Cărțile Harry Potter ilustrate pentru copii. Recomandări de vârstă și recenzie de carte

Seria de cărți Harry Potter este pentru copii. Dar modul în care au fost lansate inițial – de îndată ce au fost scrise – le-a făcut să devină mai întunecate și mai serioase pe măsură ce generația originală Harry Potter a îmbătrânit. Cărțile au fost lansate la câțiva ani distanță și au îmbătrânit odată cu cititorii.

Mulți copii au devorat practic primele cărți Harry Potter la vârsta de 6 sau 7 ani. Aș spune că unele volume de mai târziu, nu ar fi potrivite pentru copiii sub 9 ani. Totuși, consider că volumele 1-3, și chiar 4, sunt potrivite pentru copiii 6-8 ani, evident cu ajutor la citit dacă e nevoie.

cărți harry potter

De ce cărțile Harry Potter au un succes atât de mare printe copii?

Limbajul din cărțile Harry Potter este simplu, iar povestea este interesantă și creează interesul pentru lectură, dar mai ales stimularea imaginației copiilor și adulților. 

Găsim în aceste cărți teme complexe, cum ar fi moartea, pierderea, iubirea, a fi diferit, a fi izolat și modul în care poți face față. Este, de asemenea, o lectură bună pentru că tu, tânăr cititor, crești odată cu personajele, să înțelegi și să apreciezi mai mult povestea. 

Harry Potter este una dintre cele mai citite cărți de către copii în lume, și mulți au continuat să citească cărți datorită seriei. De fapt, mulți dintre cititorii acestor generații de copii îi mulțumesc lui JK Rowling pentru că i-a introdus în lumea fanteziei și în lumea lecturii în general. 

Cărțile ilustrate Harry Potter pentru copii 7-12 ani


Recomand în primul rând seria ilustrată Harry Potter în cazul copiilor între 7-12 ani. Ilustrațiile sunt realizate de Jim Kay, câștigător al medaliei Kate Greenaway. Iată ce spune chiar J.K Rowling :

„Am fost profund emoționată să văd ilustrațiile lui Jim Kay. Îmi place enorm interpretarea pe care o dă el lumii lui Harry Potter. Mă simt onorată și recunoscătoare că și-a pus talentul la lucru pentru asta.”

Seria cărților ilustrate poate fi cumpărată integral sau puteți începe cu câte un volum. Vi le prezint mai jos. 

Harry Potter este un orfan de 10 ani care locuiește în suburbia imaginară londoneză Little Whinging, Surrey, împreună cu familia Dursley: mătușa lui nepăsătoare Petunia, unchiul detestabil Vernon și vărul răsfățat Dudley. 

Soții Dursley abia îl tolerează pe Harry, iar Dudley îl hărțuiește. Într-o zi, Harry este uimit să primească o scrisoare adresată lui în dulapul de sub scără (unde doarme). Înainte de a deschide scrisoarea, unchiul Vernon i-o ia. 

Ulterior, scrisorile pentru Harry sosesc în fiecare zi, în număr tot mai mare, dar unchiul Vernon le sfâșie pe toate.

La împlinirea vârstei de 11 ani a lui Harry, sosește un uriaș pe nume Hagrid și dezvăluie că Harry este un vrăjitor și că a fost acceptat la Școala Hogwarts de vrăjitori și vrăjitorie. De asemenea, el face lumină asupra trecutului lui Harry, informându-l pe băiat că părinții lui, un vrăjitor și o vrăjitoare, au fost uciși de vrăjitorul malefic Voldemort și că Harry a dobândit cicatricea fulgerului de pe frunte în timpul confruntării fatale.

Cartea 1 este despre Voldemort care are un plan de a reveni, iar Harry și Dumbledore îl opresc. Nu există implicații semnificative asupra intrigii cărților ulterioare, în afară de dezvoltarea personajelor, desigur. 

Capitolul de deschidere este unul dintre cele mai bune din întreaga serie. Este cu totul unic, relatat din perspectiva domnului Dursley, arătându-ne consecințele înfrângerii lui Voldemort, dar și o pisică care citește hărți, oameni care poartă mantii nepotrivite sau mențiuni despre familia Potter.

Harry trăiește o vară plictisitoare, fără să-l contacteze nimeni, până când primește un vizitator neașteptat. Dobby, spiridusul de casă, încearcă din greu să-l împiedice pe Harry să ajungă la Hogwarts și îi face probleme. 

În școală, apar o serie de incidente în care elevii, animalele de companie și chiar fantomele sunt împietrite, iar școala este plină de zvonuri că moștenitorul lui Slytherin ar fi în spatele atacurilor, după ce a deschis mitologica Cameră a Secretelor. 

Harry este principalul suspect și începe să descopere noi abilități. Harry, Ron și Hermione încearcă din greu să afle cine este atacatorul, până când sora lui Ron, Ginny, este dusă în cameră. Harry se aventurează să îl găsească pe nimeni altul decât Voldemort însuși. De asemenea, se întâlnește față în față cu un Bazilic, unul dintre cei mai periculoși monștri din lume și cauza atacurilor.

Această carte este a treia carte din serie și ne prezintă ceva mai mult despre ce s-a întâmplat cu părinții lui Harry.

Începe cu Harry în camera lui, departe de familia Dursley. În timpul vacanței de vară, el primește un telefon de la Ronald Weasley, iar unchiul Vernon se înfurie pe Harry pentru că i-a dat numărul lor de telefon. Pe măsură ce vara continuă, vine ziua lui de naștere și primește câteva cadouri de la cei mai buni prieteni ai săi, Ronald Weasley, Hermione Granger și Hagrid. Harry primește o scrisoare de la Hermione împreună cu un nou curățător de aprovizionare pentru Quidditch. Și de la Hagrid, o carte în care scrie că îi va fi la îndemână anul acesta.

Când Harry se întoarce la Hogwarts pentru al treilea an, securitatea este mai strictă ca de obicei. Sirius Black, despre care se spune că ar fi fost mâna dreaptă a lui Voldemort, a evadat din închisoarea Azkaban. Dar Harry nu știe despre legătura dintre Black și moartea familiei Potter – sau că vrea să termine treaba pe care a început-o când Harry era doar un copil…

Pentru copiii mai mari, adolescenți, dar și pentru adulți găsiți seria de 7 cărți, tot de la editura Arthur. 

Cărțile vs. filmele Harry Potter

Citirea seriei Harry Potter este o experiență complet diferită și veți fi uimiți de toate detaliile suplimentare și puncte ale intrigii care fac experiența cărții mult mai dinamică și vie.

Sfatul meu: evitați filmele în cazul copiilor mici pentru că au anumite scene destul de înfricoșătoare. Probabil după 10-12 ani sunt cel mai ok de vizionat dacă chiar își doresc. Însă cărțile Harry Potter sunt total diferite și nu produc spaimă copiilor, în special primele 3 volume pe care le recomand și celor sub 9 ani.

Și ca adult sau adolescent, dacă îți plac filmele, atunci citește și cărțile – cel puțin, vei înțelege ambele părți ale dezbaterii carte vs. film.

Ca mențiune de final, cred că seria Harry Potter poate fi foarte interesantă atât pentru adulți cât și pentru copii. Pentru alte recomandări de cărți pentru copii și adulți, urmați tag-ul Carte. 

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

1 Comment

Lasă un răspuns