sejur de familie Ardeal
Family Time

Sejur de familie în Ardeal – ce puteți face lângă Alba Iulia și Sibiu?

Anul acesta am ales să mergem în zona Alba Iulia pentru sejurul de familie anual. Inițial am vrut să ne cazăm undeva lângă Sibiu, însă îmi pare bine că am ales Alba Iulia, un oraș pe care nu îl vizitasem. De regulă mergeam măcar o săptămână în Grecia, dar dată fiind situația am decis să rămânem în România unde sunt atâtea de văzut. 

Unde ne-am cazat lângă Alba Iulia? 

Ca și în ultimii ani, am rămas fideli Airbnb unde mi se pare o ofertă foarte bună și mai ales unde puteți descoperi tot felul de cazări faine. De regulă mă uit cu mare atenție la recomandări. Pentru noi, având copii mici, e importantă mai ales liniștea și să avem 2 paturi mari, altfel e mai greu. 

Nu am fost dezamăgiți nici de această dată. Am ajuns la căsuța tradițională a domnului Dan, din satul Galda de Jos, la aproximativ 10-15km de Alba Iulia. Casa are 2 dormitoare spațioase, un hol și o baie. A fost perfectă pentru ceea ce aveam nevoie. Curtea este partea cea mai bună, având peste 6000 mp, o livadă plină de pomi fructiferi de tot felul, zone de relaxare și joacă. 
alba iulia lângă
Camerele unde am stat
cazare alba iulia
Locul de luat masa din curte și cățelușa Luna
cazare alba iulia
Vedere de pe dealul cu livada
langa alba iulia
Crescătoria de porumbei din curtea din spate

Locația este de vis și este aproape de tot felul de obiective. Singurul inconvenient a fost drumul foarte aglomerat dintre Alba Iulia și Aiud. Practic de la ieșirea pe autostradă se forma o coadă destul de lungă. Se lucrează la drum și se lucrează și la autostradă care nu este gata în întregime, dar probabil la anul lucrurile vor sta mai bine și în zona asta. 

Cetatea Alba Carolina

O să încep cu cetatea Alba Iulia care ne-a impresionat cel mai mult. Este absolut superbă și merită să fie vizitată. Aș îndrăzni să spun că este una dintre cele mai frumoase cetăți vizitate la noi, poate chiar cea mai frumoasă. Este și cea mai mare cetate de la noi din țară.

Ne- a plăcut enorm faptul că a fost restaurată într-un mod absolut uimitor. Și poate fi văzută gratuit. Am plătit doar pentru a vedea Traseul celor trei fortificații care chiar merită văzut. Se poate vizita de asemenea muzeul și am înțeles că este și un parc de aventură, dar acolo nu am ajuns. Mai multe informații găsiți pe site-ul lor oficial. 

Am luat masa de prânz la restaurantul din cetate unde mâncarea este excelentă. 
cetatea alba carolina
cetatea Alba Carolina
cetatea Alba Carolina
cetatea Alba Carolina
cetatea Alba Carolina

Salina Turda

Salina Turda se afla cam la o oră de cazarea noastră, cu tot cu trafic. Probabil cam jumătate de oră când se va elibera șoseaua. Aici a fost locul cel mai aglomerat, afară era o coadă kilometrică la care am reușit să rezistăm aproape 2 ore. Spre final, o doamnă ne-a recomandat să mergem la intrarea veche din strada Salinelor. Cei care aveau bilet cumpărat online cu o zi înainte puteau intra direct. 

Dacă vreți să vizitați această salină vara, clar recomand ori bilet online ori să folosiți intrarea veche. Singurul inconvenient la intrarea veche e că veți traversa un coridor de aproape un kilometru. Însă este super interesant, pentru copii mai ales. Apoi se stă la coada de la lift sau puteți folosi scările, nu durează foarte mult coborârea, însă nu este nici foarte ușoară când ai copii mici. Noi am așteptat liftul. Pentru nivelul 2 unde este lacul, trebuie așteptat alt lift. Per total este cam haotic la Salina Turda. Aș recomanda cel mai degrabă să o vizitați toamna sau primăvara când valul de turiști este mai mic. Însă merită văzută măcar o dată pentru aspectul său fascinant. 

Salina are și un loc de joacă, terenuri de minigolf, roata, magazin de suveniruri. Nu veți găsi însă mâncare așa că vă recomand să aveți ceva la voi pentru orice eventualitate. 

La nivelul următor vă puteți plimba cu bărcuțele. Noi eram prea obosiți să mai stăm la altă coadă la lift. Poate vom reveni în altă perioadă când prindem mai puțin aglomerat. 
salina Turda
salina Turda
salina Turda
salina Turda

Sibiu 

În Sibiu am vizitat centrul vechi, Muzeul Astra și grădina Zoo. Probabil ar fi multe de vizitat, dar cum am avut doar câteva ore și am prins și o zi ploioasă, atât am apucat să vedem. Drumul de la Gala de Jos la Sibiu a fost tot cam de o oră cu tot cu trafic. Din fericire se intră pe autostradă și de acolo se ajunge rapid la Sibiu. 
Sibiu centru
Sibiu centru
Sibiu centru

Muzeul ASTRA

„Situat în centrul României, la Sibiu, Complexul Naţional Muzeal ASTRA este cea mai importantă instituţie etnomuzeală din România.

Conceput sub egida Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – instituţie înfiinţată în 1861 – Muzeul ASTRA – pe atunci Muzeul Asociaţiunii – a vernisat prima expoziţie în 19 august 1905.” 

Muzeul ASTRA merită cu siguranță vizitat. Este o zonă întinsă și unde puteți admira tot felul de căsuțe tradiționale românești. 

muzeul Astra
muzeul Astra
muzeul Astra

Am oprit și la grădina Zoo din Sibiu care este chiar lângă muzeul Astra. Acolo nu am apucat să facem foarte multe poze, las poza cu locul de joacă. Am prins o zi ploioasă și nu am apucat să mai stăm foarte mult pe acolo. Însă este amenajată foarte frumos și merită vizitată. 

zoo Sibiu

Băile Romane 

Băile Romane se află aproape de satul Cetea. Mașina se lasă imediat ce drumul e tăiat de un pârău. Nu are rost să mergeți mai mult cu mașina fiindcă drumul se strică și îngustează destul de mult. Oricum drumeția prin pădure este una destul de scurtă, 20-30 minute. Se trece și printr-o livadă frumoasă. Pentru copii mici este o drumeție perfectă fiindcă drumul urcă foarte puțin, doar la ultima porțiune e nevoie de mai multă atenție. Noi nu am urcat chiar până în cascadă, dar se poate dacă ai încălțările potrivite. 
Baile Romane
Baile Romane
Baile Romane

Alte atracții și drumeții în zona mai includ: Râpa Roșie, Cheile Gălzii, Piatra Poienii, Piatra Grohotișului și altele. Noi nu am mai avut timp să ajungem să vedem și alte obiective, sperăm data viitoare. 

De asemenea, se poate ajunge ușor și la Cluj pentru a vizita orașul, cât și la Cheile Turzii sau alte zone de interes din județul Cluj. Iar gazda noastră ne-a recomandat să ajungem și la Conacul Secuiesc, tot în direcția Cluj. Pentru cine are mai mult timp de colindat merită mers și spre zona Hunedoara, Deva. Oricum pentru la anul rămâne să cautăm altă zonă de explorat din țara noastră, fiindcă sunt o mulțime. 

La revenirea spre București am ales Transfăgărășanul ca să vadă și fetele acest drum unic și lacul Bâlea, cascada Capra, lacul și barajul Vidraru. Din nefericire în zona de 3-4 km din zona Bâlea Lac s-a mers bară la bară. E un timp destul de mare de așteptare. Am reușit să parcăm într-un final și să ne plimbăm puțin în jurul lacului. Am avut mare noroc venind dinspre Sibiu. Cei ce veneau din sens opus au stat mult timp în tunel unde noxele erau absolut sufocante. Din păcate doar vara se poate vizita acest drum și parcările insuficiente își spun cuvântul. 

Transfagarasan
Transfagarasan
Transfagarasan
Vidraru

Pe șoseaua din jurul lacului Vidraru este plin de urși. A trebuit să oprim de 3 ori mașina din cauză că lumea se oprise să admire urșii. Mai jos unul din exemplare care mânca ceva aruncat de turiști. Cred ca urșii vor deveni curând animal domestic în România. 

urși Vidraru

Alte călătorii documentate de Resurse Părinți găsiți aici.

Laura Herman

Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. […] Citiți și: Sejur de familie în Ardeal – ce puteți face lângă Alba Iulia și Sibiu? […]

Lasă un răspuns