filme animate
Family Time

Top 10 filme animate de la Studio Ghibli de vizionat împreună cu copiii

Filmele animate de la Studio Ghibli sunt preferatele familiei noastre. Am avut plăcerea să văd primul film animat de Hayao Miyazaki prin 2008, înainte de a avea copii. Apoi le-am revăzut cu plăcere alături de copii. Voi menționa și vârstele de la care recomand să le vizioneze copiii pentru că nu toate sunt potrivite copiilor mici. 

Hayao Miyazaki este unul dintre cei mai mari regizori de animație din Japonia. Animațiile sale sunt superbe, iar filmele sale i-au câștigat renume internațional din partea criticilor, precum și recunoaștere publică în Japonia. Pentru mine, filmele sale de animație nu se pot compara cu cele Disney, mai ales cele moderne. Prefer oricând un film animat de Hayao Miyazaki, care aduce personaje și situații complexe din care copiii pot învăța multe lucruri. 

Pentru cei pasionați de Miyazaki, am descoperit de curând că la Cărturești se pot achiziționa cărți cu ilustrațiile din filmele lui. 

De asemenea, în listă sunt și filme realizate de alți regizori japonezi. Majoritatea acestor filme sunt pe Netflix, dar se pot găsi și online. 

1. Howl’s Moving Castle – Castelul umblător al lui Howl


Acesta mi s-a părut unul dintre cele mai complexe filme de animație Ghibli, și este unul dintre preferatele mele. Sophie este o tânără transformată într-o bătrână prin blestemul unei vrăjitoare care pornește într-o călătorie de descoperire alături de Howl și castelul său umblător.

Putem vedea o țară în pragul războiului, iar relația dintre Howl și Sophie se dezvoltă în moduri interesante, surprinzător de complexe. Sophie este considerată probabil unul dintre cele mai puternice personaje feminine dintr-un film animat. Cu siguranță are foarte puțin în comun cu prințesele din filmele vestice de animație. 

Nu vreau să dau multe detalii din film, merită cu siguranță vizionat în familie pentru că este cu adevărat spectaculos. O să menționez doar că și muzica din film e cu adevărat superbă. 

De la ce vârsta este potrivit?

Există câteva scene destul de înfricoșătoare ale războiului în Castelul umblător al lui Howl și depinde cu adevărat de cât de interesat este copilul de o poveste de iubire ce se petrece în timp de război. Eu l-am vizionat alături de fetița de 7 ani, dar aș zice că are un impact mai mare pentru copiii de peste 9-10 ani. Sunt câteva scene mai violente, dar aș zice că față de Disney și ce desene mai apar pentru copii mici, e mult mai light. 

2. Spirited Away 

Acesta este probabil cel mai faimos film de animație Ghibli și cel care a dus studioul la recunoaștere internațională. O familie ia o cotitură greșită în drumul lor spre casă, iar fiica, Chihiro, trebuie să plece într-o aventură plină de creaturi sălbatice, minunate și ciudate pentru a-și salva părinții care au fost transformați în porci pentru că au intrat pe un tărâm nepermis. 

De la ce vârsta este potrivit? 

În acest film, studioul Ghibli se apropie cel mai mult de narațiunile individualiste ale lui Disney (fiind o colaborare între studiouri), conduse de eroul principal, așa că este ușor de vizionat de copiii care sunt deja obișnuiți cu acest tip de animație. Filmul este totuși surprinzător de complex din punct de vedere tematic. Ne cufundă într-o lume expansivă, cu unele dintre cele mai inventive și interesante personaje ale lui Hayao Miyazaki.

Aș zice că de la 7 ani în sus este cel mai bine să fie vizionat. Există câteva scene înfricoșătoare în partea de început când pătrund pe tărmâmul străin. Și mai târziu când apar diverse personaje bizare. Însă poate fi cu siguranță vizionat 

3. Laputa, Castle in the Sky – Laputa, Castelul din cer

Tânăra orfană Sheeta și răpitorul ei, colonelul Muska, zboară către o închisoare militară când avionul lor este atacat de o bandă de pirați aerieni condusă de Dola.

Scăpând de la moarte cu ajutorul unui cristal magic pe care îl avea la gât, Sheeta îl întâlnește pe Pazu și perechea își unește forțele pentru a descoperi orașul mitic plutitor Laputa. Ei sunt urmăriți de pirați care caută comoara legendară din regatul plutitor, dar și de armata condusă de un agent guvernamental cu propria sa agendă misterioasă legată de castelul Laputa.

De la ce vârstă este potrivit?

Aș zice că deși are unele scene cu urmăriri și arme, Laputa este o animație destul de kid friendly. Undeva de la 6-7 ani în sus este potrivită pentru copii, dar cei mari probabil vor înțelege aspectele mai complexe legate de o civilizație cu tehnologie avansată ce a dispărut.

4. The Secret World of Arrietty – Lumea Secretă a lui Arrietty


Filmul este bazat pe cartea „The Borrowers” de Mary Norton, „Arrietty” (sau „The Secret World of Arrietty”) este o poveste la scară mică în toate sensurile, o încântare a acestor maeștri japonezi ai animației: Studio Ghibli.

Arrietty este o ființă mică ce locuiește cu mama și tatăl ei în pereții și podelele unei case umane și împrumută tot ce au nevoie pentru a se descurca. Astfel de ființe există în mitologia mai multor țări. Avem în poveste o tânără curioasă, un tată priceput care își protejează familie, și o mamă absolut terifiată de ființele umane. 

Naivitatea și curiozitate lui Arrietty o face să fie descoperită de oameni si, odată ce curiozitatea oamenilor este trezită, lumea micilor intruși este în pericol. Povestirea este perfectă pentru spectatorii mai tineri și, deși narațiunea nu este la fel de complexă sau nuanțată ca în alte filme Ghibli, ceea ce e diferit în Arrietty este să fie o poveste plină de suflet.

Regizorul Ghibli, Yonebayashi, se asigură că filmul este plin de cadre lungi, bucurându-se de diferența de scară a obiectelor și evenimentelor. Picăturile de apă atârnă uriașe și grele; scoaterea unui șervețel dintr-o cutie este o muncă de două persoane; insectele zbârnâie împreună cu lovituri puternice, iar utilizarea de către Arrietty a obiectelor de zi cu zi oferă lucruri pe care copiii le-ar găsi foarte interesante. Animația este superbă pe tot parcursul.

Vârsta: Este potrivit de la orice vârstă. Nu are deloc scene violente. 

5. Ponyo


Ponyo este probabil cel mai sentimental și drăguț film de animație al studioului Ghibli. Ponyo este adaptarea foarte liberă a Micii Sirene prin prisma geniului Ghibli Hayao Miyazaki. Povestea se concentrează pe Ponyo, o creatură de tip pește care este capturată accidental și se împrietenește cu un băiat de pe uscat. Visul ei este să devină o fetiță și să rămână pe uscat alături de prietenul ei. Tatăl ei este uman, iar mama este o zeiță a mării. 

De la ce vârstă este potrivit?

Este foarte ușor de vizionat chiar și pentru copii mici de 3-4 ani. Față de Mica Sirenă care are niște scene cu adevărat violente, Ponyo este un film plin de blândețe, mister și fantezie. Dacă copiii tăi nu sunt încă foarte interesați să vizioneze filme întregi, atunci culorile strălucitoare și animația revoluționară îi vor încânta cu siguranță. 

6. My Neighbour Totoro – Vecinul meu Totoro

Totoro este probabil cel mai cunoscut film Ghibli după „Spirited Away”. Se concentrează pe povestea a două fetițe care se mută într-un oraș îndepărtat de la țară din cauza bolii mamei lor. Ei se împrietenesc cu spiritele care trăiesc în aer, inclusiv cu o creatură mare asemănătoare unui urs, pe nume Totoro. În film mai întâlnim autobuzul pisică și alte scene fantastice ce vor încânta copiii. 

De la ce vârsta este potrivit?

Totoro este printre cele mai blânde filme Ghibli, dar vorbește și despre boală sau pierdere. Filmul este destul de scurt, astfel încât copiii să nu-și piardă interesul. Mie mi s-a părut superb și pentru că arată dragostea dintre cele două surori și felul în care ele fac față la lipsa mamei lor. 

7. Kiki’s Delivery Service – Serviciul de livrare al lui Kiki

Mica vrăjitoare stagiară Kiki pleacă de acasă cu pisoiul ei Jiji, pe care îl poate înțelege perfect, dar și cu mătura ei, pe care o folosește pentru a zbura și a livra bunuri către oamenii din noul oraș. Are o poveste destul de complexă care arată copiilor despre pasiune, pierdere și redobândire. 

De la ce vârstă este potrivit? 

Este o poveste incredibil de simplă și frumoasă, fără conținut supărător și care are un mesaj pozitiv: Kiki trebuie să-și recapete încrederea în propriile abilități. Este un film fantastic cu o poveste minunată ce poate oferi multe revelații. Aș zice că de la 5-6 ani în sus este potrivită. 

8. The Cat Returns – Pisica revine

În acest film animt, eleva de liceu Haru salvează o pisică care era pe cale să fie lovită de un camion și descoperă că pisica este de fapt un prinț pe nume Lune. Dintr-o dată, lumea ei se transformă dincolo de orice și-a imaginat vreodată. Fapta ei bună este răsplătită cu o serie de cadouri, inclusiv șoareci împachetati în cutii de cadou. Din recunoştinţă, tatăl lui Lune, Regele Pisicilor, îi cere să se căsătorească cu Lune. 

Haru este adusă în Regatul Pisicilor, unde începe să dezvolte trăsături feline. Își dă seama că este într-o situație gravă. Când este împiedicată să plece, noii ei priteni Baronul și Toto, două statuete cărora li s-a dat viață în mod magic, o ajută să-și câștige libertatea. Pentru a-și schimba soarta, va trebui să învețe să creadă în ea însăși și în umanitatea ei, în acest proces învățând să aprecieze viața de zi cu zi.

De la ce vârstă este potrivit?

The Cat Returns este un film simplu și frumos, nu are scene violente, deci aș zice de pe la 5-6 ani în sus. Ideile mai complexe din film vor fi mai ușor de înțeles de copiii mai măricei. 

9. A Whisker Away – La o mustață distanță

Un alt film Ghibli despre transformarea în pisică. Miyo (Mirai Shida) a avut o perioadă dificilă de la divorțul părinților ei, iar dragostea ei de la școală, Hinode, nu pare să o observe. Lucrurile merg în jos – până când Miyo găsește un misterios vânzător de măști, o pisică mare care îi oferă o mască ce îi permite să se transforme într-o pisică mică și albă. În noua ei înfățișare, Miyo se întâlnește cu Hinode, care o numește Taro și o place enorm. Dar Miyo știe că acest lucru nu poate dura pentru totdeauna, iar vânzătorul de măști pare să fie de acord, încurajând-o constant să renunțe la fața ei umană și să rămână o pisică pentru totdeauna. 

Acest film pentru familie vine cu un aer tragic, drăguț și ciudat. Este foarte simpatic, mai ales dacă îți plac pisicile, și are o poveste surprinzător de emoționantă și plină de inimă. Are, de asemenea, o porție sănătoasă de bizar, mai ales sub forma vânzătorului de măști, care este malefic și are interese ascunse. Filmul o combinație distractivă cu o poveste accesibilă despre prietenie și lumea magică în care Miyo ajunge. 

De la ce vârstă este potrivit?

Deși filmul poate fi distractiv și interesant pentru copiii mai mici, este probabil mai bine înțeles de la 9-10 ani în sus din cauza complexității legată de emoțiile umane. Totuși, filmul nu are scene supărătoare sau foarte violente și deci poate fi vizionat și de copii mai mici. Acest film îi poate invăța să prețuiască mereu pe acei oameni care vor să îi vadă zâmbind, care sunt mereu alături de tine și pe cei care te iubesc chiar când tu nu o faci.

10. Nausicaa of the Valley of the Wind – Nausicaa din Valea Vântului 

Au trecut o mie de ani de la distrugerea societății industriale și lucrurile arată sumbru. Pădurile toxice care au apărut sunt pline de insecte uriașe, iar sporii se răspândesc periculos de aproape de orășelele supraviețuitoare ale umanității.

Nausicaa este o prințesă din Valea Vântului care vrea să găsească o modalitate de a trăi în armonie cu insectele și de a-și proteja casa de otravă. Dar când Tolmekienii își prăbușesc dirijabilul în orașul ei, îi ucid tatăl și o iau ostatică, Nausicaa începe o luptă pentru a supraviețui. Cu ajutorul consilierului tatălui ei, Lord Yupa, a unui tânăr prinț pe nume Asbel, și a unei vulpe-veveriță sălbatică pe nume Teto, Nausicaa ar putea să salveze tot ce îi este drag.

În timp ce stilul de animație este puțin mai dur decât în celelalte filme de la Miyazaki, mesajul este incredibil de puternic, iar povestea este pur și simplu frumoasă. Lumea pe care Miyazaki o construiește pentru personajele sale este profundă și coerentă, iar imaginile sunt superbe, de la acrobațiile aeronautice ale lui Nausicaa la sporii denși și lumea pădurii.

De la ce vârstă este potrivit?

Eu l-aș recomanda copiilor mai mari de 8-9 ani. Există scene care sunt probabil prea intense pentru copiii mici, dar majoritatea copiilor vor înțelege vocea puternic pacifistă a filmului. Avertismentele legate de mediu sunt, de asemenea, extrem de importante, încurajând gestionarea inteligentă a naturii și cooperarea între specii. Cred că Nausicaa vine cu mesaje importante și merită vizionat de copii și adulți. 

În încheiere aș vrea să zic că filmele Ghibli sunt destul de diferite de ceea ce întâlnim în animația produsă de alte studiouri. Ele vin în general cu diverse mesaje ce au un impact emoțional important.

Pentru copii mai mari și adolescenți mai sunt și alte filme pe care le recomand: Princess Mononoke, When Marnie was there, The Tale of the Princess Kaguya, Tales from Earthsea, Porco Rosso, și altele. 

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns