cărți pentru gravide
0 - 3 ani, Alăptare, Nașterea, Sarcina

10 cărți esențiale pentru gravide, viitoare mămici

Când am rămas însărcinată pentru prima dată, am citit absolut tot ceea ce am găsit legat de sarcină și bebeluși. M-a ajutat enorm să preiau informații din diverse surse și bineînțeles să le trec prin propriul filtru. Sfaturi de la cunoscuți am primit mereu, insă nimic nu poate înlocui cărțile bine documentate despre sarcină și bebe.

Recomand tuturor gravidelor să aleagă măcar o carte despre sarcină, naștere sau creșterea copiilor. De aceea am întocmit un top al cărților pentru gravide și viitoare mămici, incluzând atât bestsellers din ultimii ani cât și alte recomandări primite de la părinți. 

1. La ce să te aștepți când ești însărcinată – Heidi Murkoff

Această carte conține o cantitate mare de informații, dar am descoperit că este singura carte prietenoasă și reconfortantă pentru gravide.  Îți explică exact la ce să te aștepți în timpul sarcinii, care sunt situațiile ce pot fi îngrijorătoare și cât de extrem de mică era probabilitatea ca ceva să nu fie de fapt în regulă, dar că ar trebui totuși să discut cu medicul meu pentru orice eventualitate. 

În esență, această carte m-a ținut bine informată, astfel încât să nu mă sperie anumite lucruri comune (cum ar fi pierderea mucusului sau lipsa mișcărilor bebelușului pentru câteva ore) și să știu la ce să fiu atentă și când să sun la doctor. 

Aceeași autoare are o serie de cărți despre creșterea copiilor mici sau despre alegerea bonei. Este interesant de citit și povestea ei de viață, cât și felul în care a ajuns să scrie cartea în timpul primei sale sarcini. 

2. Jurnalul unei mame. Ghid pentru creșterea copiilor până la 3 ani

Pun această carte a doua pe listă pentru că îmi plac în general cărțile și articolele ce aduc o viziune holistică asupra sarcinii și creșterii copiilor. Ligia Pop este un nume cunoscut în țara noastră, adeptă a alimentației raw vegane. Chiar și pentru mamele ca mine care nu sunt raw vegane, Ligia Pop aduce multe informații bune despre suplimentele din timpul sarcinii și alte lucruri care sunt de ajutor gravidelor și proaspetelor mămici. Ea vorbește din propria experiență cu fetița sa și ne arată că a fi mamă înseamnă să ne urmăm instinctele și inima. 

3. Albumul fetiţei mele – Elle Mendenhall

Acest album foto cu copertă cartonată are pagini cu un design frumos, cu fotografii minunate de Elle Mendenhall și accente roz pentru a colecta primele amintiri ale bebelușului. Acest cadou minunat va fi prețuit pentru orice baby shower de părinții care caută o modalitate elegantă de a înregistra primele momente ale fiicei lor. Orice graviduță se va bucura să-și păstreze cele mai speciale amintiri în această carte. Bineînțeles, găsiți și Albumul băiețelului meu. 

4. Ghidul sarcinii si al nasterii pentru ea si el – Dean Beaumont, Steph Beaumont

Viitoarele mame și viitorii tați își doresc tot ce este mai bun pentru copilul lor, dar adesea experiențele lor în călătoria de părinți pot fi destul de diferite.

În această carte, profesorii prenatali Dean și Steph Beaumont, vă oferă o nouă modalitate de a vă pregăti pentru noua viață de părinți. Cuprinzând totul, de la aflare veștii că sunteți însărcinată până la primele săptămâni cu copilul, veți găsi sfaturi practice, reasigurări și îndrumări despre cum vă puteți sprijini reciproc, precum și pe bebeluș.

Împărțit în secțiuni cu informații specifice pentru mamă și tată, abordând preocupările și întrebările lor, „Ghidul sarcinii și al nasterii pentru ea si el” vă va sprijini ca indivizi, oferindu-vă încrederea și cunoștințele de care aveți nevoie. Fiecare capitol include o secțiune „Get Together”, care oferă idei pentru crearea de legături, sfaturi despre ce poate face tatăl pentru a ajuta și modalități de a se conecta și de a se înțelege unul cu celălalt. 

Apreciez în primul rând această carte pentru că aduce rolul tatălui în prim plan și importanța ca această călătorie a sarcinii și naștere să fie făcută împreună. 

5. Fițuici de parenting. Un ghid bazat pe date concrete, dovedite științific, pentru un parenting mai relaxat, de la naștere la grădiniță – Emily Oster, Annemarie Ioana Grecu

Autoarea premiată Emily Oster a constatat nevoia de sfaturi despre sarcină care să ofere femeilor gravide informațiile de care au nevoie pentru a lua cea mai bună decizie pentru propriile sarcini. Analizând date, Oster a descoperit că o mare parte din înțelepciunea convențională a sarcinii era greșită. În „Fițuici de parenting.”, ea abordează acum o provocare chiar și mare: luarea deciziilor în primii ani de educație parentală.

Emily Oster scrie despre călătoria parentală timpurie, cum să gestionați și să faceți față tuturor lucrurilor mărunte despre care nimeni nu vă vorbește ca părinte pentru prima dată. Ea susține toate acestea cu date „excelente”.

De asemenea, trece dincolo de primele luni până la vârsta de grădiniță, și face lumină asupra conceptelor care au fost greșite sau falsificate. Tot ce trebuie să știi despre dezvoltarea cognitivă, dezvoltarea fizică, simțul limbajului și tot ce contează legat de copilăria timpurie.

6. The Continuum Concept: In Search of Happiness Lost

Jean Liedloff, scriitoare americană, a petrecut doi ani și jumătate în jungla sud-americană, trăind alături de indieni. Experiența i-a demolat preconcepțiile occidentale despre cum ar trebui să trăim și a condus-o la o viziune radical diferită a ceea ce este cu adevărat natura umană, sarcina, nașterea. 

Pentru mine aceasta este cartea esențială de parenting. Fiecare părinte/părinte ar trebui să citească această carte, autoarea reușind să fie perspicace și convingătoare. Cartea poate pune părinții pe calea vindecării și ne arată că un copil nu e musai să fie o victimă a culturii moderne. Ideea de bază a conceptului continuum este că există un mod natural pe care toți suntem meniți să îl dezvoltăm, deși viața civilizată ni l-a smuls la un moment dat.

7. Mindfulness: nașterea conștientă – Nancy Bardake

Cu „Mindfulness: nașterea conștientă”, Nancy Bardacke, asistentă-moașă și profesoară de mindfulness, își prezintă programul inovator pentru sarcină, naștere și nu numai. 

Tehnicile pe care le găsiți în această carte vă ajuta să nașteși fără epidurală. Capitolul despre respirația prin contracții și mentalitatea pe care trebuie să o aveți în timpul travaliului sunt de mare ajutor. Te ajută efectiv să înțelegi că travaliul nu este atât de rău, este un proces natural pe care îl putem gestiona dacă avem mindset-ul corect.

8. Absorbent Mind – Maria Montessori

Mintea Absorbantă este cea mai celebră carte a Mariei Montessori, geniul ce fondat metoda educațională adoptată de mii de școli din lume. Există concepția greșită că „Mintea absorbantă” este o carte concepută doar pentru educatori sau profesori. Cu toate acestea, această carte este o lucrare incredibil de importantă pentru părinți, căutători de spiritualitate și cei care încă au speranță spre o umanitate mai bună. Conținutul cărții este concentrat din toată inima pe realizarea copilăriei și completarea spiritului uman. Prin acest text, s-ar putea să te apropii mai mult de a înțelege puterea pe care tu și copilul o ai de a modela umanitatea în bine.

Vă las câteva citate importante din cartea pe care o puteți comada în limba engleză. 

„Spiritul uman… este o clădire care se construiește în secret. Deci constructorul ei nu poate fi nici mama, nici profesorul. Nici măcar nu sunt arhitecții. Tot ce pot face este să ajute lucrarea creației care se desfășoară în prezența lor. A ajuta: aceasta trebuie să fie sarcina și scopul lor. Cu toate acestea, ei încă mai au puterea de a rupe voința și o pot distruge prin tiranie.” (pag. 254)

„O mamă cu șase copii îi consideră ușor de crescut. Dar când sunt gemeni sau dacă sunt aduși alți copii de aceeași vârstă, lucrurile devin mai grele, deoarece este foarte obositor să faci față copiilor care își doresc toți același lucru în același timp. Mama cu șase copii de vârste diferite se descurcă mai ușor decât mama cu unul. Copiii unici sunt întotdeauna dificili, nu atât din cauza răsfățului, cât pentru că suferă mai mult din cauza lipsei de companie. Părinții au adesea mai multe probleme cu primul născut decât cu copiii veniți mai târziu. Ei pun asta pe seama propriei lor inexperiente, dar de fapt se datorează faptului că următorii copii veniți mai târziu au companie.” (pag. 225)

Alte recomandări de cărți Montessori pentru părinți și educatori aveți în acest articol.

9. Copiii sunt din Rai. Metode de educație pozitivă pentru creșterea unor copii cooperanţi, încrezători şi sufletişti – John Gray

John Gray este autorul bestseller-ului „Bărbații sunt de pe Marte. Femeile sunt de pe Venus” care a făcut istorie, cu peste 7 milioane de exemplare tipărite în lume. Această carte de parenting va completa seria despre relații pe care John a creat-o. 

Concentrându-se pe copiii cu vârste cuprinse între 1 și 9 ani, John explică că aceasta este perioada de dependență din viața unui copil când caracterul și sentimentul de sine sunt modelate.

Părinții de pretutindeni pot răsufla ușurați că au o carte de John Gray pe care o pot folosi pentru a-și ajuta copiii să atingă potențialul maxim.

10. Secrete de mămici – Catherine Belknap, Natalie Telfer


Mi-a plăcut foarte mult această carte. Este similară altor câteva cărți despre adevărurile de mămici, dar mi s-a părut că aceasta este mai puțin amuzantă și mai reală. 

Este o lectură sinceră care îți spune că nu ești singură. Cat și Nat au strâns o comunitate enormă de mame ce simțeau nevoia de a împărtăși experiențele de mamă. Maternitatea este una dintre cele mai grele joburi, iar cu rețelele sociale și cu toate informațiile de pe internet există atât de multă judecată și vinovăție a mamei în societatea de astăzi. 

Nu există o singură modalitate de a fi părinte, există un milion de feluri diferite și fiecare părinte trebuie să o facă în modul care funcționează cel mai bine pentru el și pentru fiecare dintre copiii lor. Este într-adevăr atât de frumos să citești poveștile altor mame și să știi că nu ești singur. Acest sentiment de comunitate te ajută să treci peste vremurile grele. 

Pe lângă acestea, recomand bineînțeles cărțile consacrate de parenting care ne ajută mai degrabă după perioada sarcinii când ne intrăm pe deplin în rolurile de mame sau tați. 

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns