3 vacanțe în Creta cu copiii. Recomandări pentru familii (fără all-inclusive)

Anul trecut a fost al treilea an în care am ales Creta ca destinație de vacanță. A fost prima dată când am ales să ne organizăm singuri vacanța fără a mai apela la agenții de turism. Nu pentru că am fi avut o experiență urâtă cu agențiile, dar am vrut o variantă de cazare prin airbnb fiind mai convenabil. 

O să spun de la început: Creta în general nu e o destinație pentru cei ce caută o vacanță statică, gen all-inclusive și să stea doar în aria hotelului. Există bineînțeles hoteluri care oferă all-inclusive și diverse alte facilități, dar per total este o destinație ce merită explorată. Creta este minunată pentru cei ce aleg să închirieze o mașină pentru a vizita insula. Asta am făcut și noi de fiecare dată. 

trefon cazare
Trefon Apartments

Trefon Apartments – zona Chania/Rethymnon

În anul 2016, am ales Trefon Apartments, un hotel de familie de lângă orășelul Rethymnon, cam la o oră și jumătate de aeroportul din Chania, în zona numită Platanes. 

Hotelul este unul micuț, aranjat și cu camere spațioase. Am avut o cameră dublă cu chicinetă ca și data trecută. Curățenie se făcea zilnic și în general nu ne-a deranjat nimic la hotel. Am avut cazare cu mic dejun. Micul dejun era variat, de la fructe, omlete, brânzeturi până la plăcinte, fructe uscate, cereale etc. 


Plaja din apropierea hotelului nu este chiar cea mai bună din Creta, dar este acceptabilă. Este lată, are nisip, dar are și pietre mai ales la intrarea în apă. În general în zona de nord sunt și ceva plaje cu pietre. De asemenea, cam din luna august/septembrie încep să fie valuri destul de mari în această zonă. Din 7 zile, cam 3-4 au fost cu valuri mari, fiind destul de greu de intrat în apă. Dar asta nu a fost un impediment pentru noi, fiindcă am mers la alte plaje, cele din apropiere de Chania ne-au plăcut enorm. 

Iată câteva plaje din Creta de nord (Chania) perfecte pentru copii

Loutro
Marathi
Loutraki
Georgioupolis
Almyrida
Kalives

Almyrida ne-a plăcut cel mai mult și am revenit cu plăcere acolo doi ani mai târziu. 

Toate aceste plaje au apă mică, intrare lină și mai ales nu au valuri fiind în zone cu golfuri. 

Per total ne-a plăcut mult zona aceasta. Am vizitat Rethymnon și Chania, ambele orașe foarte frumoase, cu multe atracții, cum ar fi Firka Fortress și vechiul port venețian. De asemenea, în localitatea Platanes unde este hotelul Trefon, există restaurante cu loc de joacă, foarte faine pentru familiile cu copii. 

faedra beach plaja
Faedra Beach
faedra beach despre
Faedra Beach Hotel

Faedra Beach Hotel – zona Agios Nikolaos 

Pentru următoarea vacanță am ales de data aceasta zona Agios Nikolaos, la aproximativ o oră de aeroportul din Heraklion. Mai vizitasem această stațiune în anul 2004 și rămăsesem cu o impresie foarte bună. De asemenea, am vrut un hotel care să fie chiar pe plajă pentru că de data asta mergeam cu doi copii mici. 


Hotelul nu este unul luxos, dar era foarte curat și staff-ul foarte primitor. Micul dejun a fost similar cu cel de la Trefon, destul de variat pentru gustul nostru. Plaja cu același nume era chiar peste drum de hotel. Este cu intrare lină, apă foarte curată și nu am avut parte de valuri, dar am mers în luna iunie. 

Ca și data trecută, am închiriat o mașină pentru a vizita atracțiile din jur și alte plaje. Ce ne-a plăcut foarte mult a fost Olive Oil Farm și Cretaquarium

Agios Nikolaos are numeroase taverne în zona centrală, chiar lângă apă, cu o priveliște minunată. Însă sunt mai puține care au și loc de joacă comparat cu zona Chania/Rethymnon. Per total însă, eu recomand această zonă familiilor cu copii. Este relativ aproape de Heraklion unde există destule atracții, plajele din zonă sunt foarte bune, iar activități și plimbări sunt numeroase în zonă. 

Vacanță self-made în Kokkino Chorio – Almyrida Beach

În 2019 am mers pe varianta unei vacanțe self-made. Și din cauză că ni s-a părut o variantă mai bună din punct de vedere financiar, dar și pentru că ne doream mai multă intimitate și flexibilitate.

Am cumpărat mai întâi biletele de avion de la RyanAir. Aceștia au curse directe București-Chania în timpul sezonului. Am prins un preț bun pentru luna august la început. Întâi ne-am temut că va fi mult prea cald, dar a fost vremea mai rece decât în București în acea perioadă, undeva la 28-30 grade. Iar casa pe care am închiriat-o era pe un deal, seara fiind chiar răcoare și perfect pentru somn, nu am folosit aer condiționat (la Trefon nu se putea sta noaptea fără aer condiționat deși era deja septembrie). 

Am închiriat prin Airbnb o căsa în satul Kokkino Chorio (casa Surmelina). Casa avea două dormitoare la parter și o sufragerie open-space la etaj, două băi. A fost perfectă pentru noi, la un preț foarte bun. Casa nu era pe plajă ci pe un delușor, la 15 minute de plaja Almyrida, drumul era cu serpentine, dar asfaltat. Acolo ne-am bucurat de o priveliște minunată către Chania și munți, dar și de intimitatea de a avea o casă cu curte doar pentru noi. Fără hărmălaie de hotel, a fost exact liniștea și spațiul de care aveam nevoie pentru o vacanță cu doi copii mici (2 și 5 ani). Nu ne-a lipsit absolut nimic de acolo și ne-am simțit ca acasă.

Ca plaje, am stat foarte mult în Almyrida și Kalives, fiind cele mai apropiate și perfecte pentru copii mici (nisip fin, apă cu intrare foarte lină). Dar am mers și la altele puțin mai îndepărtate, cum ar fi Georgioupolis. Drumul pe pantele de deal oferă priveliști minunate.

De departe a fost cea mai frumoasă vacanță a noastră. Recomand o vacanță  ca aceasta celor ce vor să evite stilul de vacanță all-inclusive. De asemenea, și costurile sunt mai mici, având totuși parte de tot confortul necesar unei familii. 
casa creta
Casa Surmelina - Airbnb
casa creta
Casa surmelina Airbnb
casa creta
Casa Surmelina Airbnb
Mama de două fete în primul rând, mi-am dedicat timpul creșterii lor pentru că asta îmi aduce cea mai mare bucurie. Consider că parentingul nu poate fi perfect și că educându-ne copiii ne educăm în primul rând pe noi, părinții. Resurse părinți a pornit de la ideea de a aduce un nou tip de educație in România, cea în care părintele și copilul învață împreună.

Lasă un răspuns