nașterea la Filantropia
Nașterea, Parenting

Cum mai e nașterea la Filantropia, în 2022?

A treia naștere naturală

Adriana e o mămică tânără, ce a născut recent a treia oară, natural, în spitalul de stat Filantropia din București. O felicităm pentru cele trei minuni și o rugăm să ne relateze pe scurt, mai întâi cum au fost primele două experiențe.

Prima naștere (noiembrie 2017) a fost cea mai grea și a durat cel mai mult

Probabil pentru că a fost prima. Mi s-au rupt membranele noaptea, dar nu aveam contracții și m-au internat așa. Abia după 24 de ore de la internare am născut. Când au început contracțiile dureroase mi-aș fi dorit orice: epidurală (dar nu s-a putut pentru că anestezistul era într-o operatie), cezariană, dar până la urmă am rezistat și am născut cu ajutorul moașelor și al dnei doctor, care au fost foarte drăgute. Atunci a venit dna doctor Furtună Mirona de acasă, deși era duminică și nu era de gardă.

A doua naștere (octombrie 2019) a fost mult mai ușoară și rapidă. 

Cu o zi înainte am fost la control și mi-a zis dna doctor (Laura Mustață) că voi naște cu cine va fi de gardă. În acea zi am făcut și efort… Eram cu cea mică în căruț, am mers cu transportul în comun și probabil asta a dus la naștere. Tot noaptea mi s-au rupt membranele, dar acum aveam și contracții dureroase. M-a adus soțul la spital împreună cu cea mică și m-au așteptat la camera de gardă. Le-am zis că mă internează și atunci a dus-o pe cea mică la o prietenă, întorcându-se după o oră. Eu între timp am născut și era chiar doctorița mea de gardă. M-a dus direct în sala de naștere și nu a durat mai mult de jumătate de oră totul. După ambele nașteri m-am recuperat destul de repede. 

De ce ai ales acest spital pentru nașteri și cum te-ai simțit înainte să te internezi ultima oară, în contextul pandemiei?

Am ales tot Filantropia pentru că știu că acolo sunt doctori foarte buni sau… cel puțin eu așa am avut parte. Aveam emoții legate de testarea covid, mască, dar a fost bine.

Tot acolo ai fost și la controalele din perioada sarcinii, cu bilet de trimitere?

La primele două sarcini, da, așa am procedat, însă acum având doi copii acasă nu am mai reușit să merg la control cu trimitere pentru că era foarte aglomerat (se stă mult la coadă). Am fost mai mult la o clinică privată pentru ecografii, analize. 

Povestește-ne cum a fost procesul de internare, cu testul covid și celelalte aspecte birocratice.

A treia naștere (februarie 2022) s-a lăsat așteptată. Aveam 39 de săptămâni și am fost la control. Mai întâi am trecut de triajul inițial, într-un container. Adică am completat niște fișe, mi-au luat temperatura. Apoi am intrat în spital, mi-am pus botoși, iar paznicul mi-a notat datele într-un registru. Dna dr. Mustață mă aștepta, mi-a făcut controlul colului (tușeu vaginal) și a constatat că eram deja dilatată. M-a întrebat dacă vreau să mă interneze deja, am vorbit cu soțul meu și am acceptat. Apoi am mers iar afară, într-un alt container, pentru testul covid. Am primit imediat rezultatul și apoi am putut intra din nou în spital, la camera de gardă, unde doctorul de acolo mi-a făcut ecografie. Soțul nu a mai putut să vină nici pentru a îmi da bagajul, însă l-a trimis prin paznic. O altă doamnă doctor mi-a luat tensiunea și mi-a completat fișa de internare cu alergii, boli, etc.

Ce ne poți spune despre travaliu? 

Pentru că nu aveam contracții încă, am fost de acord să îmi provoace nașterea, adică să grăbească puțin lucrurile. Mă simțeam ciudat… Știam că urmează să nasc natural cât de curând, dar nu aveam nici un simptom. Mi-au administrat oxitocină și au început să apară contracțiile, dar nu erau chiar dureroase; la scurt timp a venit și dna doctor și mi-a rupt membranele. După aceea au început durerile. Mi-am mai lăsat masca un pic sub nas și așa am născut. Moașele îmi mai făceau observație să o țin corespunzător, dar când eram singură o puteam scoate. 

Cum a fost expulzia? Ai avut epiziotomie sau rupturi?

A fost destul de rapid, adică am împins de 3 ori și a venit a treia minune. M-am rupt foarte puțin și m-a cusut. Firele au fost resorbabile. M-am bucurat mult că am născut tot cu dna doctor care mă cunoștea și asista deja la a doua naștere a mea (dr. Laura Mustață).

nașterea la Filantropia

Cum a fost după expulzie, la cât timp l-ai primit pe bebe?

După ce am născut m-au dus într-un salon de pretravaliu și am stat acolo 2 ore și jumătate, masându-mă pe burtă pentru a ajuta uterul să se retragă. Apoi m-au dus într-un salon și am mâncat ce mi-au adus – am fost mulțumită de mâncare, au contract cu o firmă de catering și chiar sunt preparate gustoase. Parcă totuși mai simțeam nevoia de ceva și între mese. 

Mi-au zis să mă odihnesc puțin. Chiar am reușit să ațipesc un pic, am mai vorbit la telefon, apoi am sunat la neonatologie pentru a ruga să o aducă. În total ar fi cam 5 ore de când am născut, până am primit bebelușul și a rămas doar cu mine de atunci. Am stat două nopți și ne-am externat. Unele colege au stat chiar 3, pentru că erau la prima naștere și nu le lăsau să plece mai devreme. O mămică era chiar supărată și frustrată din cauza asta.


*Nota autorului: Știu că se poate cere externarea la cerere chiar după 24 de ore, pe semnătură. 

nașterea la Filantropia

Spitalul a introdus de ceva timp un parteneriat cu consultante în alăptare, ai avut sprijin în acest sens?

Din păcate, nu, nu a venit nimeni la mine. Doar asistentele au încercat să mă sfătuiască (am un mamelon ombilicat, am alăptat de fiecare dată doar dintr-un sân), însă nu au putut face prea multe (și nu toate se purtau așa frumos – pentru o primă naștere poate fi destul de dificil, am auzit și țipete plus reproșuri, pentru că o mămică nu punea pampersul corect).

Cât de mulțumită ai fost de acest spital, după ultima experiență? Ai recomanda Filantropia și altor mămici?

Eu am fost foarte mulțumită de acest spital și recomand oricărei mămici, puteți fi sigure că aici sunteți pe mâini bune, pentru că sunt doctori foarte buni, pro naștere naturală. Iar dacă ai și alte experiențe în urmă, e mai simplu.

nașterea la Filantropia

Felicitări încă o dată și creștere frumoasă împreună! Pentru încă o poveste de naștere de la Filantropia, citiți și experiența Roxanei. 

Irina Pache

Mă numesc Irina Pache și sunt profesor pentru învățământul primar și preșcolar. Mi-am dorit să pot schimba ceva în bine, în învățământul românesc, așa că la 22 de ani am devenit învățătoare, promovând examenul de titularizare cu nota 10, în București. Am crescut timp de 4 ani o generație minunată de elevi, în sistemul de stat, apoi alți 2 ani o clasă din învățământul particular.

În anul 2017 am devenit mămică, un vis împlinit și o mare binecuvântare! De atunci au mai venit în viața noastră încă doi copii, așa încât nu m-am mai întors în sistemul de învățământ, ci în prezent mă ocup de creșterea lor, acasă. În același timp încerc să mă implic în continuare în diverse proiecte educaționale, să scriu și să mă dezvolt pe mai multe planuri.

Educația copiilor rămâne pasiunea mea principală, domeniul în care simt că mă regăsesc și pot fi de folos. Pun foarte mare accent pe cucerirea elevilor pentru învățare și pe dezvoltarea lor complexă, ca suflete unice și minunate. Consider că scopul nostru, ca părinți și profesori, este de a crește copii fericiți și bogați în interior, nu doar copii cu rezultate bune!

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns