Vase pentru gătit sănătos non-toxice – Ghid complet

Ce vase putem folosi pentru gătit sănătos? Este o întrebare pe care mi-am pus-o acum mulți ani și care a devenit foarte importantă după ce am început să gătesc pentru copiii mei. Vă invit să citiți acest ghid ce se bazează pe studii, dar și pe experiență practică. Vă voi indica câteva opțiuni de vase sigure, non-toxice pentru a găti zilnic și pentru fiecare stil de gătit. De asemenea, voi vorbi și despre oalele de gătit electrice și ce opțiuni non-toxice există.

Ce vase de gătit nu sunt sănătoase și ar trebui evitate?

Aș zice chiar ce vase de gătit sunt toxice, mai ales când gătim pentru bebeluși și copii mici care au o toleranța mult mai mică la chimicalele din mediu. În general s-au descoperit două surse de toxicitate în cazul vaselor de gătit: metalele ce pot ajunge în mâncare și chimicalele periculoase pentru sănătate. 


Tigăile și vasele de Teflon – acestea vor fi primele pe listă de evitat. Le evit complet de ani de zile și pot să zic din experiență că acest tip de tigaie modifică gustul alimentelor. Copiii mei au refuzat mâncarea gătită de mama mea în tigăi de teflon, fără să aibă idee din ce cauză. Se pot spune multe despre Teflon și efectele sale. Toxicitatea practic apare la temperaturi ridicate, însă în principiu Teflonul conține chimicale de tip PFAS, numite și „forever chemicals”. Cele face periculoase este faptul că nu sunt biodegradabile și rămân practic în corp pe termen foarte lung, putând duce la forme de cancer și alte boli grave. Acesta este un risc mult prea mare din punctul meu de vedere. Un risc care nu merită având în vedere că există alternative sigure. Puteți citi multe despre Teflon, recomand aici și aici două articole bune. 

Vasele de aluminiu – Există diverse tipuri de vase de aluminiu. Aluminiul este un metal moale și foarte reactiv care poate contamina alimentele, mai ales atunci când gătiți cu ingrediente acide. Reacția metal-aliment poate forma săruri de aluminiu care sunt asociate cu bolile neuro-degenerative ca Alzheimers. Sunt în general de evitat chiar dacă au straturi din alt material deasupra. Chiar dacă în mâncare va ajunge o cantitate foarte mică de aluminiu, este de preferat să evităm expunerea. De asemenea, multe vase de aluminiu pot conține și alte metale periculoase pentru sănătate cum ar fi plumb sau cadmiu. 

vase pentru gătit sănătos

Vasele de cupru – Au apărut relativ recent pe piața noastră și au devenit interesante ca alternativă la alte vase metalice. Îmi place aspectul vaselor de gătit din cupru, dar acest metal poate ajunge în mâncare. El devine toxic în cantități mai mari, deși este un metal necesar corpului uman. Spre deosebire de aluminiu, cuprul este un mineral necesar, dar poate deveni toxic în organism dacă depășim o anumită limită. Aș zice că e ok să folosim vasele din cupru pentru gătit ocazional, nu zi de zi. Intoxicația cu cupru poate duce la diverse boli neurologice și deci este bine să fim precauți. 

Ce aspecte luăm în considerare la vasele pentru gătit sănătos? 

Toxicitate – ce fel de chimicale ajung în mâncare? Trebuie să fim atenți și la diversele aliaje din care sunt produse și care pot ascunde altfel de contaminanți. 

Durabilitate – să fie vase de gătit cât mai durabile. Nu vrem să cumpărăm în fiecare an alte tigăi, oale, etc. 


Prețul – poate fi mai mic sau mai mare în funcție de ce materiale alegem. 

1. Vase pentru gătit sănătos din fontă

Fonta rămâne pe primul loc la materialele sigure pentru gătit. Este un material ce a trecut testul timpului, fiind folosit de strămoșii noștri. Fonta se încălzește rapid și păstrează căldura. Un vas de fontă pură poate fi folosit pe plită sau cuptor (sau ambele!). Dacă o tigaie din fontă este asezonată corespunzător și atunci ea devine antiaderent. Eu folosesc tigaia de fontă de aproximativ 7-8 ani, este singura tigaie pe care o folosesc, inclusiv pentru clătite, fripturi, și orice altceva gătesc la tigaie. Am de asemenea un ceaun de fontă în care gătesc diverse tocănițe sau ocazional pentru popcorn. 

Câteva lucruri importante despre vasele de fontă 


Ele trebuie întreținute corespunzător și asezonate înainte de folosire. Asezonarea se poate repeta la nevoie. Am constatat review-uri negative la vase de fontă pentru că persoana respectivă nu știa să folosească și să întrețină un asemenea vas. Există câteva reguli simple:

Se asezonează în prealabil sau o achiziționați gata asezonată. Ligia Pop are un video demonstrativ pe care vă invit să îl urmăriți 

Se spală fără a freca, doar cu un burete moale. Dacă e nevoie de frecare, probabil va fi nevoie apoi să asezonați din nou tigaia/oala. Nu se spală la mașina de spălat vase, vasele de fontă sunt oricum destul de grele. 

Dacă apar semne de rugină, nu este o problemă. Se asezonează din nou tigaia/oala și va fi gata de folosit. Un vas de fontă poate fi dat din generație în generație, este foarte durabil. 

Nu se lasă mâncare în vasul de fontă, în special sos de roșii care este acid și va pătrunde prin pori. Încercați să scoateți mâncarea în maxim jumătate de oră, altfel va fi din nou nevoie de asezonare. 

Vasele de fontă vor aduce un aport de fier în mâncare. Fonta este practic fier, un mineral esențial și deci este benefic să gătim în vase de fontă, mai ales pentru copii care au mereu nevoie de fier în plus. Doar pentru persoanele ce au exces de fier în organism (destul de rar, apare mai mult la bărbați) este mai bine să evite vasele de fontă.

Ce vas de fontă alegem?

Eu recomand în special tigăile de fontă. Și ceaunul este fain, dar un pic mai greu de întreținut având o greutate mai mare și fiind mai dificil de asezonat. De regulă ceaunul îl asezonați la cuptor, pe când tigaia merge foarte bine și la aragaz. Eu doar la aragaz o las cu puțin ulei pentru a-i închide porii când este nevoie. 

Avantajele fontei:

  • Non-toxică 
  • Durabilă
  • Menține căldura
  • Anti-aderentă 
  • Aport de fier

Dezavantajele fontei
  • Vasele sunt destul de grele (tigaia este ok, dar ceaunul sau oala e chiar grea)
  • Prea mult fier daca persoana are probleme cu excesul de fier în organism
  • Trebuie întreținută corect, altfel ruginește și mâncarea se lipește. Dar rugina dispare ușor după o nouă asezonare, deci nu o aruncați!
  • E de preferat să nu gătim sosuri, în special de roșii, citrice sau pe bază de acid. Este mai potrivită pentru mâncăruri mai puțin acide, cum ar fi clătite, chiftele, frupturi și burgeri.
tigaie de fonta pura
Tigaie Heinner din fontă pură

2. Vase pentru gătit sănătos din fontă emailată

Fonta emailată este o opțiune interesantă ce vine cu propriile avantaje. Învelișul emailat este antiaderent și non-reactiv, așa că puteți găti orice fără probleme, inclusiv sosul de roșii ce poate fi problematic la fonta pură. De asemenea, se elimină riscul de a ingera fier în exces. 

Eu recomand fonta emailată pentru oale în special, de tip dutch oven. Aceste vase rețin căldura și gătesc în mod uniform. Deși, fonta emailată nu e o opțiune proastă nici pentru tigăi. Singurul dezavantaj ar fi că învelișul ceramic poate să nu fie de cea mai bună calitate. În unele cazuri poate fi toxic dacă este contaminat și cu diverse metale. Cel mai bine e să luăm fontă emailată de la o companie certificată și nu una no-name din China. În rest, fonta emailată păstrează avantajele fontei pure, adică este rezistentă, reține căldura și este o opțiune perfectă ca vas pentru gătit sănătos. De asemenea, înlocuiește cu succes tigăile și oalele non-aderente. 
vase pentru gătit sănătos
Cratita Cooking by HEINNER

3. Vase pentru gătit sănătos din sticlă

Sticla este excelentă pentru gătitul la cuptor. Este cel mai inert material pentru gătit deci practic nu are nici cel mai mic risc. Nu devine toxic nici la încălzire și este destul de nelipicios dacă folosim puțin ulei/apă. De asemenea, sticla este perfectă pentru bolurile de salată, chiar recent am achiziționat câteva la un preț foarte mic. 

Dezavantajul sticlei este că se poate sparge ușor, dar dacă avem grijă nu ar trebui să fie probleme. 
vase pentru gătit sănătos
Vas termorezistent Ocuisine

4. Vase pentru gătit sănătos din ceramică 

Vasele de ceramică le folosesc tot pentru copt. Și bineînțeles ceramica pe care o folosește oricine în bucătărie. Vasele de ceramică termorezistente se încălzesc uniform și păstrează căldura. 

Nu recomand tigăile cu strat de ceramică din cauză că sunt făcute din diverse metale toxice și nu există garanția că acestea nu ajung în mâncare. După cum am zis mai sus, prefer oricând fonta pură sau emailată ca alternativă sigură. 
vase pentru gătit sănătos

5. Vase pentru gătit sănătos din piatră 

Tot relativ recent, în ultimii ani, au apărut și la noi vasele de gătit cu înveliș de piatră. De regulă au la bază inox sau aluminiu, evident le recomand pe cele din inox. Tigăile și oalele cu înveliș de piatră au diverse avantaje și pot fi o opțiune bună pentru a găti sănătos. Stratul exterior este realizat din porțelan și particule de rocă; prin urmare, nu este toxic. 

Materialul de bază este acoperit cu particule de piatră și mai poate conține diamant, ceramică sau porțelan, marmură, granit etc. Avantajul principal este că suprafața este perfect non-aderentă fiindcă învelișul a fost turnat inițial la peste 1000 grade Celsius. Gătitul în astfel de vase reduce mult nevoia de a folosi ulei, fiind necesară doar o cantitate mică. 

Dezavantajul acestor tip de vase pentru gătit este că pot fi mai grele și se poate deteriora uneori stratul de piatră. Dacă sunt îngrijite corespunzător, ele pot fi folosite mulți ani fără probleme, sunt foarte durabile. Recomand să cumpărați doar vase pentru gătit din piatră de bună calitate cum ar fi cele de la Karaca, din bio-granit de înaltă calitate. 

6. Vasele pentru gătit sănătos din inox


Oțelul inoxidabil este o alegere sănătoasă pentru vasele de gătit. Sunt foarte durabile, putând fi folosite zeci de ani, ca și cele de fontă. Inoxul este un material foarte potrivit pentru oala sub presiune, oale mari de supă, oale de fiert la abur și oale de tip multicooker, voi vorbi mai în detaliu de ce am ales în special un cooker de inox și nu din alt material. 

Inoxul nu este ideal pentru prăjit sau tigăi, deoarece nu este antiaderent. Este nevoie să folosiți multă apă sau ulei pentru a nu se lipi alimentele. De aceea pentru tigăi recomand să alegeți altă variantă din cele de mai sus. 

Ca toxicitate, inoxul poate conține și alte metale ca aluminiul, însă acesta este înglobat în aliaj și nu ajunge în mâncare (procentul altor metale fiind foarte mic). Oricum, recomand să luați oale de inox de calitate. Eu folosesc una de peste 15 ani și este încă în stare excelentă. 

Vasele de tip multicooker/slowcooker pentru gătit sănătos

Acest tip de oale electrice au devenit extrem de căutate, în special în rândul mamelor ocupate. Avantajul lor este că punem ingrecientele și în scurt timp avem mâncarea gata, sau ne poate aștepta caldă dacă revenim acasă după mai multe ore. 

Am o asemenea oală de aproximativ 6 ani. Înainte să o cumpăr m-am interesat destul de mult tocmai despre partea de toxicitate. Existau anumite studii care arătau că astfel de oale pot contamina mâncarea cu metale grele. în special plumb și cadmiu. Riscul era chiar de a ajunge la otrăvire cu plumb în cazul unor oale de tip crockpot. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul oalelor electrice de tip ceramic, ele având un înveliș tip glazură ce poate conține metale grele. S-au detectat niveluri considerabile de plumb la aproximativ 20% din oalele crockpot analizate.

După ce am citit mai mult, am găsit varianta oalelor din oțel inoxidabil și am ales InstantPot. Mi s-a părut varianta cea mai sigură pentru un multicooker. Poate fi folosită în multe moduri. A mea are un volum de aproximativ 4l și o folosesc în principal pentru tocănițe, gulaș, orez. Dar se pot găti la ea foarte multe feluri de mâncare. 

Sper să vă fie util acest ghid despre vasele pentru gătit sănătos. Iată și articolele noastre cu rețete de unde vă puteți inspira. Care este cel mai bun vas de gătit non-toxic pe care îl folosiți? Lăsați-ne sugestia voastră în secțiunea de comentarii de mai jos. 

Referințe:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0048969716324548

https://www.npr.org/sections/thesalt/2017/12/08/563808879/can-your-ceramic-cookware-give-you-lead-poisoning

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns