișori intestinali la unii copii ce sunt mai slabi, și poate au și alte simptome. Pediatrul nostru ne-a recomandat vara să facem profilactic cure de deparazitare cu produse pe bază de plante cum ar fi siropul Phytovermil de la PEDIAKID. Așa că un prim pas ar fi și cererea sfatului pediatrului pentru a elimina viermișorii ca posibilă cauză a pierderii apetitului sau greutății mai mici, sau alte cauze medicale. 

vitamine pentru pofta de mâncare a copiilor

Cele mai bune vitamine pentru pofta de mâncare a copiilor

Am scris deja aici despre vitaminele pe care le folosim în mod uzual. Însă cele pentru creșterea poftei de mâncare sunt special formulate în acest sens. În general vor conține și plante sau alte ingrediente ce stimulează apetitul copiilor. 

1. Sirop cu plante și vitamine pentru pofta de mâncare

Pentru că după o viroză prelungită fetița cea mare de 8 ani scăzuse în greutate peste 1 kg, am încercat acest sirop de la PEDIAKID. El are într-adevăr efect asupra poftei de mâncare, care era mult diminuată după această perioadă de boală. Se poate folosi de la copii mici de 3 ani până la adolescenți sau chiar adulți. 

Siropelul acesta conține: extract de Schinduf, Turmeric, Nasturel, Ghimbir, Spirulina,  Cicoare, vitamina C, B12, Cupru, Mangan, fibre prebiotice, nectar de agave. 

Toate ingredientele sunt sigure pentru copii și au un efect sinergic pentru a stimula pofta de mâncare, dar care ajută în general pentru sănătatea digestivă. De asemenea, conține vitamine și minerale cu rol important asupra aparatului digestiv. De asemenea, contribuie la reducerea oboselii și la îmbunătățirea vitalității (schinduf și curcuma asociate cu vitaminele C și B12). 

Un nivel scăzut al vitaminei B12 poate provoca întârzieri în dezvoltarea la copii. Nivelul mic poate fi uneori cauzat de deficiențele materne de B12, mai frecvente la mamele care urmează o dietă vegană. Un deficit de B12 poate provoca, de asemenea, anemie pernicioasă, o afecțiune care cauzează lipsa de globule roșii. Potrivit Johns Hopkins Medicine, unii bebeluși se nasc incapabili să absoarbă acidul folic. 

sirop pofta de mancare
Sursa: PEDIAKID.com

2. Vitamine și minerale + Fier pentru pofta de mâncare

Deficiențele de minerale pot duce la un apetit scăzut al copiilor mici și sunt mai frecvente decât deficiențele de vitamine. Lipsa de fier este una dintre cele mai frecvente deficiențe de nutrienți documentate, conform Academiei Americane de Nutriție și Dietetică. Este, de asemenea, principala cauză a anemiei, aceeași afecțiune cauzată de nivelul scăzut de B12 și acid folic. Un simptom principal al copiilor care sunt anemici este lipsa poftei de mancare. 

Pentru a preveni anemia la copii, este important să nu eliminăm produsele animale din alimentația lor. Este destul de greu pentru un copil vegan să poată asimila toți nutrienții necesari, oricât de diversă și variată ar fi. Pentru copiii mei, principalele surse de fier sunt ouăle și carne, inclusiv pate de ficat și alte alimente bogate în fier. Pe lângă o alimentație corectă, putem apela la complexe de vitamine și minerale care conțin și fier. Însă ele trebuie să fie special formulate pentru copii. Fierul poate deveni toxic în organism, și nu este permis la copii mai mult de 40mg pe zi dacă au sub 14 ani. Mai multe, poate duce la constipație în anumite forme. 

Fier și vitamine B – PEDIAKID
Tot de la PEDIAKID avem siropelul ce are în componență Fier și vitamina B6 ca ingrediente principale. Este un supliment recomandat copiilor ce au carențe de fier. Unii copii prezintă un risc mai mare de deficiență de fier și ar putea avea nevoie să ia un supliment, acesta va duce și la creșterea poftei de mâncare. 

Ce copii pot avea nevoie de Fier extra? 

  • Copiii vegetarieni sau vegani
  • Copiii care sunt mai mofturoși cu mâncarea și nu au o dietă diversificată
  • Copiii mamelor ce au avut deficiențe de fier, mai ales în perioada sarcinii
  • Copiii care consumă mult lapte de vacă
  • Copiii care fac mult efort fizic (sporturi de performanță)
  • Copiii ce au afecțiuni care fac dificilă absorbția fierului din alimente

Surse de Fier din alimentație:

carnea roșie, mai ales carne de vită, organe și ficat
curcan, porc și pui, peşte
fulgi de ovaz
legume cu frunze cum ar fi kale, broccoli, spanac
fasole uscată și verde
prune uscate

De asemenea, ajută să gătiți în vase de fontă. Fonta adaugă fier în alimentele gătite, deși nu în cantități mari, nu sunt nici neglijabile. Noi folosim aceeași tigaie de fontă de 7+ ani. 

vitamine pofta de mâncare

3. Vitamine lichide

Nu numai că rata de absorbție pentru multivitaminele lichide este mai mare și mai eficientă decât pentru alte forme, dar este și mai rapidă comparat cu pastilele sau comprimatele. Acest lucru se datorează modului în care sunt absorbite fiecare în organism. În cazul copiilor cu lipsa poftei de mâncare, vitaminele lichide pot fi un real ajutor. Mai ales că unii copii nu pot tolera comprimate și nici ursuleții nu îi atrag mereu. 

Multivitaminele lichide au prioritate atunci când vine vorba de cât de repede sistemul digestiv absoarbe nutrienții. O absorbție mai rapidă este importantă când apetitul copiilor este scăzut, iar acest tip de vitamine ar putea fi opțiunea optimă. Cele de la Swedish Nutra conțin peste 30 de ingrediente active pe care copiii le pot asimila cu ușurință. Și au și un gust bun ce va fi tolerat ușor de copii. 

4. Produsele apicole

Dacă copiii nu sunt alergici la produse apicole sau venin de albine, puteți apela cu încredere și la diverse amestecuri cum ar fi Tonic Junior ECO de la ApiLand. Acesta conține majoritatea produselor apicole importante cum este lăptișorul de matcă, polenul, propolisul și mierea crudă. Și de asemenea, întărește și imunitatea, și protejează organismul de diverși patogeni. De asemenea, mai cumpăr mereu păstură pentru copii, care este plină de vitamine și minerale. 

vitamine pentru pofta de mâncare a copiilor

Ce mai putem face pentru a stimula apetitul copiilor?

Timp petrecut afară, în natură. Copiii au nevoie de multă mișcare și mult timp petrecut afară, indiferent de anotimp. Este estimat că un procent mare de copii petrece foarte mult timp în casă. Copiii care se joacă afară sunt mai fericiți, mai atenți și mai puțin anxioși decât copiii care petrec mai mult timp în casă (conform studiilor). Petrecerea timpului în natură le poate spori încrederea în sine și performanțele școlare. 


Obiceiurile alimentare sunt foarte influențate de obiceiurile familiei, așa că este ideal să urmați o rutină prin includerea tuturor grupelor de alimente în dietă. 
Copiii ar trebui să nu aibă un meniu separat, ci să mănânce o dietă variată alături de ceilalți membrii ai familiei. 


Junk food-ul trebuie eliminat. Cred ca e ceva la care toți părinții, sau aproape toți, au de lucrat, fiindcă junk food-ul se găsește absolut peste tot. Așa că este o provocare să crești un copil care să nu mănânce junk food, însă nu este imposibil. Alegeți gustări sănătoase încă de când sunt micuți, mai ales fructe proaspete sau batoane cu fructe. Sunt o mulțime de variante de gustări ce pot fi făcute în casă.

De asemenea, aveți grijă la frecvența gustărilor. Copiii vor mânca suficient pentru a-și menține semnalele de foame oprite. Dacă au acces permanent la gustări, e posibil să mănânce haotic și când este timpul mesei să nu mai vrea să mănânce. E posibil efectiv să nu le fie niciodată foame, deoarece ar putea gusta porții mici de mâncare pe tot parcursul zilei, lăsând puțin sau deloc apetit pentru mesele obișnuite. Dacă vedeți că se întâmplă asta, limitați accesul la gustări și faceți un program clar pentru mese. 

Diversificați mesele și încercați noi feluri de mâncare. Copiii sunt adesea mai puțin dispuși să încerce alimente noi din cauza texturilor și gusturilor necunoscute cu care nu sunt obișnuiți. Pentru a avea o șansă mai mare de reușită puteți începe prin a aranja mesele copilului dvs. în jurul alimentelor preferate sau cu care este foarte familiarizat. Acest lucru ajută la creșterea poftei de mâncare și puteți încerca încet să încorporați alimente noi. Strategia pe care o adopt de multe ori când copiii mei sunt reticenți să se atingă de un fel de mâncare e să le spun să ia doar o linguriță sau o mușcătură ca să vadă cum e. Nu de puține ori, s-au convins că mâncarea e totuși bună.

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns